Terug
Gepubliceerd op 15/12/2020

2020_DCBO_00266 - Cultuur - Vrijetijdsloket Borgerhout - Kennisneming

districtscollege Borgerhout
ma 14/12/2020 - 12:00 Districtshuis Borgerhout
Kennis genomen

Samenstelling

Aanwezig

Marij Preneel, districtsschepen; Luc Moerkerke, districtsschepen; Omar Al Jattari, districtsschepen; Ben Van Duppen, districtsschepen; Aïssatou Cissé; Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris; Linda Snoeys, districtssecretaris

Secretaris

Linda Snoeys, districtssecretaris

Voorzitter

Marij Preneel, districtsschepen
2020_DCBO_00266 - Cultuur - Vrijetijdsloket Borgerhout - Kennisneming 2020_DCBO_00266 - Cultuur - Vrijetijdsloket Borgerhout - Kennisneming

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd. Artikel 2 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokaal cultuurbeleid.

Argumentatie

Antwerpen, en zeker ook Borgerhout, heeft een rijk cultureel leven, een divers jeugdwerkaanbod en een gevarieerd sportaanbod; kortom een bruisende vrijetijdssector. Maar het ruime aanbod aan vrijetijdsactiviteiten bereikt niet iedereen en is vaak nog niet toegankelijk voor wie dit zou willen. Nochtans is een kwaliteitsvolle vrijetijdsbeleving voor iedereen van cruciaal belang voor de leefbaarheid van stad en district.  Vrijetijdsparticipatie is een laagdrempelige vorm van maatschappelijke participatie en zorgt op die manier voor integratie, zelfontplooiing, volwaardige deelname aan de (stedelijke) samenleving en opwaartse mobiliteit.

Recht-Op vzw en STA-AN volgen binnen de afsprakennota Vrijetijdsparticipatie de vrijetijdsloketten over Antwerpen op. Zij bieden hulp bij de opstart & ondersteunen de bestaande loketten. 

In Borgerhout startte het eerste vrijetijdsloket in april 2018 en het vindt elke eerste maandag van de maand plaats (behalve in de zomervakantie). Het district Borgerhout, buurtwerk Borgerbaan van Samenlevingsopbouw Antwerpen-Stad vzw en buurtsport Oud-Borgerhout zijn de motor van dit project. Het loket draait verder volledig op vrijwilligers: zij kiezen telkens een gevarieerd vrijetijdsaanbod dat verschijnt in de vorm van een gazetje (enkel beschikbaar tijdens het loket), verzorgen het onthaal en de begeleiding tijdens het loket én begeleiden de uitstappen. Daarnaast denken tal van (boven)lokale vrijetijdsaanbieders mee na over het aanbod voor in het krantje en bieden waar mogelijk kansentarief. En heel wat sociale partners zorgen voor toeleiding naar dit maandelijkse ontmoetingsmoment. De locatie was steeds buurtwerk Borgerbaan (Turnhoutsebaan 236), maar tijdens de coronacrisis in 2020 is gebleken dat deze ruimte te klein is. Sinds oktober 2020 gaat het loket door in bibliotheek Vrede, Moorkensplein 19. 

Cijfers leren dat we in 2019 een 500-tal deelnemers en in 2020 een 600-tal deelnemers (volwassenen en kinderen) konden toeleiden naar diverse vrijetijdsactiviteiten in Borgerhout en daarbuiten. De deelnemers zijn een mix van zij die recht hebben op kansentarief, zij die andere drempels ervaren om te participeren aan vrijetijd en - in mindere mate - sterkere deelnemers, die op hun beurt vaak ondersteunend werken naar kwetsbaardere deelnemers. De deelnemers zijn grotendeels van Borgerhout en deels van naburige districten. Enkel wanneer ze een duidelijke motivatie hebben om naar het vrijetijdsloket in Borgerhout te komen (bijvoorbeeld aanwezigheid netwerk), is dat geen probleem. 

De coronacrisis dwong ons om anders om te springen met een dergelijk fysiek samenkomstmoment, dat normaal gezien ook focust op ontmoeting. De loketten in april/mei/juni/september 2020 konden niet doorgaan, maar we organiseerden wel 5 momenten in juli waarop men op een veilige manier tickets voor individueel aanbod kon komen kopen. In oktober hadden we terug een fysiek loket, met inachtneming van de veiligheidsregels. In december vindt nog geen loket plaats, maar zetten we wel in om op een alternatieve manier om gratis of goedkoop vrijetijdsaanbod tot bij ons doelpubliek te krijgen. Voor 2021 plannen we opnieuw maandelijks een loket, in de hoop dat dit kan doorgaan. Deze kwetsbare doelgroep bereiken blijft noodzakelijk. 

Aanleiding en context

Een vrijetijdsloket is een laagdrempelig ontmoetingsmoment voor mensen uit maatschappelijk kwetsbare groepen, waarbij wordt ingezet op het wegwerken van drempels die volwaardige participatie aan cultuur, sport of vrije tijd verhinderen.

Dit gebeurt aan de hand van

  • een maandelijks, informeel ontmoetingsmoment, waarop iedereen welkom is;
  • een concreet en betaalbaar aanbod;
  • een visie waarin het recht op participatie aan cultuur, sport en vrije tijd centraal staat.
District Borgerhout, buurtsport oud-Borgerhout en buurtwerk Borgerbaan van Samenlevingsopbouw Antwerpen Stad organiseren sinds 2018 samen een Borgerhouts vrijetijdsloket. Dit met ondersteuning van heel wat vrijwilligers en (boven)lokale vrijetijdsaanbieders. 
 
Vanuit de stedelijke afsprakennota 2020-2025 ‘vrijetijdsparticipatie van personen in armoede in de stad Antwerpen’ wordt financiële en inhoudelijke ondersteuning voorzien. De afsprakennota is in het kader van de subsidiëring via het participatiedecreet van het lokaal netwerk Antwerpen en goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op 30 augustus 2019.  Dit vormt het kader waarbinnen de loketwerkingen vrije tijd worden uitgerold en ondersteund.

Algemene financiële opmerkingen

De financiële afhandeling van het vrijetijdsloket gebeurt door STA-AN vzw en vzw lokaal cultuurbeleid district Borgerhout.

Beleidsdoelstellingen

5 - Bruisende stad
1SBO04 - Aantrekkelijke vrijetijdsactiviteiten waarbij elke inwoner zichzelf kan ontplooien worden gestimuleerd, georganiseerd en ondersteund door het bestuur.
1SBO0403 - Elke inwoner vindt in Borgerhout een veelzijdig lokaal cultuuraanbod en het forum om zichzelf te ontplooien.

Besluit

Het districtscollege borgerhout beslist:

Artikel 1

Het districtscollege neemt kennis van de stand van zaken van het vrijetijdsloket Borgerhout.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.