Terug
Gepubliceerd op 18/01/2021

2021_CBS_00312 - Omgevingsvergunning - OMV_2020151397. Vlaamsekaai - Waalsekaai - Verviersstraat - Gillisplaats zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 15/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00312 - Omgevingsvergunning - OMV_2020151397. Vlaamsekaai - Waalsekaai - Verviersstraat - Gillisplaats zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_00312 - Omgevingsvergunning - OMV_2020151397. Vlaamsekaai - Waalsekaai - Verviersstraat - Gillisplaats zonder nummer (zn). District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.   de gemeentelijke projecten;

2.   andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020151397

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV STADSBADER (0407975466) met als contactadres Kanaalstraat 1 te 8530 Harelbeke

Ligging van het project:

Vlaamsekaai - Waalsekaai - Verviersstraat - Gillisplaats zonder nummer (zn) te 2000 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 11 sectie L nrs. 3712/2 en openbaar domein

Inrichtingsnummer:

20201111-0010 (Antwerpen - Zuiderdokken bemaling)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

een bronbemaling voor het plaatsen van ondergrondse leidingen/putten

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 16 oktober 2020 werd er akte genomen van een melding voor de exploitatie van een bronbemaling voor de aanleg van ondergrondse leidingen aan de Waalsekaai ter hoogte van het Steendok en een doorsteek van de Waalsekaai naar de Vlaamsekaai, tussen Steen- en Kooldok (OMV_2020128196). De exploitant heeft deze melding gedaan in afwachting van een vergunning voor het hele traject.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft de exploitatie van een bronbemaling voor de aanleg van rioleringen en een bufferbekken.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

54.000 m³/jaar

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

Onroerend Erfgoed

27 november 2020

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

Vlaamse Milieumaatschappij, grondwaterbeheer

27 november 2020

Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag

Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

stadsontwikkeling/ onroerend erfgoed/ archeologie

27 november 2020

9 december 2020

stadsontwikkeling/ vergunningen/ stedenbouwkundige vergunningen

27 november 2020

10 december 2020

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP Binnenstad, goedgekeurd op 26 april 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 8: zone voor publiek domein - (pu).

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een parkgebied. De parkgebieden moeten in hun staat bewaard worden of zijn bestemd om zodanig ingericht te worden, dat ze, in de al dan niet verstedelijkte gebieden, hun sociale functie kunnen vervullen. (Artikel 14 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied met culturele, historische en/of esthetische waarde. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.) In gebieden en plaatsen van culturele, historische en/of esthetische waarde wordt de wijziging van de bestaande toestand onderworpen aan bijzondere voorwaarden, gegrond op de wenselijkheid van het behoud. (Artikel 6 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het bijzonder plan van aanleg BPA Antwerpen-Zuid-aan de leien, goedgekeurd bij ministerieel besluit van 2 december 1985. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: openbare weg.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) en bijzondere plannen van aanleg (BPA's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft een omgevingsvergunning voor de exploitatie van een bronbemaling.

De aanvraag is gesitueerd op de site van de Gedempte Zuiderdokken.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemmings- en inrichtingsvoorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan Binnenstad.

De aanvraag in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.  De aangevraagde werken, handelingen en wijzigingen hebben een beperkte ruimtelijke impact en de bemaling is voorzien voor tijdelijke duur.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

In de omgeving van de Gedempte Zuiderdokken zullen nieuwe rioleringen en een bufferbekken aangelegd worden waarvoor het grondwater dient verlaagd te worden.

 

Het maaiveld bevindt zich ter hoogte van de projectsite op circa +7,0 mTAW en het grondwaterpeil in rust varieert tussen +2,5 mTAW en +4,0 mTAW. Het grondwater dient maximaal verlaagd te worden tot +1,5 mTAW ter hoogte van het bufferbekken.

 

De aanleg van de riolering en het bufferbekken wordt uitgevoerd in 5 fases. De absolute planning (exacte datums) zal niet kunnen aangehouden worden maar de relatieve duur per fase en overlapping met andere fases wel.

