Terug
Gepubliceerd op 17/12/2020

2020_RVBAGSO_00162 - MC - Eénmerkstrategie - Merkarchitectuur - Stedelijk Onderwijs wordt submerk binnen de stedelijke merkarchitectuur - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 11/12/2020 - 16:00 De Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Mie Branders; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Marc Swyngedouw; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Greet De Vrij; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur

Secretaris

Greet De Vrij

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00162 - MC - Eénmerkstrategie - Merkarchitectuur - Stedelijk Onderwijs wordt submerk binnen de stedelijke merkarchitectuur - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00162 - MC - Eénmerkstrategie - Merkarchitectuur - Stedelijk Onderwijs wordt submerk binnen de stedelijke merkarchitectuur - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De beslissing dat het AG SO binnen de stedelijke merkarchitectuur onder de categorie ‘permanent submerk’ valt, heeft op zich geen financiële gevolgen. Bij de effectieve uitvoering ervan, worden er echter wel financiële gevolgen verwacht, bijvoorbeeld in aanpassingen in schriftelijke communicatie, gevelsignalisatie, websites en sociale media. De financiële gevolgen hiervan zijn op dit moment nog niet gekend, maar zullen goedgekeurd worden bij de beslissingen over deze aanpassingen. Ze worden verwerkt in toekomstige aanpassingen van het meerjarenplan. 

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de goedkeuring van een nieuwe merkstrategie van het Stedelijk Onderwijs, in uitvoering van de speerpuntennota 2020-2021 en in lijn met de merkstrategie van de stad Antwerpen. 

Aanleiding en context

De merkstrategie van het Stedelijk Onderwijs werd vervat in een merkkompas die op 25 oktober 2013 werd goedgekeurd door de raad van bestuur. Hierin werd onder meer de positionering van het Stedelijk Onderwijs en zijn scholen vastgelegd, net als de plaats die het Stedelijk Onderwijs inneemt binnen de  stedelijke merkenarchitectuur. 

Op 25 november 2016 keurde de raad van bestuur de startnota van het transitieproces goed. Dit was het vertrekpunt voor een cultuurverandering, wijzigingen in structuren en in visie waarbij we evolueren naar een waardengedreven netwerkorganisatie waarbij de school centraal staat, versterkt door netwerken.

Op 5 april 2019 keurde het college van burgermeester en schepenen de vereenvoudiging van de stedelijke merkarchitectuur goed, waarbij Stedelijk Onderwijs op dat moment tijdelijk werd ingetekend onder categorie 1.3. moedermerk – kleurvariant van het A-logo met naamsvierkant, met het engagement om deze positie te herbekijken zodra de nieuwe communicatiestrategie van het Stedelijk Onderwijs op punt staat. 

Op 29 november 2019 keurde de raad van bestuur de ambities 2020-2025 van het Stedelijk Onderwijs goed (2019_RVBAGSO_00161).  Het Stedelijk Onderwijs werkt met vijf speerpunten die gerealiseerd worden vanuit dertien programma’s. Focus ligt op maximale leerwinst en zorg voor elke lerende.  Het merkbeleid van het Stedelijk Onderwijs moet de uitvoering van de programma’s ‘aantrekkelijke onderwijsverstrekker’ en ‘aantrekkelijke werkgever’ mogelijk maken en de andere programma’s versterken:

  • In het programma ‘aantrekkelijke onderwijsverstrekker’ wordt gesteld dat gewerkt moet worden aan de merkreputatie. Stedelijk Onderwijs heeft nood aan een duidelijke marketingstrategie om zijn scholen onderscheidend en aantrekkelijk te profileren naar zijn doelgroepen en aan te passen aan het huidige beleid waar onderwijskwaliteit (leerwinst) een prominentere plek krijgt. Dat vertaalt zich in de keuze om de eigenheid van elke school beter te profileren waarbij het submerk 'Stedelijk Onderwijs' de kwaliteitsvolle uitstraling van elke school garandeert.
  • Het programma ‘aantrekkelijke werkgever’ stelt dat het Stedelijk Onderwijs zich positioneert als aantrekkelijke onderwijswerkgever in de ruime regio om zo een antwoord te bieden op het lerarentekort. Stedelijk Onderwijs wil dat meer potentiële kandidaten expliciet kiezen voor het stedelijk onderwijs omwille van identiteit,  missie en visie.

In de vernieuwde visie kiest Stedelijk Onderwijs expliciet voor een balans tussen leerwinst en zorg om zo mee te bouwen aan de stad van morgen. 


