Terug
Gepubliceerd op 01/02/2021

2021_CBS_00785 - De Grote Verbinding - Taskforce Werken, Leren en Huisvesten - Aanpak Jobs in De Grote Verbinding - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 29/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00785 - De Grote Verbinding - Taskforce Werken, Leren en Huisvesten - Aanpak Jobs in De Grote Verbinding - Goedkeuring 2021_CBS_00785 - De Grote Verbinding - Taskforce Werken, Leren en Huisvesten - Aanpak Jobs in De Grote Verbinding - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Met het partnerschap van Jobs in De Grote Verbinding (JiDGV) willen we een dienstverlening naar werkgevers en werkzoekenden invullen, die op kruissnelheid kan leiden tot 150 aanwervingen per jaar in bedrijven die actief zijn op de werven van De Grote Verbinding (DGV). We focussen ons op de bouwberoepen die relevant zijn voor de realisatie van de werven van De Grote Verbinding, maar verliezen niet uit het oog dat een duurzame tewerkstelling in de brede bouwsector even waardevol is.

Twee evenwaardige invalshoeken vormen onze katalysator:

- een perspectief op werk voor Antwerpse werkzoekenden, ongeacht hun afstand tot de arbeidsmarkt;

- een perspectief op talent voor werkgevers met opdrachten binnen DGV, ongeacht het beroepsprofiel dat ze zoeken.

Vanuit deze invalshoeken lanceren we twee trajecten: 

- track A, het proces van het vinden van een arbeidskracht naar het tewerkstellen in de bouwsector. Hierbij ligt het accent op competentieversterking van werkzoekenden in functie van 10 geselecteerde bouwprofielen  (ijzervlechter/bekister, industrieel-elektrotechnisch installateur, wegenwerker, kraanbestuurder, bouwkundig tekenaar, werkvoorbereider, landmeter, technicus studiebureau bouw, werfleider en calculator);

- track B, het proces van de personeelsbehoeftevraag naar het vinden van een arbeidskracht. Hierbij ligt het accent op een proactieve werkgeversbenadering, waaruit een doelgericht engagement en actieplan kan volgen.

We kiezen hierbij voor een dienstverleningsflow met een aanklampende aanpak op maat van de werkzoekende. Het doel is aanwerving. Bemiddeling naar aanwerving is een permanente focus en uitweg in het traject.

Vijf mogelijke stappen zijn onze tactiek.

1.    De stap vinden en arbeidsmarktrijp maken gaat over het mobiliseren van burgers in functie van een beroeps- of studiekeuze, die perspectief geeft op één van de beroepsprofielen waarvoor de partners extra lokale instroom willen creëren.

2.    Voor de stap oriënteren komt er een JiDGV-aanmeldpunt met een kwalitatief intake- en screeningsproces voor alle kandidaten, die er zich spontaan aanmelden of ernaar worden toegeleid via een organisatie. We bieden kandidaten de nodige ondersteuning om een realistisch jobdoelwit te bepalen in functie van een duurzame loopbaan binnen de vooropgestelde beroepsprofielen van JiDGV. Elke kandidaat krijgt een bemiddelaar toegewezen.

3.    In de stap opleiden organiseren we voldoende finaliteitsopleidingen voor de beroepsprofielen in scope van JiDGV. Voor track A laten we ons leiden door de mogelijkheden van werkzoekenden om hen qua competenties zo ver mogelijk te krijgen. Voor track B gaan we over tot actie in coördinatie met Talentenwerf en in overleg met de aannemers/werkgevers, die een concrete personeelsbehoeftevraag aan ons formuleren en waarvoor ze zelf mee in actie gaan.

4.    Voor stap 4 gebruiken we de methodiek van werkplekleren, zowat de sterkste matchingtool. Het gaat om taak- en probleemgericht leren in de dagelijkse context van de arbeid en het bedrijf. We zetten hier maximaal op in. Voor track A hanteren we de vormen van werkplekleren in functie van de in scope bepaalde beroepsprofielen. Voor track B hanteren we vormen van werkplekleren, die geïnitieerd worden door een werkgever.

5.    In onze vijfde stap duurzaam tewerkstellen wordt een voortzetting van het leertraject voorzien voor elke werknemer, die start in een vooropgesteld beroepsprofiel op de werven of in de bouwsector. We zetten blijvend in op opleiding, mentoring en permanente evaluatie. 

