Terug
Gepubliceerd op 24/03/2020

2020_CBS_02772 - Taxi-zorg-cheques - Garanderen vervoer personeel zorgsector. Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 20/03/2020 - 16:30 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02772 - Taxi-zorg-cheques - Garanderen vervoer personeel zorgsector. Principebeslissing - Goedkeuring 2020_CBS_02772 - Taxi-zorg-cheques - Garanderen vervoer personeel zorgsector. Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

Deze uitgaven zullen gecompenseerd worden binnen het compensatiefonds voor maatregelen tegen de verspreiding van het Coronavirus.

Aanleiding en context

Op 24 november 2015 (jaarnummer 644) keurde de gemeenteraad het gecoördineerde reglement taxicheques voor minder mobiele en tijdelijk minder mobiele 65-plussers en voor personen met een handicap goed. Tegelijk besliste de gemeenteraad om aan het college de bevoegdheid te delegeren om de overeenkomst tussen de stad Antwerpen en de taximaatschappijen voor het gebruik van taxicheques aan te passen.

Op 14 april 2017 (jaarnummer 3490) keurde het college de overeenkomst met de zeven taxi- en personenvervoerbedrijven die op dat ogenblik taxicheques van de stad Antwerpen aanvaardden goed.

Het college keurde op 15 november 2019 (jaarnummer 9429) de 'Overeenkomst gebruik taxicheques' met Easy Vervoer bvba (handelsnaam: Antwerpen Taxi Centrale) goed.

Sinds woensdagmiddag 18 maart 2020 gelden er strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Enkel essentiële dienstverlening wordt nog gegarandeerd.
Ook De Lijn heeft een aangepaste dienstregeling ingevoerd die er rekening mee houdt dat er maar zeer beperkt gebruik gemaakt wordt van de opvang van leerlingen in de scholen, maar anderzijds werkenden wel nog de mogelijkheid biedt om hun woon-werkverkeer met het openbaar vervoer te doen.

Deze beperkte dienstverlening kan mogelijks opgeschort worden, indien de Corona-crisis nog zou verergeren. Omdat het zorgpersoneel zich te allen tijde moet kunnen blijven verplaatsen, stelt de bedrijfseenheid Stadsontwikkeling voor om in dergelijke noodsituatie een systeem van taxi-zorg-cheque (hierna TZC) in te voeren. Ook de taxisector wil zich hier voor engageren.

Argumentatie

Wanneer het openbaar vervoer niet langer het woon-werkverkeer voor zorgverstrekkers kan garanderen, zal de stad Antwerpen een TZC ter beschikking stellen aan de zorgsector.

Zo blijft de zorg gegarandeerd en kan het zorgpersoneel taxiritten betalen aan een verminderde prijs. Het systeem van de TZC zal pas geactiveerd worden bij verstrenging van de maatregelen tegen het Coronavirus of wanneer het aanbod aan openbaar vervoer niet meer volstaat om het woon-werkverkeer van personeel in de zorgsector te verzekeren.

Het systeem van de TZC wordt gebaseerd op het bestaande systeem van de taxicheque.
Enkel zorgpersoneel zal voor woon-werkverkeer gebruik kunnen maken van de TZC.
De stad Antwerpen zal de TZC verdelen via de zorginstellingen, die  op hun beurt zullen instaan voor de verdere verdeling naar de eindgebruikers.
Een TZC is 5,00 EUR waard en wordt gefinancierd door de gezamenlijke inspanning van volgende partners, die elk 20% van de kost van een TZC zullen dragen, namelijk de taxisector, de stad Antwerpen, De Lijn en de zorginstelling. De gebruiker (zorgverstrekker) betaalt dus slechts 1,00 EUR per TZC.

Het systeem van de taxi-zorg-cheques geldt enkel voor zorginstellingen op het Antwerpse grondgebied.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt principieel het systeem van de taxi-zorg-cheques (TZC) goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Taak

Stadsontwikkeling/Mobiliteit

  • Uitrollen systeem met taxi-zorg-cheques van zodra het openbaar vervoer het woon-werkverkeer van de zorgverstrekkers niet meer kan garanderen