Op 23 oktober 2020 keurde de raad van bestuur Stedelijk Onderwijs de Speerpuntennota 2020- 2021 ‘Stedelijk Onderwijs bouwt mee aan de stad van morgen’ goed. Deze Speerpuntennota 2020-2021 concretiseert de ambities in haalbare resultaten binnen een periode van twee jaar. Voor het programma ‘aantrekkelijke onderwijsverstrekker’ is expliciet opgenomen dat een nieuwe reputatiewijzer 2020 wordt uitgewerkt en dat de merkstrategie van het Stedelijk Onderwijs wordt herzien, waarbij het submerk 'Stedelijk Onderwijs' de reputatie van elke stedelijke school versterkt. De inhoudelijke bouwstenen van het Stedelijk Onderwijs bieden een kader waarbinnen elke school zich individueel kan profileren.

Argumentatie

Door de nieuwe communicatiestrategie moet de positie van Stedelijk Onderwijs opnieuw bepaald worden, in lijn met de vereenvoudigde merkarchitectuur van de stad Antwerpen. Gezien de vernieuwde visie opteert Stedelijk Onderwijs voor de categorie ‘permanent submerk’.

De keuze voor ‘permanent submerk’ binnen de merkarchitectuur van de groep stad Antwerpen is mogelijk aan één van de volgende twee voorwaarden voldaan wordt:

  • De entiteit moet een concurrentiële positie en de markt/sector waarborgen;
  • De entiteit behoeft een unieke, (inter)nationale uitstraling.

Stedelijk Onderwijs voldoet aan de eerste van deze twee mogelijke voorwaarden. Stedelijk Onderwijs wilt zijn positie en de nieuwe geambieerde perceptiewijziging bij het doelpubliek waarmaken binnen een landschap van meerdere onderwijsnetten. Deze concurrerende netten zetten elk op een meer of minder doorgedreven manier hun specifieke kwaliteiten in de markt. Stedelijk Onderwijs krijgt door de keuze voor ‘permanent submerk’ de mogelijkheid om zijn eigenheid en ambitie vormelijk sterker te vertalen zodat de doelgroepen het merk verbinden met de gewenste perceptie.

Met de nieuwe merkstrategie als permanent submerk heeft het Stedelijk Onderwijs de volgende ambities:

  • Stedelijk Onderwijs zet zijn scholen centraal en vertaalt dat ook in zijn marketing- en doelgroepstrategie.
  • Stedelijk Onderwijs wil de 116 scholen, academies en centra onderscheidend en aantrekkelijk profileren naar zijn doelgroepen, waarbij het submerk 'Stedelijk Onderwijs' verbindend en versterkend is. 
  • Stedelijk Onderwijs onderscheidt zich van andere onderwijsnetten en van de netoverschrijdende dienst van de stad Antwerpen, Onderwijsnetwerk Antwerpen.
  • Stedelijk Onderwijs positioneert zich als een kwaliteitsvol merk bestaande uit inhoudelijke bouwstenen die gemeenschappelijk zijn voor alle scholen.
  • Stedelijk Onderwijs onderscheidt zich als onderwijswerkgever sterker om nieuwe leerkrachten aan te trekken.
  • Een duidelijke verankering met de stad Antwerpen blijft behouden door het officiële A-logo op een vaste plek in de communicatie.

Juridische grond

n.v.t.

Adviezen

Dienst Ondernemen en Stadsmarketing, Stad Antwerpen Gunstig advies

Sinds februari 2020 werd een traject gelopen met de stedelijke dienst Ondernemen & Stadsmarketing voor de inpassing van de merkarchitectuur van het Stedelijk Onderwijs in de nieuwe stedelijke merkstrategie en -architectuur.

De stedelijke dienst Ondernemen & Stadsmarketing bereidt een collegebeslissing voor ter goedkeuring van het Stedelijk Onderwijs als permanent submerk. Dit is gepland op 18 december 2020. Dit werd positief geadviseerd.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken
2LWS020503PA5697 - merkenstrategie agso

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs beslist dat de categorie ‘permanent submerk’ binnen de stedelijke merkarchitectuur aansluit bij de ambitie van het Stedelijk Onderwijs om zich meer te profileren op leerwinst. Hierbij garandeert het submerk 'Stedelijk Onderwijs' de kwaliteitsvolle uitstraling van elke stedelijke school  en kan het Stedelijk Onderwijs zijn eigenheid en ambitie vormelijk sterker vertalen, zodat de doelgroepen het merk verbinden met de gewenste perceptie. 

Artikel 2

Uitvoering beslissing:
Taak Verantwoordelijke Timing
De raad van bestuur van het Stedelijk Onderwijs geeft de opdracht om de nieuwe merkarchitectuur en -strategie, na goedkeuring door college van burgemeester en schepenen, concreet vorm te geven.
Wim Mangodt

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.