Terug
Gepubliceerd op 07/04/2020

2020_GR_00246 - Politieverordening 16 maart 2020 - Betreffende de afgelasting van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de districtsraden, de gemeenteraadscommissies en de districtsraadscommissies - Bekrachtiging

gemeenteraad
ma 06/04/2020 - 19:30 digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Freya Piryns, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Koenraad De Vylder, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Gerolf Annemans, raadslid; Jan Penris, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Serge Muyters, korpschef; Glenn Verspeet, korpschef ad interim

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2020_GR_00246 - Politieverordening 16 maart 2020 - Betreffende de afgelasting van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de districtsraden, de gemeenteraadscommissies en de districtsraadscommissies - Bekrachtiging 2020_GR_00246 - Politieverordening 16 maart 2020 - Betreffende de afgelasting van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de districtsraden, de gemeenteraadscommissies en de districtsraadscommissies - Bekrachtiging

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Overeenkomstig artikel 134, § 1 van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester politieverordeningen maken in geval van oproer, kwaadwillige samenscholing, ernstige stoornis van de openbare orde of andere onvoorziene gebeurtenissen, waarbij het geringste uitstel gevaar of schade zou kunnen opleveren voor de inwoners. Deze verordening vervalt dadelijk, indien zij door de raad in de eerstvolgende vergadering niet wordt bekrachtigd.

Overeenkomstig artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur is de burgemeester bevoegd voor dringende politieverordeningen.

Argumentatie

De burgemeester is verantwoordelijk voor de volksgezondheid in deze stad en beroept zich op artikel 135 § 2 van de Nieuwe Gemeentewet, dat onder meer zegt dat de gemeenten tot taak hebben het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemiëen en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden.

COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen ook verspreid in verschillende landen. Het virus verspreidt zich van mens op mens via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en oppervlakken. Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus.

Bijeenkomsten in besloten of overdekte plaatsen, zoals in het kader van een gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn, districtsraad, gemeente- of districtsraadscommissie vormen een specifieke bedreiging voor de volksgezondheid.

Het is aldus noodzakelijk de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de districtsraden, de gemeente- en districtsraadscommissies af te gelasten gedurende de volledige termijn dat de verregaande beperkende maatregelen tegen de verdere verspreiding van het COVID-19 virus, genomen door de federale overheid, gehandhaafd worden.

Een politieverordening is hoogdringend en moet zonder uitstel genomen worden aangezien verdere verspreiding van het virus moet worden vermeden.

De strikte maatregelen opgelegd door het Ministerieel besluit van 13 maart 2020 dienen minstens tot en met 3 april 2020 gehandhaafd te worden.

Juridische grond

  • Artikel 135 §2 Nieuwe Gemeentewet:

“De gemeenten hebben ook tot taak het voorzien, ten behoeve van de inwoners, in een goede politie, met name over de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen.
Meer bepaald, en voor zover de aangelegenheid niet buiten de bevoegdheid van de gemeenten is gehouden, worden de volgende zaken van politie aan de waakzaamheid en het gezag van de gemeenten toevertrouwd:
….
5° het nemen van passende maatregelen om rampen en plagen, zoals brand, epidemieën en epizoötieën te voorkomen en het verstrekken van de nodige hulp om ze te doen ophouden;” 

  • Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus, COVID-19 te beperken.

Aanleiding en context

Coronavirussen zijn een familie van virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren. COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen ook verspreid in verschillende landen.

Het coronavirus verspreidt zich van mens op mens via kleine druppeltjes die bij hoesten en niezen vrijkomen. Via die druppeltjes komt het virus terecht in de lucht, op voorwerpen en oppervlakken. Wie die druppeltjes inademt of via de handen in de mond, neus of ogen binnenkrijgt, kan besmet raken met het virus. Er is geen bewijs dat de besmetting via de huid gebeurt. Het risico op besmetting verkleint door meer dan een meter afstand te houden van zieke personen, het gezicht zo weinig mogelijk aan te raken en aandacht te hebben voor een goede handhygiëne.

Naar aanleiding van een verdere toename van het virus werden door de federale overheid verregaande maatregelen genomen met betrekking tot social distancing die de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze werden vastgelegd bij Ministerieel besluit van 13 maart 2020 houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken. Aangezien bijeenkomsten in besloten of overdekte plaatsen, maar ook in openlucht, een specifieke bedreiging vormen voor de volksgezondheid, en dus moeten worden beperkt, worden alle privé- en publieke activiteiten van culturele, maatschappelijke, feestelijke, folkloristische, sportieve en recreatieve aard minstens tot 3 april 2020 verboden.

Besluit

De gemeenteraad keurt bij monde van de fractievoorzitters volgend besluit goed.
Stemden ja: N-VA, Groen, sp.a, Vlaams Belang, PVDA en Open VLD.
Stemden nee: CD&V.  

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad bekrachtigt de onderstaande politieverordening van de burgemeester van 16 maart 2020:

"
Politieverordering

Artikel 1
De burgemeester beslist dat ter vrijwaring van de openbare veiligheid en gezondheid in het licht van de COVID-19 pandemie, de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de districtsraden en de gemeente- en districtsraadscommissies worden afgelast en dit voor zolang de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het COVID-19 virus, genomen door de federale overheid, gehandhaafd blijven. Op heden minstens tot en met 3 april 2020.

Artikel 2
De niet-naleving van deze verordening wordt bestraft met de voorziene administratieve sancties in artikel 4 §1.1. van de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en artikel 712 en volgende van de code van politiereglementen.

Artikel 3
Deze verordening is onmiddellijk uitvoerbaar en treedt vanaf de dag van bekendmaking ervan in werking.

Artikel 4
Korpschef HCP Serge Muyters en de administratief directeur coördinator van de gedeconcentreerde gerechtelijke directie van de Federale politie zijn belast met het toezicht op de naleving van dit besluit.

Artikel 5
Tegen deze beslissing kan beroep worden ingesteld door binnen de zestig (60) dagen na ontvangst, een verzoekschrift tot schorsing of vernietiging in te dienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het ondertekende verzoekschrift kan per aangetekende zending aan de griffie van de Raad van State, Wetenschapsstraat 33, 1040 Brussel worden gericht of elektronisch via http://eproadmin.raadvst-consetat.be.

"

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.