De mogelijke opstart van een OverKop-huis op het grondgebied van de stad is een opportuniteit in het kader van het breed jeugdbeleid en het preventief gezondheidsbeleid (collegebesluit van 26 april 2019 met jaarnummer 3632) dat de stad voert. Het sluit daarnaast aan bij het engagement dat de stad opneemt in de ontwikkeling van het samenwerkingsverband 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen (collegebesluit van 18 december 2020 met jaarnummer 10618).
De mentale gezondheid van jongeren staat door de huidige COVID-19 pandemie sterk onder druk. Internationaal onderzoek onderschrijft de nood aan een verdere uitbouw van initiatieven ter versterking van de mentale gezondheid van jongeren. Met de longitudinale studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) brengt een internationaal netwerk van wetenschappelijke instituten uit 49 landen (waaronder België) gezondheidsgerelateerde attitudes en gedragingen van jongeren en de omgeving waarin zij zich ontwikkelen in beeld. Dit gebeurt door een vierjaarlijkse bevraging. Het meest recente rapport (2020, verwerking data 2017-2018) toont onder andere aan dat een toenemend aantal jongeren een slechte mentale gezondheid rapporteert. Één op de vier jongeren ervaart regelmatig slaapproblemen en voelt zich zenuwachtig en humeurig. Door de pandemie is deze problematiek nog versterkt.
Op vrijdag 18 december 2020 publiceerde het Vlaamse agentschap Opgroeien de vooraankondiging van de Vlaamse oproep voor het (verder) ontwikkelen van zestien OverKop-huizen verspreid over Vlaanderen.
Met deze oproep wil de Vlaamse Regering investeren in het welbevinden van jongeren. In een OverKop-huis kunnen jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar ze ook een luisterend oor vinden en beroep kunnen doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. Een OverKop-huis omvat minstens één fysieke locatie en een netwerk van partners die een gezamenlijke verantwoordelijkheid opnemen voor de ontwikkeling en uitvoering van de werking. Er zijn momenteel vijf OverKop-huizen in Vlaanderen.
De Vlaamse Regering zoekt initiatiefnemers die in één van de elf werkingsgebieden waar nu nog geen OverKop-huis is, er één te ontwikkelen. De werkingsgebieden vallen samen met de werkingsgebieden van 1 Gezin 1 Plan. De stad Antwerpen maakt deel uit van het werkingsgebied van 1 Gezin 1 Plan Groot Antwerpen, dat daarnaast ook Schoten, Stabroek en Wommelgem omvat. De initiatiefnemer is een vzw, met één of meerdere fysieke locaties waar de werking zal doorgaan. Het lokaal bestuur waar een fysiek OverKop-huis komt, maakt verplicht deel uit van het partnernetwerk. Andere verplichte partners zijn relevante partners op vlak van jeugd(welzijns)werk, onderwijs en geestelijke gezondheidsbevordering en -zorg, het samenwerkingsverband 1 Gezin 1 Plan en het CAW.
Het college neemt kennis van de Vlaamse oproep voor het (verder) ontwikkelen van zestien OverKop-huizen verspreid over Vlaanderen.
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
TV/Jeugd en SD/Welzijn en SD/Gezondheid | Verkennende gesprekken opstarten met mogelijke initiatiefnemers van een OverKop-huis op het grondgebied van de stad Antwerpen. |