Terug
Gepubliceerd op 28/04/2020

2020_CBS_02485 - Duurzame Stad - Strategische Energievisie Antwerpen (SEViA) - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
ma 27/04/2020 - 17:45 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_02485 - Duurzame Stad - Strategische Energievisie Antwerpen (SEViA) - Goedkeuring 2020_CBS_02485 - Duurzame Stad - Strategische Energievisie Antwerpen (SEViA) - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiƫle opmerkingen

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Aanleiding en context

Op 28 mei 2015 (jaarnummer 4543) nam het college kennis van de aanbodkaarten restwarmte, bodemenergie en rioolwarmte en de begeleidende rapporten.

Op 26 oktober 2015 (jaarnummer 541) keurde de gemeenteraad het geactualiseerde klimaatplan 2015-2020 van de stad Antwerpen goed. Als belangrijke doelstellingen zijn opgenomen: 20% daling CO2 (uitstoot stedelijk grondgebied) en 100% daling CO2 in 2050 (klimaatneutrale stad) .

Op 28 april 2017 (jaarnummer 3305) keurde het college de opmaak van de Strategische Energievisie Antwerpen (SEViA) via een projectovereenkomst met de distributienetbeheerders IMEA en IVEG goed. SEViA kadert in de opmaak van een duurzaam energiebeleid. Het energiebeleid zal ervoor zorgen dat potentieel duurzame energiebronnen optimaal benut worden om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren.

Op 6 juli 2018 (jaarnummer 6376) keurde het college de resultaten van het voortraject van de actualisatie klimaatplan 2030 (luik mitigatie) goed. Hierin wordt de rol van warmtenetten gevoed met restwarmte ook voor de periode 2020-2030 benadrukt als strategische doelstelling.

Argumentatie

Doelstelling

De Strategische Energievisie Antwerpen (SEViA) is een ruimtelijk analysemodel dat een kader wil bieden voor het lange termijn energiebeleid van de stad wat betreft de warmtevoorziening, met oog op klimaatneutraliteit in 2050. Dit vertaalt zich in een ‘Warmtezoneringskaart’, waarop het technisch en economisch potentieel van klimaatneutrale warmtetechnologieën voor 2050 wordt gekarteerd. Het model biedt op deze manier een gefundeerde basis voor verdere energiebeleidsuitbouw. De energietransitie is een dynamisch geheel waar de stad flexibel mee moeten kunnen omspringen. De methodologie laat toe om het model gaandeweg te verfijnen en desgevallend aan te passen  bij nieuwe inzichten.

Aanpak

In het model wordt rekening gehouden met 3 energieconcepten voor warmte voor ruimteverwarming en sanitair warm water, namelijk warmtenetten gevoed met restwarmte, een all electric scenario met warmtepompen en een hernieuwbaar gas scenario.

Er is eerst bekeken welke sectoren van de stad worden opgenomen. Op die manier zijn er enkele zones uitgesloten, zoals infrastructuur- en industriegebieden. De studie richt zich vooral op de residentiële en tertiaire zones. De basisdata komen voornamelijk uit het kadaster. Fluvius heeft de warmtevraag bepaald per statistische sector in 2012, die bijgesteld geweest is naar 2017. Dit is het huidige scenario waarmee gerekend wordt. Vervolgens is via een modellering op basis van het theoretisch renovatiepotentieel en de verdichting een toekomstige warmtevraag opgesteld voor 2050 om te bekijken hoe robuust de energieconcepten zijn.

Via een technische en economische analyse is een ‘warmtezoneringskaart’ opgesteld, waarin per statistische sector binnen de stad een uitspraak wordt gedaan over het voorkeur energieconcept. Voor zones waar de voorkeur minder uitgesproken is, wordt aangeraden om een verdere gedetailleerde analyse uit te voeren.

Conclusies

Warmtenetten komen uit de analyse als een interessant concept naar voor, voor meerdere statistische sectoren in de stad. Enkele zones zijn economisch het meest interessant. Dit zijn:

  • Linkeroever: deel Europark en omgeving
  • Historische binnenstad
  • Luchtbal / Rozemaai
  • Het Eilandje
  • Stuyvenbergwijk
  • Deurne Zuid (statistische sector R32-)
  • Zone rond Fruithoflaan (statistische sector T111 en T412)
  • Zone op het Kiel

Deze zones zijn (deels) mee opgenomen in het Plan Van Aanpak warmtenetten, dat in parallel is opgesteld met SEViA. Om te bepalen welke zones worden uitgekozen als pilootzones, is er eveneens gekeken naar onder meer grote geplande infrastructuurwerken, renovatieprojecten, grote verbruikers en de nabijheid van bestaande en reeds geplande warmteprojecten. Op deze manier zijn de Ringzone (Oost en Zuidoost) en Nieuw Zuid omgeving mee opgenomen. Deurne Zuid voorlopig niet.

Voor het all electric scenario zijn eveneens enkele interessante zones benoemd, namelijk:

  • Zandvliet / Berendrecht
  • Ekeren
  • Hoboken (zuidkant)

Naast een Plan Van Aanpak warmtenetten voor de pilootzones, moet er een aansluitbeleid worden uitgewerkt. Dit houdt in dat er per energieconcept een maatregelenmix moet worden vastgelegd, om aansluitingen op het voorkeursscenario aan te moedigen. Hier kan de warmtezoneringskaart als ruimtelijke basis gebruikt worden. De start van de uitwerking hiervan is gepland voor einde 2020.

De resultaten worden verder doorvertaald naar de burger door middel van een draaiboek ‘wijkwarmte’. Hierin zit het communicatieplan vervat. De vertaling zal organisch groeien door middel van de lessons learned in de bovengenoemde pilootzones.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS02 - Leefmilieu
2LMS0201 - Antwerpen wordt een klimaatneutrale stad
2LMS020101 - Uitvoering klimaatplan mitigatie
2LMS020101PA5060 - Klimaatplan2030

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van de Strategische EnergieVisie Antwerpen.

Artikel 2

Het college keurt de onderliggende warmtezoneringskaart van de Strategische EnergieVisie Antwerpen goed.

Artikel 3

Het college keurt goed dat de Strategische EnergieVisie Antwerpen en de onderliggende warmtezoneringskaart in het kader van de dynamische energietransitie periodiek worden bijgesteld.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 5

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Opdracht

SW en AGVespa

  • om de methodiek, visie en ambities van de Strategische Energievisie Antwerpen te integreren in toekomstige stadsvernieuwings- en ontwikkelingsprojecten.

SW in samenwerking met Fluvius

  • om een aansluitbeleid per duurzaam energieconcept uit te werken
  • om het warmtezoneringsplan te blijven verfijnen in functie van lopende projecten en nieuwe inzichten en ontwikkelingen in de energietransitie.

SW/Communicatie

  • om een communicatieplan voor het warmtezoneringsplan uit te werken en op te volgen.

 


Bijlagen

  • 20200427_Rapport_SEViA - Final.pdf