Terug
Gepubliceerd op 20/02/2020

2020_RVBAGSO_00009 - Duurzame Mobiliteit - ambitiebepaling modal shift - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 14/02/2020 - 16:00 zaal Ijsbreker
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Marc Swyngedouw; Joost Germis; Greet Valck, ; Carine Sneyers; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Jeff Van Poppel, Zakelijk Directeur; Van Langenhove Veronique, Kabinetchef schepen onderwijs; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs

Afwezig

Greet De Vrij

Verontschuldigd

Freya Piryns; Mie Branders; Bavo Smits; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00009 - Duurzame Mobiliteit - ambitiebepaling modal shift - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00009 - Duurzame Mobiliteit - ambitiebepaling modal shift - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De flankerende maatregelen om het personeel te motiveren een ander vervoermiddel te kiezen worden verder uitgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan het directiecomité. De kost van deze maatregelen wordt op basis van de financiële goedkeuringsmatrix aan het bevoegde orgaan voorgelegd.

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor het goedkeuren van nieuw beleid binnen het AGSO.

Aanleiding en context

Het masterplan Mobiliteit 2020, opgesteld in 2010, verzamelt een zeer uiteenlopende waaier van multimodale maatregelen die de verkeersdrukte, de ongevallen en het sluipverkeer in en om Antwerpen aanpakken. Het doel van het masterplan 2020 is het realiseren van vlotter verkeer, veiligere wegen en een grotere leef kwaliteit.

Het Toekomstverbond en het mobiliteitsplan, als onderdeel van het Routeplan 2030, sturen aan op een modal shift: minder verplaatsingen met de auto, en meer met de fiets, te voet, trein, tram, bus, en deelsystemen. Zo moet Antwerpen een leefbare en vlot toegankelijke stadsregio worden.

Binnen het Stedelijk Onderwijs werden in het verleden reeds meerdere initiatieven en acties ondernomen rond duurzame mobiliteit:

  • carpolicy voor dienstverplaatsingen 
  • aanbieden van elektrische fietsen en cambio poolkaarten voor dienstverplaatsingen vanuit het Service en Coördinatiecentrum 
  • pilootprojecten buurtparkings via de parkeermakelaar
  • vervangen van dienstvoertuigen Technisch Onderhoud door CNG voertuigen
  • vervanging van bedrijfswagens leden van het directiecomité door mobiliteitsbudget

Deze initiatieven en adhoc vragen werden echter tot nu toe opgenomen zonder een algemene ambitie rond duurzame mobiliteit van het AG Stedelijk Onderwijs.

De raad van bestuur van het AG Stedelijk Onderwijs keurde op 15 december 2017 de deelnameovereenkomst goed met Slim naar Antwerpen, waarin het de ambitie onderschrijft om als werkgever bij te dragen tot het verminderen van autobewegingen in en rond de stad.

Het directiecomité nam op 15 oktober 2018 kennis van een AGSO brede aanpak om een modal shift te realiseren.

Argumentatie

Het Stedelijk Onderwijs kiest, binnen het bestaand beleidskader van de stad Antwerpen, bewust voor duurzame mobiliteit met een minimale impact op de omgeving. Wij willen binnen de grootstedelijke context onze verantwoordelijkheid opnemen.

In het kader van de samenwerking met Slim naar Antwerpen organiseerde het AGSO een mobiliteitsscan onder haar personeel en werden pilootscholen bevraagd naar mogelijke flankerende maatregelen om de modal shift te kunnen beïnvloeden.

De collega's die de enquête invulden, komen voor hun woon-werk verplaatsing:

  • 42% met de auto
  • 33% met de fiets
  • 20% met het openbaar vervoer
  • 3% met de elektrische fiets
  • 2% met Carpool of Park en Ride.

Volgens Slim naar Antwerpen, die het AGSO begeleidt bij het opschuiven naar het gebruik van een zo duurzaam mogelijk vervoersmiddel (= modal shift), kan het aandeel van de auto dalen van 42% naar 6,6%, een daling met 85%. Dit kan door zich op een andere manier te verplaatsen, zowel voor de kortere afstanden (= voornamelijk met de fiets en ebike), als voor langere afstanden (= met het openbaar vervoer).

Met de 5 scholen met het hoogste responspercentage op de enquête werd, met ondersteuning van Slim naar Antwerpen, een beperkt traject gelopen om hen te bevragen naar maatregelen om het vervoersgedrag duurzaam te kunnen veranderen. Daaruit is gebleken dat de theoretische benadering waarbij afstand tussen woon- en werkplaats als enig criterium wordt gehanteerd, moet genuanceerd worden. Daarom ambieert het Stedelijk Onderwijs een realistische daling van 10% (ten opzichte van de nulmeting) van het autogebruik als vervoermiddel van het personeel van het AGSO voor het woon-werkverkeer tegen 2024. 

