Twee heel kwetsbare groepen in deze coronaperiode zijn de ouderen en de jongeren.
Veel ouderen in Berchem hebben last van eenzaamheid en angst. Er zijn ook praktische problemen, bijvoorbeeld om aan boodschappen te geraken door gebrek aan mantelzorgers. In hoeverre heeft het district tot nu toe kunnen helpen om aan deze noden tegemoet te komen?
- In Hoboken is er het positieve project van de seniorenconsulent om senioren die dat wensen wekelijks op te bellen. Ik hoor dat heel veel mensen daar iets aan hebben. Bestaat er iets gelijkaardigs in Berchem? Zo niet, wilt het district deze piste bekijken?
- Verder is er het positieve stadsproject van Antwerpen Helpt. Krijgt het bestuur cijfers over hoeveel mensen uit Berchem al geholpen zijn met dit platform? Welke noden bij senioren komen hier als voornaamste uit? Kan het district extra zaken ondernemen voor prioritaire noden die uit de info van het platform naar voren komen? Wordt er bijvoorbeeld bekeken of de hulp van jeugdbewegingen kan worden ingeschakeld om boodschappen te doen voor senioren?
Ook de jongeren zijn een kwetsbare groep. Voor jongeren met een moeilijke thuissituatie viel de opvang van de school eensklaps weg. De vrees bestaat dat er een toename bezig is van intra-familiaal geweld. Anderzijds is er ook het ander probleem van leerachterstand bij sommige kinderen. Doordat hun ouders minder in staat zijn om hen te helpen met huiswerk, dreigen ze de nieuwe leerstof die nu komt, moeilijker te verwerken. Zijn voor deze doelgroep specifieke zaken ondernomen of gepland vanuit het districtsbestuur?
- Blijft de jeugddienst in deze periode actief? Hebben zij contact met de jongeren die ze normaal zien? Is Den Eglantier nog actief tijdens de lockdown?
- Kan het district iets doen rond leerondersteuning voor kwetsbare jongeren?
Antwoord Edwin de Cleyn:
Dag David, bedankt voor je vraag, graag geef ik je antwoord over je vragen ivm senioren, en laat me ook ineens cultuur meenemen.
· Alleenstaanden 75+
· Samenwonenden 75+ (met 60+)
Deze doelgroepen zijn bepaald voor de hele stad, over alle districten heen.
Bepaalde personen werden uitgesloten van de belactie, omdat zij al op een andere manier in contact staan met OGA (bv Woonhaven, bemiddeling,…) We vertrekken vanuit een gezondheidsvraag en peilen dan verder naar hun sociale contacten. Waar nodig seinen we in bij Antwerpen Helpt, Zorgbedrijf, … tot zelfs de blauwe lijn. Het blijft ook niet bij 1 contact.
Wie wil wordt na 1 week nog teruggebeld (en dat kan zich zo nog even blijven herhalen).
Er kan uiteraard alleen gebeld worden wanneer we een telefoonnummer hebben. Deze zoeken we zelf op en wordt gematcht met andere systemen bij de Stad (bv A kaart,…).
Cijfers van vrijdag 24/4:
Aantal vrijwilligers |
220 |
Aantal gematchte hulpvragen Berchem |
51 |
Aantal unieke hulpvragers Berchem |
32 |
Soort hulpvraag |
|
Naar de apotheek gaan |
6 |
boodschappen doen |
19 |
Pc hulp |
4 |
dieren verzorgen |
1 |
eten brengen |
2 |
gebeld worden |
9 |
kaartje krijgen |
4 |
tekening krijgen |
1 |
andere hulp |
5 |
Ze gaven er als opmerking bij: “dit zijn overigens niet alleen maar senioren, want van sommigen weten we de leeftijd niet aangezien die bijvoorbeeld een mail sturen of via iemand anders worden doorgegeven, dus die gegevens hebben buiten beschouwing gelaten.”
32 mensen stelden dus 51 vragen. Grootste vraag: boodschappen doen.
Kris GYSELS – Jeugd
Wordt er bijvoorbeeld bekeken of de hulp van jeugdbewegingen kan worden ingeschakeld om boodschappen te doen voor senioren?
Dit hebben we tot nu toe nog niet gevraagd. Vanuit de jeugddienst hebben we promotie gemaakt voor ‘Antwerpen helpt’.
