De flankerende maatregelen om het personeel te motiveren een ander vervoermiddel te kiezen worden verder uitgewerkt en ter goedkeuring voorgelegd aan het directiecomité. De kost van deze maatregelen wordt op basis van de financiële goedkeuringsmatrix aan het bevoegde orgaan voorgelegd.
De raad van bestuur is bevoegd voor het goedkeuren van nieuw beleid binnen het AGSO.
Het masterplan Mobiliteit 2020, opgesteld in 2010, verzamelt een zeer uiteenlopende waaier van multimodale maatregelen die de verkeersdrukte, de ongevallen en het sluipverkeer in en om Antwerpen aanpakken. Het doel van het masterplan 2020 is het realiseren van vlotter verkeer, veiligere wegen en een grotere leef kwaliteit.
Het Toekomstverbond en het mobiliteitsplan, als onderdeel van het Routeplan 2030, sturen aan op een modal shift: minder verplaatsingen met de auto, en meer met de fiets, te voet, trein, tram, bus, en deelsystemen. Zo moet Antwerpen een leefbare en vlot toegankelijke stadsregio worden.
Binnen het Stedelijk Onderwijs werden in het verleden reeds meerdere initiatieven en acties ondernomen rond duurzame mobiliteit:
Deze initiatieven en adhoc vragen werden echter tot nu toe opgenomen zonder een algemene ambitie rond duurzame mobiliteit van het AG Stedelijk Onderwijs.
De raad van bestuur van het AG Stedelijk Onderwijs keurde op 15 december 2017 de deelnameovereenkomst goed met Slim naar Antwerpen, waarin het de ambitie onderschrijft om als werkgever bij te dragen tot het verminderen van autobewegingen in en rond de stad.
Het directiecomité nam op 15 oktober 2018 kennis van een AGSO brede aanpak om een modal shift te realiseren.
Het Stedelijk Onderwijs kiest, binnen het bestaand beleidskader van de stad Antwerpen, bewust voor duurzame mobiliteit met een minimale impact op de omgeving. Wij willen binnen de grootstedelijke context onze verantwoordelijkheid opnemen.
In het kader van de samenwerking met Slim naar Antwerpen organiseerde het AGSO een mobiliteitsscan onder haar personeel en werden pilootscholen bevraagd naar mogelijke flankerende maatregelen om de modal shift te kunnen beïnvloeden.
De collega's die de enquête invulden, komen voor hun woon-werk verplaatsing:
Volgens Slim naar Antwerpen, die het AGSO begeleidt bij het opschuiven naar het gebruik van een zo duurzaam mogelijk vervoersmiddel (= modal shift), kan het aandeel van de auto dalen van 42% naar 6,6%, een daling met 85%. Dit kan door zich op een andere manier te verplaatsen, zowel voor de kortere afstanden (= voornamelijk met de fiets en ebike), als voor langere afstanden (= met het openbaar vervoer).
Met de 5 scholen met het hoogste responspercentage op de enquête werd, met ondersteuning van Slim naar Antwerpen, een beperkt traject gelopen om hen te bevragen naar maatregelen om het vervoersgedrag duurzaam te kunnen veranderen. Daaruit is gebleken dat de theoretische benadering waarbij afstand tussen woon- en werkplaats als enig criterium wordt gehanteerd, moet genuanceerd worden. Daarom ambieert het Stedelijk Onderwijs een realistische daling van 10% (ten opzichte van de nulmeting) van het autogebruik als vervoermiddel van het personeel van het AGSO voor het woon-werkverkeer tegen 2024.
Om deze ambitie waar te maken worden volgende flankerende maatregelen verder uitgewerkt :
De mobiliteitsscan wordt periodiek herhaald om voortgang in het realiseren van de ambitie te kunnen rapporteren en indien nodig bij te sturen.
nvt
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de ambitie dat tegen 2024 het personeel 10% minder woon-werk verplaatsingen met de auto maakt ten opzichte van de nulmeting in 2018 goed.
De raad van bestuur geeft opdracht aan patrimonium om de flankerende maatregelen verder uit te werken en deze ter goedkeuring voor te leggen aan het directiecomité.