Terug
Gepubliceerd op 04/06/2020

2020_CBS_04912 - Principebesluit - Relanceplan voor de heropstart van de Antwerpse horecasector na de versoepeling van de Corona-maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
di 02/06/2020 - 16:00 Extra digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_04912 - Principebesluit - Relanceplan voor de heropstart van de Antwerpse horecasector na de versoepeling van de Corona-maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad - Goedkeuring 2020_CBS_04912 - Principebesluit - Relanceplan voor de heropstart van de Antwerpse horecasector na de versoepeling van de Corona-maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad - Goedkeuring

Motivering

Aanleiding en context

Op 13 maart 2020 om middernacht sloten alle horecazaken in België in het kader van de door de Veiligheidsraad opgelegde maatregelen om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Zodra de Nationale Veiligheidsraad de heropening van de restaurants en café’s aankondigt, wil de stad Antwerpen enkele principes voorop stellen om ondernemers tijdelijk te faciliteren op het openbaar domein. Aanpassingen kunnen nodig zijn afhankelijk van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad.

Argumentatie

Bij de voorgestelde beleidsacties staan de volgende waarden voorop. Alle in dit collegebesluit opgenomen beleidsacties zijn onder voorbehoud van de modaliteiten waarbinnen de horecasector mag herstarten volgens de beslissing van de Veiligheidsraad daaromtrent.

  • veiligheid;
  • gezondheid; 
  • tijdelijkheid: behalve indien anders aangegeven gelden de voorgestelde beleidsacties voor de periode tussen de heropstart van de horecasector (hetzij volledig, hetzij gradueel) tot 31 oktober 2020;
  • gelijkheid: horecazaken die zich in gelijkaardige situaties bevinden, worden zoveel mogelijk gelijkwaardig behandeld.

 De voorgestelde beleidsacties worden opgedeeld in de volgende domeinen:

  • Antwerpen horecastad
  • Matchmaking en samenwerking
  • Ambulante handel, markten en foren, evenementen
  • Terrassen
  • 1,5 meter economie
  1. Antwerpen horecastad

De stad Antwerpen schaart zich achter zijn horecaondernemers.

    • In de campagne die stadsbreed wordt uitgewerkt is er voldoende specifieke aandacht voor horeca. De stad Antwerpen wil de horecasector opnieuw laten floreren. De Antwerpse bevolking wordt zoveel mogelijk aangezet om de horeca te steunen. 
    • Deelcampagnes rond horeca moeten mogelijk zijn binnen de grotere communicatiestrategie. Horeca is een heel belangrijk bezoekmotief voor onze stad en dat moeten we ten volle uitspelen. Er zijn reeds heel wat innovatieve initiatieven gelanceerd vanuit horeca. We gebruiken de stedelijke kanalen om mensen aan elkaar te linken, best practices uit te diepen en te promoten, nieuwe businessmodellen uit te spitten en ondernemers te inspireren.

2. Matchmaking en samenwerking

Er zijn duidelijke links tussen beleidsdomeinen als evenementen, toerisme, openbaar domein,..  en het beleidsdomein horeca. Samenwerking en afstemmen van beleidsprioriteiten, scenario’s, voorstellen, opportuniteiten,…  tussen deze verschillende diensten zijn nu belangrijker dan ooit.

De stad Antwerpen wordt momenteel gecontacteerd door heel wat creatieve ondernemers die oplossingen bedenken voor coronagerelateerde problemen of bestaande oplossingen willen inzetten. Naast de nieuwe call voor innovatieve oplossingen waar dergelijke projecten financiële ondersteuning kunnen krijgen, is matchmaking een grote kracht van de stad Antwerpen op dit gebied. We vragen extra aandacht voor projecten die oplossingen bedenken voor de impact van de coronacrisis op de horecasector. Ook het leggen van links tussen creatieve ondernemers, aanbieders van bestaande oplossingen en horecaondernemers in co-creatietrajecten rond specifieke uitdagingen is opportuniteit. Aandachtspunt is dat oplossingen schaalbaar en laagdrempelig moeten zijn.

3. Ambulante handel, markten en foren, evenementen

Pop-upzomerbars, foodtruckfestivals, ambulante handel in de vorm van voedselkramen in horecakernen hebben een economische impact op gevestigde horecaondernemers. Om de opportuniteit van de tijdelijke terbeschikkingstelling van het openbaar domein voor commerciële horeca of middenstand evenementen te beoordelen zal er met volgende bijkomende criteria rekening gehouden worden.

