Terug
Gepubliceerd op 19/02/2021

2021_CBS_00235 - Politiezone Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones - Protocol inzake de samenwerking tussen politiezones en Politiezone Antwerpen over de uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 15/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur; Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00235 - Politiezone Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones - Protocol inzake de samenwerking tussen politiezones en Politiezone Antwerpen over de uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering - Goedkeuring 2021_CBS_00235 - Politiezone Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones - Protocol inzake de samenwerking tussen politiezones en Politiezone Antwerpen over de uitbreidingsmogelijkheden van mobiliteit en detachering - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikels 40-41 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Argumentatie

Veel politiezones ondervinden moeite om via de klassieke wervings- en selectieprocedure van de federale politie voldoende inspecteurs van politie te werven. Noch de omzendbrief GPI73, die het mogelijk maakt rechtstreeks te werven of via aspirantenmobiliteit de behoeften in te vullen, noch de recente mogelijkheden via versnelde aanwerving (fast track) bieden op korte termijn een voldoende antwoord op de stijgende personeelsbehoeftes van de zones. 

Politiezone Antwerpen kent ondertussen al verschillende jaren een succesvol traject dat startte als het project voor eigen werving. Daarbij kon zij genieten van een akkoord met de minister van Binnenlandse Zaken en de Federale Politie om buiten de gekende klassieke modaliteiten, eigen kandidaten te rekruteren en selecteren. Deze werkwijze werd ondertussen positief geëvalueerd en verankerd in de reguliere werking van de zone. 

Omliggende zones Rupel en Schoten hebben contact genomen met Politiezone Antwerpen om de selectiemogelijkheden uit te kunnen breiden. Op basis van deze acute noden van sommige omliggende zones  werd, in afwachting van lopende wetswijzigingen, nagedacht over mogelijkheden binnen het bestaande wettelijk kader. 

Naar analogie met de eigen werving zou Politiezone Antwerpen op termijn willen evolueren naar een selectiecentrum. Een volledige eigen werving voor andere zones is momenteel niet mogelijk binnen het heersende wettelijke kader waarvoor de aanpassingen lopende zijn. Wel kan binnen het geldende kader gewerkt worden met mobiliteit en detacheringen. Daarbij wordt een bepaalde behoefte kenbaar gemaakt door een andere zone en zal Politiezone Antwerpen optreden als tussenpersoon om een geschikte kandidaat voor te stellen uit het eigen personeelsbestand. Hier komt het wederzijds karakter naar boven: dit project wordt gezien als een samenwerkingsmodel waarbij wederzijdse behoeften kunnen worden kenbaar gemaakt. Politiezone Antwerpen kan in het kader van organisatiebehoeften, eindeloopbaanplanning, op vraag van medewerkers die een carrièrewijziging wensen,… gaan denken over mogelijkheden rond outplacement tegen vergoeding buiten Politiezone Antwerpen . De loopbaancoaches van Politiezone Antwerpen krijgen dan een ruimere arbeidsmarkt om medewerkers te heroriënteren. Dit past binnen het kader van duurzame loopbanen. Zowel de vervroegde mobiliteit als de detacheringen zijn voorziene concepten in het statuut. De beslissing vervroegde mobiliteit of detachering valt wettelijk onder de bevoegdheid van de korpschef en de bewegingen vinden steeds plaats op vrijwillige basis. Doel is om via de bestaande statuten, zoals actueel bepaald door het RPPol (vervroegde detachering en mobiliteit), inspecteurs die actueel niet aan de voorwaarden voldoen om deel te nemen aan de externe mobiliteit, toch te laten doorstromen naar zones die daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met Politiezone Antwerpen hebben getekend. Voor de kandidaten die aangeworven werden via de procedure ‘eigen werving’ en die hun aanwezigheidstermijn niet hebben volbracht, wordt een afkoopsom voorzien (recuperatie van de kost, eigen aan de eigen werving). Bovendien wordt er een bijkomende vergoeding aangerekend in het geval Politiezone Antwerpen zelf actief op zoek gaat naar mogelijke kandidaten en deze koppelt aan een zone met een personeelsbehoefte. Deze vergoeding dekt de kosten, die gepaard gaan met de organisatie van dit matchingsproces.

Via het afsluiten van een protocolakkoord (zie bijlage), voor de eerste testfase, kunnen politiezones gebruik maken van de modaliteiten om inspecteurs van politie (INP) af te nemen van Politiezone Antwerpen. Dit protocol regelt de organisatorische en financiële modaliteiten betreffende deze samenwerking.

