Het door Werkmmaat vzw ingediende project werd beoordeeld op de kwalitatieve criteria zoals omschreven in het toelagereglement “Nieuwe werkvloeren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt” met een looptijd van 1 oktober 2020 tot en met 23 juni 2023.
Het voorstel werd gewogen volgens de voorziene scoretabel:
DOELGERICHTHEID: De mate waarin de projectaanvraag beantwoordt aan de toelagedoelstelling, de analyse van de innovatienoodzaak of opportuniteit, de besluiten omtrent vervolgstappen (score 21/30);
Het project weesfietsen beantwoordt aan de toelagedoelstelling, namelijk arbeidsplaatsen creëren, op termijn tot acht VTE. Werkmmaat vzw,de indiener, bracht voldoende in kaart waar innovatie en marktopportuniteit gevonden kon worden, gestoeld op verlenging van het leven van materialen in kader van circulaire economie. Tegelijk worden in het maakproces doelgroep medewerkers ingezet met groei tot eindprofielen waar op de arbeidsmarkt vraag naar is: fietsherstellers die ook winkelpersoneel zijn. Deze processen worden ook in beeld te worden gebracht, met een draaiboek als eindresultaat eind 2021.
KWALITEIT PROJECTAANVRAAG: De kwaliteit van het operationele projectplan op vlak van de voorbereiding, aanpak, fasering, resultaatgerichtheid, evaluatie en voorbereiding van implementatie (score 25/30);
Het dossier kent een duidelijk gebalde planning, met processen rond drie verschillende profielen van medewerkers. De indiener gaf in detail aan hoe medewerkers zullen worden begeleid op hun groeipad in de verschillende deelprocessen, binnen een voor Werkmmaat nieuwe werkomgeving nl winkeluitbating.
De aanpak en fasering werd realistisch opgesteld, de voorbereiding is gerealiseerd.
Er zijn voldoende opvolgings -en evaluatiemomenten. Kwantitatieve doelstellingen werden ook voldoende uitgewerkt.De mate waarin bijdrage en rol van partners en innovatieteams in een samenwerkingsverband (score 16/20);
Breed partnerschap, waar nu al mee wordt samengewerkt. Elke partner brengt expertise in. Het innovatieteam bestaat uit het partnerschap wat voldoende breed is. De samenwerking met kringwinkel ECOSO is een meerwaarde (expertise winkel personeel doelgroepmedewerkers ).
KOSTENEFFICIENTIE: De verhouding tussen uitgaven en beoogde resultaten (kostenefficiëntie), financieel plan (score15/20)
Financiering van 35.807,25 EUR lijkt in verhouding. Alle personeel wat wordt ingezet, kan co-financiering krijgen van de stad Antwerpen, zo ook de gedeeltelijke huur en de inzet van KAN Design
Om goedgekeurd te worden, moet de totaalscore minstens 75 % bedragen en moet op ieder onderdeel minimum 50 % van de punten worden gescoord. Het projectvoorstel scoort 77 % en haalt op elk onderdeel minstens 50 % van de punten. De toelage kan bijgevolg worden goedgekeurd.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
In de zitting van 18 december 2006 (jaarnummer 2730) heeft de gemeenteraad het reglement op de toelagen vastgelegd.
Besluit van de gemeenteraad van 28 september 2020 (jaarnummer 530) betreffende het toelagereglement “Nieuwe werkvloeren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.
Op 24 november 2020 (jaarnummer 638) keurde de gemeenteraad aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.
Op 10 januari 2020 (jaarnummer 195) keurde het college de indiening van het aanvraagformulier in het kader van de open oproep regierol sociale economie periode 2020-2025 goed. Op 27 maart 2020 werd deze aanvraag goedgekeurd. Via de stedelijke doelstelling 2LWS0904 - De stad wil het sociale engagement van ondernemers versterken - zet de stad Antwerpen sterk in op het creëren van tewerkstellingsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als lokale regisseur sociale economie rolt de stad Antwerpen acties uit ter stimulering en ondersteuning van de Antwerpse sociale economie en het lokaal sociaal ondernemerschap.
