De raad van bestuur is bevoegd voor het programmeren van nieuwe studierichtingen.
De gekozen concordanties zijn het gevolg van rechtlijnige concordanties of van een keuze als een huidige richting kan concorderen naar meer dan één structuuronderdeel. In bijlage wordt een overzicht toegevoegd van alle concordanties, in de laatste kolom wordt vermeld of er een keuze mogelijk was. Per keuzeconcordantie is in bijlage de motivatie toegevoegd.
We onderscheiden drie mogelijke keuzes:
De voorgestelde keuzes door de directies werden getoetst aan de strategische aanbodnota:
We willen met alle scholen van het Stedelijk Lyceum samen alle finaliteiten, onderwijsvormen en alle studiedomeinen in een zo ruim mogelijk aanbod van studierichtingen aanbieden. De studierichtingen in de domeinen STEM en Maatschappij en Welzijn zijn goed vertegenwoordigd in het aanbod.
2. Doorlopende leerlijnen.
Binnen elke school moeten er voldoende keuzemogelijkheden naar finaliteit/onderwijsvormen (doorstromingsgericht, arbeidsmarktgericht en dubbele finaliteit) en/of inhoud (domeinoverschrijdend (aso) en binnen de 8 domeinen) aanwezig zijn. Op deze manier kunnen leerlingen en voor een bepaalde school kiezen en een keuze maken die het best past bij hun individueel ontwikkelingstraject. Binnen elke school willen we daarom zorgen voor een logische samenhang, een maximale doorstroom en zinvolle alternatieven bij de studiekeuze.
Om de doorstroom binnen elke school mogelijk te maken willen we volledige verticale leerlijnen kunnen aanbieden (6-jarige structuren). Hoe minder een leerling van school moet veranderen, hoe hoger zijn welbevinden en schoolbetrokkenheid en hoe lager de kans dat hij de school vroegtijdig zal verlaten. Binnen elke school willen we voldoende logische alternatieven aanbieden binnen de verschillende finaliteiten en onderwijsvormen.
Overleg directies secundair (16 september 2020)
Overleg met de representatieve vakorganisaties (17 november 2020)
SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011).
SO60 Studieaanbod voltijds secundair onderwijs, wettelijke basis codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011).
Op 28 maart 2018 nam het Vlaams Parlement plenair het ontwerp van decreet aan dat de modernisering van de organisatie en de structuur van het secundair onderwijs vastlegt.
Op 1 juni 2018 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit van de Vlaamse Regering dat verder uitvoering geeft aan het decreet.
Op 14 februari 2020 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. Deze nota legt de principes vast op basis waarvan het aanbod zich dient te ontwikkelen.
Op 27 maart 2020 keurde de raad van bestuur, in het kader van de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs, de basisopties goed in het tweede leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze gingen in voege vanaf 1 september 2020.
Vanaf 1 september 2021 worden progressief, leerjaar per leerjaar vanaf de tweede graad, de structuuronderdelen ingevoerd die zijn opgenomen in de matrix secundair onderwijs. De matrix wordt in bijlage toegevoegd. De concordantie naar de nieuwe structuuronderdelen gebeurt volgens de tabel in bijlage. Daar waar de concordantie alternatieven voorziet, komt het aan het schoolbestuur toe om per school slechts één van die alternatieven te kiezen.
De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de concordanties tweede graad goed, zoals opgenomen in de bijlagen, per 01/09/2021 binnen het Stedelijk Lyceum Antwerpen.
Uitvoering beslissing:
Taak | Verantwoordelijke | Timing |
melding AGODI | Stijn Auwers | 30 november 2020 |