  • Pop-up zomerbars met een omgevingsvergunning kunnen plaatsvinden in 2020. Bij pop-up-initiatieven  die gebruik willen maken van een evenemententoelating zal er extra rekening gehouden worden met volgende criteria: de initiatiefnemer is een lokale horeca uitbater of handelaarsvereniging met overwegend horecaondernemers als leden of er is een sterk samenwerkingsverband  met een lokale handelaar

  • Bij het vergunnen van kleinschalige evenementen met foodtrucks hebben we extra aandacht  voordeelnemers die een fysieke horecazaak hebben op het grondgebied Antwerpen. We vragen ook om zoveel mogelijk samen te werken met lokale horeca ondernemers indien de aanvrager geen vestiging heeft op Antwerps grondgebied. 

  • Er wordt onderzocht hoe nieuwe vergunningen voor ambulante handel - die bereide voeding aanbiedt - die voor de periode tot en met 31 oktober 2020 worden verleend, bij voorkeur worden toegekend aan horecaondernemers reeds actief in de stad.

  • Bij evenementen op het openbaar domein zullen er in sommige gevallen in- en uitgangen gecreëerd moeten worden. Dit mag er niet toe leiden dat er gesloten dorpen ontstaan op het openbaar domein die de horeca afsnijden van een plein. De eventuele afrastering moet aantrekkelijk zijn aan de kant die naar de horecazaken toegekeerd is.

 4. Terrassen

  • Na het openen van de zaak zal het uitbaten van een terras cruciaal zijn om te overleven en door te starten. Wanneer we rekening zouden moeten houden met 1,5 meter vrije zone tussen bezette tafels, zullen horecaondernemers 30 tot 50% van hun terrasruimte verliezen. De stad Antwerpen wil op verschillende manieren een uitbreiding van de vergunde terraszone bewerkstelligenter compensatie van de capaciteit die verloren gaat door de maatregelen die de nationale veiligheidsraad oplegt. Deze uitbreidingen worden beperkt in de tijd (van heropening tot eind oktober) en naargelang de locatie wordt er bekeken of deze enkel gelden tijdens bepaalde uren of dagen. De prioriteit voor handhaving is veiligheid (1,5 meter obstakelvrije doorgang en 4 meter doorgang voor brandweer (conform het politiereglement horecaterrassen). De grenzen van terrassen moeten duidelijk gemarkeerd worden. De stad Antwerpen bekijkt op welke manier deze markeringen kunnen gebeuren en welke materialen horecaondernemers mogen gebruiken op het openbaar domein om bijkomende markeringen aan te brengen.
  • In autoluwe straten wordt de extra inname van parkeerplaatsen onderzocht. Delen van de binnenstad (binnen de 16e eeuwse gordel) kunnen tijdelijk worden omgevormd te vormen tot woonerf voor een bepaalde periode waardoor er geen windschermen moeten gezet worden voor terrassen op parkeerplaatsen en de 1,5 meter vrije doorgang vervalt, aangezien voetgangers zich op de hele doorsnede van de straat mogen bewegen. De vrije doorgang van 4 meter voor de brandweer moet te allen tijde gerespecteerd worden. Daar waar mogelijk laten we ruimere terrassen toe. We stellen duidelijke richtlijnen en veiligheidsnormen op  voor de uitbaters en  de toezichthoudende diensten: 
    • Voor een gevelterras wordt er standaard 1,5 meter vrije doorgang vrijgehouden en indien het terras zich in een parkeervrije zone bevindt kan ook de parkeerplaats ingenomen worden. Een eilandterras op een parkeerstrook kan uitbreiden op het voetpad indien 1,5 meter gevrijwaard blijft. Indien de straat autovrij en parkeervrij is kan het terras verruimd worden naar de straatzijde. Het terras bestaat dan uit enkel losse tafels en stoelen . In het midden van de straat moet een doorgang van 4 meter behouden worden en ook de draaicirkels moeten gerespecteerd worden.
    • Eilandterrassen op pleinen kunnen uitgebreid worden met een terras op het voetpad mits 1,5 meter vrije doorgang.
    • Eilandterrassen op voetpaden worden toegelaten een parkeerplaats erbij te nemen indien de straat autovrij en parkeervrij is.
    • Pleinen zullen omwille van social distancing minder ingenomen worden door grootschalige evenementen deze zomer. Waar mogelijk moeten horecaondernemers de kans krijgen om ruimte op deze pleinen in te nemen met terrassen zodat de normale capaciteit van een terras zoveel mogelijk benaderd kan worden. De stad Antwerpen legt op onder welke voorwaarden deze inname kan gebeuren en over hoeveel ruimte het gaat op een bepaalde locatie, de verdeling gebeurt in samenwerking met de lokale horecaverenigingen en Horeca Vlaanderen.
    • Aanpalende handelspanden die geen horeca-activiteiten hebben en hun buren willen steunen kunnen samen een terraszone aanvragen die door de horecabuur kan uitgebaat worden.
    • We faciliteren evenemententerrassen gedurende de relanceperiode. De invulling van evenemententerassen kan tijdelijk flexibeler:  meerdere toestellen toestaan om eten en drinken te serveren, geen aanvraag nodig zo lang ze voldoen aan voorwaarden (niets verankeren, begrenzing geluid en enkel waar ze een vergunning voor hebben), .
    • Bij extra inname van openbaar domein moet per locatie bekeken worden op welke momenten deze inname kan gebeuren zonder extra overlast te creëren voor de buurtbewoners. Zo kunnen er beperkingen opgelegd worden naar week- of weekenddagen toe of kan een sluitingsuur opgelegd worden voor de extra terrassen.
    •  Bij het uitwerken van de modaliteiten wordt er maximaal rekening gehouden met de veiligheid (vb. aandacht voor het voorkomen van persoonsaanrijdingen bij het autovrij of -luw maken van straten, aandacht voor verwarmingselementen,…)

