Terug
Gepubliceerd op 26/01/2021

2021_RMW_00003 - Ondersteuningsproduct. Armoedebestrijding - Ondersteuning bij kinderarmoede en vrijetijd. Proces en lijst voor financiële tussenkomsten - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 25/01/2021 - 21:00 Bernarduscentrum
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Filip Dewinter, raadslid; Gerolf Annemans, raadslid; Nahima Lanjri, raadslid; André Gantman, raadslid; Anke Van dermeersch, raadslid; Güler Turan, raadslid; Wouter Vanbesien, raadslid; Peter Mertens, raadslid; Liesbeth Homans, raadslid; Mie Branders, raadslid; Joris Giebens, raadslid; Johan Klaps, raadslid; Caroline Bastiaens, raadslid; Danielle Meirsman, raadslid; Martine Vrints, raadslid; Koen Laenens, raadslid; Franky Loveniers, raadslid; Peggy Pooters, raadslid; Kevin Vereecken, raadslid; Ikrame Kastit, raadslid; Imade Annouri, raadslid; Yasmia Setta, raadslid; Karen Maes, raadslid; Kristel Somers, raadslid; Ilse van Dienderen, raadslid; Nordine Saidi Mazarou, raadslid; Mark Tijsmans, raadslid; Sevilay Altintas, raadslid; Omar Fathi, raadslid; Sanne Descamps, raadslid; Elisabeth van Doesburg, raadslid; Manuëla Van Werde, raadslid; Nathalie van Baren, raadslid; Patrick Van den Abbeele, raadslid; Hicham El Mzairh, raadslid; Khadija Chennouf, raadslid; Sam Van Rooy, raadslid; Sam Voeten, raadslid; Erica Caluwaerts, raadslid; Tatjana Scheck, raadslid; Wim Jochems, raadslid; Mohammad Nawabi, raadslid; Niel Staes, raadslid; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Jan Penris, raadslid; Mohamed Chebaa Amimou, raadslid

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester-voorzitter
2021_RMW_00003 - Ondersteuningsproduct. Armoedebestrijding - Ondersteuning bij kinderarmoede en vrijetijd. Proces en lijst voor financiële tussenkomsten - Goedkeuring 2021_RMW_00003 - Ondersteuningsproduct. Armoedebestrijding - Ondersteuning bij kinderarmoede en vrijetijd. Proces en lijst voor financiële tussenkomsten - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Algemene financiële opmerkingen

De uitgaven en ontvangsten verlopen via de volgende boekingsadressen in het meerjarenplan;

 

SUB_NR/INTERN/2100-2500/4403015000/648211/2HMS050303A00000/2OA040900

SUB_NR/INTERN/2100-2500/4403015000/74053211/2HMS050303A00000/2OA040900

Regelgeving: bevoegdheid

Volgens artikel 77 van het decreet lokaal bestuur bepaalt de raad voor maatschappelijk welzijn bepaalt het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en kan zij daarvoor algemene regels vaststellen. De raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast. Die kunnen betrekking hebben op het beleid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en op het inwendige bestuur ervan.

Aanleiding en context

Op 28 januari 2019 keurde de raad voor maatschappelijk welzijn het bestuursakkoord stad Antwerpen 2019-2024 (jaarnummer 42) goed.

De strijd tegen armoede is een prioritaire doelstelling van de stad. De stad Antwerpen en OCMW werken aan het gezamenlijke doel om mensen in armoede kansen te bieden om te groeien in hun zelfstandige maatschappelijke participatie.

Om dit te realiseren bekrachtigde het Vast Bureau op 7 augustus 2020 (jaarnummer 218) om de subsidies die de Programmatorische Overheidsdienst Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding en Sociale Economie (POD MI) bij Koninklijk Besluit  jaarlijks toekent in het kader van 'maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn' onder andere verder in te zetten voor financiële tussenkomsten aan de gebruikers van het OCMW. Het Koninklijk Besluit onderscheidt de financiering van  tussenkomsten in het kader van de strijd tegen kinderarmoede ('toelage kinderarmoede')  en de financiering van tussenkomsten in het kader van maatschappelijke participatie ('vrijetijdstoelage').

De raad voor maatschappelijk welzijn keurde op 5 maart 2015 (jaarnummer 126) de betalingsregeling voor deze toelagen goed. Deze regeling is nog steeds van toepassing. De raad voor maatschappelijk welzijn legde op 28 januari 2016 (jaarnummer 23) de toekenningscriteria vast op basis van het billijkheidsprincipe.

