Inleiding
Het speelterrein ligt in het park Sorghvliedt, gesitueerd in het centrum van Hoboken. De zone ligt tussen de atletiekpiste, het zuidelijke koetshuis en de vijvers.
Planningscontext
Deze zone maakt deel uit van het GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen.
Kasteel Sorghvliedt en park zijn aangeduid als bouwkundig erfgoed en als beschermd cultuurhistorisch landschap.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
- Karakter
- park aangeduid als bouwkundig erfgoed en beschermd cultuurhistorisch landschap
- waardevolle landschappelijke te behouden bomen
- begrensd in het Noorden door de dreef en het zuidelijke koetshuis
- begrensd in het Oosten door porfierpad langs de gras-/evenementenweide naast de vijver
- begrensd in het Zuiden door de groenzone naast de vijver aan de andere zijde van de brug
- begrensd in het Westen door de atletiekpiste
- Groen
- bestaande te behouden bomen in en rond het speelterrein
- rekening houden met de bomentoets en het wortelonderzoek
- indien haalbaar 1 jonge boom van recente aanplantte verplanten
- te behouden lage haag tussen speelterrein: ± 1 m hoog
- ondergronden in gras en blote grond
- Gebruik
- valdemping in zand aanwezig, maximaal 30 cm
- houten speeltoestellen aanwezig
- houten padje aanwezig
- 1 vuilnisbak en 10 banken aanwezig
- Techniek
- 1 verlichtingspaal in het speelterrein niet ver van het koetshuis en de dreef
- er is een natuurlijk niveauverschil aanwezig van 50 cm
Algemene randvoorwaarden
- vernieuwen van het bestaand speelterrein
- speelcel vraagt 1/3 oppervlakte voor 0-3 jaar + 2/3 voor 4+ jaar
- het verslag van de OOR bevraging evalueren
- de uitwerking van het ontwerp zal via een design and build gebeuren
- niets inrichten op de evenementenzones
- rekening houden met de bomentoets en het wortelonderzoek
- de locatie van de huidige laad- en loszone behouden
Ambitie
Het vernieuwen van het recreatief belangrijk speelterrein in Sorghvliedt met respect voor de integratie in dit belangrijk groen en historisch kader en geënt op de resultaten van een OOR-bevraging bij de bezoekers van het speelterrein in de zomer van 2019.
Het primair thema dient te verwijzen naar de architectuur van het kasteel Sorghvliedt. Als secundair, ondergeschikter, thema wordt het toegelaten aan te vullen met speeltoestellen gelinkt aan de sfeer van een bos. Het speelterrein dient vorm gegeven te worden als een totaalontwerp.
Concept
Er werd een concept voorgelegd waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
- Projectgrens
De zone wordt uitgebreid tot de eerstvolgende logische grenzen: de haag van de atletiekpiste en een aanzet tot nieuw pad richting de doorsteek aan de Moretusstraat tussen korte zijde atletiekpiste en de vijver. Dit speelterrein heeft ruwweg de volgende dimensies: 120x30m. het breedste punt is ongeveer 50m. - Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans: van 47 naar 51 bomen. Hierbij zou voorgesteld worden om de recent aangeplante Sophora te verplaatsen. De uit te dunnen bomen (vraag van de groendienst) werden niet in de bovenstaande vergelijking in rekening gebracht.
De nieuwe bomenrij is bedoeld als ruimtelijk versterkende groenstructuur om het hoger en lager deel van het speelterrein visueel te verbinden en ook de nodige schaduwzones te creëren ter hoogte van de nieuwe zitbanken met logische rugdekking ter hoogte van de haag. Dit werkt kaderend.
Als boomsoort kan gekozen worden voor een kleinere soort met half lichtdoorlatende kroon. - Taludrand
Om het natuurlijk hoogteverschil van 50 cm op te vangen wordt er waar mogelijk een taludrand voorgesteld met een maximale helling van 30°. Dit kan tevens als speel- en zitrand functioneren met zicht op de atletiekpiste, tevens evenementenzone. Een extra voordeel is dat de speelzone met valdemping zo vlak en groot mogelijk kan ontworpen worden, zodat er ook minder snel uitspoeling optreedt. Ook de hoger gelegen picknickzones kunnen dan optimaal vlak aangelegd worden. Als historisch verwijzende insteek is dit ook een knipoog naar de oude gracht rondom de moestuinen van weleer. Er wordt voorgesteld de taludrand met graszoden aan te leggen en deze ligt maximaal aan de zonnige kant. - Paden
Er wordt gestreefd en gevraagd om het speelterrein integraal toegankelijk te maken. Dit houdt in dat de diverse speelzones met oog op de verschillende leeftijdsgroepen en type gebruikers optimaal bereikbaar worden gemaakt volgens logische looplijnen en verbindingen in het park. Het zouden ongebonden porfierpaden betreffen van 1.5 m breed opgesloten met betonnen boordstenen type ID4 (6 cm breed).
