Terug
Gepubliceerd op 03/12/2020

2020_RVBAGSO_00142 - Onderwijsorganisatie - Secundair onderwijs - programmatie - Stedelijk Lyceum Olympiade - tweede graad taal en communicatie (tso dubbele finaliteit) en onthaal en recreatie (bso arbeidsmarktgericht) - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 27/11/2020 - 16:00 De Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Mie Branders; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Bavo Smits; Marc Swyngedouw; Paul Cordy; Elisabeth van Doesburg; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Veronique Van Langenhove, Kabinetchef schepen onderwijs; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur

Afwezig

Greet De Vrij

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00142 - Onderwijsorganisatie - Secundair onderwijs - programmatie - Stedelijk Lyceum Olympiade - tweede graad taal en communicatie (tso dubbele finaliteit) en onthaal en recreatie (bso arbeidsmarktgericht) - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00142 - Onderwijsorganisatie - Secundair onderwijs - programmatie - Stedelijk Lyceum Olympiade - tweede graad taal en communicatie (tso dubbele finaliteit) en onthaal en recreatie (bso arbeidsmarktgericht) - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

De raad van bestuur is bevoegd voor de programmatie van het aanbod.

Argumentatie

De programmaties van Taal en communicatie en Onthaal en recreatie passen binnen de uitvoering van de strategische aanbodnota. De vraag naar secundair onderwijs zal in Antwerpen een voorspelde groei kennen van 27%. Gekoppeld aan het bestaande marktaandeel van het AG Stedelijk Onderwijs betekent dit een verwachte toename in het Stedelijk Lyceum van 1400 leerlingen. Het is belangrijk om ten aanzien van deze nieuwe groep leerlingen een sterk, helder en coherent aanbod te realiseren. De school zorgt op deze manier voor doorlopende leerlijnen en voldoende keuzemogelijkheden binnen het profiel van SL Olympiade. 

Taal en communicatie (tso) met de focus op het realiseren van de verticale leerlijn (studiecontinuïteit):  Stedelijk Lyceum Olympiade heeft reeds een derde graad Onthaal en public relations (tso). Momenteel komt de instroom in deze derde graad vanuit:  

  • de tweede graad Toerisme van de school 
  • zij-instroom  

Vooral voor leerlingen die reeds bij de studiekeuze voor de tweede graad weten dat ze deze richting willen doen (cf. early tracking), is de inrichting van deze studierichting een opportuniteit. Momenteel heeft de school de logische onderbouw, een tweede graad Toerisme, dewelke ze concordeert naar Toerisme (dubbele finaliteit), omdat in de derde graad er ook al de studierichting Toerisme is naast de studierichting Onthaal en public relations. Deze nieuwe studierichting moet dus noodzakelijk geprogrammeerd worden om de logische onderbouw voor Onthaal en public relations (later te concorderen naar: Taal en communicatiewetenschappen (tso – doorstromingsgericht)) te realiseren.   

 Onthaal en recreatie (bso) met de focus op het realiseren van de verticale leerlijn (studiecontinuïteit):  Stedelijk Lyceum Olympiade heeft reeds een derde graad Onthaal en recreatie (niche-opleiding). Momenteel komt de instroom in deze derde graad vanuit:  

  • de tweede graad Verzorging van de school 
  • de tweede graad Haartooi van de school 
  • zij-instroom  

Vooral voor leerlingen die reeds bij de studiekeuze voor de tweede graad weten dat ze deze richting willen doen (cf. early tracking), is de inrichting van deze studierichting een opportuniteit. Momenteel ziet de school een grote groep leerlingen die uit een positieve keuze voor de school (leeromgeving en –klimaat), kozen voor een arbeidsmarktgerichte studierichting op de school (nl. Voeding-verzorging of Haartooi) waar ze totaal geen affiniteit hebben met de aangeboden praktijk (met attitude- en tuchtproblemen tot gevolg). De tweede graad Onthaal en recreatie (bso) is de logische oplossing voor dit probleem en vult als het ware de blinde vlek in die aanwezig is op de school.  

noot: De school uitte herhaald en nadrukkelijk de wens om ook 'Maatschappij en Welzijn' te programmeren, 2de graad dubbele finaliteit. De school heeft geen ander aanwezig aanbod in deze finaliteit (m.b.t. het studiegebied). Hier zou de volledige verticale leerlijn opgestart moeten worden. Binnen het Stedelijk Lyceum concorderen bovendien SL Waterbaan, SL Lakbors en SL Lamorinière naar 'maatschappij en welzijn' in de tweede graad met dubbele finaliteit. Daarnaast wordt ook voor SL Linkeroever 'Maatschappij en Welzijn' aangevraagd (voor argumentatie zie dossier SL Linkeroever).  De programmatie in SL Olympiade zou een sterke impact hebben op het rekruteringsgebied van SL Lamorinière.

