Terug
Gepubliceerd op 01/10/2020

2020_RVBAGSO_00112 - Patrimonium - Fabioladorp Bosuil 138, 2100 Deurne - Stedelijk Lyceum Waterbaan - Nieuwbouw voor minstens 160 leerlingen - Ambitienota - Goedkeuring

Raad van Bestuur AG Stedelijk Onderwijs
vr 25/09/2020 - 16:00 De Pit
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Koen Daniëls; Peggy Pooters; Carine Leys; Jinnih Beels, Voorzitter; Marc Swyngedouw; Joost Germis; Paul Cordy; Greet Valck, ; Ikrame Kastit; Carine Sneyers; Veronique Van Langenhove, Kabinetchef schepen onderwijs; Gonda Verhaert, Bedrijfsdirecteur; Karolien Naert, Manager Juridische Zaken; Jeff Van Poppel, Zakelijk directeur; Fabienne Fell, Medewerker kabinet onderwijs

Afwezig

Greet De Vrij

Verontschuldigd

Mie Branders; Bavo Smits; Elisabeth van Doesburg

Secretaris

Carine Sneyers

Voorzitter

Jinnih Beels, Voorzitter
2020_RVBAGSO_00112 - Patrimonium - Fabioladorp Bosuil 138, 2100 Deurne - Stedelijk Lyceum Waterbaan - Nieuwbouw voor minstens 160 leerlingen - Ambitienota - Goedkeuring 2020_RVBAGSO_00112 - Patrimonium - Fabioladorp Bosuil 138, 2100 Deurne - Stedelijk Lyceum Waterbaan - Nieuwbouw voor minstens 160 leerlingen - Ambitienota - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Inhoudelijke bevoegdheid:

De raad van bestuur is bevoegd voor het stellen van daden van beschikking en het vestigen of wijzigen van zakelijke rechten met betrekking tot het patrimonium van het stedelijk onderwijs.

Financiele bevoegdheid:

Gezien het engagement met betrekking tot een investeringsproject met een projectkost  ≥ € 250 000 excl. btw betreft heeft de raad van bestuur beslissingsbevoegdheid. 

Argumentatie

In uitvoering van het meerjarenplan 2020-2025 en in functie van :

  • de verwachte capaciteitstekorten in de aanbodzone 'Deurne boven Rivierenhof' en Deurne zuid + Borgerhout extra muros’;
  • de uitbouw SL Waterbaan tot een domeinschool ‘Land- en tuinbouw’ en de realisatie van het innovatieproject Stadslandbouw

is het aangewezen dat het AGSO zich engageert om op de site Fabioladorp een nieuwe secundaire school voor minimaal 160 en maximaal 240 leerlingen op te richten. 

Fasering

Verder te verfijnen in samenspraak met AG Vespa.

Inspraak

nvt

Juridische grond

Zie 'Regelgeving: bevoegdheid'

Aanleiding en context

Situering

Met de locatie Fabioladorp wordt gerefereerd naar de site in het bouwblok dat omsloten wordt door de straten Gallifortlei, Bosuilplein en Bosuil te Deurne.

Op 21 oktober 2019 keurde de gemeenteraad de aankoop van de grond met gebouwen met adres Bosuil 138, (met een indicatieve oppervlakte van 8.233 m² en kadastraal gekend als Antwerpen, 28ste afdeling met de volgende kadastrale nummers: 1100228 A, 0204 H (deel), 1100228 A 0205 E3 (deel), 1100228 A 0203 X, 1100228 A 0203 N, 1100228 A 0205, V2 (deel), goed, met als doel een antwoord te bieden op de grote capaciteitstekorten voor het leerplichtonderwijs in Deurne-Noord.

Fabioladorp is gelegen in de aanbodzone 'Deurne boven Rivierenhof'. 

Herontwikkeling Fabioladorp

De Lokale Taskforce Onderwijscapaciteit wees in haar overleg van 17 september 2019, in consensus, deze site toe aan Stedelijk Onderwijs. Hierdoor kan autonome kleuterschool De Groene Egel omgevormd worden naar een basisschool en wordt onder andere bijgedragen aan het afbouwen van het aantal autonome kleuterscholen in de stad.

De afdeling Onderwijs van Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving, in samenwerking met de dienst Stadsprojecten en Huisvesting van AG VESPA, voorzien enerzijds een verdere dialoog tussen het schoolbestuur Stedelijk Onderwijs, en de stad, om de erfpachtvoorwaarden vast te leggen. Anderzijds voorzien deze diensten een dialoog met andere stedelijke diensten om na te gaan welk bijkomend stedelijk programma noodzakelijk en gewenst is en welke investeringen daartegenover kunnen staan. Het finaal stedelijk programma zal inhoudelijk en organisatorisch worden afgestemd op de ontwikkeling van het schoolprogramma.

