De raad van bestuur is bevoegd voor het programmeren van nieuwe studierichtingen.
In de realisatie van een kunstenaanbod voor iedereen, wil het Stedelijk Onderwijs zijn academies profileren als bruggenbouwers. Dit doen we door ons kunstenaanbod te inspireren op de Antwerpse context waarin de academies werken. Door een inhoudelijke brug te bouwen in de uitwerking van het aanbod zullen we ongetwijfeld andere doelgroepen aanspreken. Denken we hierbij bv. aan integratie van verschillende muziekculturen zoals folk- en wereldmuziek, maar evengoed een DJ- of muziekproductie-opleiding die een grote groep jongeren zal aanspreken. Het nieuwe decreet DKO faciliteert onze missie om eigentijds en vernieuwend onderwijs te bieden.
De Academie Borgerhout wil extra inzetten op een diverser aanbod, om zo de grootstedelijke context en zijn superdiversiteit beter te kunnen bedienen. In dat kader zet de academie in op specifieke doelgroepen, waarbij elke doelgroep eigen operationele doelstellingen werden geformuleerd. Naast de allerjongsten (eerste graad), een betere doorstroom bij de kinderen (tweede en derde graad) wil de academie extra aanbod voorzien voor tieners (tweede, derde en vierde graad). Deze laatste doelgroep is gelinkt aan een duidelijk speerpunt in onze meerjarenplanning. De oprichting van de optie muziekproductie is de eerste in een rij. De oprichting DJ & experimentele muziek en een aanbod voor 15+ in de schrijversafdeling met ‘spoken word/slam poetry’ wordt gepland voor 2021-2022.
De voorliggende aanvragen voor onderwijsbevoegdheid kwamen tot stand door een participatief proces binnen de academies om tot een gedragen beleid te komen en passen in de overkoepelende visie van het onderwijsniveau.
De beleidsteams en de leerkrachten werden betrokken bij de totstandkoming van de gemaakte keuzes.
Er werden keuzes gemaakt om het aanbod:
Dit besluit wordt besproken met de representatieve vakorganisaties op 11 februari 2020.
Academie Borgerhout zet in op een specifiek aanbod voor 12 tot 18 jarigen, om een meer divers aanbod te kunnen verzekeren. De uitbouw van de optie muziekproductie past binnen die visie. De academie heeft reeds ervaring met muziekproductie in het vormingsaanbod:
De expertise bij de leerkrachten en het leerlingenpotentieel is dus reeds aanwezig. Door muziekproductie als volwaardige optie op te nemen in de academie van Borgerhout, verankeren we deze expertise en zorgen we voor een volwaardige opleiding muziekproductie.
De gevolgen van deze beslissing worden budgettair gedragen binnen de betrokken academie.
Aankoop van allerhande opnamemateriaal en computers is nodig. Academie Borgerhout wil deze investering spreiden en is daarmee reeds dit schooljaar begonnen. Zo voorzagen we reeds in 5 MAC’s en 5 Abloton Pushes. Recent werd allerlei opnamemateriaal aangeschaft (micro’s, midi keyboard, interfaces, studiobundels, …). Zo werd samen reeds ongeveer 3500 euro besteed aan materiaal. Bedoeling is om in de toekomst verdere investeringen te spreiden.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
indienen aanbod ter goedkeuring op informeel Afzonderlijk Bijzonder Comité | Marc De Hertogh | 11 februari 2020 |
indienen aanbod ter goedkeuring op de raad van bestuur | Sofie De Keyser | 14 februari 2020 |
indienen aanbod ter goedkeuring departement onderwijs | Sofie De Keyser | 1 maart 2020 |
De financiële gevolgen worden rechtstreeks gedragen door de Academie Borgerhout.