Terug
Gepubliceerd op 10/02/2020

2020_CBS_01305 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ' Ter Beke Zuid'. District Wilrijk - Plaatsing deelopdracht tot opmaak RUP en plan-MER - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
ma 10/02/2020 - 14:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Bart De Wever, burgemeester; Annick De Ridder, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur
2020_CBS_01305 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ' Ter Beke Zuid'. District Wilrijk - Plaatsing deelopdracht tot opmaak RUP en plan-MER - Goedkeuring 2020_CBS_01305 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ' Ter Beke Zuid'. District Wilrijk - Plaatsing deelopdracht tot opmaak RUP en plan-MER - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

De kosten worden verrekend binnen het raamcontract voor het opmaken van milieu-effectenrapporten, ruimtelijke veiligheidsrapporten en ruimtelijke uitvoeringsplannen GAC/2015/3065, zoals goedgekeurd door het college op 22 januari 2016 (jaarnummer 480).

De kostprijs voor RUP Ter Beke Zuid bedraagt 248.171,84 euro inclusief BTW, de geraamde kostprijs kan volledig verrekend worden op dit raamcontract.

Gezien deze studie ook deel uitmaakt van een pilootproject in het kader van het Europees Interreg Project BEGIN, kunnen de studiekosten voor 50%  (124.085,50 euro inclusief BTW) teruggevorderd worden via het Europese project. Dit project loopt tot juni 2021, alle aantoonbare kosten die voor deze datum gerapporteerd worden aan Europa komen hiervoor in aanmerking. Hiervoor moet onder andere een betaalbewijs voorgelegd worden alvorens deze kosten geclaimd kunnen worden. De uitbetaling gebeurt via de lead partner in het consortium. Dit is in dit geval de Gemeente Dordrecht uit Nederland.

Regelgeving: bevoegdheid

Art. 56, §3, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van overheidsopdrachten.

Aanleiding en context

Op 10 juli 2015 (jaarnummer 6015) keurde het college de samenwerkingsovereenkomst met de nv Artim goed en besliste om Grontmij Vlaanderen nv te belasten met de opmaak en projectregie van het RUP Ter Beke Zuid. Hierbij werd ook een plan-MER opgemaakt, samen met het plangebied voor RUP Oudebaan, dat op 15 mei 2018 door het Team Mer werd goedgekeurd. 

Op 26 augustus 2016 (jaarnummer 7139) en op 20 april 2018 (jaarnummer 3641) stuurde het college een collegiale brief naar de Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw met de vraag om de bevoegdheid rond de bestemmingswijziging voor het RUP Ter Beke Zuid te delegeren aan de stad Antwerpen.

Op 29 mei 2017 (jaarnummer 314) keurde de gemeenteraad de deelname aan het Interreg Noordzee Regio project Blue Green Infrastructure through Social innovation ( BEGIN) goed en bevestigde dit door de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst. Het project startte op 28 september 2016 en loopt tot 31 juli 2021.

Op 7 juli 2017 (jaarnummer 6026) keurde het college het ontwerp-eindrapport goed van de waterstudie voor Te Beke, opgemaakt door Sweco Belgium nv. Hierbij werd beslist om het robuust watersysteem als leideraad te nemen voor het toekomstig gebied als startpunt voor de technische uitwerking van de deelprojecten.

Op 17 november 2017 (jaarnummer 9418) keurde het college het 1° voorontwerp- RUP "Ter Beke Zuid" goed.

Op 1 juni 2018 (jaarnummer 5026) keurde het college het 2° voorontwerp-RUP "Ter Beke Zuid". Het planproces voor dit RUP werd on hold gezet na de 2de plenaire vergadering van 28 juni 2018.

Argumentatie

Het bedrijventerrein Ter Beke in Wilrijk is 227 ha groot en hoort daarmee bij de grotere bedrijventerreinen van de provincie Antwerpen. In het bedrijventerrein zijn meer dan 120 bedrijven gevestigd. De basisinfrastructuur die uitgebouwd werd in de jaren 70 is sterk verouderd. De structuur van het bedrijventerrein is moeilijk leesbaar, het openbaar domein is weinig aantrekkelijk, de inrichting van bedrijfspercelen en -gebouwen is vaak niet aangepast aan de huidige eisen en verwachtingen. Bovendien is er vaak wateroverlast door de hoge verhardingsgraad en de zeer beperkte ruimte voor waterinfiltratie – en buffering. Het gebied watert af naar het overstromingsgevoelig valleigebied van de Grote Struisbeek (Benedenvliet).

Verschillende wegen in het bedrijventerrein werden recent reeds vernieuwd en/of zijn heden in heraanleg, zoals de Oudebaan en Terbekehofdreef. 

De stad Antwerpen liet, in samenwerking met district Wilrijk, POM Antwerpen en Water-Link, een waterstudie opmaken.  Binnen deze studie is een robuust waternetwerk uitgewerkt om de waterproblematiek in Ter Beke aan te pakken, het openbaar domein terug de nodige uitstraling geven en het terrein leesbaarder maken. Kortom, de basis leggen voor de herontwikkeling van het terrein tot een hedendaags en duurzaam bedrijventerrein waar ruimte is voor duurzame economische groei.

Het watersysteem bouwt verder op het concept uit het groenplan dat inzet op gedecentraliseerde, open waterberging dwars op de topografie en het realiseren van groenblauwe verbindingen. Het systeem is tevens in lijn met de principes uit het Waterplan.  Bovendien worden opties bekeken om de last om voldoende waterbuffer te realiseren van de individuele percelen op het niveau van het bedrijventerrein te tillen.  Het systeem bestaat uit open grachten in de Elektronikalaan, Fotografielaan, Mechanicalaan en een doorsteek van de Elektronikalaan naar de Fotografielaan. Vanaf het bufferbekken aan de Fotografielaan wordt de waterafvoer maximaal in open grachten voorzien richting de Grote Struisbeek over de eigendom van Essers en/of Cardoen. Er worden gemeenschappelijke bufferbekkens voorzien aan de Fotografielaan, Hof Ter Beke en in de Valleirand van de Grote Struisbeek. Het Ferrarisbos fungeert nu al als waterbufferend gebied en een deel zal gericht worden ingezet in functie van waterbeheer- en berging voor het bedrijventerrein. 

