De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.
Overleg directies secundair (16 september 2020)
Overleg met de officiële onderwijsverstrekkers (20 oktober 2020)
Overleg met de representatieve vakorganisaties (17 november 2020)
Op 28 maart 2018 nam het Vlaams Parlement plenair het ontwerp van decreet aan dat de modernisering van de organisatie en de structuur van het secundair onderwijs vastlegt. Op 1 juni 2018 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit van de Vlaamse Regering dat verder uitvoering geeft aan het decreet.
Op 27 maart 2020 keurde de raad van bestuur, in het kader van de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs, de basisopties goed in het tweede leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze gingen in voege vanaf 1 september 2020.
Vanaf 1 september 2021 worden progressief, leerjaar per leerjaar vanaf de tweede graad, de structuuronderdelen ingevoerd die zijn opgenomen in de matrix secundair onderwijs. Daar waar de concordantie alternatieven voorziet, komt het aan het schoolbestuur toe om per school één van die alternatieven te kiezen.
Op 27 november 2020 keurt de raad van bestuur de concordanties goed in het kader van de modernisering voor het eerste leerjaar van de tweede graad.
Op 14 februari 2020 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota legt de basisprincipes vast voor de ontwikkeling van het aanbod.
Stedelijk Lyceum Linkeroever wenst, in aanvulling op de concordanties, de doorlopende leerlijnen in de school te bevorderen door in de doorstroomgerichte finaliteit voldoende alternatieven te voorzien en zowel in het domein sport als in het domein maatschappij en welzijn de nodige studiecontinuïteit te voorzien. De programmaties basisoptie 2A sport, basisoptie 2A maatschappij en welzijn, tweede graad maatschappij en welzijn, tweede en derde graad humane wetenschappen en derde graad defensie en veiligheid zijn nieuwe beleidsbeslissingen waarmee het aanbod van SL Linkeroever verruimd wordt op basis van de principes van de aanbodnota.
De studierichting 3de graad latijn-wiskunde behoort reeds tot het bestaande feitelijke aanbod maar is nu administratief nog gekoppeld aan Stedelijk Lyceum Quellin. Stedelijk Lyceum Linkeroever evolueert door dit besluit van een (administratieve) vestigingsplaats van twee scholen naar een vestigingsplaats van 1 school (SL Linkeroever). Het AG Stedelijk Onderwijs wenst een beleid te voeren waarbij de constructies met vestigingsplaatsen wordt beperkt. De programmaties worden daarom opnieuw aangevraagd. De administratieve koppeling met Stedelijk Lyceum Quellin dooft uit. Dit betekent een administratieve vereenvoudiging en creëert een heldere organisatie van het aanbod.
De programmaties passen binnen de uitvoering van de strategische aanbodnota. De vraag naar secundair onderwijs zal in Antwerpen een voorspelde groei kennen van 27%. Gekoppeld aan het bestaande marktaandeel van het AG Stedelijk Onderwijs betekent dit een verwachte toename in het Stedelijk Lyceum van 1400 leerlingen. Het is belangrijk om ten aanzien van deze nieuwe groep leerlingen een sterk en helder aanbod te realiseren. Dit geldt zeker voor SL Linkeroever omwille van de specifieke kenmerken van het rekruteringsgebied.
Met deze programmaties profileert de school zich meer als een school met een breed pakket aan domeinoverschrijdende doorstromingsgerichte opleidingen aangevuld met opleidingen uit de domeinen sport en maatschappij en welzijn van de dubbele finaliteit. In een later fase van deze (her)profilering kunnen de eerste graad B en de dubbele finaliteit in het domein economie en organisatie afgebouwd worden.
De school zorgt met de basisoptie 2A sport voor een logische onderbouw voor de tweede en derde graad. Met de basisoptie 2A maatschappij en welzijn en de opleidingen humane wetenschappen en maatschappij en welzijn wordt een verticale leerlijn geprogrammeerd in het domein maatschappij en welzijn. Met de opleiding latijn-wiskunde wordt net als met humane wetenschappen verder ingezet op doorstromingsgericht onderwijs, waarbij er in de school voldoende alternatieven zijn. Met de opleiding defensie en veiligheid voorziet de school een logische onderbouw voor de Se-n-Se veiligheidsberoepen.
De basisoptie 2A Sport (1ste graad A-stroom) (niche-opleiding) is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Linkeroever met het oog op:
het inspelen op de profilering van de school naar het vervolledigen van het aanbod van het studiegebied Sport van het Stedelijk Lyceum Linkeroever in de eerste graad.
Verticale leerlijn (studiecontinuïteit – logische onderbouw): De basisoptie 2A Sport is de ideale opstap vanuit de onderbouw (eerste graad) naar de bovenbouw (tweede en derde graad) respectievelijk Sport en Sportbegeleiding (nu: LO & Sport (tso – dubbele finaliteit)) en de tweede en derde graad Sportwetenschappen (aso - doorstromingsgericht).
