Ter dekking van de financiële gevolgen zal bij afzonderlijke beslissing een compensatiefonds als voorstel worden opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025.
De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 12 en 17 maart 2020 strikte maatregelen aan om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Deze hebben ook heel wat gevolgen voor de Antwerpse economie. Daarom kiest de stad ervoor om in deze periode zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen bijkomend te ondersteunen.
Stedelijke maatregelen om de economie te ondersteunen hebben drie hoofddoelen:
De stedelijke maatregelen situeren zich vooral op het vlak van fiscaliteit, ter beschikking gesteld patrimonium, communicatie en dienstverlening.
Aan bepaalde zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen werd een (gedeeltelijke) sluiting opgelegd door de Nationale Veiligheidsraad. Deze opgelegde sluiting vraagt specifieke maatregelen.
De stad volgt intussen de impact op de economie nauw op, samen met de betrokken sectororganisaties.
Na overleg met de sectororganisaties, neemt de stad deze maatregelen:
1. Liquiditeiten
1.1 Belastingen en retributies
De stad beslist om bij zelfstandigen en ondernemingen de volgende belastingen en retributies voor het tweede kwartaal van (aanslag)jaar 2020 niet aan te rekenen:
Voor de belastingen en retributies die voor een heel (aanslag)jaar gevestigd worden, zal het betreffend kwartaal pro rata verrekend worden. De invordering van bovengenoemde belastingen en retributies wordt tijdelijk onderbroken en er worden geen nieuwe aanslagen gevestigd, noch facturen verstuurd zolang de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad van kracht zijn. Er wordt een principieel recht toegekend aan schuldenaars om een afbetalingsplan te bekomen voor (aanslag)jaren 2019 en 2020, met een gespreide aflossing over de jaren 2020 en 2021. In dit kader worden geen nalatigheidsinteresten en administratieve kosten aangerekend.
1.2 Stad als klant / stad als opdrachtgever
1.3 Commerciële verhuringen, concessies en tijdelijke terbeschikkingstellingen door de stad, OCMW en Vespa
We schelden de vorderingen op (commerciële) verhuringen, concessies, tijdelijke terbeschikkingstellingen aan zelfstandigen, verenigingen en ondernemingen, andere dan deze die betrekking hebben op zendmasten, werfinrichtingen, publiciteitsborden, magazijnen, kantoren en parkings kwijt voor de periode die de Nationale
Veiligheidsraad inlast plus één extra maand en deze periode wordt afgerond naar boven op maandbasis. Voor de afbetaling van de openstaande schulden aan de stad van een half jaar vóór de ingang van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad worden afbetalingsplannen voor diegenen die het nodig hebben toegestaan. De stad doet ook een oproep aan private eigenaars om ook met hun gebruikers te bekijken welke inspanningen ze kunnen doen om hun vaste kosten van infrastructuur te verlichten.
1.4 Huurvermindering innovatiehubs
De stad realiseert een huurvermindering van 50% op 1 april 2020 en 50% op 1 mei 2020 voor startups en scaleups in The Beacon, BlueChem en de StartupVillage. De voorziene huurverhoging per 1 april voor sommige huurders in de StartupVillage wordt minstens tot 1 juni uitgesteld.
1.5 Annuleringen riviercruises
Indien een riviercruise annuleert betaalt hij slechts 25% van het totale liggeld i.p.v. de normale annuleringskost van 50% van het liggeld. De betaalde 25% wordt in mindering gebracht bij het te betalen liggeld indien de riviercruises opnieuw boeken in de tweede helft van 2020 of het jaar 2021.
1.6 Renovatietoelage voor handelspanden
De verhoogde toelage, die normaal gezien enkel bij de heraanleg van winkelstraten of strategische horecakernen wordt toegekend, wordt toegekend aan alle uitgevoerde renovatieprojecten in het tweede, derde en laatste kwartaal van 2020 (zie reglement renovatietoelage voor Antwerpse handelspanden 2017_GR_00525).
2. Continuïteit in ondernemerschap
2.1 Communicatie over maatregelen aan ondernemers
Het is heel belangrijk dat de ondernemers goed geïnformeerd worden over welke beperkende en ondersteunende maatregelen er zijn.
De stad biedt een platform met service-gerichte antwoorden op alle vragen die zelfstandigen en ondernemingen hebben. Dit platform is al operationeel op Ondernemen in Antwerpen www.ondernemeninantwerpen.be/corona. Dit platform krijgt elke middag een update.
Hier zijn alle weblinks opgenomen van de bovenlokale overheden met betrekking tot corona. Ook de stedelijke maatregelen zullen hierop vermeld worden. De bestaande ondersteuningsmaatregelen blijven uiteraard ook ter beschikking van de ondernemers.
Ondernemers nemen momenteel tal van initiatieven om andere ondernemers te helpen. Om die initiatieven te bundelen en te communiceren wordt geen apart platform gebouwd. De stad zal alle initiatieven voor en door Antwerpse ondernemers verzamelen op het platform www.ondernemeninantwerpen.be/corona.
Voorbeelden:
tips geven aan ondernemers, informeren over tools, apps, enzovoort die gratis opengesteld worden terwijl ze anders betalend zijn, beperkt zijn in tijd, die extra zaken aanbieden, Antwerp Powered by Creatives, enzovoort.
2.2 Antwerpen helpt ondernemers
Er wordt een platform gecreëerd waarop Antwerpenaren kunnen zien hoe zij Antwerpse ondernemers kunnen ondersteunen in deze zware periode.
Voorbeelden (niet limitatief):
Het Buy from Startups-programma wordt verbreed, zowel naar domeinen als naar gebruikers.
2.3 Oproep startups
De stad lanceert een oproep voor startups om slimme oplossingen te ontwikkelen voor stedelijke uitdagingen tijdens de coronacrisis. De stad maakt hiervoor 250.000 euro vrij. Zo krijgen ook startups extra kansen tot ondernemen en opdrachten uit te voeren voor de stad.
3. Heropstart na afloop van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad
De stad bereidt zich voor op de doorstart van het economische leven. In samenwerking met de betrokken sectoren wordt dit plan concreet opgemaakt.
Het college keurt de maatregelen (liquiditeit, continuïteit en heropstart) voor ondersteuning van zelfstandigen, ondernemingen en verenigingen tijdens de Coronacrisis goed.
Het college geeft opdracht aan
Bedrijfseenheid | Taak |
FI |
|
AG Vespa |
|
OS/BI |
|
P&O |
|
SB |
|
OS |
|
MV |
|