 5. 1,5 meter economie

  • Doordat eetgelegenheden minder mensen tegelijkertijd zullen kunnen bedienen, zal men meer met vaste shiften gaan werken. De stad Antwerpen Antwerpen kan mensen aanmoedigen om enkel op reservatie te gaan eten. De stad Antwerpen bekijkt of ze haar coaching voor handelaars en horecaondernemers kan uitbreiden met een aanbod rond het opzetten van een reservatiesysteem.
  • Traditioneel is er veel toiletgebruik van niet-klanten bij horecazaken. Dit kan tot problemen leiden indien er maximale capaciteiten worden opgelegd aan horecazaken. De stad Antwerpen ontwikkelt een affiche die niet-klanten toeleidt naar de publiek toiletten.

Het horecamanagement van de stad Antwerpen toetste deze beleidsacties af met de volgende stedelijke diensten: ondernemen en stadsmarketing, stadsbeheer/evenementen film markten en foren, stadsontwikkeling/stedenbouwkundige vergunningen, stadsontwikkeling/mobiliteit, financiën, maatschappelijke veiligheid, brandweer en politie.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0103 - Reguliere werking middenstand
2LWS010302 - Ondersteuning retail en horeca

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college geeft de volgende opdrachten:

Dienst

Opdracht

OS/BI/DH

Overzicht over de verschillende acties, oprichten en opvolgen van werkgroepen rond de verschillende actiepunten uit het relanceplan

SB/EFMF

Toepassen van de in deze relancenota opgenomen richtlijnen rond inname openbaar domein door evenementen, markten en foren.

OS/BL, MV

De aanvragen voor een drankvergunning die gebeurden voor 13 maart 2020, waarvan moraliteit gecheckt en goedgekeurd werd, die in orde zijn met alle verplichtingen rond de registratie van hun onderneming en die zich bevinden op een locatie waar in het verleden reeds een drankvergunning werd uitgereikt, worden zo snel mogelijk afgeleverd. De hygiënecontrole zal achteraf plaatsvinden na de heropstart van de horecasector.

OS/BI/DH, SW/SV, SW/OD, SW/MOB

Verdere uitwerking van een duidelijke kader voor uitbreiding van de terraszones gebaseerd op de verschillende types terrassen uit het relanceplan voor de horecasector.

OS/BI/DH, SW/SV, SW/OD

Uitwerken van uitbreidingsplannen voor terrassen in de strategische horecakernen.

Uitwerken van een eenvoudig en efficiënt systeem dat maximaal tegemoetkomt aan de wens tot administratieve vereenvoudiging om de vragen voor extra terrasruimte te behandelen en toe te laten.

SW/BO

Aanbrengen van markeringen op het openbaar domein om de hoekcontouren van de extra toegelaten terraszones aan te duiden.

OS/MC

Uitwerken van een op bewoners gerichte communicatie over de relance van de horecasector en het belang van deze sector.

Uitwerken van een op horecaondernemers gerichte communicatie over de elementen uit het relanceplan en de modaliteiten waarbinnen zaken als terrassen, de premie voor coronamaterialen (onder de renovatiepremie), enzovoort aangevraagd kunnen worden.

Ontwikkelen van een affiche die niet-klanten van horecazaken verwijzen naar de publieke toiletten in de stad.

OS, MV, SW

Afstemmen met TV en SD over de inname van horecaterrassen in het kader van het aanbod van activiteiten op het openbaar domein.

 

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college keurt het voorliggende relanceplan voor de horecasector goed en geeft het mandaat aan het horecamanagement van de stad om dit relanceplan uit te werken.