Op 28 september 2020 (jaarnummer 530) keurde de gemeenteraad het toelagereglement “Nieuwe werkvloeren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt” goed. Via dit toelagereglement betoelaagt de stad Antwerpen projecten die de sociale economie en het sociaal ondernemerschap versterken met als doel om tewerkstelling te creëren voor personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Projecten die, tussen 1 oktober 2020 en 30 juni 2023, inzetten op technologische innovatie en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten of niches in productie en dienstverlening binnen het grondgebied van de stad Antwerpen kunnen betoelaagd worden, binnen de perken van het vastgelegd budget van 825.000,00 EUR. In 2021 bedraagt het maximale budget van dit reglement 300.000,00 EUR.
Werkmmaat vzw met ondernemingsnummer 0817 381 683 en gelegen in de Lange Leemstraat 372 te 2018 Antwerpen, is officieel erkend door de Vlaamse overheid binnen sociale economie. Hun werking is volledig uitgetekend binnen het decreet Lokale Diensten Economie, vanuit dit kader werken ze heel nauw samen met lokale besturen waaronder de stad Antwerpen. De missie van Werkmmaat vzw is het leveren van maatwerk voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze coachen hen naar een geschikte standaard werkplek of creëren nieuwe nuttige arbeidsplaatsen.
Dit implementatieproject omvat het herstel en verkoop van weesfietsen en omvat vijf doelstellingen:
De medewerkers krijgen een competentiegericht groeitraject. Op basis van de opgedane ervaring in dit project zal er een draaiboek uitgewerkt worden.
Vanaf januari 2021 resulteert dit in een creatie van vier extra tewerkstellingsplaatsen binnen de sociale economie. De ambitie is om in de loop van 2022 en 2023 het aantal tewerkstellingsplaatsen binnen sociale economie te verdubbelen naar acht VTE (voltijdsequivalent).
Werkmmaat vzw wil aansluitend artikel 60 medewerkers in dienst nemen binnen het statuut van Lokale Diensteneconomie (LDE)/SINE om op deze manier een langdurig en succesvol traject uit te bouwen naar verdere doostroming.
Hierbij wordt opgemerkt dat de goedkeuring van dit project geen garantie is voor het aanleveren van artikel 60 medewerkers vanuit de stad Antwerpen.
Financiering wordt gevraagd voor de personeelskost en werkingskosten. De projectacties worden uitgevoerd in de periode van 15 januari 2021 tot en met 31 december 2021.
Eind 2021 zal er door de regisseur sociale economie de stad Antwerpen een impactanalyse worden gemaakt.
De middelen budgetperiode 2021 tot en met 2023 zijn beschikbaar op het boekingsadres van de dienst WERK/net-Werk van de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing met als functiegebied 2LWS090401A00000, budgetplaats 5318300000 en budgetpositie 6496XXX.
Elke externe communicatie rond het project wordt afgestemd met de dossierbeheerder van de stad Antwerpen.
De toelage zal enkel uitbetaald worden wanneer er geen openstaande, niet-betwiste, vervallen schulden zijn ten aanzien van de stad Antwerpen.
De toelage zal in 2021 in 2 schijven uitbetaald worden mits het bereiken van onderstaande meetindicatoren en de naleving van de hieronder vermelde projectopvolging, evaluatie en rapportering.
Meet indicatoren die bereikt moeten worden:
Als basis dient de projectaanvraag van Werkmmaat vzw, ingediend op 2 december 2020, via work@antwerpen.be.
In onderlinge afspraak wordt er minimaal één meeting per kwartaal gepland om de voortgang tijdens het projectverloop te bespreken.
Werkmmaat vzw bezorgt via mail een inhoudelijk en financieel verslag over de projectvoortgang en het projecteinde aan de projectverantwoordelijke van de stad Antwerpen op volgende tijdstippen:
Op uitnodiging en met faciliteren van de stad Antwerpen neemt Werkmmaat vzw deel aan overleg met relevante stakeholders in functie van:
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving | Bedrag | Boekingsadres | Bestelbon |
Werkmmaat vzw | 35.807,25 EUR | budgetplaats: 5318300000 | 4505120361 |