Reeds geruime tijd staat de voormalige AROP-site ter hoogte van de Fonteinstraat/Engelselei/Hogeweg leeg. Deze locatie biedt veel potentieel om aan verschillende noden in de buurt en voor Borgerhout te voldoen. Ze kan plaats bieden aan een school en ook tegemoet komen aan het tekort aan groen in Borgerhout. Dat laatste werd nogmaals bevestigd door AGVESPA in de raadscommissie van Borgerhout (18 mei 2020) waarbij de plannen voor de heraanleg van het spoorpark t.h.v. Zurenborg met uitlopers naar Borgerhout werd toegelicht.
De stad koos er niet voor om deze site zelf te ontwikkelen maar bood de kans aan een privé-ontwikkelaar deze site te herontwikkelen. De projectontwikkelaar deed reeds enkele voorstellen die niet voldeden aan deze noden maar zelfs extra problemen creëerden. Het voorliggende project werd van bij aanvang door verschillende belanghebbenden sterk gecontesteerd niet in het minst door bewoners maar ook adviezen van de brandweer, stadsdiensten zoals AG Vespa en het district waren kritisch.
Terecht, want een bouwproject van 112 appartementen, 254 ondergrondse parkeerplaatsen, een school en een Aldi-supermarkt op de 6.000 m² grote site heeft een enorme grote impact op de leefbaarheid van de buurt qua: woondruk, meer verkeer en het potentieel aan verkeersconflicten tussen auto's, laden en lossen van vrachtwagens en vele fietsers/voetgangers/schoolkinderen die hier dagelijks passeren. Daarnaast heeft Borgerhout nog steeds te weinig open ruimte wat dit project opnieuw zou bestendigen. Ook de inplanting van de school in het project viel slecht uit. Er heerste veel bezorgdheid over de kwaliteit van de voorziene school. Op de speelplaats zouden kinderen bv. veel te weinig ruimte en licht krijgen.
In maart 2018 trok projectontwikkelaar van Eerd zijn bouwaanvraag in voor de herbestemming van de AROP-site aan de Hogeweg/Engelselei/Fonteinstraat. In januari 2019 vernamen we dan via de pers (HLN, 11/01/2019) dat Van Eerd samen met de stadsbouwmeester opnieuw werk maakt van een aangepaste bouwaanvraag. Deze werd onlangs ingediend onder omgevingsvergunning OMV2019082409. Daarin werden aanpassingen gedaan in functie van bepaalde adviezen en het aantal woningen maar de grootste knoop blijft liggen rond de mobiliteit en verkeersbewegingen door de inplanting van een ALDI met bijhorende ondergrondse parkeerplaatsen. Kijken we naar de plannen in het geheel dan kunnen we volgende bezwaren optekenen:
1. Nog steeds teveel appartementen
Op de AROP-site wordt onder andere de bouw van veel appartementen gepland met een groot aantal autostaanplaatsen ondergronds. In Borgerhout en de wijk wonen al veel mensen. Nieuwe bouwprojecten op een kleine oppervlakte mogen de buurt niet nog meer onder druk zetten.
2. Te weinig groene ruimte
Voor deze appartementen wordt zeer weinig buitenruimte voorzien. Die buitenruimte is nog steeds te beperkt De AROP-site (6200 m2) wordt nog steeds teveel volgebouwd. Er kan op deze grote oppervlakte echter ook ruimte vrijgemaakt worden. De buurt heeft nood aan open en groene ruimtes zoals in de Reizigersstraat, Beukenstraat, het gebouw Hogeweg-Engelselei, de tuinen van het dienstencentrum. Voor het aanleggen van de steeg tussen Engelselei en de Fonteinstraat worden verschillende bomen geveld aan het dienstencentrum geveld.
3. Geen mix van kleine en grote appartementen
De bouwpromotor mikte bij de verkoop vooral op starters, jonge gezinnen en beleggers. Voornamelijk kleinere wooneenheden dus. Een sociale mix is echter waar deze buurt nood aan heeft.
4. Een gebouw dat niet past in de buurt
De nieuwe gebouwen van het woongedeelte zijn hoog. De huizen in de omliggende straten zijn maximum 5 bouwlagen hoog. Gaan de nieuwe gebouwen op de AROP-site niet teveel licht wegnemen van bestaande gebouwen en tuintjes. Een hoog gebouw kan enkel met voldoende groene ruimte rondom (zoals dienstencentrum De Fontein).
5. Geen goede in-en uitrit van de parking
De uitrit van de parking van het woonproject in de AROP-site komt uit op het smalste en drukste punt van de Fonteinstraat. Dit zal zorgen voor extra verkeersoverlast. Zeker tijdens de spitsuren en aan het begin en einde van de schooldagen.
6. Teveel vrachtverkeer door Aldi
Een Aldi brengt dagelijks vrachtverkeer met zich mee, voornamelijk tussen 7 en 10 uur. De straten Hogeweg, Engelselei, Zegelstraat en Stenenbrug zijn niet op vrachtwagens met oplegger voorzien. Via de Hogeweg is, naast het laden en lossen van de vrachtwagens tegelijk toegang tot extra parkeerplaatsen voor de Aldi-klanten. De straten in de buurt moeten het sluipverkeer tegenhouden in plaats van ruimte te maken voor vrachtwagens.
7. Teveel verkeersoverlast
Het verkeer in de Fonteinstraat, Hogeweg, Engelselei en het kruispunt aan Stenenbrug is nu reeds vaak verstopt. Dit werd ook met verschillende metingen vastgesteld. we zijn bezorgd over de impact van nog meer bijkomend verkeer in deze wijk.
8. Hoe worden zwakke weggebruikers beschermd?
Op welke manier werd er rekening gehouden met de vele fietsers, voetgangers, kinderen en ouderen? Zowel schoolgaande kinderen van IQRA als ouderen van het dienstencentrum zullen continu voorbij de drukke in-en uitrit van de ondergrondse parking en de leveringsroute voor de Aldi passeren.
9. Geen kansen op een leefbare buurt
De fijnstofconcentraties in de buurt liggen nu al ver boven de norm. Hoe leefbaar wordt onze buurt met zoveel extra auto’s (bewoners, vrachtverkeer Aldi, klanten Aldi, schoolverkeer) en nog minder groen?
Kortom, deze bouwplannen zijn nog steeds onvoldoende doordacht en creëert nog steeds extra problemen voor de buurt en duurzame stedelijke ontwikkeling in Borgerhout.
De districtsraad van Borgerhout neemt daarom volgende motie aan:
Art. 1 De districtsraad vraagt aan het college van burgemeester en schepenen van de stad Antwerpen alsook de stadsbouwmeester om deze omgevingsvergunning niet goed te keuren en terug met bewoners, district en projectontwikkelaar samen te zitten om tot een aangepast voorstel te komen voor de AROP-site.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 16 stemmen voor, 7stemmen tegen en 1 onthouding.
Stemden Ja: Groen, Sp.a, PVDA, CDenV
Stemden Nee: Vlaams Belang, N-VA
Hebben zich onthouden: Open VLD