De basisoptie 2A Welzijn en maatschappij (1ste graad A-stroom) (vrije programmatie) is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Linkeroever met het oog op:
het inspelen op de profilering van de school naar het vervolledigen van het aanbod van het studiegebied Personenzorg van het Stedelijk Lyceum Linkeroever in de eerste graad.
Verticale leerlijn (studiecontinuïteit – logische onderbouw): De basisoptie 2A Welzijn en maatschappij is de ideale opstap vanuit de onderbouw (eerste graad) naar de bovenbouw (tweede en derde graad) respectievelijk Humane wetenschappen (aso – doorstromingsgericht) en de tweede graad Maatschappij en welzijn (tso – dubbele finaliteit).
Maatschappij en welzijn (tso) is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Linkeroever met de focus op het realiseren van horizontale studiemobiliteit:
De school wenst haar stevige doorstromingsgerichte aanbod (domein-overschrijdende aso) in het domein Maatschappij en welzijn te verbreden met een studierichting in de dubbele finaliteit. Dit omwille van tweede redenen:
het versterken van de doorstroom vanuit de eerste graad van de school naar studierichtingen met dubbele finaliteit, in dit geval in het domein Maatschappij en welzijn, omdat het domein Economie en organisatie (te) weinig leerlingen aantrekt. De basisoptie 2A Maatschappij en welzijn wordt door de school ook aangevraagd (als vrije programmatie).
het faciliteren van een vangnet voor doorstromingsgerichte aanbod (aso) (in het studiegebied Personenzorg – domein Maatschappij en welzijn).
Humane wetenschappen (2de en 3de graad aso – doorstromingsgericht) is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Linkeroever m.b.t. het verbreden van het keuzeaanbod in het stevig aanwezige domeinoverschrijdende doorstromingsgerichte aanbod (aso). Leerlingen met passie voor menswetenschappen vinden nu hun gading niet op onze school en verlaten onze school voor een school van een ander net (keuzevrijheid) o.w.v. de geïsoleerde ligging van de school op Linkeroever. Voor het welbevinden deze leerlingen en om schoolverlaters tegen te gaan, programmeren we graag (progressief) een verticale leerlijn Humane wetenschappen op Stedelijk Lyceum Linkeroever om uitval in de overgang van de tweede naar de derde graad tegen te gaan.
Latijn-wiskunde (3de gr. aso – doorstromingsgericht) is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Linkeroever m.b.t. studiecontinuïteit.
Stedelijk Lyceum Linkeroever had deze studierichting reeds als logisch vervolg op de tweede graad Latijn (aso), maar verloor deze studierichting omdat er 2 jaar op rij geen leerlingen zaten in het 5de middelbaar Latijn-wiskunde (à slapende studierichting die automatisch verdween). Omdat er in de tweede graad Latijn opnieuw leerlingen aangeven om voor deze studierichting te willen kiezen, vraagt de school deze programmatie opnieuw aan.
De programmatie van Defensie en veiligheid (3de gr.tso – dubbele finaliteit) is wenselijk voor Stedelijk Lyceum Linkeroever m.b.t. het aanbod van de Se-n-Se en de mogelijke concordantie (op termijn) van het 7de specialisatiejaar Veiligheidsberoepen. We vragen deze studierichting nu reeds aan en wachten niet op de uitrol van de modernisering (cf. de concordantie) o.w.v. onderstaande redenen: logische onderbouw voor bestaande Se-n-Se Integrale veiligheid (verticale leerlijn), knelpuntberoep-karakter van het beroep Bewakingsagent, wat een finaliteit is van deze opleiding.
De bestaande studierichting LO en defensie en veiligheid hebben gemeen dat ze leerlingen toeleiden tot een beroep/studie waarbij het begeleiden/helpen van mensen/groepen mensen centraal staat. Afhankelijk van de sterktes van de leerling (sportief, procedureel, opvoedkundig, wetenschappelijk, …) kunnen we leerlingen oriënteren naar de meest geschikte studierichting. We merken dat veel leerlingen zich ‘vergissen' in de studierichting LO en sport (3de gr. tso – zal concorderen naar Sportbegeleiding). Ze hebben (in het beste geval) een sportief profiel, maar hebben vaak minder interesse in de brede waaier van aangeboden sporten (gymnastiek, zwemmen, atletiek, ritmiek, etc.). Voor deze leerlingen zien we een horizontaal vangnet in de studierichting Defensie en Veiligheid (3de gr. tso). Doordat de leerling veel vakken gemeenschappelijk hebben (zowel AV als sport), kan de school hierin een gefundeerd studiekeuzeadvies of heroriënteringsadvies geven.
Het betreft hier niet vrij programmeerbare structuuronderdelen. Enkel de basisoptie 2A maatschappij en welzijn is vrij programmeerbaar.
Impact op infrastructuur:
Stedelijk Lyceum Linkeroever beschikt over voldoende materiële infrastructuur en leermiddelen m.b.t. de gevraagde programmaties:
Impact op ULK :
Codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011)
SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
Aanvraag Agodi | Stijn Auwers | 30/11/2020 |