De afweging tussen (1) voldoende aanbod 'maatschappij en welzijn' te willen voorzien, (2) de coherentie van het aanbod binnen het schoolprofiel te bewaken en (3) de samenhang tussen de verschillende de scholen van het Stedelijk Lyceum maakt dat we geen programmatie wensen te realiseren voor 'maatschappij en welzijn' binnen SL Olympiade. 

De structuuronderdelen zijn niet vrij programmeerbaar.

Impact op infrastructuur

Er zijn geen investeringen nodig m.b.t. infrastructuur, overige investeringen passen binnen het kader van de goedgekeurde meerjarenbegroting. 

Impact op ULK

Er is wel een investering nodig m.b.t. urenpakket leerkracht(ULK).  Op basis van de huidige leerlingenaantallen zal er voor taal en communicatie ook 12 ULK en voor onthaal en recreatie 30 ULK. Overige uren worden opgevangen door klassamenstellingen. Door een stijgende trend in leerlingenaantallen kan de school zelf 20ULK van deze investeringen dragen, voor de overige 34 ULK rekent de school op de scholengemeenschap. 

Inspraak

Overleg directies secundair (16 september 2020)

Overleg met de officiële onderwijsverstrekkers (20 oktober 2020)

Overleg met de representatieve vakorganisaties (17 november 2020)

Juridische grond

Codex secundair onderwijs (B.S.24/06/2011)

SO61 programmatie in het voltijds gewoon secundair onderwijs

Aanleiding en context

Op 28 maart 2018 nam het Vlaams Parlement plenair het ontwerp van decreet aan dat de modernisering van de organisatie en de structuur van het secundair onderwijs vastlegt. Op 1 juni 2018 gaf de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit van de Vlaamse Regering dat verder uitvoering geeft aan het decreet. 

Op 27 maart 2020 keurde de raad van bestuur, in het kader van de implementatie van de modernisering van het secundair onderwijs, de basisopties goed in het tweede leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze gingen in voege vanaf 1 september 2020.

Vanaf 1 september 2021 worden progressief, leerjaar per leerjaar vanaf de tweede graad, de structuuronderdelen ingevoerd die zijn opgenomen in de matrix secundair onderwijs. Daar waar de concordantie alternatieven voorziet, komt het aan het schoolbestuur toe om per school één van die alternatieven te kiezen. 

Op 27 november 2020 keurt de raad van bestuur de concordanties goed in het kader van de modernisering voor het eerste leerjaar van de tweede graad.  

Op 14 februari 202 keurde de raad van bestuur in uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) de strategische aanbodnota 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - Een blik op de toekomst' goed. De nota legt de basisprincipes vast voor de ontwikkeling van het aanbod.

Het AG Stedelijk Onderwijs wenst in SL Olympiade, in aanvulling op de concordanties, de studiecontinuïteit in de school te bevorderen door een logische opbouw te voorzien. Hiervoor wenst de school Taal en communicatie en Onthaal en recreatie te programmeren. 

De huidige richting “Toerisme” concordeert naar “Toerisme” in de domeinen Economie en organisatie, Taal en cultuur of Voeding en horeca of concordeert naar “Taal en communicatie”. De school kiest voor een concordantie naar “Toerisme” in het domein Taal en cultuur, aangevuld met een aanvraag tot programmatie van het structuuronderdeel “Taal en communicatie” om zo de volledige dubbele finaliteit van het domein Taal en cultuur aan te bieden.

Aansluitend op de reeds aanwezige 3de graad en het profiel van de school wenst het AG Stedelijk Onderwijs Onthaal en Recreatie in de 2de graad te programmeren. 

In functie van de aanvraag bij AGODI worden de programmaties voor de school Stedelijk Lyceum Olympiade gebundeld. Het inhoudelijke dossier is opgebouwd als een programmatie van 2 structuuronderdelen. 

Algemene financiële opmerkingen

 

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020503 - Breed aanbod in functie van leren en werken
2LWS020503PA5705 - programmatieplan SEO AGSO

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de programmatie Taal en communicatie (tso - tweede graad) en Onthaal en recreatie (tso - tweede graad) goed in het Stedelijk Lyceum Olympiade per 01/09/2021. 

Artikel 2

Uitvoering beslissing:

Taak Verantwoordelijke Timing
 Aanvraag Agodi  Stijn Auwers  30/11/2020

 

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • matrix secundair onderwijs.docx
  • Overzicht programmaties per vestiging RvB.xlsx
  • dossier 91__programmatie Taal en communicatie (2de gr. tso), Maatschappij en welzijn (2de gr. tso) & Onthaal en recreatie (2de gr. bso) (SL Olympiade) RvB.docx