 

Planning

Start

Einde

Duur (dagen)

Doorsteek

4/1/2021

15/2/2021

42

Bekken

1/2/2021

30/8/2021

210

Waalsekaai

4/1/2021

28/2/2021

55

Waterpoort

19/2/2021

30/4/2021

70

Vlaamsekaai

12/2/2021

30/3/2021

46

 

Bemalingsconcept

 

De bemaling kan uitgevoerd worden met een gravitaire filterbemaling langsheen de rioleringstracés. Voor het bufferbekken worden de bemalingsfilters rondom de bufferput geplaatst na een afgraving van het terrein tot circa +5,5 mTAW. In totaal zullen er ongeveer 135 bemalingsfilters geplaatst worden.

 

Indien de bemaling uitgevoerd wordt zoals in de aangegeven planning, hoeven in de zone Waterpoort en in een deel van zone Vlaamsekaai geen bemalingsfilters geplaatst te worden. Het gewenste bemalingspeil wordt hier reeds behaald ten gevolge van de diepere bemaling ter hoogte van het bufferbekken, dat gelijktijdig bemaald wordt als de zones Waterpoort en Vlaamsekaai. Dit kan echter niet gegarandeerd worden dus worden deze zones wél opgenomen in de aanvraag.

 

Het maximale dagdebiet bedraagt circa 480 m³/dag en cumulatief zal circa 54.000 m³/jaar opgepompt worden. Het bemalingswater zal via verschillende lozingspunten geloosd worden in de riolering. Gezien de stedelijke omgeving en het beperkte waterbezwaar (wat vermoedelijk kleiner zal zijn dan het berekende door de start van de bemaling van het Kooldok) kan dit aanvaard worden.

 

Zettingen

 

De berekende theoretische absolute en differentiële zettingen overschrijden de maximaal toelaatbare grens van enerzijds 20 mm en anderzijds 1/700 niet voor de maximaal gewenste grondwaterverlaging tot +1,5 mTAW.

 

Verontreinigingen

 

Binnen de invloedstraal van de bemaling zijn een groot aantal OBO (oriënterende bodemonderzoeken), BBO’s (beschrijvende bodemonderzoeken), BSP’s (bodemsaneringsprojecten) en EEO’s (eindevaluatieonderzoeken) uitgevoerd. Tien dossiers met grondwaterverontreiniging (concentraties > bodemsaneringsnorm) werden weerhouden in de evaluatie. Uit de modellering blijkt dat voor twee OVAM-dossiers (5003 – verontreiniging met benzeen/tolueen en 9262 – verontreiniging met nikkel) de verplaatsing van de grondwaterdeeltjes onder invloed van de bemaling anders is dan onder invloed van de natuurlijke grondwaterstroming. Rekening houdend met de retardatiefactoren van de aanwezige verontreinigingen worden de verplaatsingen als aanvaardbaar beschouwd.

 

Overige

 

Er worden door de exploitant geen bijzondere lozingsnormen aangevraagd. Dit wil zeggen dat het bemalingswater voor lozing dient te voldoen aan de indelingscriteria van Vlarem II bijlage 2.3.1. De exploitant geeft aan regelmatig de kwaliteit van het bemalingswater te controleren. Bij overschrijdingen dient er een waterzuivering geplaatst te worden.

 

MER-ontheffing

 

Deze aanvraag maakt deel uit van het project ‘Parkings Zuiderdokken’ dat onderworpen is aan de MER-plicht volgens volgende rubrieken:

 

-     10 b) van bijlage II van het besluit met name “Stadsontwikkelingsprojecten, met inbegrip van de bouw van winkelcentra en parkeerterreinen, met betrekking tot de bouw van 1.000 of meer woongelegenheden, of met een brutovloeroppervlakte van 5.000 m2 handelsruimte of meer, of met een verkeersgenererende werking van pieken van 1.000 of meer personenauto-equivalenten per tijdsblok van 2 uur;

-     10 o) van bijlage II van het besluit met name “Werken voor het onttrekken of kunstmatig aanvullen van grondwater: onttrekken van grondwater als de capaciteit 1.000 m³ per dag of meer bedraagt en de activiteit … een betekenisvolle aantasting van de natuurlijke kenmerken van een speciale beschermingszone kan veroorzaken.”

 

Een gemotiveerd verzoek van de aanvrager tot ontheffing aan de MER-plicht werd positief beantwoord door de dienst MER. Een ontheffingsdossier werd opgesteld gezien het project valt onder bijlage II. Deze ontheffing is geldig vanaf 20 februari 2017 gedurende een periode van 4 jaar.

