Met de collegebeslissing van 12 mei 2017 (jaarnummer 4463) werden de bevoegdheden van de districtscolleges vastgelegd. Artikel 11 bepaalt dat het districtscollege bevoegd is voor lokale straten en pleinen.
In het gemeenteraadsbesluit van 29 mei 2017 (jaarnummer 305) werden de bovenlokale locaties vastgesteld. De Schuttershofstraat is een lokale straat.
Het college is bevoegd voor de mobiliteitsvoorwaarden.
Inleiding
Het projectgebied omvat de hele Schuttershofstraat, tussen Huidevettersstraat en Wapper. Het kruispunt met de Huidevetterstraat en Komedieplaats maakt geen deel uit van dit project.
In de volgende fase (voorontwerp) zal onderzocht worden of het projectgebied uitgebreid kan worden met het Hopland tot aan de Meistraat.
Analyse
In de straat staan twee panden die als monument beschermd zijn. Verder zijn ook bijna 30 panden opgenomen in de inventaris van bouwkundige relicten.
De Schuttershofstraat maakt deel uit van het hoofdkernwinkelgebied centrum Antwerpen en ligt aan de rand van de horecakern rond de Graanmarkt.
De straat bestaat voornamelijk uit commerciële panden. Het merendeel daarvan wordt ingenomen door detailhandel en retail. Er zijn ook twee horecazaken. De Schuttershofstraat kampt met heel wat leegstand: 28% van de commerciële panden is momenteel niet ingevuld.
In de straat zijn heel wat handelszaken die zich richten op het luxe-segment.
De voetpaden zijn, zeker voor een drukke winkelstraat, erg smal (twee meter). Bovendien worden ze onderbroken door boomroosters die voor puntvernauwingen zorgen.
De straat heeft aan weerszijden een doorlopende parkeerstrook die het zicht op de etalages en de oversteekbaarheid belemmert.
Omwille van de ononderbroken parkeerstroken is er vandaag in de Schuttershofstraat geen ruimte voor straatmeubilair zoals fietsenstallingen, zitbanken of vuilbakken.
De Schuttershofstraat is enkelrichting, van west naar oost. Recent werd de straat ingericht als een tijdelijk woonerf. De enkelrichting bleef daarbij behouden, behalve voor fietsers.
De straat is niet gelegen op een parkeergeleidingsroute.
De Schuttershofstraat valt volgens het kaderplan woonerven in een zone die ingericht kan worden als erf. Ook qua verkeersintensiteit voldoet de straat aan de toetsingsvoorwaarden.
In de straat staan 18 bomen aan de noordzijde van het type Amelanchier arborea ‘Robin Hill’ (krentenboompje). De meeste bomen zijn in een relatief goede staat en worden bij voorkeur behouden.
Volgens het Waterplan van de stad Antwerpen, valt de Schuttershofstraat in het deelgebied ‘Minerale stad’. Concreet betekent dit dat, waar mogelijk, de overcapaciteit van de ruien moet worden ingezet om hemelwater te bufferen.
De openbare verlichting is aan vervanging toe.
Er is een feestverlichtingsnet aanwezig in beheer van de handelaars.
Algemene randvoorwaarden
Mobiliteitsvoorwaarden
Ambitie
In de Schuttershofstraat krijgen voetgangers en fietsers ruimte en comfort. Kwalitatief groen en meer verblijfsruimte zorgen voor een aantrekkelijk straatbeeld. Met oog voor een eigen identiteit wordt de Schuttershofstraat opnieuw een winkelstraat met uitstraling.
Concept
Na ontwerpend onderzoek werd een concept weerhouden waarbij de ambitie maximaal wordt gerealiseerd, rekening houdend met de randvoorwaarden. De krachtlijnen van het concept worden hier opgesomd:
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 25 plaatsen in de bestaande toestand (recente inrichting als tijdelijk woonerf) naar 20 plaatsen in de nieuwe toestand. Aangezien over de hele lengte van de straat enkelzijdig parkeren wordt ingevoerd, verdwijnen er enkele plekken waar nu nog dubbelzijdig geparkeerd wordt.
Bomenbalans
Het concept resulteert in een positieve bomenbalans. Er komen vier bomen bij.
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Schuttershofstraat ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.
Het infomoment van de ondernemers vond plaats op 1 oktober 2020.
Volgende opmerkingen werden gegeven:
fase | actie | datum | jaarnummer |
Adviezen | Infomoment ondernemers | 1 oktober 2020 | |
Coördinatieoverleg Openbaar Domein | 30 november 2020 | ||
Projectdefinitie en concept | Goedkeuring districtscollege Antwerpen | 8 februari 2021 | 93 |
Het districtscollege van Antwerpen wenst de Schuttershofstraat heraan te leggen. De aanleiding voor dit project is meervoudig. De straat kampt met heel wat leegstand en de inrichting is niet aangepast aan het gebruik. Bovendien zijn er rioleringswerken gepland en biedt een heraanleg de kans om het autoluwe gebied in de binnenstad verder uit te breiden. Met investeringen in het straatbeeld wordt de aantrekkingskracht voor bezoekers en ondernemers verhoogd en wordt de specifieke identiteit van de straat in de verf gezet.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling heeft de zone onderzocht en gekeken naar alternatieven voor de huidige inrichting. Dit is vertaald in een projectdefinitie en een concept en werd voor advies aan de betrokken diensten voorgelegd.
Op 8 februari 2021 (jaarnummer 93) keurde het districtscollege de projectdefinitie en het concept goed.
De bedrijfseenheid Stadsontwikkeling legt de mobiliteitsvoorwaarden ter goedkeuring voor.
Het voor deze opdracht vereist budget zal worden voorzien op doelstelling 5002500000/224/2ANT011101M01339/2AN090200 voor 2022 en 2023.
30 november 2020
Het coördinatieoverleg openbaar domein geeft gunstig advies op de projectdefinitie en concept op voorwaarde dat:
Het college neemt kennis van de projectdefinitie en het concept (20 november 2020) voor de wegeniswerken in de Schuttershofstraat, district Antwerpen.
Het college keurt de mobiliteitsvoorwaarden goed.