Art. 8 van het besluit van de gemeenteraad van 25 maart 2019 (jaarnummer 154): het college is bevoegd om namens de stad Antwerpen in te tekenen op projectoproepen die worden georganiseerd door een hogere overheid en om met diezelfde overheid daarover overeenkomsten te sluiten.
Het REUFTOP project is door de beheersautoriteit van het Creative Europe programma goedgekeurd maar deze goedkeuring wordt pas definitief van kracht na ondertekening van de subsidie- en partnerschapsovereenkomst. De subsidieovereenkomst wordt afgesloten tussen de projectcoördinator Faro en de beheersautoriteit en bestaat uit standaardclausules die door het Creative Europe programma worden opgelegd. Het document omschrijft uitgebreid welke kosten/activiteiten onder welke voorwaarden voor subsidiëring in aanmerking komen, hoe en wanneer de subsidies zullen worden uitbetaald en wat de rechten en verplichtingen zijn die door het Creative Europe programma aan de partners worden opgelegd. Afspraken tussen de subsidie ontvangende partners worden niet opgenomen in de subsidieovereenkomst maar worden in een partnerschapsovereenkomst (het 'Transnational Cooperation Agreement' in bijlage) geregeld. Hierin worden afspraken gemaakt omtrent betaling, aansprakelijkheid, intellectuele eigendom en licenties.
De bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving vraagt het college de partnerschapsovereenkomst goed te keuren.
Op 22 november 2019 (jaarnummer 9556) keurde het college de deelname goed van de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving aan het projectvoorstel met voorlopige werktitel ‘Rooftop Europe’.
Het project kadert binnen de Creative Europe subsidieoproep 2020 voor 'Europese Samenwerkingsprojecten'. Het consortium rond dit project onderzoekt of en hoe een creatief en cultureel gebruik van daken kan bijdragen tot een verbeterde leefbaarheid in steden. 15% tot 35% van de Europese stadsdaken is onbenut. Zeker in tijden van pandemie gaan mensen op zoek naar nieuwe en broodnodige buitenruimte. Door in te zetten op dit te ontdekken materieel erfgoed bieden ze burgers nieuwe perspectieven inzake sociale, culturele en klimaatrobuuste ruimte.
Het consortium bestaat uit drie steden (Faro, Chemnitz en stad Antwerpen) en zes non-profit organisaties: De Stichting Rotterdamse Dakendagen (Rotterdam), Frank Lee (Amsterdam); Folkstadens ideella förening (Gotenburg, Zweden); Urban Gorillas (Nicosia, Cyprus), Coincidencies (Barcelona, Spanje) en Urban Scale Interventions Ltd (Belfast, Verenigd Koninkrijk).
Het project biedt stad Antwerpen de gelegenheid om binnen het consortium mee te werken aan een Europees actieplan waarin zowel beleidsondersteunende als concrete acties worden uitgewerkt. Hiertoe behoren: het inzetten van dakfestivals; het uitwisselen van kennis, onderzoek, kunst en cultuur op en rond daken; intensieve mapping rond erfgoed, typologieën en toegankelijkheid van daken; ontwerpen van toolkits voor verschillende doelgroepen, rond inrichting en beleving van daken. Eindresultaat is een sterker Europees cultureel en ruimtelijk beleid rond daken en dakbeleving, met o.a. onderzoekspublicaties, een website met databanken en een gespreid netwerk van hoogkwalitatieve dakfestivals. De tweede editie van DAKkan, op 18, 19 en 20 september 2020 toonde met 5.900 bezoekers, verspreid over 49 daken binnen de stad, alvast het intrinsiek bereik aan van dergelijke acties.
Het projectvoorstel werd op 27 november 2019 door Faro ingediend met als definitieve titel ‘European Creative Rooftop Network – R-EU-FTOP’ (verder REUFTOP).
Op 29 mei 2020 maakte de Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA is de beheersauthoriteit van het subsidieprogramma) bekend dat het project geselecteerd werd voor financiering.
Het project zou initieel starten in september 2020 maar wegens de COVID19 omstandigheden werd de officiële startdatum vastgelegd op 15 november 2020. In rubriek drie van de overeenkomst wordt gestipuleerd dat de overeenkomst, en deelname aan het project, pas op datum van ondertekening rechtsgeldig wordt. Door de ondertekening van de overeenkomst in bijlage wordt de deelname aan het project geformaliseerd. Vooropgestelde einddatum van het project is 15 november 2024.
Het totaal goedgekeurde projectbudget bedraagt 3.958.563,00 euro. Subsidiepercentage bedraagt 50%. Het aandeel van stad Antwerpen in het projectbudget bedraagt 563.308,00 euro, waarvan 281.654,00 euro voor subsidiëring door het European Creative programma in aanmerking komt. 281.654,00 euro dient dus nog gefinancierd te worden. Een nog nader deel van de kosten zal gedragen worden door diverse Antwerpse afdelingen. Voor de verdere uitwerking en financiering neemt de bedrijfseenheid Talentontwikkeling en Vrijetijdsbeleving het initiatief om samen met de bedrijfseenheden Sociale Dienstverlening en Stadsontwikkeling binnen de betrokken doelstellingen en bijhorende budgetten gecompenseerd de nodige financiering voor dit project te vinden. De activiteiten van de stad Antwerpen binnen dit project starten pas in de loop van 2021. Het budget voor dit project wordt ingeschreven in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. De uitgaven en de ontvangsten zullen worden gekoppeld aan de subsidiefiche REUFTOP. Inzet van eigen personeel, geschat op 321.664 euro voor 4 jaar wordt verrekend op de bestaande middelen binnen de personeelslijn. De overige werkingskosten (geschat op 241.644 euro voor vier jaar) worden verrekend als reguliere werkingskosten.
Het college keurt de partnerschapsovereenkomst tussen de partners van het Creative Europe project REUFTOP goed.