Enkele weken geleden werd via de pers bekend dat De Lijn overweegt om haar tram- en busnetwerk te hertekenen. Voor Berchem zou dit betekenen dat tram 7 niet meer naar Mortsel en het Eilandje zou rijden. Een ingrijpende maatregel!
We wijzen nog even op de ambitie van het stadsbestuur om te komen tot een modal shift, waarbij meer mensen van het openbaar vervoer gebruik moeten maken. Met deze plannen riskeren we minder gebruikers te krijgen, die wel bozer en gefrustreerder zullen zijn.
e PVDA is alvast duidelijk: in plaats van het openbaar vervoer af te bouwen moet erin geïnvesteerd worden, zodat een volwaardig en performant alternatief kan geboden worden voor te druk autoverkeer in de stad.
Het openbaar vervoer moet de ruggengraat zijn van de mobiliteit in en om de stad
Beste Luc,
Het openbaar vervoer wordt niet afgebouwd maar wel gemoderniseerd. We kunnen niet met de organisatie van bussen en trams van 50 jaar geleden de moderne mobiliteitsproblemen oplossen. Een nieuw maar beproefd concept is noodzakelijk; namelijk hierarchisering (kernnet, aanvullend net en vervoer op maat) en verknoping. Dit betekent automatisch dat bestaande lijnen vervangen worden door andere. Dit met het doel om meer reizigers, sneller en veiliger op bestemming te brengen. Overstappen is daarbij een kernbegrip. De tijd is voorbij dat een bus alle straten van een dorp doorreed en zo naar de eindhalte ging in een traject van een uur. Daarvoor is het te druk geworden, de straten niet gemaakt en teveel reizigers die overal naar toe gaan. De oplossing van knooppunten en overstapplaatsen is internationaal beproefd en succesvol.
Wat betekent dit voor ons:
Ons tramnet moet en kan door de opening van nieuwe lijnen en tunnels (investering) opnieuw georganiseerd worden. Elke verandering op een lijn heeft op het ganse tramnet in Antwerpen gevolgen. Alleen al maar dat de uurtabellen veranderen, maar ook omdat de belasting van het elektriciteitsnet beperkt is. Het elektriciteitsnet kan niet onbeperkt trams doen rijden. Daarbovenop willen we een robuust netwerk dat opgewassen is tegen allerlei verstoringen en hinder. Dit alles om de basiskwaliteit voor de reiziger te garanderen. Nu is dat dus niet meer zo. En we merken dit helaas veel te veel. Het huidige netwerk en uurschema botst tegen zijn fysieke limieten en MOET herdacht. Daarbovenop is het verwachtingspatroon van de reiziger serieus verandert. De Lijn moet mee en moet progressief zijn.
Het behouden van tram 7 tussen Mortsel en Harmonie (tussen Harmonie en Eilandje blijft er wel een stadstram rijden) verstoort de capaciteitsuitbreiding en basiskwaliteit van tram 15. Reizigers uit Mortsel en Berchem zullen tram 15 met een nieuw uurschema kunnen nemen tot Harmonie en daar overstappen op de kleine stadstram. Boechout, Mortsel en Berchem (zeker extra muros) zullen een betere verbinding krijgen met de stad en zullen aan halte Harmonie kiezen; blijf ik zitten of stap ik over. Het heeft geen zin om de grote lijn te hinderen met een trage lokale tram die het ganse systeem vertraagt. Maar natuurlijk is elke verandering een moeizaam proces en vraagt aanpassing en gedragswijziging.
wo 29/04/2020 - 14:10De districtsraad Berchem keurt de volgende motie niet goed:
stemmen VOOR: Luc Van De Weyer, David Danssaert, Ria Vermeulen, Erkan Öztürk, Arnold Peeters, Ronny De Bie, Lucienne Verbraeken, Clara Willemse, Ester Torres Falcato Simões, Evi Cuypers, Yao Issifou, Geert Brouwers
stemmen TEGEN: Evi Van der Planken, Bruno De Saegher, Ilse Jacques, Jan Poppe, Lieselot Keymis, Janick Doré, Jan Dedecker, Henri Van Herpen, Conny Budts, Edwin De Cleyn, Buket Karaca, Willem-Frederik Schiltz, Kris Gysels