Terug
Gepubliceerd op 24/06/2020

2020_MOT_00085 - Voorstel tot motie van raadslid Hans Maes: Projectvoorstellen Antwerpen Breekt Uit

districtsraad Borgerhout
ma 22/06/2020 - 20:00 Districtshuis Borgerhout
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Olivier Elias, voorzitter districtsraad; Luc Moerkerke, districtsschepen; Marc De Meyer, districtsraadslid; Patrick Paredaens, districtsraadslid; Marij Preneel, districtsburgemeester; Kristine Matheussen, districtsraadslid; Omar Al Jattari, districtsschepen; Fatima Talhaoui, districtsraadslid; Hans Gooris, districtsraadslid; Koen Van Roey, districtsraadslid; Ben Van Duppen, districtsschepen; Sharmin Shayla, districtsraadslid; Jos D'Haese, districtsraadslid; Hans Maes, districtsraadslid; Mariam El Osri, districtsraadslid; Abdullah Ibrahim, districtsraadslid; Anneleen Lauwers, districtsraadslid; Julie De Weerdt, districtsraadslid; Pieter Vissers, districtsraadslid; Eva Van Keer, districtsraadslid; Homa Amin, districtsraadslid; Aïssatou Cissé, districtsraadslid; Ben Segers; Betty Van de Wauwer, ; Katleen Vanderstappen, plaatsvervangend districtssecretaris; Linda Snoeys, districtssecretaris

Afwezig

Said Boussacouq, districtsraadslid

Secretaris

Linda Snoeys, districtssecretaris

Voorzitter

Olivier Elias, voorzitter districtsraad
2020_MOT_00085 - Voorstel tot motie van raadslid Hans Maes: Projectvoorstellen Antwerpen Breekt Uit 2020_MOT_00085 - Voorstel tot motie van raadslid Hans Maes: Projectvoorstellen Antwerpen Breekt Uit

Motivering

Indiener(s)

Hans Maes

Gericht aan

Olivier Elias

Tijdstip van indienen

di 16/06/2020 - 22:29

Toelichting

In een stedelijke context wonen mensen vaak klein of hebben ze geen tuin. Daarom moet het een prioriteit zijn om het Antwerpse publiek domein zo aangenaam mogelijk te maken om er te vertoeven. De publieke ruimte moet het salon, de tuin van de stad zijn.

Ook de klimaatverandering en de aanhoudende droogte zijn een steeds groter wordende uitdaging waar we als stad maar ook als district op moeten inspelen. Ook in district Borgerhout zien we immers de gevolgen. 

De verharding van zowel privaat en publiek domein speelt een grote rol. Waar in 1976 slechts 4 tot 5% van de ruimte verhard was in Vlaanderen, was dit in 2000 al 9 tot 10%. 10 jaar later spreken we over 15% verharde ruimte in Vlaanderen. Op 40 jaar hebben dus 3 keer zoveel verharde ruimte. 

Hierdoor loopt 1,6 x ons jaarlijks waterverbruik weg via de riolering en via die verhardingen. En dit terwijl we in Vlaanderen een lage beschikbaarheid van water hebben, te veel water gebruiken én de verdampingsgraad door de jaren heen ook nog eens gestegen is. 


Het is dus 5 voor 12. 


Stad Antwerpen nam met het Waterplan, het Groenplan en ‘De Robuuste Klimaatstraat’ reeds enkele initiatieven. De lessen die de stad hieruit getrokken heeft, worden nu meegenomen in een nieuw traject: ‘Antwerpen Breekt Uit’. 

Hierbij roept de stad de hulp in van de districtsbesturen om projectvoorstellen te doen die onze stad en ons district minder grijs, meer groen en meer blauw te maken. De stad maakt concreet 6,5 miljoen euro vrij om projecten op te starten voor het project Antwerpen Breekt Uit.

Er kunnen projectaanvragen ingediend worden voor tuinstraten, klimaatrobuuste woonstraten en quick wins in ontharding.


Alleen door samen de handen in elkaar te slaan, kunnen we de grote klimaatuitdagingen de baas en maken we onze stad en ons district toekomstbestendig. 

Als district mogen we deze mogelijkheid niet onbenut laten. 


Om deze reden had ik graag volgend voorstel van motie voorgelegd aan deze raad:


  • Overwegende de klimaatverandering en de uitdagingen, zoals hitte en droogte, die dit met zich meebrengt,
  • Overwegende dat publiek groen niet alleen voor verkoeling zorgt maar ook de beeldkwaliteit van ons publiek domein vergroot,
  • Overwegende dat meer publiek groen de levenskwaliteit van onze inwoners kan versterken, in het bijzonder van die inwoners die geen eigen tuin hebben,
  • Overwegende de campagne ‘Antwerpen Breekt Uit’ van Stad Antwerpen, waarmee de stad de mogelijkheid biedt aan de districten om projectvoorstellen rond ontharding te doen en hier een totaalbudget van 6,5 miljoen euro voor vrijmaakt,
  • Overwegende het participatief karakter van de campagne, waarbij maximaal wordt ingezet op participatie van gebruikers (bewoners, handelaars, scholen, ...), 
  • Overwegende de opportuniteit die dit biedt om ons district minder grijs, meer groen en meer blauw te kleuren,
  • Overwegende het lopende Tuinstraat-project in de Bloemstraat,

1. Vraagt de districtsraad aan het districtscollege volgende voorstellen in overweging te nemen om in te dienen als project voor ‘Antwerpen Breekt Uit’, zij het als tuinstraat, zij het als klimaatrobuuste woonstraat of als quick win ontharding:

  • Berchemlei
  • Griffier Schobbenslaan
  • site Spoor Oost
  • Te Boelaerlei
  • Kardinaal Cardijnplein
  • Laar
  • Beukenstraat
  • Wijnegemstraat
  • Sint-Erasmusstraat
  • Engelselei


Omdat deze motie een terechte problematiek aankaart, voegt raadslid Koen Van Roey nog een amendement toe waarbij gevraagd wordt om tijdens de raadscommissie experten over ontharden en beter en efficiënter met water om te springen (2020_AM_00040).

De districtsraad van Borgerhout neemt daarom bijkomende motie aan:


  • Artikel 2. 

    De districtsraad vraagt aan het districtscollege om tijdens een themacommissie experten (Waterlink, Natuurpunt, ea..) te vragen om concrete suggesties te formuleren op maat van Borgerhout om maximaal te ontharden, maar ook welke initiatieven we kunnen ondernemen in hoe we in de toekomst beter en efficiënter met ons water kunnen omspringen.  

Initiatiefrecht

De districtsraad Borgerhout keurt eenparig het volgende besluit goed.