Het college keurde in zitting van 2 juni 2020 het kaderplan (woon)erven goed voor de historische binnenstad. Daarbij wordt maximaal ingezet op het vererven van de binnenstad, met uitzondering van de routes openbaar vervoer, brandweer- en parkeerroutes en de toeleveringsassen voor het winkelkerngebied. Op deze wijze blijft de historische binnenstad vlot bereikbaar.
Samen met het district Antwerpen wil de stad dit realiseren. Daartoe heeft het districtsbestuur in haar meerjarenplanning een reeks straten opgenomen die deze legislatuur een heraanleg zullen krijgen als (woon)erf.
Op korte termijn gaat de stad gefaseerd en bij wijze van proef reeds een maximaal aantal straten uit het kaderplan (woon)erven tijdelijk inrichten en reglementeren als erf of woonerf, zodat alvast meer ruimte kan gegeven worden aan de fietsers en voetgangers in de binnenstad.
Om op korte termijn, gefaseerd, het kaderplan (woon)erven uit te rollen in de 16de-eeuwse binnenstad, zullen zoveel mogelijk bestaande woonstraten, bij wijze van proef, volgens een uniform pakket van tijdelijke maatregelen ingericht worden.
Voor de korte termijn inrichting komen zowel straten in aanmerking die reeds op de begroting van het district voor heraanleg staan, alsook overige woonstraten binnen de beoogde (woon)erfzone. De definitieve keuze van straten en de concrete inrichting van de proefopstellingen dient voorafgaand afgestemd te worden met politie en brandweer in functie van infrastructurele handhaving, verkeersveiligheid en impact op de brandweerwerking (rode prioritaire assen, bereikbaarheid, hydranten,…).
Maatregelen
Om ervoor te zorgen dat het wegbeeld van de tijdelijke inrichting voldoende ‘herkenbaar’, ‘leesbaar’ en ‘afdwingbaar’ is als een (woon)erf, zullen deze met een gestandaardiseerd pakket van ingrepen ingericht worden. Deze ingrepen hebben als doel om:
Volgende maatregelen zullen conform de wettelijke voorschriften en plaatsingsvoorwaarden standaard worden voorzien in de nog te selecteren straten, die bij wijze van proefopstelling als (woon)erf zullen worden ingericht:
Bijkomend zullen volgende maatregelen, per straat, maximaal worden voorzien, waar mogelijk:
De intekening van bovenstaande fysieke maatregelen gebeuren volgens de maatvoering van het stedelijk draaiboek Publieke Ruimte. Hierdoor verzekeren we dat de toegankelijkheid voor nooddiensten, leveringen, vuilnisophaling, etc. verzekerd blijven.
Sensibilisering
De invoering van deze tijdelijke erven vraagt een communicatiecampagne stadsbreed én op het terrein, waarbij de gebruiker zonder verkeerstaal wordt gewezen op de aangepaste situatie en vooral op het juiste verkeersgedrag. Hiervoor dient een campagne uitgewerkt, aanvullend op de wettelijke ingrepen en signalisatie
Het college beslist om op korte termijn, gefaseerd en voorafgaand aan de definitieve heraanleg, een maximaal aantal woonstraten die volgens het kaderplan (woonerven) in aanmerking komen, bij wijze van proefopstellingen als (woon)erf in te richten mits het voorafgaand bekomen van een positief advies van mobiliteit, politie en brandweer.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/Mobiliteit |
om in samenspraak met SW/Publieke Ruimte, SW/Beheer en Operaties en SW/Communicatie en Participatie een haalbaar en breed uitrolbaar, uniform maatregelenpakket voor de tijdelijke inrichting van (woon)erven samen te stellen. |
SW/Mobiliteit en SW/Publieke Ruimte |
om voor een maximaal aantal straten in de historische binnenstad proefopstellingen te onderzoeken, uit te werken en ter goedkeuring voor te leggen aan het college. |