De POD MI hanteert sinds oktober 2019 een nieuwe lijst met voorbeelden van toegelaten activiteiten die kunnen gefinancierd worden vanuit de subsidie. Gebaseerd op deze voorbeelden ligt een geactualiseerd overzicht en voorstel voor de toelage kinderarmoede en de vrijetijdstoelage voor OCMW gebruikers ter goedkeuring voor aan de raad voor maatschappelijk welzijn.

Op 24 november 2020 (jaarnummer 49) keurde de raad voor maatschappelijk welzijn de aanpassing 2 van het meerjarenplan 2020-2025 goed.

Argumentatie

De stad Antwerpen en OCMW pakken drempels tot succesvolle vrijetijdsparticipatie aan via een zorgzame en inclusieve (traject)begeleiding, toegespitst  op het reduceren van financiële, praktische, psychische, sociale, culturele en informatiedrempels bij OCMW-gebruikers voor deelname aan een laagdrempelig vrijetijdsaanbod. Vrijetijdsparticipatie draagt bij tot het verhogen van zelfredzaamheid, weerbaarheid, maatschappelijke betrokkenheid en het doorbreken van een sociaal isolement.

De raad voor maatschappelijk welzijn heeft op 5 maart 2015 (jaarnummer 126) een aantal voorwaarden goedgekeurd die van toepassing blijven. Elke OCMW-gebruiker heeft recht op een ondersteuning in de vorm van een tussenkomst in de facturen in kader van de vrijetijdstoelage of de toelage kinderarmoede van de POD MI, begrensd tot een bepaald bedrag:

Vrijetijdstoelage

  • de tussenkomst is begrensd op 200,00 euro per gezinslid per jaar;
  • er is geen beperking op de leeftijd;
  • om OCMW-gebruikers te responsabiliseren betaalt de klant een eigen bijdrage van 20%.

Toelage kinderarmoede

  • de tussenkomst is begrensd op 300,00 euro;
  • per minderjarig kind;
  • er is geen eigen bijdrage, het OCMW betoelaagt 100%. 

Deze ondersteuning is geen onvoorwaardelijk recht, maar wordt toegekend in functie van het wegwerken van participatiedrempels. De maatschappelijk werker of begeleider gaat na of de aanvraag billijk is, zoals bepaald door de raad voor maatschappelijk welzijn op 28 januari 2016 (jaarnummer 23). Bijlage 1 bevat het overzicht voor het aanvragen, toekennen en uitbetalen van de ondersteuning.

Algemene uitgangspunten zijn dat een ondersteuning bijdraagt aan:

  • het maximaliseren van onderwijskansen;
  • de maatschappelijke integratie van kinderen en jongeren;
  • de participatie aan het socioculturele leven;
  • de toegang tot nieuwe informatie- en communicatietechnologieën.

De vertaling van deze uitgangspunten naar een lijst van de mogelijke financiële tussenkomsten voor OCMW gebruikers staat in bijlage 2.

De verantwoording voor deze middelen aan de subsidiegever wordt opgenomen in het uniek jaarverslag aan de POD MI. 

Juridische grond

Ingevolge artikel 57§1 van de Organieke Wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 8 juli 1976, heeft het OCMW  ‘tot taak aan personen en gezinnen de dienstverlening te verzekeren waartoe de gemeenschap gehouden is. Het verzekert niet alleen lenigende of curatieve doch ook preventieve hulp. Het bevordert de maatschappelijke participatie van de gebruikers. Deze dienstverlening kan van materiële, sociale, geneeskundige, sociaal-geneeskundige of psychologische aard zijn.’

Koninklijk besluit van 31 juli 2020 houdende maatregelen ter bevordering van de participatie en sociale activering van de gebruikers van de dienstverlening van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn voor het jaar 2020.

Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.

Het Kaderbesluit Basisprincipes Ondersteuningsbeleid zoals goedgekeurd door de raad voor maatschappelijk welzijn van 26 oktober 2020 (jaarnummer 45).

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS05 - Armoedebestrijding
2HMS0503 - De stad investeert in een menswaardig inkomen voor Antwerpenaren die het moeilijk hebben

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voorwaarden en het proces voor het aanvragen, vaststellen en uitbetalen van de ondersteuning kinderarmoede en vrijetijdstoelage goed.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de lijst voor financiële tussenkomsten voor de ondersteuning kinderarmoede en vrijetijdstoelage goed.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.