De kosten voor de aanleg van het toekomstig openbaar domein wordt volledig gefinancierd door de ontwikkelaar.
Binnen zes maanden na de definitieve oplevering worden de grond en de infrastructuur kosteloos overgedragen aan de stad om te worden ingelijfd in het openbaar domein.
Op het moment van de kosteloze overdracht zal de nodige info bezorgd worden aan de dienst Financiën/Boekhouding/Algemene boekhouding zodat deze gronden correct kunnen geboekt worden.
Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges gecoördineerd.
Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Willebeeklaan en Hoekakker zijn lokale straten.
Ontwikkelingen en verkavelingen (nieuw openbaar domein) en mobiliteitsvoorwaarden blijven een bevoegdheid van het college.
Het districtsbestuur heeft adviesbevoegdheid.
fase |
actie |
datum |
jaarnummer |
Masterplan ‘Hoekakker’ |
Goedkeuring college |
27 januari 2017 |
829 |
Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Hoekakker’ |
Goedkeuring gemeenteraad |
2 mei 2018 |
246 |
bestek 'ARA 264/2018' |
Goedkeuring college |
20 juli 2018 |
6813 |
adviezen |
Coördinatieoverleg Openbaar Domein |
20 mei 2019 |
|
Voorontwerp | Goedkeuring college | 8 mei 2020 | 4130 |
Hoekakker is een onbebouwd en groen gebied van circa 18 hectare groot, gelegen in de wijk Donk in het district Ekeren. Het bestaat grotendeels uit weilanden en akkers. Drie beken stromen in of in de onmiddellijke omgeving van het plangebied: de Donkse beek loopt langs de Prinshoeveweg ten noorden van het gebied, de Oudelandse beek doorkruist het plangebied en de Laarse beek stroomt ten zuiden parallel met de E19.
Twee derde van de gronden is van projectontwikkelaar nv Vooruitzicht en één derde is in eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning. De twee eigenaars plannen een nieuwe woonwijk met woningen en appartementen en enkele voorzieningen, gebouwd rond een publiek park.
In opdracht van de eigenaars werd door ontwerpbureau BUUR een masterplan ‘Hoekakker’ opgemaakt dat door het college werd goedgekeurd op 27 januari 2017 (jaarnummer 829).
Op 2 mei 2018 (jaarnummer 246) keurde de gemeenteraad het Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Hoekakker’ goed.
Op 20 juli 2018 (jaarnummer 6813) keurde het college het bestek 'ARA 264/2018' goed voor het uitvoeren van infrastructuurwerken in de verkaveling Park Hoekakker, fase 0.
Studiebureau ANTEA maakte in opdracht van Vooruitzicht nv (Leopold De Waelplaats 26, Antwerpen) een voorontwerp op voor 'fase 1 Infrastructuur ontwikkeling'.
Op 8 mei 2020 (jaarnummer 4130) keurde het college het voorontwerp 'Willebeeklaan (Hoekakker), Fase 1 - Wegeniswerken, Nieuw openbaar domein', goed.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt het voorontwerp ter advies voor.
Het project betreft de eerste fase infrastructuur ontwikkeling en ligt tussen de Prinshoevenweg en Gerardus Stijnenlaan en de straten Willebeeklaan, Vazallaan, Hertoglaan en Gravenlaan worden erin doorgetrokken.
De inrichting en het type van de verharding is afgestemd op het gebruik:
Ontsluitingswegen voor gemotoriseerd verkeer en de toegang naar de ondergrondse parkingen worden in asfalt aangelegd. Fiets-en wandelverbindingen naar het park sluiten aan op de materiaalkeuze uit het masterplan van BUUR (uitgewassen beton).
Inrichtingsprincipe type bouwveld
Lokale paden worden in een uniform materiaal aangelegd voor de zachte weggebruiker en werken als verbindend element tussen de bouwblokken en het centrale plein. Een pad van 3m breed verbindt de noord- en zuidkant van het project. Voor het materiaalgebruik van deze paden wordt met de betonklinker (20x20 type Antwerpen) het draaiboek openbaar domein van de stad gevolgd.
