Terug
Gepubliceerd op 04/06/2020

2020_CBS_04697 - Fietsinfrastructuur - Onderzoek en uitrollen van rode lopers - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
di 02/06/2020 - 16:00 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04697 - Fietsinfrastructuur - Onderzoek en uitrollen van rode lopers - Goedkeuring 2020_CBS_04697 - Fietsinfrastructuur - Onderzoek en uitrollen van rode lopers - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Aanleiding en context

De stad Antwerpen blijft zich inzetten om een nog betere fietsstad te worden. 

Het vervolledigen van het fietsnetwerk en werk maken van leesbare - veilige fietscorridors met  voldoende ruimte blijft één van de belangrijkste opgaves voor de komende jaren. Daarom is het noodzakelijk om de juiste fietsmaatregel op de juiste plaats in te zetten. Met de fietsstraat beschikt de stad Antwerpen over een maatregel die sinds 10 januari 2012 wettelijk toepasbaar is.

Op 13 mei 2016 keurde het college de beleidsnota 'fietsstraten' goed. In de stad Antwerpen is dit concept een oplossing om bepaalde straten fietsvriendelijk in te richten. Wanneer verschillende fietsstraten aan elkaar geschakeld worden, spreken we in de stad Antwerpen over een 'rode loper'. In Antwerpen-noord (van Samberstraat tot Gemeentestraat) en in Borgerhout (van Singel tot Kerkstraat) liggen er reeds zulke rode lopers.

Een doorzetting van fietsstraten op belangrijke fietsassen is voorzien in de meerjarenbegroting.

Met de fietsstraat kunnen belangrijke fietscorridors op korte tijd een upgrade krijgen en zo meer ruimte geven voor fietsers in de stad. Zo dragen de fietsstraten bij aan onze stedelijke ambitie van een steeds beter wordende modal split in en rond de stad.

Argumentatie

Het begrip fietsstraat is sinds 2012 juridisch geregeld in België, maar het laat de steden en gemeenten nog voldoende beleidsruimte om het concept toe te passen. Dankzij deze beslissing is er een extra maatregel om fietsroutes veilig en leesbaar in te richten. De stad Antwerpen is met dit concept aan de slag gegaan en heeft letterlijk een ‘rode loper’ uitgerold op een aantal belangrijke fietsverbindingen naar de stad. De eerste reeks fietsstraatprojecten of rode lopers zijn reeds opgeleverd volgens de beleidsnota “Fietsstraten in Antwerpen”.

Om verder veilige fietsroutes tot in het hart van de stad te realiseren, gaat er nu een 2de reeks van fietsstraatassen aangelegd worden.

Volgende fietsstraatassen gaan op korte termijn uitgerold worden:

  • Fietsas Zurenborg/Kievit: Pretoriastraat- (Grotehondstraat)- Oostenstraat- Baron Joostensstraat- Van Immerseelstraat;
  • Fietsas Parrallel Leien: Balansstraat- Kielsevest;
  • Missing Links FOS 13 Antwerpen/BoomCommandant Van Laethemstraat- Fodderiestraat;
  • Missing Link Veer Hoboken: Zaatlaan- Karel Duboislaan- Hertoglei; 
  • Fietsstraat Molenlei;
  • Missing Link FOS 107 Antwerpen Ranst: Peter Benoitlaan- Nieuwe Donk- Vaartweg- Wouter Haecklaan- Cornelissenlaan;
  • Fietsas Hoboken/Wilrijk: Spoorweglaan (van Jozef Hermanslei tot Groenenborgerlaan) en Bosheidelaan-  Den Brem- Salesianenlaan- Eikenlei- Meerlenhoflaan- Walstraat-Antverpiastraat- Vinkenveldplein- Vinkenveldstraat

En tot slot gaat er intra muros, binnen de R1,  ook een tangentiele fietsstraatas gerealiseerd worden op korte termijn.  Deze as zal de kleinere zus zijn van de districtenfietsroute.

