Naar aanleiding van de coronacrisis worden we des te meer geconfronteerd met het gebrek aan digitale inclusie in heel onze samenleving.
Het gebrek aan e-inclusie van onze jongeren werd reeds breed belicht, maar het gaat verder dan deze groep. Ook andere burgers hebben hebben problemen om digitaal mee te zijn in onze maatschappij .
We merken dat dienstverlening en informatie vaak alleen nog digitaal is te verkrijgen uit ‘efficiëntieoverwegingen’ of besparingen waardoor kwetsbare groepen opnieuw minder toegang krijgen tot essentiële dienstverlening. Een voorbeeld hiervan is het vroegere informatieblad van de stad Antwerpen en de opvolger hiervan gericht aan o.a. senioren.
We zien dat veel mensen geen toegang hebben tot internet, laptop, smartphone, .... Dit was sowieso al een onderwerp van ongelijkheid voor bepaalde doelgroepen. Deze crisis brengt de urgentie hiervan naar de voorgrond.
Daarom willen wij vragen om als district toe te treden tot de ‘cities coalition for digital rights’. Dit is een netwerk van lokale besturen die zich ertoe verbinden om initiatieven te nemen om e-inclusie te bekomen.
Dit gaat over veel meer dan toegang tot internet en digitale geletterdheid, en het bezitten van laptops. We willen ook ijveren voor het recht op privacy van burgers, gegevensbescherming, transparantie en participatie. Concreet kan dit zich vertalen in gelijkwaardige toegang tot diensten op het district- en stadsniveau.
Er is veel wat het district en de stad nog kunnen doen voor digitale inclusie. Zo kunnen we meer aandacht hebben voor e-inclusie in onze algemene werking en subsidievoorwaarden. Enkele voorbeelden:
Reglement borgerbouwers: voorwaarde van subsidies koppelen aan aandacht voor digitale inclusie
Promoten van projecten in verband met digitale inclusie
Zelf organiseren van workshops in bibliotheek, districtshuis, etc. (basisvaardigheden ICT)
In kaart brengen hoeveel vrij toegankelijke PC's en wifi-punten er zijn in Borgerhout
Vzw's die we subsidiëren ook aandacht laten hebben voor e-inclusie.
De organisatie van een workshops of inspiratiemomenten voor organisaties in Borgerhout die in contact komen met/werken met de doelgroep die weinig toegang heeft tot digitale voorzieningen (SAS, WZC, Bib, …)
Opvallend is dat wij als enige district geen eigen webpunt hebben met plaatselijke begeleiding. De andere districten hebben dit wel, en dit terwijl Borgerhout een van de districten bij uitstek is die hier een grote nood heeft.
Daarnaast hebben wij ook relatief weinig openbare wifipunten. De wifipunten in Borgerhout zijn: Spoor Oost, het Werkhuys en districtshuis. Ter vergelijking: de Meir is één groot wifipunt. Er kunnen dus best nog wel wat wifipunten bijkomen in Borgerhout. Onze suggestie is een uitbreiding naar de Turnhoutsebaan, de centers, de pleintjes en de verenigingen,...
De districtsraad neemt daarom volgende motie aan:
1. Het district Borgerhout beslist om te onderzoeken of het kan toetreden tot de ‘coalitie van steden voor digitale rechten’ en dient hiervoor een aanvraag in.
2. De districtsraad van Borgerhout vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om te overwegen om de stad Antwerpen ook te laten toetreden tot deze coalitie.
3. Het districtsbestuur onderzoekt de verschillende mogelijkheden om e-inclusie te versterken via de eigen werking, subsidies en projecten in navolging van de beschreven suggesties, deel te nemen aan initiatieven van de coalitie,...
4. De districtsraad van Borgerhout vraagt aan het college van burgemeester en schepenen een uitbreiding te onderzoeken en extra openbare wifipunten mogelijk te maken in het district Borgerhout.
5. De districtsraad van Borgerhout vraagt aan het college van burgemeester en schepenen om zoals in alle districten ook een webpunt te organiseren met plaatselijke begeleiding.
De districtsraad keurt bij monde van fractievoorzitters het besluit goed met 16 stemmen voor, 7stemmen tegen en 2 onthouding.
Stemden Ja: Groen, Sp.a, PVDA,
Stemden Nee: Vlaams Belang, N-VA
Hebben zich onthouden: CDenV, Open VLD