Parkeerplaatsen, fietsenstallingen en brandwegen worden aangelegd in grasbetontegels, daar waar ze aan het park verbonden zijn. Door de open structuur kan deze verharding dienen als infiltratiesysteem voor hemelwater. In de woonstraten worden de parkeerzones in kasseien uitgevoerd.
Om het centrale plein te benadrukken wordt het tot aan de toegangen van de bouwblokken met natuursteen ingericht, de overige ruimte in de richting van het park is voorzien in gazon waarbij de opstelzone voor de brandweer in grindgazon wordt aangelegd.
Beplanting en groeninrichting werken als generator tussen publieke, semipublieke en private zones. Langs de gevels aan de lokale straat worden groenstroken ingericht in functie van de privacy. Deze groenstroken bestaan uit een onderbeplanting van siergrassen en vaste planten en een bomensortiment van meerstammigen in combinatie met enkele hoogstam bomen.
In functie van de oriëntatie zijn er soorten voor een zonnige standplaats en meer schaduwminnende soorten als onderbegroeiing bij de bomen. Het principe van een groenbuffer tussen publieke looplijnen en private terrassen wordt ook toegepast op het centrale plein. In het open gazon met zicht op het park wordt een grote solitaire boom geplaatst die schaduw biedt tijdens de zomermaanden. Rond de parkeerzones staan een uniforme boomsoorten met een specifiek kenmerk, dit kan bijvoorbeeld een opvallende herfstverkleuring zijn.
Meubilair wordt telkens langs de groenstroken voorzien en gericht naar de open ruimte. Zitranden worden opgebouwd uit hetzelfde materiaal als de gevelsteen van de aanpalende woonvolumes en voorzien van hardhouten latten, volgens principes stad Antwerpen. Voor de fietsbeugels wordt de straatmeubilaris van de stad Antwerpen gevolgd.
De toegangen van de gebouwen rond het centraal plein worden in de volgende fasen verder uitgewerkt waarbij de configuraties van de toegangen verschillend kunnen zijn.
Inrichtingsplan Gravenlaan en Prinshoeveweg
Lokale paden worden in een uniform materiaal aangelegd voor de zachte weggebruiker en bepalen het zachte netwerk. Parkeerplaatsen, fietsenstallingen en brandwegen worden aangelegd in grasbetontegels, door de open structuur kan deze verharding dienen als infiltratiesysteem voor hemelwater. Tussen de school en het woonvolume, naast het commercieel gebouw, wordt een mineraal plein ingericht. Hierbij valt de verharding samen met de grens van de ondergrondse parking om een duidelijke lijn te creëren in functie van het beheer.
Langs de Prinshoeveweg wordt een 'onthaalplein' voorzien met de toegang naar het park, de school en het commerciële gebouw. De logistieke toegang en de in- en uitrit naar de ondergrondse parking worden door een groenbuffer afgeschermd.
Aan de toegang vanuit de Gravelaan wordt bezoekersparkeren georganiseerd met de in- en uitrit van de parking aan de rand van het project. Het bestaande wegprofiel van de Gravelaan (7m) wordt versmald en sluit aan op het profiel van de ontsluitingsweg naar de ondergrondse parking (rijbaanbreedte 4m60). Vanaf hier wordt ingezet op een autoluw woongebied en is er enkel toegang voor gebruikers van de ondergrondse parking en dienstvoertuigen.
Vanuit de erfstraat van het aansluitende bouwveld wordt een verbinding naar de school ingericht en kan men tussen de collectieve woonvolumes de toegang naar de gebouwen en het park vinden.
Architectuur en beplanting
De keuze voor het type beplanting stemmen we af op de architectuur.
