Geachte districtsschepen voor mobiliteit,
Kan u ons de zin of onzin, het nut of onnut van het aanbrengen van belijning op de dubbelrichtingsfietspaden in ons district, een operatie die volop gaande is, nader toelichten ? Op wiens initiatief gebeurt dit en welke instantie draagt hiervan de kosten ? En bovenal, bestaat daarover binnen uw college eensgezindheid ?
Want waar ik ervan uitga dat dit initiatief genomen wordt ter bevordering van de veiligheid voor fietser en gebruiker van de fietspaden, lees ik in een reactie van uw collega schepen mevrouw De Langhe op Facebook : “Is weer één of andere frisse van Stad Antwerpen die het lumineuze idee heeft om hier en daar wat verf te verkwisten. Het is geen zicht...” Doelt zij hiermee op uw stedelijke vakschepen Koen Kennis ?Kan u ons wegwijs maken in deze wirwar van actie en reactie ?
Dank bij voorbaat voor een heldere uitleg.
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen
Dit initiatief is bovenlokaal genomen en er is geen adviesvraag naar het districtscollege geweest, het districtscollege is daar niet over geïnformeerd.
We hebben uw vraag gesteld en we hebben daarop een antwoord gekregen.
Het wordt ook volledig budgettair gedragen bovenlokaal, dus zowel de beslissing als de investering is bovenlokaal.
We hebben volgend antwoord ontvangen:
“Het aanbrengen van middenmarkering op dubbelrichtingsfietspaden is een beslissing die op stadsniveau genomen werd.
De stad Antwerpen krijgt al langer meldingen van het foutief tegenrichting rijden op dubbelrichtingfietspaden.
Dit gedrag vormt, buiten dat het niet hoffelijk is en irritatie veroorzaakt bij medefietsers, ook een verkeersveiligheidsprobleem.
Zeker bij een stijgend aantal fietsers, maar ook een grotere diversiteit van types fietsen en fietssnelheden op het fietspad, lijdt dit tot meer ongevallen tussen fietsers onderling.
De stad Antwerpen liet de vorige jaren daarom op heel wat plaatsen al pijlen aanbrengen aan het begin van de fietspaden.
Maar we merken dat dit niet voldoende is. Sommige fietsers rijden bewust tegen richting, maar anderen zijn zich blijkbaar niet bewust dat dit niet toegelaten is.
Door de middenmarkering op dubbelrichtingsfietspaden aan te brengen, wil de stad dit bijkomend verduidelijken. Deze markering heeft geen ‘wettelijke’ betekenis, maar met deze maatregel worden fietsers ‘subtiel’ gestimuleerd om zich op een gewenste wijze te gedragen.
De stad Antwerpen gaf de opdracht voor deze uitrol. Die startte enkele maanden geleden en is quasi afgerond ondertussen.
In een eerst fase brengt de aannemer ‘gidslijnen’ met krijtstrepen aan in functie van een definitieve markering.
De kost van de markering wordt bovenlokaal gedragen.”
Wederwoord Karel Hendrickx
Mag ik er van uitgaan dat het opzet van de operatie is om de veiligheid op de fietspaden te verhogen en dat het niet een operatie is om het uitzicht van de fietspaden te verknoeien?
Antwoord Sandra Suykerbuyk, districtsschepen
Het gaat echt wel om de veiligheid en het wordt volledig gedragen en beslist bovenlokaal.
di 24/11/2020 - 12:13