Om deze ambitie waar te maken worden volgende flankerende maatregelen verder uitgewerkt :

  • Bij vergunningsplichtige vastgoedprojecten (nieuwbouw en totaalrenovatie) wordt, afhankelijk van de ligging, onderzocht of de eventuele parkeerplaatsen volledig (of deels) via de parkeermakelaar worden aangeboden aan buurtbewoners.
  • Bij vergunningsplichtige vastgoedprojecten (nieuwbouw en totaalrenovatie) wordt ondersteunende infrastructuur voor het fietsgebruik voorzien (overdekte stalling, oplaadpunten voor e-bikes, douches, …)
  • Op persoonsniveau en schoolniveau worden passende incentives aangeboden (fiets reparatiekit, reisadvies, regenkledij AGSO tegen verminderd tarief,…)
  • Scholen en leerkrachten kunnen kennismaken met deelsystemen mobiliteit (Vélo-kaart voor elke school, ...)
  • Bij de Vlaamse overhed wordt aangedrongen op een verhoging van de fietsvergoeding voor het gesubsidieerd onderwijzend personeel zodat deze medewerkers een gelijkaardige fietsvergoeding krijgen aan die van het stedelijk personeel.
  • Bij de Vlaamse overheid wordt aangedrongen op de mogelijkheid om een (e-)fiets te kunnen aankopen via het systeem van een fietslease via de werkgever, zoal voorzien voor het stedelijk personeel.
  • Het nieuwe kantoorgebouw van de ondersteunende diensten van het AGSO, De Pit, is gelegen midden in het centrum van de stad en grenst vlak aan een knooppunt van openbaar vervoer (tram, bus, trein). Daarom wil het een voorbeeldfunctie vervullen op vlak van duurzame mobiliteit:
    • Er wordt geen parkeergelegenheid voorzien voor medewerkers of bezoekers in de Pit, met volgende beperkte uitzonderingen :
      • drop off, hop on parkeergelegenheid voor korte stops om materiaal af te zetten of op te halen (<1uur)
      • dienstvoertuigen voor interventies
      • tijdelijk minder fysiek mobiele medewerkers
    • De andere parkeerplaatsen worden 24/7 ter beschikking gesteld van de Parkeermakelaar die deze via buurtparking kan aanbieden aan buurtbewoners. De inkomsten worden gebruikt om de flankerende maatregelen van onze mobiliteitsambities te realiseren.
    • De Pit voorziet aantrekkelijke faciliteiten voor fietsende medewerkers en bezoekers.
    • In aanloop van de verhuis naar de Pit wordt een persoonlijk reisadvies uitgewerkt om medewerkers zoveel mogelijk te begeleiden in het zoeken naar duurzame vervoersmodi om naar de Pit te komen.

De mobiliteitsscan wordt periodiek herhaald om voortgang in het realiseren van de ambitie te kunnen rapporteren en indien nodig bij te sturen.

Juridische grond

nvt

Beleidsdoelstellingen

4 - Lerende en werkende stad
1SLW03 - Door het organiseren en aanbieden van kwalitatief onderwijs biedt het Stedelijk Onderwijs eerlijke ontplooiingskansen, die elke lerende grijpt om talenten en competenties te ontwikkelen en door te groeien tot een verantwoordelijke wereldburger
1SLW0308 - Een innovatieve, duurzame, goed onderhouden infrastructuur in een warme, nette en toegankelijke omgeving biedt plaats aan alle huidige en toekomstige leerlingen, cursisten, personeel, ouders, partners, externe gebruikers en bezoekers
1SLW030805 - Duurzaam georganiseerde logistieke activiteiten zorgen voor een nette en ingerichte infrastructuur en energievriendelijke ondersteuning
3 - Mobiele stad
1SMB02 - Stad en haven zijn bereikbaar, (verkeers)leefbaar en verkeersveilig
1SMB0204 - Het mobiliteitsbeleid wordt versterkt door een kwalitatieve en klantvriendelijke dienstverlening
1SMB020403 - Als stedelijke administratie namen we een voorbeeldfunctie op inzake mobiliteit

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de ambitie dat tegen 2024 het personeel 10% minder woon-werk verplaatsingen met de auto maakt ten opzichte van de nulmeting in 2018 goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

De raad van bestuur geeft opdracht aan patrimonium om de flankerende maatregelen verder uit te werken en deze ter goedkeuring voor te leggen aan het directiecomité.