Op 26 juni 2020 keurde de raad van bestuur van het AGSO de ambitienota voor de oprichting van een basisschool voor 500 leerlingen op de site Fabioladorp goed. 

Met deze besluitvorming wenst het AGSO haar scope voor de ontwikkeling van de site Fabioladorp uit te breiden met een aanbod voor het secundair onderwijs.

Strategisch kader aanbod AGSO

Ter voorbereiding van de concrete acties in de nieuwe bestuursperiode 2020-2025 en in uitvoering van de speerpuntennota heeft het AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen haar ambitie met betrekking tot het gewenste onderwijsaanbod vastgelegd in een aanbodnota: 'Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar - een blik op de toekomst' en het programma 'Levenslang Leren (PROG 31).

Secundair onderwijs

Bij het secundair onderwijs wordt er in het schooljaar 2024-2025 stadsbreed een tekort van 7.555 plaatsen, waarvan 698 in de aanbodzone ‘Deurne boven Rivierenhof’ en 653 in ‘Deurne zuid + Borgerhout extra muros’. Het AGSO wil zich in verhouding met haar marktaandeel engageren voor respectievelijk 140 en 131 bijkomende plaatsen in deze regio’s. Naast het kwantitatief uitbreiden van haar aanbod, wil het AGSO ook inzetten op een sterke inhoudelijke invulling van dit aanbod. 

Stedelijk Lyceum Waterbaan is een secundaire school gelegen in de aanbodzone Deurne Zuid + Borgerhout Extra Muros’ en wenst met haar aanbod in te spelen op de verhoogde instroom vanuit de lagere scholen in deze aanbodzone. Daarnaast wenst het AG Stedelijk Onderwijs Antwerpen een blinde vlek weg te werken in de regio Antwerpen betreffende de opleidingen in het studiedomein Land- en tuinbouw door het Stedelijk Lyceum Waterbaan uit te breiden met een innovatieve Stadslandbouwsite. 

Initieel zou de Stadslandbouwsite gerealiseerd worden op de locatie in de Van den Hautelei 177. Deze locatie werd eind 2016 voorgesteld door de taskforce en aan het Stedelijk Onderwijs toegewezen. Hoewel de aankoop niet is kunnen doorgaan, werd sinds september 2018 reeds de richting “Biotechnische wetenschappen” opgestart in de tweede graad van het Stedelijk Lyceum Waterbaan. In uitvoering van het programma Levenslang Leren (PROG 31) en de strategische aanbodnota “Een onderwijsaanbod voor de Antwerpenaar – Een blik op de toekomst’ (PROG 31) wil het AGSO deze richting verder uitbouwen in de derde graad. Daarnaast wil het AGSO in de toekomst de BSO-richting ‘Plant, Dier en milieutechnieken’ programmeren in functie van het creëren van een keuzemogelijkheid binnen een arbeidsmarktgerichte studierichting. De doorstroom vanuit de eerste graad wordt gerealiseerd vanuit SL Waterbaan. Binnen de beschikbare infrastructuur van het Stedelijk Onderwijs is er echter geen geschikte ruimte om de volledige capaciteitsuitbreiding op te vangen.

Hoewel gelegen buiten de voorkeursregio ‘Deurne zuid + Borgerhout extra muros’ is de locatie Fabioladorp, omwille van de bovenlokale rekruteringsmogelijkheden van het opleidingsaanbod, de bereikbaarheid met het openbaar vervoer en de capaciteitsnoden in de aanbodzone ‘Deurne boven Rivierenhof’, geschikt om deze innovatieve stadslandbouwsite uit te bouwen. 

Gewenste capaciteit.

Minimaal wordt op deze site een capaciteit voor 160 leerlingen in BSO en TSO aangeboden.