Juridische grond

  • wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst op twee niveaus;
  • Koninklijk Besluit van 30 maart 2001 tot regeling van de rechtspositie van het personeel van de politiediensten, hierna RPPol genoemd;
  • Koninklijk Besluit van 20 november 2001 tot vaststelling van de nadere regels inzake mobiliteit van het personeel van de politiediensten;
  • omzendbrief GPI 15 van 24 januari 2001 betreffende de toepassing van de mobiliteitsregeling in de geïntegreerde politie, gestructureerd op twee niveaus, ten behoeve van de lokale verantwoordelijke overheden in de politiezones.

Aanleiding en context

In het bestuursakkoord 2019 – 2024 werden de ambities met betrekking tot het personeelsbeheer (selectie, aanwerving & doorstroom) van politiemedewerkers voor de komende legislatuur vastgelegd:

2. Veilige stad - 97. De politie wordt door betere en gerichte, eigen rekrutering steeds meer een afspiegeling van de Antwerpse stadsgemeenschap en bouwt zo meer vertrouwen op in alle lagen van de bevolking en de verschillende Antwerpse gemeenschappen. In haar rekruteringsbeleid kiest de politie voor het ontplooien van talent, ongeacht afkomst, geslacht, geaardheid of persoonlijke levensbeschouwingen.

De strategische doelstelling die geformuleerd werd voor de directie HRM betreft: SD 7: HRM: Politiezone Antwerpen beschikt over integere medewerkers die de waarden van de organisatie veruitwendigen en altijd en overal daadkrachtig en vooruitstrevend aan de vrijheid en veiligheid van Antwerpen werken.

Als nagestreefde doelstelling: ND 7.1: We zetten in op een duurzaam loopbaanbeleid via een intern development center (IDC) dat inspeelt op de werk- en inzetbaarheid alsook op de groei en ontwikkeling van iedere medewerker.

Als operationele doelstelling: OD 7.1.2: Er wordt via de eigen werving geëvolueerd naar een selectiecentrum om de kwaliteit van de instroom te garanderen met het oog op een duurzaam loopbaanbeleid.

Algemene financiële opmerkingen

Politiezone Antwerpen zal een forfaitair bedrag aanrekenen per gezocht profiel. Wanneer Politiezone Antwerpen een kandidaat succesvol kan overdragen aan de vragende zone, zal een bijkomend forfaitair bedrag worden aangerekend. Deze vergoeding bedraagt 13% van het gemiddelde maandloon van een INP (waarvan 25% te betalen is bij het aanhangig maken van de behoefte en de overige 75% bij het toewijzen van een kandidaat aan de vragende zone).

Indien de kandidaat bovendien afkomstig is uit een procedure van rechtstreekse werving (zes jaar aanwezigheidstermijn) of eigen werving (acht jaar aanwezigheidstermijn), dan zal er een afkoopsom worden verrekend voor het overnemen van de investering (zie bijlage). 

De bijzondere rekenplichtige van Politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten via de weddekredieten van de politiebegroting. De herziening van de kostprijs gebeurt na aanpassing van de wettelijke bepalingen mbt de vernieuwing van de selectieprocedure en op jaarlijkse basis indien een indexaanpassing van toepassing is.

Beleidsdoelstellingen

3 - Veilige stad
2VGS01 - Veiligheid
2VGS0101 - Politie
2VGS010107 - Verdere uitbouw rekruterings-, selectie- en loopbaanbeleid PZA

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het protocol tot regeling van de samenwerking tussen de Politiezone Antwerpen en Politiezones Rupel en Schoten goed.

Artikel 2

 De bijzondere rekenplichtige van de politiezone Antwerpen regelt de financiële aspecten als volgt:

omschrijvingBedragBoekingsadresBestelbon

Samenwerkingsovereenkomst tussen politiezones


Forfaitair bedrag per gezocht profiel

Bij overdragen aan de vragende zone zal er een bijkomend forfaitair bedrag worden aangerekend (13% van het gemiddeld maandloon INP, waarvan 25% te betalen is bij het aanhangig maken van de behoefte en de overige 75% bij het toewijzen van een kandidaat aan de vragende zone).

Indien de kandidaat bovendien afkomstig is uit een procedure van rechtstreekse werving (6 jaar

aanwezigheidstermijn) of eigen werving (8 jaar aanwezigheidstermijn), dan zal er een afkoopsom worden verrekend voor het overnemen van de investering. De berekening hiervan is gebaseerd op een graduele afbouw, ten bedrage van 8.526,05€ per verstreken jaar op een startbedrag van 68.208,37€.

budgetplaats: 60030
budgetpositie: 33000_16201_01
functiegebied: TDLP1SVG080101
subsidie: SUB_NR
fonds: LPA
begrotingsprogramma: NR
budgetperiode: 2100

NVT