 

Onroerend erfgoed

 

De vergunningverlenende overheid is verplicht om een advies in te winnen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed als de vergunningsaanvraag betrekking heeft op ingedeelde inrichtingen of activiteiten in of aan:

 

-     een beschermde archeologische site; 

-     een beschermd monument; 

-     een beschermd cultuurhistorisch landschap;

-     een beschermd stads- of dorpsgezicht. 

 

Dit volgens het decreet van 12 juli 2013 betreffende het onroerend erfgoed artikel 6.4.4§3.

 

De afdeling Onroerend Erfgoed gaf volgend advies: “Het projectgebied bevindt zich binnen een archeologisch vastgestelde zone. Het projectgebied is gelegen binnen een woon- en recreatiegebied met een oppervlakte boven de 300 m² (4.446 m²), de exacte oppervlakte van de geplande ingreep is niet geweten.

 

Een archeologienota werd ingediend door de dienst Archeologie van de stad Antwerpen op 9 maart 2018, en waarvan akte door het Agentschap Onroerend Erfgoed op 27 maart 2018. Aangezien er reeds archeologische waarden positief gelokaliseerd zijn in het projectgebied, werd in het programma van maatregelen een werfbegeleiding tijdens de werken bevolen (https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/archeologienotas/6729). Deze begeleiding is ook van kracht voor de ingrepen die onderwerp zijn van deze aanvraag. Archeologische restanten worden tijdens de werfbegeleiding gelokaliseerd en in kaart gebracht.”

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Mits voldaan wordt aan de voorgestelde vergunningsvoorwaarden, is deze aanvraag in overeenstemming met de VLAREM wetgeving. Vanuit milieutechnisch oogpunt wordt voorwaardelijk positief advies gegeven de vergunning te verlenen. De vergunning is geldig vanaf de start van de werken voor een periode van één jaar.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

54.000 m³/jaar

 

Geadviseerde bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant dient de startdatum van de bemaling vóór de opstart van de bemaling te melden aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) en Milieu-interventie (mi@antwerpen.be) samen met de contactgegevens van de werfverantwoordelijke met vermelding van dossiernummer OMV_2020151397;

2.

Vóór de start van de bemaling bezorgt de exploitant het saneringscontract dat afgesloten werd met Aquafin aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van dossiernummer OMV_2020151397;

3.

De bouwheer voert het programma van maatregelen, opgelegd door het Agentschap Onroerend Erfgoed adequaat uit (https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/archeologienotas/6729).

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

11 november 2020

Volledig en ontvankelijk

27 november 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

26 januari 2021

Verslag GOA

8 januari 2021

naam GOA

Bieke Geypens

 

Onderzoek

Er zijn geen aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, die om hun standpunt gevraagd moesten worden.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Bijzondere milieuvoorwaarden

1.

De exploitant dient de startdatum van de bemaling vóór de opstart van de bemaling te melden aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) en Milieu-interventie (mi@antwerpen.be) samen met de contactgegevens van de werfverantwoordelijke met vermelding van dossiernummer OMV_2020151397;

2.

Vóór de start van de bemaling bezorgt de exploitant het saneringscontract dat afgesloten werd met Aquafin aan de dienst Omgeving (milieuvergunningen@antwerpen.be) met vermelding van dossiernummer OMV_2020151397;

3.

De bouwheer voert het programma van maatregelen, opgelegd door het Agentschap Onroerend Erfgoed adequaat uit (https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/archeologienotas/6729).

 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubrieken:

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

53.2.2°b)2°

bronbemaling, met inbegrip van terugpompingen van onbehandeld en niet-verontreinigd grondwater in dezelfde watervoerende laag, die technisch noodzakelijk is voor ofwel de verwezenlijking van bouwkundige werken, ofwel de aanleg van openbare nutsvoorzieningen gelegen in een ander gebied dan de gebieden vermeld in punt 1 met een netto opgepompt debiet van meer dan 30.000 m³ per jaar en de verlaging van het grondwaterpeil bedraagt meer dan vier meter onder het maaiveld.

54.000 m³/jaar

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning geldig is vanaf de start van de werken voor een periode van één jaar.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.