We vertalen dit naar de beplanting in de groenbuffers door in het volledige projectgebied te werken met één doorlopende groene matrixbeplanting waarin we per bouwveld verschillende kleuraccenten leggen. Afhankelijk van de standplaats bestaat deze matrixbeplanting uit siergrassen op een zonnige standplaats of varens in een schaduwrijke omgeving. De accenten leggen we door de matrixbeplanting te combineren met vaste planten en knol- en bolgewassen met verschillende kleurnuances. Zo krijgen we een bouwveld met vooral gele, witte, roze of paarse tinten, eventueel afgestemd op de kleur van het metselwerk.
Beplanting, groenbuffer
De beplanting en de groeninrichting werken als generator tussen de publieke, semipublieke en private ruimte. Langs de gevels in de erfstraat en op het minerale plein worden groenbuffers ingericht in functie van de privacy. Afhankelijk van de oriëntatie en bezonning worden deze groenstroken ingevuld als prairie- of schaduwborder.
De prairieborders worden aangeplant in de groenbuffers waar veel bezonning aanwezig is en bestaan vooral uit grassen, vaste planten en enkele knol- en bolgewassen. Het sortiment bestaat uit inheemse soorten die bijen en vlinders aantrekken. In functie van privacy en gelaagdheid wordt er met soorten gewerkt met verschillende groeihoogtes.
In de schaduwborders gebruiken we schaduwminnende soorten. Vaak zijn dit voor- of najaarsbloeiers, omdat er dan nog geen of weinig bladeren aan de bomen hangen. Voor de schaduwborders in dit project is er gekozen om met varens, grassen en vaste planten te werken. We kiezen voor inheemse soorten met een grote ecologische waarde. Net zoals de prairieborders bestaan de schaduwborders uit een combinatie van hogere en lagere soorten om privacy en gelaagdheid te creëren.
Voor de bomen en heesters wordt gewerkt met soorten die worden aanbevolen door de stad Antwerpen. Uit deze lijst werken we voor de groenbuffers voornamelijk met bomen van 3de grootte (6-8m).
Grasland
Op de plaatsen waar het projectgebied in verbinding staat met het park voorziet men intensief en extensief beheerd grasland. Dit om de openheid naar het park te behouden en de toegangen uitnodigend te maken. Deze zones bevinden zich verder van de gevels waardoor hier geen buffering nodig is. We voorzien grotere bomen die kunnen worden aangeplant in cluster, als bomenrij of als solitaire parkboom. In functie van zichten en doorzichten kunnen daar waar nodig de bomen worden opgesnoeid.
Om te bepalen waar het grasland intensief en extensief wordt beheerd worden volgende principes toegepast:
Mobiliteitsvoorwaarden
Woonstraatprincipe (aansluitingen):
Woonerfprincipe (verlengde van de woonstraten, tuinerven):
Parkeerbalans
Er worden 112 parkeerplaatsen en 3 mindervalideparkeerplaatsen voorzien:
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
Het project ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.
In de woonstraten zijn infiltratiezones door middel van groenaanleg voorzien.
Het hemelwater van de wegen en de gebouwen loopt via wadi’s naar het nieuwe park waar bufferzones en infiltratiezones (wadi’s) worden voorzien.
Stemden voor:
Koen Palinckx (N-VA), Annemie Plompen (N-VA), Marc Elseviers (N-VA), Ann Koekhoven (N-VA), Martine Voets (N-VA), Ellen Malfliet (N-VA), Brecht Mertens (N-VA), Beatrijs Dierick (N-VA); Wilfried Michiels (N-VA), Mick De Maere (Open Vld), Ronny Kruyniers (sp.a), Fabienne Van Damme (sp.a).
Stemden tegen:
Tamara Heynen (CD&V), Werner De Kerf (PVDA), Freddy Geens (Vlaams Belang), Kurt Van Noten (Vlaams Belang), Iris Marynissen (Vlaams Belang), Filip Van den Broeck (Vlaams Belang), Ilse De Schutter (Groen), Lotte Vergauwen (Groen).
De districtsraad adviseert het voorontwerp (22 januari 2020) voor fase 1, wegeniswerken (Nieuw openbaar domein) in de Willebeeklaan (Hoekakker), district Ekeren, gunstig mits rekening te houden met volgende punten: