Terug
Gepubliceerd op 24/09/2020

2020_IP_00199 - Interpellatie van raadslid Guido Staes: Plannen ontwikkeling Hoekakker

districtsraad Ekeren
ma 22/06/2020 - 20:00 Raadzaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Koen Palinckx, Districtsburgemeester; Ronny Kruyniers, districtsschepen; Ilse De Schutter, districtsraadslid; Freddy Geens, districtsraadslid ; Kurt Van Noten, districtsraadslid ; Ann Koekhoven, districtsraadslid ; Annemie Plompen, districtsschepen; Tamara Heynen, districtsraadslid; Marc Elseviers, districtsschepen; Werner De Kerf, districtsraadslid; Mick De Maere, districtsschepen; Ellen Malfliet, districtsraadslid; Iris Marynissen, districtsraadslid; Filip Van den Broeck, districtsraadslid; Lotte Vergauwen, districtsraadslid; Guido Staes, districtsraadslid; Brecht Mertens, districtsraadslid; Martine Voets, districtsraadslid; Fabienne Van Damme, districtsraadslid; Beatrijs Dierick, districtsraadslid; Wilfried Michiels, districtsraadslid; Karin Nauwelaerts, districtssecretaris; Wies Meeusen

Secretaris

Wies Meeusen

Voorzitter

Koen Palinckx, Districtsburgemeester
2020_IP_00199 - Interpellatie van raadslid Guido Staes: Plannen ontwikkeling Hoekakker 2020_IP_00199 - Interpellatie van raadslid Guido Staes: Plannen ontwikkeling Hoekakker

Motivering

Koppeling aan agendapunt

Indiener(s)

Guido Staes

Gericht aan

Koen Palinckx, Marc Elseviers, Ronny Kruyniers

Tijdstip van indienen

di 16/06/2020 - 21:38

Toelichting

Hoekakker.  Het gebrek aan een standvastig protest vanuit het districtsbestuur samen met een aantal beslissingen die boven de bevoegdheden van ons district werden genomen

- de weglating van de 5 woorden “niet zonder een actuele woonbehoeftenstudie”  bij de opmaak van het Ruimtelijk Structuurplan Provincie Antwerpen (een beperking  die was   opgenomen in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen)

- de betaling door Vooruitzicht en De Ideale Woning van zowat 5,6 miljoen euro aan paaitaks (stedelijke ontwikkelingskosten) -zowel in natura als in cash- (een regeling die ondertussen werd afgeschaft om ethische redenen)

- de zeer recent gewijzigde regelgeving rond planschade – waar tot daarvoor bij het afblazen van dit project bijna geen schadevergoeding verschuldigd was aan de ontwikkelaars –

hebben dit dossier stevig gebetonneerd.  

Blijkbaar hebben de buurtverenigingen meer succes.

Op 11 juli 2018 werd de nietigverklaring gevorderd bij de Raad van State van het besluit van de gemeenteraad van de stad Antwerpen van 2 mei 2018 houdende definitieve vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Hoekakker'. Deze zaak nog hangende.

Ook tegen de  omgevingsvergunning verleend voor het aanleggen van het park Hoekakker werd een procedure opgestart bij de Raad voor vergunningsbetwistingen.  Op 21 april 2020 werd er een tussenarrest bekomen.

De behandeling van de procedure tot nietigverklaring werd voor onbepaalde duur uitgesteld,  totdat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan over het beroep tot nietigverklaring tegen het gemeentelijk RUP.

Ondertussen trachten de ontwikkelaars één deel van de eerste fase van de grond te krijgen, namelijk de wegeniswerken in de zone voor bebouwing en de aansluitingen van deze zone op het geplande park.  Het project ligt tussen de Prinshoeveweg en Gerardus Stijnenlaan en de straten Willebeeklaan, Vazallaan, Hertoglaan en Gravenlaan worden erin doorgetrokken. Het betreft ontsluitingswegen voor gemotoriseerd verkeer en de mogelijke toegangswegen naar de ondergrondse parkeerplaatsen alsook fiets-en wandelverbindingen naar het park.

Dat hebben we tijdens de voorstelling verleden maandag  en zojuist nog eens kunnen horen.

Groen is tegen de woonuitbreiding.  

Gezien het tempo waarmee Ekeren wordt volgebouwd, hoeft er zeker geen angst te bestaan dat ons district het nieuwe Bokrijk wordt of er een tekort aan appartementen ontstaat.

Wij vragen in elk geval dat er niet gestart wordt met werken of vergunningen voor de uitspraak van de verschillende lopende procedures.  Deze uitspraken zullen bepalend zijn voor de verdere ontwikkeling.  Indien de plannen dienen aangepast te worden, moet de omvang van de infrastructuur immers ook wijzigen.

Daarom deze vragen die ingaan op de ontwikkeling, de mobiliteit en het park.

  • Het project werd verkocht aan ons district met de belofte dat het  geen bijkomende verkeersdruk zou meebrengen, geen attractiepool mocht worden….  De nieuwe voorzieningen zouden gericht zijn op lokale noden.  Op de voorstelling van de plannen aan de Prinshoeveweg was er niets te zien van de hier voorgestelde inrichting. Worden de geplande nutswerken aan de Prinshoeveweg nu aangepast gezien het voorliggende plan of, zo Hoekakker doorgaat, wordt dan alles terug “heraangelegd”?
  • heeft het districtsbestuur ook geïnformeerd naar de mogelijkheden om het project alsnog in te perken?  Met voorkeur naar een volledig groene invulling.  bvb. het geboortebos?
  • Wordt er rekening gehouden met de leefbaarheid van de wijk (ook zonder dit project) wanneer verschillende projecten tezamen van start gaan?  Gezien de versnelde planning van de A102, de 2de spoortoegang, de spoorwerken Oudse Landen, de heraanleg van de Kapelsesteenweg en verschillende aanpalende straten…  Op basis van de gewenste tijdslijnen van al deze projecten, zou alles bijna samen doorgaan…
  • Terwijl heel het park wordt aangelegd op basis van de historische waterproblematiek, blijkt dat de gewijzigde klimaatomstandigheden een nieuwe problematiek creëren.  Door de dalende grondwaterspiegel samen met langere periodes van droogte en kortere periodes van hevige regenval, lijkt de kans niet onbestaande dat we met diepe putten gaan zitten i.p.v. natte wadi’s en mooie vijverpartijen. Wordt daar rekening mee gehouden? (stank, ratten)
  • Indien de infrastructuur is aangelegd, wordt deze overgedragen aan de gemeente. Is dit voor of na de ontwikkeling van de woonwijk.  M.a.w. valt het onderhoud onder het beheer van het district vooraleer de woningen er zouden staan?  Hebben we hiervoor voldoende middelen en personeel?
  • Wordt er ook rekening gehouden met een mogelijke ontwikkeling van de Hoekakker in dossiers die nu ook in een “voorbereidingsfase” zitten.  Bvb. het fameuze netwerkvoorstel?  Zo was een bijkomende maatregel in het goedgekeurde masterplan om de bestaande bushalte op de Prinshoeveweg tot dichter bij deze  “nieuwe publieke functie”  te brengen.  Hebt U daar vanuit het bestuur advies over uitgebracht? 

Dank voor uw antwoorden.

Bespreking

Antwoord

Toelichting door:
Guido Staes (Groen)


Antwoord van:
Koen Palinckx (N-VA)

Wederwoord van:
Guido Staes (Groen).

do 25/06/2020 - 11:49