Samen met een aantal strategische grondverwervingen (Ferrarisbos, twee open waterbuffers en een aantal cruciale doorsteken)  en een gericht vergunningenbeleid is de opmaak van een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) noodzakelijk om nieuwe bestemmingen vast te leggen.

Het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Ter Beke Zuid’ werd reeds opgestart in 2015 en omvat al een deel van het projectgebied van de waterstudie. 

Het plangebied van het RUP Ter Beke Zuid zal nu verruimd worden in noordelijke richting met als doel alle kritische locaties op te nemen om het robuust watersysteem voor het bedrijventerrein vorm te geven en om een antwoord te bieden aan de noodzakelijke herbestemmingen voor het aanpakken van de waterproblematiek in het bedrijventerrein. Een concrete afbakening van het plangebied zal in de eerstvolgende fase, samen met de proces- en startnota, aan het college worden voorgelegd. Door het verruimen van het plangebied dient de procedure hernomen te worden en dit volgende de nieuwe wetgeving van het geïntegreerde planproces. Inhoudelijk kunnen delen van het RUP en het plan-MER van het zuidelijke deel hernomen worden, actualisatie en bijsturing is evenwel nodig.

Het RUP zal eveneens een kader voor de gewenste ontwikkeling van de Autostadsite onderzoeken en bepalen. Een doelstelling uit het s-RSA is om op de locaties voor grootschalige detailhandel, de commerciële boulevards, een intensief en slim ruimtegebruik te bekomen. De concentratie langs de Boomsesteenweg wordt geselecteerd als grootschalige detailhandel of grootschalige handelscluster. De visie voor deze cluster is het optimaliseren van de bestaande structuur door verdichting, gelaagdheid, clustering en ontsluiting.

De scenario’s voor grootschalige detailhandel en de mogelijkheid van leisure zullen verder in het RUP en de plan-MER worden onderzocht.

De uitvoering van de waterstudie voor Ter Beke zal ook als pilootproject naar voren geschoven worden in het Europees Interreg-project BEGIN. Hierbij zoekt de stad naar oplossingen voor de stedelijke klimaatuitdagingen en daarbij ook kijkt naar innovatie en co-creatie. Het project wil dat groenblauwe infrastructuur als een logisch onderdeel van stadsontwikkeling wordt verankerd in standaard procedures. Een deel van de studiekost kan onder dit Europese project worden teruggevorderd.

Juridische grond

Art. 2.2.18 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP).

Overeenkomstig artikel 137 van het Koninklijk Besluit plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren van 15 juli 2011 worden, als er een raamovereenkomst is gesloten met één enkele deelnemer, de erop gebaseerde opdrachten aan hem gegund volgens de erin gestelde voorwaarden.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de plaatsing goed van de deelopdracht tot opmaak van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Ter Beke Zuid voor een bedrag van 248.171,00 euro inclusief BTW, op basis van het raamcontract GAC/2015/3065 gegund aan Sweco Belgium nv, Brussel (ondernemingsnummer BE0405647664). 

Artikel 2

De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

RUP en plan-MER Ter Beke 

Sweco Belgium nv

Arenbergstraat 13-1

1000    Brussel

 

BE0405647664

BE97220072082049

 79.999,15 euro incl. btw

budgetplaats: 5152000000
budgetpositie: 214
functiegebied: 2WNS030202A00000
subsidie: INTERREG_NSR_BEGIN
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA050600
budgetperiode: 2000

VA: 214000000266 0

 4005382053

RUP en plan-MER Ter Beke 

Sweco Belgium nv

Arenbergstraat 13-1

1000    Brussel

 

BE0405647664

BE97220072082049

168.171,85 euro incl. btw

budgetplaats: 5152000000
budgetpositie: 214
functiegebied: 2WNS030202A00000
subsidie: INTERREG_NSR_BEGIN
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA050600
budgetperiode: 2100, "mits goedkeuring van de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan door college en gemeenteraad".

VA: 214000000266 0

 

 4005382053

De financieel directeur regelt de financiële aspecten als volgt:

Omschrijving Bedrag Boekingsadres Bestelbon

Gemeente Dordrecht

Spui Boulevard 300

3311 GR Dordrecht

Nederland

NL001915794B01

IBAN: NL58BNGH0285074938

40.000,00 euro incl. btw

budgetplaats: 5152000000
budgetpositie: 150300
functiegebied: 2WNS030202A00000
subsidie: INTERREG_NSR_BEGIN
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA050600
budgetperiode: 2000

VA: 214000000266 0

 n.v.t.

Gemeente Dordrecht

Spui Boulevard 300

3311 GR Dordrecht

Nederland

NL001915794B01

IBAN: NL58BNGH0285074938

84.085,50 euro incl. btw

budgetplaats: 5152000000
budgetpositie: 150300
functiegebied: 2WNS030202A00000
subsidie: INTERREG_NSR_BEGIN
fonds: Intern
begrotingsprogramma: 2SA050600
budgetperiode: 2100 mits goedkeuring van de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan door college en gemeenteraad

VA: 214000000266 0

 

 n.v.t.

Bijlagen

  • 20170630_TerBekeZuid_Waterstudie_Ontwerp-eindrapport_v4.pdf