  • In het zuiden/oosten van de binnenstad zal de fietslus door volgende straten lopen: Jozef Liesstraat – Halfmaanpleintje – Belegstraat – Haantjeslei – Van Schoonbekestraat – Markgravelei (tussen Van Schoonbekestraat en Karel Oomsstraat) – Doornelei – Sint Hubertusstraat – Frederik De Merodestraat (tussen Sint Hubertusstraat en Frederik de Merodeplein) – Frederik de Merodeplein – Belpairestraat – Eikelstraat – Waterfordstraat – Boomgaardstraat (tussen Van luppenstraat en Cobdenstraat) -  Cobdenstraat – Transvaalstraat – Tramplein -  Lange Altaarstraat.
  • In het noorden/oosten zijn er 2 routes die de fietslus kan volgen. Hier zal verder onderzoek gebeuren alvorens naar uitvoering te gaan: 

          -  Route 1: Lange Altaarstraat- Korte Altaarstraat – Dageraadplaats – Stierstraat – Raafstraat – Kroonstraat - (verknoping fietsstraat Helmstraat) – Huybrechtsstraat – Wetstraat -   

             Lange Beeldekensstraat (tussen Wetstraat en Lange Zavelstraat )- Lange Zavelstraat – Korte Zavelstraat 

          -  Route 2: Lange  Altaarstraat- Dolfijnstraat – Tweelingenstraat – Vandepeereboomstraat – Maarschalk Montgomeryplein – Oud Strijdersstraat – Appelstraat – Hogeweg/Bothastraat

              – (verknoping met fietsstraat Kattenberg) -  Krugerplein –  Cronjéstraat – Vinçottestraat – Helmstraat (tussen Vinçottestraat en Drossaardstraat) – Drossaardstraat – Kortrijkstraat –

               Vlagstraat – Touwstraat – Boerhaevestraat (ten oosten en westen van de Pothoekstraat)  – Maatsstraat – Lange tuivenbergstraat – Stuivenbergplein  - Wilgenstraat  

          De fietslus komt in Antwerpen Noord aan in volgende straten: Gasstraat – Sint-Jobstraat – Essenstraat – Korte Dijkstraat – (verknoping met fietsstraat Lange Dijkstraat)

Bestaande fietsstraten:

Op bestaande fietsstraten gaan we ook nakijken of er extra fietslogo’s en richtingspijlen op de rijbaan aangebracht kunnen worden om zo de herkenbaarheid van de fietsstraat verder te verhogen. We denken dan bijvoorbeeld aan de Grote Hondstraat, Speelpleinstraat, Ruimtevaartlaan en Alfred Ostlaan.

 Aanlegwijze:

 Deze fietsstraten zullen versneld uitgerold worden met tijdelijke maatregelen in functie van de nodige ruimte voor fietsers in functie van 'social distancing' op drukke fietsroutes.

 De tijdelijke maatregelen zullen bestaan uit:

  • het aanbrengen van het wettelijke verkeersbord F111 en F113;
  • aan het begin van de fietsstraat een veelkleurige grondsticker “fietsstraat”;
  • op korte tussenafstand witte fietslogo’s met richtingpijlen langsheen de gehele lengte van de fietsstraten;
  • bij drukke straten een onderbreking van de fietsstraat;
  • bij ondergeschikte kruispunten/zijstraten het laten doorlopen van de fietsstraat met haaientanden voor de zijstraten;
  • bij dubbelrichting autoverkeer het aanbrengen van een geschilderde middenzone om de rijbaan visueel te versmallen;
  • de specifieke richtingsbollen zoals vermeld in de beleidsnota “Fietsstraten in Antwerpen”;
  • en waar nodig verkeersbegeleidende maatregelen.

Omwille van de snelle realisatie, zullen ze in eerste instantie dus niet voorzien worden van een rode ondergrond.

De tijdelijke maatregelen zijn dus een voorafname op een structurele aanleg van deze rode lopers, zodat in kader van corona nu alvast meer ruimte kan gegeven worden aan de fietsers.

