Via een collegiale brief naar bevoegd minister Lydia Peeters vraagt de stad om maatregelen te nemen en financiële compensatie te voorzien om het leerlingenvervoer veilig te laten verlopen in kader van de coronapandemie.
Om de leerlingen veilig vervoer te garanderen in de huidige context zijn extra bussen nodig. Het betreft drie scholen van de Leerexpert (Dullingen, Burchtseweel en Schotensesteenweg), Buso Sint Jozef en Buso De Ark.
De stad zocht naar alternatieven. In het najaar 2020 zette de afdeling leerlingenvervoer van De Lijn twee extra bussen in, maar dat blijkt onvoldoende. Om voor elke school een oplossing te voorzien, zijn nog vijf extra bussen nodig. Eén school schakelt momenteel taxi’s in met een oplopende kost van 150,00 euro per dag per kind. Intussen met een kostenplaatje van 12.000,00 euro.
Daarom de vraag om enerzijds vijf extra tijdelijke bussen in te zetten in kader van de coronamaatregelen, en anderzijds een financiële compensatie te voorzien voor de school die noodgedwongen gebruik maakt van taxi’s.
Het leerplichtonderwijs schakelde in november 2020 over van code geel naar code oranje. Dat impliceert volgens de draaiboeken onderwijs verstrengde maatregelen. Voor de leerlingen van de tweede en de derde graad van het buitengewoon onderwijs (OV1 en OV2) betekent dat het voorzien van voltijds contactonderwijs op school. De scholen leveren maximale inspanningen om de veiligheid te garanderen: ze hanteren strikte maatregelen en werken uitsluitend per klasgroep. Het betreft leerlingen met een ernstige fysieke beperking en/of diep mentale handicap waardoor mondmaskers geen optie zijn. Gezien hun precaire gezondheidscontext worden ze ook opgevolgd door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap).
Al snel volgden meldingen van verschillende scholen over een discrepantie tussen de maatregelen op school en de maatregelen voor het leerlingenvervoer. Maar vanuit de coronadraaiboeken onderwijs is er geen wijziging van aanpak tussen code geel en code oranje voorzien. De richtlijnen vanuit VAPH zijn dan weer wel verstrengd. Hierdoor ontstond een groot verschil met de regels op het leerlingenvervoer en de regels in de klas (klasbubbels, afstand). Dat zorgt, zowel bij de ouders als bij de scholen, voor frustratie en onduidelijkheid. Leerlingen worden in gezondheidsbedreigende situaties geplaatst.
Het college keurt de collegiale brief aan minister Lydia Peeters met de vraag tot financiële ondersteuning voor het collectief leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 1 en 2 tijdens de coronapandemie goed.