Paden die grenzen aan valdemping in zand krijgen een overgangsstrook van 50 cm in aarde om materiaalvermenging te beperken en funderingen van banken veilig zonder uitstekende scherpe hoeken te kunnen plaatsen, dit past ook nog in de bossfeer van het park. - Meubilair
De standaarden worden toegepast wat betreft de zitbanken met en zonder leuning, de picknick banken en de vuilnisbakken. In de volgende fase wordt de haalbaarheid van een wifi-punt onderzocht.
Ook niet standaard zitranden en hangmatten zitten vervat in de inrichting als onderdeel van de Design & Build van het speelterrein (indicatieve beelden). - Ondergronden
De bestaande zone in gras ter hoogte van de dreef blijft behouden en zal op termijn misschien veranderen in gewoon aarde, dit zou nog steeds passen in de bossfeer van het speelterrein.
De bestaande zones in aarde ter hoogte van de boomwortels blijven behouden, hier zal geen gras groeien en niet uitgegraven kunnen worden.
De huidige locatie valdemping in zand blijft grotendeels aangehouden, indien nodig opgehoogd en waar mogelijk uitgebreid.
De bestaande graszone ter hoogte van de vijver blijft bij voorkeur behouden of wordt zand, afhankelijk van het type speeltoestellen dat geplaatst wordt. Dit wordt verder onderzocht in de volgende fase in de Design & Build. - Sfeer en spelthema
Het speelterrein ligt in een parkachtige omgeving. De locaties van de nieuwe paden, de types valdemping en het meubilair liggen vast.
Er wordt gekozen voor speeltoestellen die natuurlijk ogen met een absoluut minimum aan metaal en kunststof. Gebruik van een beperkt aantal kleuraccenten is gewenst, met niet felle en dus natuurlijke kleurtinten.
Indien er thematische elementen gebruikt worden moet het ofwel verwijzen naar het hoofdthema bouwstijlen in park Sorghvliedt of het neventhema bossfeer weerspiegelen.
De toestellen mogen niet meer dan 3 m hoog zijn met de nodige ruimte er tussen in. - Speelzones
De padenstructuur zorgt voor een verdeling van deelzones in het speelterrein. Zone 1 wordt voorzien voor de leeftijdsgroep 0-3 jaar. Zones 2 en 3 voor de leeftijden 4+.- Zone 1 werd dicht bij het zuidelijk koetshuis ingeplant. Indien hier in de toekomst horeca zou vestigen ligt de zone voor de kleinsten niet veraf. De volgende invullingen werden aangeduid met een locatie:
- 1a = herkenbare verzamel-/speel-/zitrand
- 1b = taludrand
- 1c = herkenbaar verticaal fantasiepunt ter hoogte van kruising
- pad rondom = multifunctioneel te gebruiken als parcours
- zonder locatie aanduiding, overig (meer schommelen was een voorwaarde):
- schommelen (type gewoon zitje en pamperzitje en ook een type mini mandschommel)
- glijden / draaien / springen / gravitair spel
- klimmen / hangen / slingeren (niet in bomen)
- fantasiehuis inclusief zandspel (zie thema)
- balanceer- en/of volglijnen
- parcoursslinger (geen gesloten kring)
- eventueel muziekinstrumenten langs de piste
- Zone 2 ligt centraal en wordt de grootste zone met valdemping in zand maar ook de grootste zone met ondergrond in aarde. De volgende invullingen werden aangeduid met een locatie:
- 2a = taludrand
- 2b = zone voor torens inclusief geluidspel (zie thema)
- 2c = te vernieuwen kabelbaan (eventueel verlengen)
- 2d = herkenbaar verticaal fantasiepunt
- pad rondom = multifunctioneel te gebruiken als parcours
- zonder locatie aanduiding, overig (meer schommelen was een voorwaarde):
- schommelen (type gewoon en type familie-schommel met dik touw)
- glijden (medium) / draaien / springen
- klimmen / hangen / slingeren (niet in bomen)
- parcoursslinger (geen gesloten kring)
- natuurlijke speel-/zitobjecten ter hoogte van bestaand pad (langs bestaand porfierpad)
- Zone 3 ligt aan de andere uithoek van het speelterrein. De volgende invullingen werden aangeduid met een locatie:
- 3a = taludrand
- 3b = herkenbare verzamel-/speel-/zitrand
- pad rondom = parcours
- zonder locatie aanduiding, overig:
- chillen (type hangmat)
- glijden (hoog) / springen (type trampoline)
- eventueel muziekinstrumenten langs de piste
- klimmen (niet in bomen)
- parcoursslinger (geen gesloten kring)
- Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De paden in porfier zijn waterdoorlatend en het water wordt lokaal geïnfiltreerd. Het park bevat ook een vijver. Er is geen rioleringsstelsel van toepassing in dit project.