Sensibilisering weggebruikers:

 Aangezien een fietsstraat een ander verkeersgedrag voorschrijft is het van belang dat bij de invoering van de nieuwe fietsstraten we de sensibiliseringscampagnes uit het verleden herhalen in deze straten.  Concreet zullen er A3 formaat posters in het zicht van de fietser en automobilist gehangen worden waarop vermeld staat dat de wagen een fietser niet mag voorbijsteken in de fietsstraat. 

 Definitieve aanleg:

De komende jaren zal de stad en de districten de nieuwe fietsstraten definitief aanleggen. Concreet zal dit in de meeste gevallen betekenen dat er een rode asfaltlaag aangebracht wordt.

Zo staan momenteel de Balansstraat, Commandant Van Laethemstraat, Salesianenlaan, Fodderiestraat, Van Immerseelstraat, Wouter Haecklaan, etc. op de meerjarenbegroting bij stad, Lantis en/of districten.

Voor de straten die niet in onderhoud, heraanleg of rioleringswerken zitten, zal de stad instaan om de rode asfaltlaag aan te brengen. Hiervoor zijn middelen voorzien om stapsgewijs de rode loper uit te rollen.

Juridische grond

Op 10 januari 2012 werd het begrip fietsstraat verankerd in de wegcode: 2.61. « fietsstraat »: een straat die is ingericht als fietsroute, waar specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers, maar waarop tevens motorvoertuigen zijn toegestaan. Een fietsstraat wordt gesignaleerd met een verkeersbord dat het begin en een verkeersbord dat het einde aanduid. Art. 22novies. In fietsstraten mogen de fietsers de ganse breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze slechts opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde indien de rijbaan opengesteld is in beide rijrichtingen. Motorvoertuigen hebben toegang tot fietsstraten. Zij mogen de fietsers evenwel niet inhalen. De snelheid mag in een fietsstraat nooit hoger liggen dan 30 kilometer per uur.

Beleidsdoelstellingen

2 - Leefbare en mobiele stad
2LMS01 - Mobiliteit
2LMS0104 - Regulier
2LMS010402 - Multimodale knooppunten en netwerken (heraanleg van bovenlokale wegen en fietswegen)

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist om versneld rode lopers uit te rollen met enkel markering (grondstickers, logo’s etc.),verkeersborden en waar nodig tijdelijke verkeersbegeleidende maatregelen:

  • Pretoriastraat- (Grotehondstraat)- Oostenstraat- Baron Joostensstraat- Van Immerseelstraat;
  • Balansstraat- Kielsevest;
  • Commandant Van Laethemstraat- Fodderiestraat;
  • Zaatlaan- Karel Duboislaan- Hertoglei;
  • Spoorweglaan (uitgezonderd het gedeelte tussen Prins Boudewijnlaan en Prins Karellaan – cfr; kasseibaan);
  • Bosheidelaan -  Den Brem – Salesianenlaan – Eikenlei – Meerlenhoflaan – Walstraat – Antverpiastraat – Vinkenveldplein - Vinkenveldstraat;
  • Peter Benoitlaan- Nieuwe Donk- Vaartweg- Wouter Haecklaan- Cornelissenlaan.

Artikel 2

Het college beslist om de fietsstraatlus binnen de ring uit te voeren voor de delen die hierboven vastgelegd zijn alsook verder onderzoek te doen naar de 2 opties in Borgerhout/Antwerpen Noord en deze aansluitend mee uit te voeren. 

Artikel 3

Het college beslist onderstaande bestaande fietsstraten te voorzien van extra markeringen:

  • Grote Hondstraat (fietslogo’s);
  • Speelpleinstraat (fietslogo’s);
  • Ruimtevaartlaan (middenzone dubbelrichtingsstraat en fietslogo’s);
  • Alfred Ostlaan (fietslogo’s).

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 5

Het college geeft opdracht aan:

Dienst

Opdracht

SW/MOB

De fietsstraatlus tussen de Leien en de Ring af te stemmen met de betrokken districten.

Bijlagen

  • overzicht_rodelopers_CB20200529_V2 .pdf