Terug
Gepubliceerd op 04/06/2020

2020_CBS_04910 - Tijdelijke (woon)erven - Principebeslissing - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
di 02/06/2020 - 16:00 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04910 - Tijdelijke (woon)erven - Principebeslissing - Goedkeuring 2020_CBS_04910 - Tijdelijke (woon)erven - Principebeslissing - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

Het college keurde in zitting van 2 juni 2020 het kaderplan (woon)erven goed voor de historische binnenstad. Daarbij wordt maximaal ingezet op het vererven van de binnenstad, met uitzondering van de routes openbaar vervoer, brandweer- en parkeerroutes en de toeleveringsassen voor het winkelkerngebied. Op deze wijze blijft de historische binnenstad vlot bereikbaar.

Samen met het district Antwerpen wil de stad dit realiseren. Daartoe heeft het districtsbestuur in haar meerjarenplanning een reeks straten opgenomen die deze legislatuur een heraanleg zullen krijgen als (woon)erf.  

Op korte termijn gaat de stad gefaseerd en bij wijze van proef reeds een maximaal aantal straten uit het kaderplan (woon)erven tijdelijk inrichten en reglementeren als erf of woonerf, zodat alvast meer ruimte kan gegeven worden aan de fietsers en voetgangers in de binnenstad.

Argumentatie

Om op korte termijn, gefaseerd, het kaderplan (woon)erven uit te rollen in de 16de-eeuwse binnenstad, zullen zoveel mogelijk bestaande woonstraten, bij wijze van proef, volgens een uniform pakket van tijdelijke maatregelen ingericht worden.

Voor de korte termijn inrichting komen zowel straten in aanmerking die reeds op de begroting van het district voor heraanleg staan, alsook overige woonstraten binnen de beoogde (woon)erfzone. De definitieve keuze van straten en de concrete inrichting van de proefopstellingen dient voorafgaand afgestemd te worden met politie en brandweer in functie van infrastructurele handhaving, verkeersveiligheid en impact op de brandweerwerking (rode prioritaire assen, bereikbaarheid, hydranten,…).

Maatregelen

Om ervoor te zorgen dat het wegbeeld van de tijdelijke inrichting voldoende ‘herkenbaar’, ‘leesbaar’ en ‘afdwingbaar’ is als een (woon)erf, zullen deze met een gestandaardiseerd pakket van ingrepen ingericht worden. Deze ingrepen hebben als doel om:

  • bestuurders duidelijk te maken dat er geen specifieke rijweg meer is en dat voetgangers de ganse breedte van de openbare weg mogen gebruiken;
  • autobestuurders duidelijk aan te geven waar wel en niet geparkeerd mag worden;
  • de geldende snelheidslimiet van 20 km/uur afdwingbaar te maken.

Volgende maatregelen zullen conform de wettelijke voorschriften en plaatsingsvoorwaarden standaard worden voorzien in de nog te selecteren straten, die bij wijze van proefopstelling als (woon)erf zullen worden ingericht:

  • het aanbrengen van de wettelijke verkeersborden ‘F12a’ en ‘F12b’ aan de toegang(en) van het (woon)erf;
  • het aanbrengen van afgebakende parkeervakken met wegmarkeringen en individueel voorzien van de letter ’P’.

Bijkomend zullen volgende maatregelen, per straat, maximaal worden voorzien, waar mogelijk:

  • het aanbrengen van een veelkleurige grondsticker aan het begin van het (woon)erf, dewelke dezelfde vorm heeft als het verkeersbord F12a;
  • een extra aanduiding van de snelheidslimiet van 20km/u;
  • het aanbrengen van animatiemarkeringen op het wegdek of van gevel tot gevel om zo het (woon)erf visueel ‘zichtbaar’ en ‘leesbaar’ te maken en om alle weggebruikers erop te attenderen dat voetgangers de ganse breedte van de openbare weg mogen gebruiken. Dit kunnen bijvoorbeeld picto’s zijn van voetgangers en fietsers, maar ook straatbrede kleurvakken/-patronen;
  • het voorzien van asverschuivingen op regelmatige afstand om zo de snelheidslimiet van 20 km/uur af te dwingen;
  • waar nodig het schrappen en/of verplaatsen van parkeerplaatsen om asverschuivingen, diagonale oversteekbewegingen en/of extra ruimte voor de voetgangers en/of terrassen mogelijk te maken.

De intekening van bovenstaande fysieke maatregelen gebeuren volgens de maatvoering van het stedelijk draaiboek Publieke Ruimte. Hierdoor verzekeren we dat de toegankelijkheid voor nooddiensten, leveringen, vuilnisophaling, etc. verzekerd blijven.

Sensibilisering

De invoering van deze tijdelijke erven vraagt een communicatiecampagne stadsbreed én op het terrein, waarbij de gebruiker zonder verkeerstaal wordt gewezen op de aangepaste situatie en vooral op het juiste verkeersgedrag.  Hiervoor dient een campagne uitgewerkt, aanvullend op de wettelijke ingrepen en signalisatie

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0102 - Flankerende maatregelen, modal shift en Slim naar Antwerpen
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010401 - Stedelijke mobiliteit (beleid, advisering en reglementering)
2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010404 - Leefbaarheid woonbuurten en buurtleefbaarheidsaanpak

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om op korte termijn, gefaseerd en voorafgaand aan de definitieve heraanleg, een maximaal aantal woonstraten die volgens het kaderplan (woonerven) in aanmerking komen, bij wijze van proefopstellingen als (woon)erf in te richten mits het voorafgaand bekomen van een positief advies van mobiliteit, politie en brandweer.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

Dienst Taak
SW/Mobiliteit 

om in samenspraak met SW/Publieke Ruimte, SW/Beheer en Operaties en SW/Communicatie en Participatie een haalbaar en breed uitrolbaar, uniform maatregelenpakket voor de tijdelijke inrichting van (woon)erven samen te stellen.

SW/Mobiliteit en SW/Publieke Ruimte

om voor een maximaal aantal straten in de historische binnenstad proefopstellingen te onderzoeken, uit te werken en ter goedkeuring voor te leggen aan het college.