Terug
Gepubliceerd op 01/03/2021

2021_CBS_01545 - Omgevingsvergunning - OMV_2020162784. Zwarte Weg 2. District Antwerpen - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 26/02/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Serge Muyters, korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_01545 - Omgevingsvergunning - OMV_2020162784. Zwarte Weg 2. District Antwerpen - Goedkeuring 2021_CBS_01545 - Omgevingsvergunning - OMV_2020162784. Zwarte Weg 2. District Antwerpen - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020162784

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

BVBA DELTA HEAT SERVICES BELGIE (0843108162) met als adres Zwarteweg 2 te 2030 Antwerpen

Ligging van het project:

Zwarteweg 2 te 2030 Antwerpen

Kadastrale gegevens:

afdeling 14 sectie C nr. 288M

Inrichtingsnummer:

20201201-0050 (Delta Heat Services)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

een nieuwe inrichting voor warmtebehandeling van metalen

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Stedenbouwkundige voorgeschiedenis

- op 27 maart 2015 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HVN/B//2015297) voor de regularisatie van een industriegebouw met burelen;

- op 23 mei 2014 verleende het college een stedenbouwkundige  vergunning (HVN/B/2014566) voor het bouwen van een industriegebouw met burelen na afbraak van bestaande containers.

 

Voorgeschiedenis milieu

Het betreft een nieuwe ingedeelde inrichtingen of activiteit.

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag betreft de exploitatie van een bedrijf gespecialiseerd in warmtebehandelingen.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

17.1.2.2.2°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in vaste reservoirs met een gezamen­lijk water­inhoudsvermogen van 3.000 tot en met 10.000 liter;

5.000 liter

17.4.

opslagplaatsen voor gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen, met uitzondering van deze vermeld onder rubriek 48, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter of 30 kg, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 liter en 5.000 kg of 5.000 liter;

250 liter

43.1.1°a)

stookinstallaties van 300 kW tot en met 2.000 kW wanneer de inrichting volledig gelegen is in een industriegebied en gestookt wordt met vloeibare brandstoffen, aardgas of vloeibaar gemaakt gas.

1.800 kW

 

CLP-tabel

 

product

hoeveelheid

opslagwijze

17.1.2.2.2 (liter)

17.4 (liter)

propaan

4.850

bovengrondse opslagtank

x

 

diverse

250

kleine verpakkingen

 

x

Totaal

 

 

4.850

250

 

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Externe adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies ontvangen

Advies

brandweer/ risicobeheer/ preventie

4 januari 2021

1 februari 2021

Voorwaardelijk gunstig

Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu

4 januari 2021

9 februari 2021

Gunstig

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening zeehavengebied Antwerpen, goedgekeurd op 30 april 2013. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en gebied voor spoorinfrastructuur.

 

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Oosterweelverbinding-Wijziging, goedgekeurd op 20 maart 2015. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zones: gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven en gebied voor wegeninfrastructuur.

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. )

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.

De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.

Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.

 

Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.

Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.

Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:

- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;

- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.

Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.

In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.

In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.

 

Het zuidelijk deel van het terrein is gelegen binnen het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oosterweelverbinding – wijziging (Besluit van de Vlaamse regering van 20 maart 2015). Volgens dit grup is het terrein bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.  Het gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruik maken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.

 

De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van de geldende ruimtelijk uitvoeringsplannen.

De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van de gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplannen.

 

Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing.

Grotendeels geldt hier eveneens het bestemmingsvoorschrift Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven. Het 5e Havendok, het Amerikadok en het Noordkasteeldok hebben als bestemming Gebied voor waterweginfrastructuur. Ten oosten van de aanvraag bevindt zich de bestemming Gebied voor verkeers- en vervoersinfrastructuur. Parallel daaraan loopt een overdruk met als aanduiding Leidingstraat. Ten noorden en westen bevindt zich de bestemming Gebied voor spoorinfrastructuur.

