Artikel 56, §3, 5° van het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 stelt dat het college bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht die past binnen het begrip dagelijks bestuur.
De inschrijver geeft 3 referenties, van de voorbije 3 jaar, op die betrekking hebben op het inzetten van personeel voor “crowd management” op B2C evenementen. Elke referentie betreft het inzetten van minstens 20 personeelsleden en heeft een waarde van minimum 50.000,00 EUR (incl. btw).
De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige offerte heeft ingediend, rekening houdend met de volgende gunningscriteria:
In toepassing van artikel 35, eerste lid, 1° van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, zal deze opdracht worden gegund bij openbare procedure.
In toepassing van artikel 36, §4 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, kan de aanbestedende overheid de in artikel 36, §1, tweede lid bepaalde termijn van ten minste 35 dagen voor de ontvangst van de offertes met vijf dagen verkorten indien de offertes langs elektronische weg worden ingediend overeenkomstig de door en krachtens artikel 14, §1, tweede lid en §§5 tot 7 bepaalde regels betreffende de elektronische platformen.
Overeenkomstig en binnen de grenzen van artikel 71 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten legt de aanbestedende overheid aan de kandidaten of inschrijvers selectiecriteria op als voorwaarde voor deelname.
In toepassing van artikel 81 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, baseert de aanbestedende overheid de gunning van de overheidsopdracht op de economisch meest voordelige offerte. De economisch meest voordelige offerte uit het oogpunt van de aanbestedende overheid wordt vastgesteld rekening houdend met de gunningscriteria. Ze vermeldt de gunningscriteria in de aankondiging van de opdracht of in een ander opdrachtdocument.
In toepassing van artikel 57 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, kan de aanbestedende overheid in de opdrachtdocumenten nadere regels bepalen omtrent de mogelijkheid tot één of meer verlengingen van de opdracht. De volledige looptijd, met inbegrip van de verlengingen, moet over het algemeen beperkt blijven tot vier jaar na het sluiten van de opdracht. De verlenging mag geen aanleiding geven tot een wijziging van de algemene aard van de opdracht.
Crowd management wint de laatste jaren meer en meer aan belang als onderdeel bij het organiseren van evenementen. Sinds de uitbraak van het coronavirus in België in maart 2020, blijkt crowd management ook hier een belangrijke plaats in te nemen, in kader van het organiseren van het openbaar domein. De stad Antwerpen acht veiligheid een belangrijk element, zowel bij het organiseren van evenementen, als bij het organiseren van het openbaar domein. Daarom zet de stad Antwerpen duidelijk in op het crowd management, ook in 2021.
De Nationale Veiligheidsraad bepaalt een exit strategie voor België in de strijd tegen het coronavirus. Deze maatregelen veranderen regelmatig, maar worden steeds omschreven in Ministeriële Besluiten. Soms zitten daar taken bij voor de lokale overheden, waaronder de stad Antwerpen valt. Indien daar regels bij zitten omtrent de organisatie van het openbaar domein, zal de stad haar verantwoordelijkheden opnemen en de nodige acties ondernemen. Zo heeft de stad Antwerpen ervoor gekozen om in de winkelkerngebieden, het historische centrum, en op enkele wekelijkse markten in te zetten op crowd management. Afhankelijk van wat de evolutie zal zijn van het coronavirus en de geldende maatregelen, zal de stad haar strategie en actieplan aanpassen.
In 2021 hoopt de stad Antwerpen opnieuw haar eigen evenementen te kunnen organiseren. Alhoewel veel nog onzeker blijft, afhankelijk van de evolutie van het coronavirus. Het is dus goed mogelijk dat, als evenementen terug toegelaten worden, dit onder strikte voorwaarden zal zijn. Als hier dan ook een nood blijkt voor het inzetten van tijdelijk personeel ter ondersteuning van het crowd management, zal de stad Antwerpen hiervoor ook een beroep doen op deze overeenkomst.
De Gemeenschappelijke Aankoopcentrale stelt voor om hiervoor openbare procedure met Europese bekendmaking GAC_2020_01553 in de markt te zetten.
Het college keurt bestek GAC_2020_01553 voor het afsluiten van een raamovereenkomst voor de inzet van personeel ter ondersteuning en begeleiding van crowd management op openbaar domein goed en keurt eveneens goed dat hiervoor een openbare procedure met Europese bekendmaking wordt uitgeschreven.
De financieel directeur verleent zijn visum en regelt de financiële aspecten als volgt:
Omschrijving |
Bedrag |
Boekingsadres |
Bestelbon |
Raamovereenkomst voor de inzet van personeel ter ondersteuning en begeleiding van crowd management op openbaar domein |
|
budgetplaats:5373010000, 5318500000
|
met orderbons |