Terug
Gepubliceerd op 19/06/2020

2020_CBS_05454 - Coronacrisis - Steunmaatregelen vrijetijdssector - Toelagereglement culturele activiteiten in handelszaken - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
wo 17/06/2020 - 11:00 Digitaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2020_CBS_05454 - Coronacrisis - Steunmaatregelen vrijetijdssector - Toelagereglement culturele activiteiten in handelszaken - Goedkeuring 2020_CBS_05454 - Coronacrisis - Steunmaatregelen vrijetijdssector - Toelagereglement culturele activiteiten in handelszaken - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De stad Antwerpen voorziet 150.000,00 euro voor de cultuurcheques vanuit de middelen ontvangen uit het Vlaamse noodfonds. Dit bedrag is opgenomen in het besluit 'Coronacrisis - Steunmaatregelen vrijetijdssector - Toekenning Vlaamse middelen - Goedkeuring' (zitting 12 juni 2020).

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 56 § 1 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat het college van burgemeester en schepenen de beraadslagingen en de besluiten van de gemeenteraad voorbereidt.

Aanleiding en context

De gemeenteraad keurde op 24 februari 2014 het reglement voor het verkrijgen van een toelage voor initiatieven van startende en bestaande handelaarsverenigingen in de stad Antwerpen goed (jaarnummer 100).

De Nationale Veiligheidsraad kondigde op 12 maart 2020, 17 maart 2020 en 15 april 2020 strikte maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen hebben ook heel wat gevolgen voor de Antwerpse vrijetijdssector. Op 24 april werd de fasering van de exitstrategie toegelicht. Het college keurde op 15 mei 2020 (jaarnummer 4017) verschillende maatregelen voor de vrijetijdssector goed.

Sinds het begin van de coronamaatregelen hebben professionele kunstenaars amper de kans gekregen om hun werk te presenteren. Voorstellingen met publiek kunnen vanaf 1 juli worden hervat, maar met maximaal 200 aanwezigen. Evenementen met een groter publiek zijn voorlopig tot eind augustus niet toegelaten. Ook daarna is het afwachten in welke vorm deze opnieuw zullen kunnen doorgaan.
 
Professionele kunstenaars, in het bijzonder diegene die actief zijn binnen de muzieksector of de podiumkunsten, halen een groot deel van hun inkomsten uit voorstellingen in grote zalen. Kleinschalige voorstellingen op alternatieve plekken zijn doorgaans niet rendabel. De kosten voor de productie dalen niet recht evenredig met de grootte van de locatie, en het is onrealistisch om dit telkens te compenseren met hogere toegangsprijzen. In het zog van de professionele kunstenaars is een heel ecosysteem van dienstverleners in de cultuursector zonder werk gevallen.

Handelszaken, in het bijzonder de horeca, zijn door de vele extra maatregelen minder aantrekkelijk geworden voor bezoekers.

Argumentatie

Met dit besluit wordt het voorstel van een cultuurtoelage voor handelaars uitgewerkt, zodat deze maatregel indien mogelijk vroeger geïmplementeerd kan worden. Met het tijdelijk toelagereglement voor culturele activiteiten wil de stad handelaars(verenigingen) stimuleren om op kleine schaal presentatiekansen te bieden aan kunstenaars. Hiermee versterkt de stad niet alleen de kunstensector, maar biedt ze ook handelszaken opportuniteiten om klanten te lokken en zorgt de stad ervoor dat Antwerpen in de huidige omstandigheden opnieuw kan bruisen. Met publieksgerichte cultuuractiviteiten wordt de levendigheid van de stad verhoogd. Cultuur is op die manier een hefboom om uit de crisis te geraken.

Behalve een volwaardige vergoeding voor de kunstenaar, maken deze cultuurtoelages ook een professionele omkadering mogelijk. De kunstenaars zetten op hun beurt immers boekingskantoren, technici, decorbouwers, en zo voort aan het werk. Op die manier krijgt iedereen die professioneel actief is binnen de kunst- en cultuursector nieuwe kansen om een inkomen te genereren.

Handelaars kunnen een toelage aanvragen voor een culturele activiteit in hun handelszaak. De toelage is begrensd door de volgende maxima:

  • maximaal 1.000,00 euro per culturele activiteit georganiseerd door een individuele handelszaak;
  • maximaal 5.000,00 euro per culturele activiteit georganiseerd door een handelaarsvereniging;
  • maximaal vijf culturele activiteiten per handelszaak of handelaarsvereniging tijdens de duurtijd van het toelagereglement.

Alle professionele kunstenaars binnen eender welke kunstdiscipline komen in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding via een cultuurtoelage.

Alle handelaars en handelaarsverenigingen in Antwerpen kunnen een toelage aanvragen via het tijdelijke reglement voor culturele activiteiten. Bij de praktische opvolging van de aanvragen zal de stad zorgen voor een maximale synergie met de procedure voor het bestaande toelagereglement voor handelaarsverenigingen. Naar de handelaars toe staat een klantgerichte aanpak via het ondernemersloket van de stad voorop.

Juridische grond

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen en het reglement op de toelagen (gemeenteraadsbesluit van 18 december 2006, jaarnummer 2730) zijn van toepassing.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS01 - Middenstand en toerisme
2LWS0103 - Reguliere werking middenstand
2LWS010302 - Ondersteuning retail en horeca
7 - Bruisende stad
2BRS01 - Cultuur
2BRS0101 - Cultuurhoofdstad van Vlaanderen

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van het reglement voor het verkrijgen van een toelage voor culturele activiteiten in handelszaken in stad Antwerpen en legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
TV / Cultuur
OS / B&I / Detailhandel en Horeca
afspraken maken over de communicatie van het reglement en de opvolging van de aanvragen