Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Concreet wenst de stad Antwerpen een pilootproject op te zetten in samenwerking met de Kringwinkel Antwerpen, DSP Valley, Centexbel, OVAM en TCBL (Textile and Clothing Business Labs) waarbij 4 acties centraal zullen staan:
Binnen de stad Antwerpen zal Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie de regierol opnemen voor de uitbouw van de hub. De stad is goed geplaatst om relevante actoren samen te brengen (Flanders DC, Universiteit Antwerpen, the Beacon, modesector, start-ups, sociale economie bedrijven, vzw Doek en andere ), om de nodige links te leggen naar bestaande projecten en de brug te maken naar onze ambities op vlak van circulariteit (delende stad, terugdringen van restafval, ophaling van textiel, duurzaam aankopen). De Kringwinkel dekt het luik inzameling, sorteren en selectie af. DSP Valley staat in voor de ontwikkeling van het digitale platform (met input vanuit de stad Antwerpen en de Kringwinkel). OVAM, TCBL en Centexbel nemen een expertenrol op.
Indien het projectvoorstel wordt weerhouden door de Europese subsidiegever, zal deelname opnieuw ter goedkeuring worden voorgelegd aan het college.
Binnen het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 staat momenteel de volgende projectoproep open: LC-GD-3-2-2020 Demonstration of systemic solutions for the territorial deployment of the circular economy (vrij vertaald als ‘demonstratie van systemische oplossingen voor de territoriale uitrol van circulaire economie'). Deze oproep maakt deel uit van een pakket aan projectoproepen ter ondersteuning van de Europese Green Deal agenda. De deadline voor de indiening van projectvoorstellen is 26 januari 2021. De stad Antwerpen werd gevraagd om deel te nemen in een projectvoorstel ‘Euridice.
Het projectvoorstel ‘Euridice’ wordt getrokken door de Universiteit Wageningen in partnerschap met 35 partners uit de industriële sector, onderzoekpartners en overheden uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Italië en België. De Belgische partners in het project zijn Bekaert Deslee Innovation bvba, DSP Valley vzw, De Kringwinkel Antwerpe en, OVAM. Andere overheden zijn de provincies Overijsel (NL) en Gelderland.
Het projectvoorstel ‘Euridice’ zet in op de verbetering van circulaire processen in de textielsector. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het verlengen van de levensduur ‘re-use’ (doorverkoop, introductie van ruilsystemen, herbewerking van stoffen en materialen) in een lokale/regionale economie. Aangezien hergebruik niet altijd mogelijk is, worden eveneens recyclageprocessen onder de loep genomen. De inzameling en technische identificatie van stoffen en materialen, mechanische en chemische verwerking en het opschalen van technische oplossingen op pilootschaal naar industriële schaal staan daarbij centraal. Het project streeft naar de optimalisatie van circulaire processen doorheen de bestaande waardeketen. Sterktes en zwaktes worden geïdentificeerd, de voorwaarden voor economische haalbaarheid worden scherp gesteld in businessmodellen, technologieën voor tag, track & tracing van textiel worden verder ontwikkeld, werkgelegenheid wordt gestimuleerd en burgers gesensibiliseerd.
De stad Antwerpen heeft de innovatieclusters digitale, circulaire en creatieve economie opgenomen in haar beleidsprioriteiten (2LWS0403). Deelname aan voorliggend H2020-project brengt de drie innovatieclusters samen in één pilootproject, waarbij de nadruk wordt gelegd op ‘re-use’.Indien het project geselecteerd wordt voor financiering, zal het uitgevoerd worden door de bedrijfseenheid Ondernemen en Stadsmarketing/Business en Innovatie. Het personeelsbestand zal daartoe tijdelijk verhoogd worden met 1 extra VTE op A-niveau gedurende de looptijd van het project (4 jaar). Daarnaast worden werkingsmiddelen voorzien voor de operationele werking van de hub, evenals reiskosten en een overheadkost.
Het totale projectbudget bedraagt circa 18 miljoen euro. Het budget voor stad Antwerpen wordt nog onderhandeld, maar wordt geraamd op maximaal 624.350,00 euro bestaande uit personeelskosten (352.080,00 euro), reiskosten (14.400,00 euro), werkingsmiddelen voor de organisatie van de hub, de workshops, communicatie, disseminatie (98.000,00 euro), organisatie van events (in uitbesteding) (50.000,00 euro) en een overheadkost (109.870,00 euro). De kosten voor de ontwikkeling van de digitale tool worden in het budget opgenomen van DSP Valley. De uitgaven worden in geval van goedkeuring volledig gedekt door de verworven subsidie. Horizon 2020 wordt voor 100% gefinancierd door de EU, er is dus geen stedelijke cofinanciering vereist.
Het projectvoorstel wordt uitgewerkt door een consultancy bureau Ayming. Hiervoor wordt een beperkte bijdrage gevraagd van 2.500,00 euro voor de Belgische partners (416,67 euro per partner). Het bedrag wordt conform de dienstnota 'bestellen en betalen stad, districten en OCMW van 17/12/2018' voorzien op boekingsadres 5318500000/6141/2LWS040301A00000/2SA060510/2100.
Indien het projectvoorstel wordt goedgekeurd, zullen de ontvangsten en uitgaven die met het project gepaard gaan, met behulp van een subsidiefiche in het meerjarenbudget worden ingeschreven.
Het college keurt de deelname aan het Horizon-2020 projectvoorstel Euridice goed.