De maand ramadan gaat van start op 23/24 april en loopt tot 23/24 mei. Een deel dan de Borgerhoutenaren neemt deel aan deze vastenmaand. Door de coronamaatregelen gaat dit jaar de ramadan in uitzonderlijke omstandigheden door. De moskeeën zijn gesloten en het verbreken van de maaltijden zal in een –toch wel- andere sfeer gebeuren. De samenhorigheid en de solidariteit waarop deze maand stoelt komt in het gedrang. Allemaal heel ingrijpend maar de moslims geven zelf aan dat de volksgezondheid primeert.
Wij stellen ons de vraag of de vrijwilligers die normaal als moskee stewards fungeren, kunnen ingezet worden bij de buurtwinkels om de handelaren te ondersteunen (social distancing, …).
Ook rijst de vraag rond de beslissing die het stadsbestuur heeft genomen rond het afhaalvoedsel (iftarmaaltijden). Heel wat socioculturele verenigen, moskeeën en solidariteitsacties die al jaren actief zijn –en dus ook gekend door de stad- verdelen maaltijden aan minderbedeelden tijdens de ramadan. Deze hadden zich al georganiseerd om het dit jaar anders te gaan aanpakken rekening houdend met de coronamaatregelen. De beslissing die zeer last minute is meegedeeld zonder de actoren hierin te betrekken valt dan ook te betreuren. We vragen ons dan ook af waarom de schepen en met uitbreiding het stadsbestuur heeft gekozen voor deze beslissing en niet het advies heeft gevolgd van het kabinet Somers.
“Er zijn verschillende alternatieven mogelijk voor de maaltijden voor behoeftigen, alleenstaanden en personen in een precaire situatie (zoals de iftars tijdens de ramadan):
- De maaltijden kunnen bereid worden door verenigingen, individuen, traiteurs, bestaande lokale voedselbedelingsinitiatieven of vrijwilligerswerkingen. Uiteraard kan dit alleen indien dit gebeurt door taakverdeling binnen de verenigingen of vrijwilligerswerkingen, zonder dat er samengekomen wordt. De porties moeten individueel ingepakt worden en 7 bezorgd of afgehaald worden. Hier is er een opportuniteit om een brug te slaan naar de lokale horeca die daarbij kan helpen.
- Lokale besturen kunnen zelf een centraal afhaalpunt inrichten en openstellen. Ook de ruimten en gebouwen van de levensbeschouwelijke gemeenschappen en verenigingen kunnen als centraal afhaalpunt gebruikt worden. Uiteraard moeten in en rond een centraal afhaalpunt de regels over social distancing gerespecteerd worden.”
De districtsraad van Borgerhout vraagt aan het stadsbestuur om:
1) Stewards in te zetten ter ondersteuning van de handelaren, ikv de coronamaatregelen, tijdens de maand ramadan.
2) Vermits de optie van een sociaal restaurant als afhaalpunt niet op gaat voor Borgerhout - om de simpele reden dat er geen bestaan in ons district - vragen wij aan het stadsbestuur om samen te zitten met het districtscollege om te zoeken naar andere alternatieven om afhaalmaaltijden mogelijk te maken.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 22 stemmen voor, 1 stem tegen en 0 onthoudingen.
Stemden Ja: Groen, Sp.a, PVDA, CDenV, Open VLD, N-VA
Stemden Nee: Vlaams Belang
Hebben zich onthouden: /