 

Tevens is in het zuiden en oosten het GRUP Oosterweelverbinding - wijziging van toepassing met bestemmingen Gebied voor weginfrastructuur voor het geplande knooppunt en voor de Oosterweelsteenweg en de verbinding daarvan via het oostelijk deel van de Kastelweg naar de Scheldelaan, overdruk Werfzone voor aansluitende werfzone, natuurgebied en parkgebied aansluitend bij de voormalige parochiekerk Sint-Jan-de-Doper van Oosterweel (beschermd als monument) en de omgeving van het Fort Noordkasteel.

Op circa 420 meter ten zuiden is het Gewestplan Antwerpen nog van toepassing met bestemming Bestaande waterweg (Schelde).

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

De aanvraag betreft de plaatsing van zes ovens binnen een bestaand industrieel gebouw. De inrichting is vanuit stedenbouwkundig oogpunt hoofdzakelijk vergund.

Opgemerkt wordt echter dat de aangevraagde propaantank zich buiten het gebouw bevindt en geen voorwerp uitmaakte van de eerder verleende stedenbouwkundige vergunningen. De tank is geplaatst op minder dan 5 meter van de perceelsgrenzen en kan daarom niet vrijgesteld zijn van stedenbouwkundige vergunningsplicht (Zie artikel 4.1. en 4.4. van het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van [stedenbouwkundige] handelingen waarvoor geen [omgevingsvergunning] nodig is).

In huidige aanvraag zijn geen vergunningsplichtige stedenbouwkundige handelingen aangevraagd.

De aanvraag is verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd. Er is verder geen bezwaar vanuit stedenbouwkundig oogpunt.

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen of activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Delta Heat Services wenst aan de Zwarte Weg een bedrijf gespecialiseerd in warmtebehandelingen bij lasprocessen te exploiteren. Het voorverwarmen tijdens het lasproces wordt gedaan om de afkoelsnelheid van het basismateriaal langzamer te laten verlopen. Door dit proces gecontroleerd en langzamer te laten verlopen zal dit zorgen voor minder grote krimp en uitzetting van de gelaste zone. Hierdoor wordt de kans op scheurvorming geminimaliseerd en bekomt het materiaal een betere structuur volgens het aanvraagdossier.  Na het lassen wordt de krimpspanning verminderd door middel van spanningsarm gloeien.

 

Om deze activiteiten te kunnen uitvoeren heeft Delta Heat Services gasovens (‘Weishaupt branders’) nodig. Er worden zes ovens aangevraagd met een totaal nominaal thermisch ingangsvermogen van 1.800 kW (6 x 300 kW). De branders werken op propaan en zijn ‘low NOx-uitvoeringen’.

De emissies van de branders dienen conform hoofdstuk 5.43 van VLAREM II periodiek gemeten te worden. Een eerste meting van de emissies wordt uitgevoerd binnen een periode van drie maanden na de ingebruikname van de installaties.

Voor het propaan wordt een opslagtank van 5.000 liter voorzien.

Op het uitvoeringsplan staat deze opslagtank echter ingetekend op circa 3 meter van de perceelsgrens. De opslagtank moet, conform de afstandsregels van bijlage 5.17.1 van titel II van het VLAREM, op een afstand staan van 5 meter van de limieten eigendom. Ook is een afstand van 5 meter noodzakelijk om vrijgesteld te kunnen zijn van de stedenbouwkundige vergunningsplicht. In het advies van de brandweer van 1 februari 2021 wordt een afstand van 7,5 meter van de perceelsgrens opgelegd voor een houder van 5.000 liter, eventueel verminderd bij gebruik van een onbrandbaar scherm. Op 9 februari 2021 liet de exploitant weten dat er een houder van 4.850 liter geplaatst zal worden, waardoor volgens het brandweeradvies een minimale afstand van 5 meter voldoende is. Eerder had de exploitant al aangegeven dat een afstand van 5 meter gerespecteerd zal worden. Er kan een vergunning verleend worden voor een volume van 4.850 liter.

 

Verder vraagt het bedrijf nog de opslag van 250 liter gevaarlijke stoffen in kleine verpakkingen aan.

De opslag van gevaarlijke producten in kleine verpakkingen moet gebeuren in of boven een inkuiping teneinde brandverspreiding, bodem- of grondwaterverontreiniging te voorkomen.