Ik krijg wel het signaal van vele jongeren dat ze het heel druk met schoolwerk hebben. Veel jeugdbewegingen maken ook nog steeds een online aanbod voor hun leden. Wanneer er concrete hulpvragen zijn, wil ik zeker polsen bij de verenigingen wie kan helpen.
Ook de jongeren zijn een kwetsbare groep. Voor jongeren met een moeilijke thuissituatie viel de opvang van de school eensklaps weg. De vrees bestaat dat er een toename bezig is van intra-familiaal geweld. Anderzijds is er ook het ander probleem van leerachterstand bij sommige kinderen. Doordat hun ouders minder in staat zijn om hen te helpen met huiswerk, dreigen ze de nieuwe leerstof die nu komt, moeilijker te verwerken. Zijn voor deze doelgroep specifieke zaken ondernomen of gepland vanuit het districtsbestuur?
Vanuit districtsjeugddienst
De districtsjeugddienst werkt nu digitaal: er is een online aanbod via social media gepubliceerd tijdens de paasvakantie en buitenspeeldag.
We nemen onze netwerkrol op afstand op: jeugdraad, overleg met jeugdwerkpartners, buurtregie … Daarnaast blijven we ondersteunen via toelages. Het eerstelijnscontact met jongeren zit bij het professionele jeugdwerk.
Vanuit professioneel jeugdwerk
Kras en Eglantier hebben expertise met deze doelgroepen. Ze hebben een aanbod via social media, nemen telefonisch contact op met degenen die ze via social media niet bereiken en ze gaan op specifieke uren (aangepast aan ramadan) op straat om jongeren te sensibiliseren rond de maatregelen en welzijnsvragen te detecteren. Kras verdeelt spelpakketten bij kwetsbare kinderen en blijft zo ook in contact met hen. De jongeren zijn hun vertrouwenspersonen bij het jeugdwerk zeker niet kwijt en de organisaties zetten alles in het werk om hun doelgroep te bereiken.
Vanuit stedelijke jeugddienst
De noodopvang tijdens de paasvakantie was ook gericht op kwetsbare kinderen. Via toeleiding hebben zij hun weg gevonden naar het aanbod. Het Centraal Meldpunt Onderwijs zet hier ook sterk op in, nu de paasvakantie gedaan is.
Er is een communicatiecampagne rond Awel, JAC … voor alle welzijnsvragen.
De stedelijke jeugddienst brengt op dit moment in kaart welke leerlingen niet bereikt worden via scholen, hiermee doen ze een kruising met het bereik van de eerstelijnsdiensten. Nadat de restgroep duidelijk is, worden extra acties opgesteld op wijkniveau.
Momenteel worden er ook centraal vanuit de stad lijsten aangelegd van leerlingen waarmee de scholen geen contact meer hebben.
Daarbij worden vervolgens de eerstelijnsstadsdiensten ingeschakeld of zij de jongere wel kunnen bereiken. Hebben zij bv. andere contactgegevens voor deze jongere?
Zo wordt binnen de stad getracht er samen voor te zorgen dat de leerling weer de weg vindt naar school.
Via de netverantwoordelijken werd maandag naar de scholen een Excel verstuurd om zicht te krijgen op welke leerlingen nu momenteel niet-bereikbaar zijn.
Vanuit cultuur
Er worden culturele optredens georganiseerd bij sociale woningen. Hierbij bereiken ze ook veel kwetsbare kinderen en jongeren.
Family Justice Center
Het family justice center werkt met gezinnen rond intra-familiaal geweld. Vanuit leerkrachten, OCMW’s, CAW’s komen nu minder hulpvragen omdat de contactpunten met de eerste lijn beperkt zijn. Via 1712 en bezorgde buren komen er wel meer oproepen binnen. Zeker de opstart van een traject is met de coronamaatregelen moeilijker. Het is ook moeilijker om de kinderen zelf te spreken nu. Contacten in combinatie met politie kan wel. Voor veiligheid is het vaak belangrijk dat de pleger uit het huis gezet wordt, maar dit is moeilijk nu de pleger niet bij zijn eigen netwerk terecht mag. De dienst ziet de heropening van de scholen terug als een verlichting.
wo 29/04/2020 - 10:28