Leerjaar

Studierichting

Onderwijsvorm

Nieuwe Capaciteit

3de

Plant dier en milieutechnieken

BSO

16

3de

Biotechnische wetenschappen

TSO

20

4de

Plant dier en milieutechnieken

BSO

16

4de

Biotechnische wetenschappen

TSO

20

5de

Groenaanleg en -beheer

BSO

16

5de

Biotechnische wetenschappen

TSO

20

6de

Groenaanleg en -beheer

BSO

16

6de

Biotechnische wetenschappen

TSO

20

7de of Sense

Tuinaanlegger- Groenbeheerder

SenSe

16

 

TOTAAL

 

160


Het AGSO zal tevens verder onderzoeken of het mogelijk is om in te spelen op de capaciteitsnoden in de eerste graad in ‘Deurne zuid + Borgerhout extra muros’ door de capaciteit van de nieuwe vestiging Fabioladorp in Deurne Noord op te trekken naar 240 plaatsen. Wanneer bijvoorbeeld de 2de en 3de graad van de bestaande ASO-richtingen  ‘wetenschappen’ en ‘wiskunde-wetenschappen’ uit de vestiging Waterbaan in Deurne Zuid verhuizen naar Deurne Noord, komt er in de Waterbaan ruimte vrij om de eerste graad uit te breiden.

Een definitief ruimtelijk programma zal bij de opmaak van het projectvoorstel en de projectdefinitie ter goedkeuring voorgelegd worden.

Minimaal programma: secundaire school voor 160 leerlingen.

Gevraagde oppervlaktes (excl. technieken):

  • Bruto vloeroppervlakte Pedagogisch:  3.637 m²;
  • Bruto vloeroppervlakte Lichamelijke Opvoeding: 600 m² ;
  • Buitenruimte speelplaats: min. 480 m², max. 640 m², waarvan telkens min. 160 m² en max 192 m² overdekt;
  • Buitenruimte moestuintjes: 200 m²
  • Buitenruimte ondersteunend (fietsenstalling, parkeren, afval, circulatie, …) : +/- 500m².

Maximaal programma: secundaire school voor 240 leerlingen:

Gevraagde oppervlaktes (excl. technieken):

  • Bruto vloeroppervlakte Pedagogisch:  4.633 m²;
  • Bruto vloeroppervlakte Lichamelijke Opvoeding: 600 m² ;
  • Buitenruimte speelplaats: min. 720 m², max. 960 m², waarvan telkens min. 240 m² en max. 288 m² overdekt;
  • Buitenruimte moestuintjes: 200 m²
  • Buitenruimte ondersteunend (fietsenstalling, parkeren, afval, circulatie, …) : +/- 500 m².

Wanneer er op de locatie Fabioladorp tevens een buurtsporthal gerealiseerd wordt, waarvan het AGSO tijdens de schooluren gebruik van kan maken om de lesuren L.O. te organiseren, vervallen bovenstaande oppervlaktes voor L.O.. 

Algemene financiële opmerkingen

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen. De goedkeuring van deze ambitienota impliceert nog geen financieel engagement.

In de meerjarenplanning 2020-2025 van het AGSO (PROG41 Aantrekkelijke Schoolomgeving) werd een de uitbreiding van het Stedelijk Lyceum Waterbaan nog niet opgenomen. 

De procedure, de timing en de financiële consequenties van de integrale architectuuropdracht voor het AGSO worden uitgewerkt in het projectvoorstel en zullen ter goedkeuring worden voorgelegd aan de raad van bestuur van het AGSO wanneer het project in de meerjarenplanning van het AGSO wordt opgenomen.

De totale projectkost (inclusief turnzaal, btw, studiekosten, werkingsmarges, indexeringen en prijsherzieningen) voor de secundaire school (voor 160 leerlingen) wordt ingeschat op ongeveer 10.923.904 euro. 

Het project komt in aanmerking om Agion capaciteitssubsidies op het aanvraagjaar 2022 aan te vragen. Er is echter nog geen zekerheid over de effectieve toewijzing van subsidies aan deze projecten. De potentiele subsidies worden ingeschat op 5.039.224 euro.

In het kader van de opmaak van de tweede aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 is aan de stad een verhoging van de investeringsdotatie van de stad aan het AG SO aangevraagd, zowel voor de realisatie van de basisschool (+11.42.633 euro), als voor de realisatie van de secundaire school (+10.923.904 euro) op de site Fabioladorp. Het AG SO verwacht in de loop van het najaar een beslissing hierover.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS02 - Onderwijs
2LWS0205 - Stedelijk Onderwijs
2LWS020504 - Voldoende, duurzame en inspirerende leer- en werkomgevingen

Besluit

De raad van bestuur ag stedelijk onderwijs beslist:

Artikel 1

De raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen keurt de ambitienota goed voor de opname van een stedelijke secundaire school voor minimaal 160 en maximaal 240 leerlingen in het programma voor de herontwikkeling van de site Fabioladorp.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Uitvoering beslissing:

Taak Verantwoordelijke Timing
 Opname programma AGSO secundair in de ontwikkeling Fabioladorp  AG Vespa  09/2020