 

Naar mobiliteit toe zal het gaan om ongeveer 20 verplaatsingen per dag voor de bedrijfsactiviteiten en ongeveer 5 verplaatsingen per dag door leveranciers. Verder zal er ook voldoende parkeerruimte aanwezig zijn voor de voertuigen van het eigen personeel. Het bedrijf is gelegen nabij de Scheldelaan en vlot bereikbaar.

Er wordt verwacht dat de effecten op de mobiliteit beperkt zullen zijn.

 

Op 1 februari 2021 verleende de hulpverleningszone Brandweer Zone Antwerpen een voorwaardelijk gunstig advies (kenmerk BW/PR/2021/H.00183.A3.0008). De voorgestelde brandweervoorwaarden dienen strikt opgevolgd te worden.

 

Uit de toepassing van de beoordelingsschema’s van de watertoets blijkt dat de gevraagde activiteiten niet van die aard zijn dat ze een invloed hebben op het watersysteem. De vergunningsaanvraag voldoet aan de doelstellingen opgenomen in artikel 5 van het decreet integraal waterbeleid.

 

De aanvraag heeft geen betrekking op een project als vermeld in bijlage I, II of III van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 december 2004 houdende vaststelling van de categorieën van projecten, onderworpen aan milieueffectrapportage (milieueffectrapport). Een MER, ontheffing of project-m.e.r.-screening is bijgevolg niet vereist.

 

Op het perceel is nog een melding van het bedrijf AQ lopende met als kenmerk OMV2019043939. Er wordt opgemerkt dat deze melding nog stopgezet dient te worden.

 

Advies aan het college

 

Advies over de ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Aan het college wordt voorgesteld om voor de ingedeelde inrichting of activiteit de omgevingsvergunning te verlenen.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Geadviseerd voor

17.1.2.2.2°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in vaste reservoirs met een gezamen­lijk water­inhoudsvermogen van 3.000 tot en met 10.000 liter;

4.850 liter

17.4.

opslagplaatsen voor gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen, met uitzondering van deze vermeld onder rubriek 48, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter of 30 kg, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 liter en 5.000 kg of 5.000 liter;

250 liter

43.1.1°a)

stookinstallaties van 300 kW tot en met 2.000 kW wanneer de inrichting volledig gelegen is in een industriegebied en gestookt wordt met vloeibare brandstoffen, aardgas of vloeibaar gemaakt gas.

1.800 kW

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

10 december 2020

Volledig en ontvankelijk

4 januari 2021

Start openbaar onderzoek

12 januari 2021

Einde openbaar onderzoek

10 februari 2021

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

19 april 2021

Verslag GOA

18 februari 2021

naam GOA

 Bieke Geypens

 

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Startdatum

Einddatum

Schriftelijke bezwaar-schriften

Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften

Petitie-lijsten

Digitale bezwaar-schriften

12 januari 2021

10 februari 2021

0

0

0

0

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.


Brandweervoorwaarden

Er dient te worden voldaan aan de voorwaarden uit het advies van de brandweer/risicobeheer/preventie.

 

Artikel 3

De vergunning omvat thans volgende rubriek(en):

 

Rubriek

Omschrijving

Gecoördineerd

17.1.2.2.2°

opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in vaste reservoirs met een gezamen­lijk water­inhoudsvermogen van 3.000 tot en met 10.000 liter;

4.850 liter 

17.4.

opslagplaatsen voor gevaarlijke vloeistoffen en vaste stoffen, met uitzondering van deze vermeld onder rubriek 48, in verpakkingen met een inhoudsvermogen van maximaal 30 liter of 30 kg, voor zover de maximale opslag begrepen is tussen 50 kg of 50 liter en 5.000 kg of 5.000 liter;

250 liter 

43.1.1°a)

stookinstallaties van 300 kW tot en met 2.000 kW wanneer de inrichting volledig gelegen is in een industriegebied en gestookt wordt met vloeibare brandstoffen, aardgas of vloeibaar gemaakt gas.

1.800 kW 

 

 

Artikel 4

Het college beslist dat de omgevingsvergunning ingaat op 26 februari 2021 voor een termijn van onbepaalde duur.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.