Drie grote overkoepelende acties zijn voor de realisatie van JiDGV onontbeerlijk.

1.    Werkgevers zijn de brandstof van het JiDGV-programma. Het opzetten van een sterke relatie met de werkgevers van de werven is dan ook primordiaal.

2.    Het ontwikkelen van een performant  onderzoek- en monitorsysteem  kan ons helpen om in samenwerking met alle expertorganisaties en werkgevers de aanklampende aanpak voor de Antwerpse (kwetsbare) werkzoekende te verzekeren.

3.    En last but not least zal een strategische communicatieplanning opportuniteiten van DGV en JiDGV capteren, de doelgroepen bereiken en een instrument zijn om de beoogde resultaten met de daaraan gekoppelde acties te ondersteunen.

De concrete uitwerking van onze strategie en tactische acties is als bijlage te vinden in de basistekst, de flowchart en de tijdslijn.

De voortgangsrapportage vindt plaats in het Partneroverleg JiDGV, waarin de schepen voor economie en werk de stad Antwerpen vertegenwoordigt, alsook in de Taskforce Werken, Leren en Huisvesten. De te nemen beslissingen en financiële gevolgen per actie worden in afzonderlijke besluiten ter goedkeuring aan het college voorgelegd.

Aanleiding en context

Met ‘De Grote Verbinding’ bouwt Antwerpen/Vlaanderen aan zijn internationale reputatie als stad/regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. 
De Oosterweelverbinding maakt de Antwerpse Ring rond en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Zo zorgen we voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen, en maken we van de stad Antwerpen weer één geheel met meer groen en schonere lucht.

De afgelopen jaren hebben de stad Antwerpen, Vlaanderen, de haven, de burgerbewegingen en andere Vlaamse partners samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen vormgegeven. Tijdens de uitvoering zetten we samen zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk.

In het Bestuursakkoord 2019-2024 is volgende paragraaf opgenomen:

De stad Antwerpen en BAM doen er alles aan om de grote nood aan arbeidskrachten voor de Grote Verbinding in te vullen met talent uit Antwerpen en de Antwerpse regio.

Op 5 juli 2019 (jaarnummer 5602) gaf het college opdracht om een actieplan uit te werken om werkgevers aan meer gekwalificeerde  lokale werkkrachten te helpen en te voorzien in ondersteunende diensten.

Op 17 september 2019 (jaarnummer 7459) gaf het college haar principieel akkoord aan de ambitie om 150 VTE per jaar vanaf 2022 te werk te stellen in de bouwsector, om 200 VTE per jaar vanaf 2021 af te leveren met VCA Basiscertificaat en om 30 VTE op de werven in te zetten vanaf 2022 in taken voorbehouden voor sociale tewerkstelling/sociale economie.

Op 17 februari 2020 (jaarnummer 126) keurde de gemeenteraad de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB goed. Deze overeenkomst formuleert drie grote kernambities, zeven gemeenschappelijke doelstellingen en vier stadsprojecten. Eén van de drie kernambities is als volgt geformuleerd: 'De Grote  Verbinding en de grote industriële werven zijn een motor voor het dalen van de Antwerpse werkloosheid. Jaarlijks leiden we 180 Antwerpse werkzoekenden naar de Oosterweelwerf.'  

Op 17 april 2020 (jaarnummer 3530) keurde het college de organisatie en deelname van de stad Antwerpen aan het pers- en partnerevenement 'Jobs in de Grote Verbinding' op een nader te bepalen datum goed en dit naar aanleiding van het engagement dat de stad Antwerpen, VDAB, Constructiv, Talentenwerf en Lantis wensen te nemen om de ambitie van het bestuursakkoord en de samenwerkingsovereenkomst tussen de stad Antwerpen en VDAB te concretiseren en maximaal te ondersteunen. Als gevolg van de COVID-maatregelen werd dit pers- en partnerevenement herleid tot een online partnerevenement dat op 5 juni 2020 plaatsvond en waarbij de vertegenwoordigers van de vijf partnerorganisaties de engagementsverklaring Jobs in De Grote Verbinding bevestigden.  Naar aanleiding van dit akkoord werd een gezamenlijke persmededeling uitgestuurd. 

Een projectgroep 'Jobs in De Grote Verbinding' werd opgericht om het actieplan te concretiseren en in uitvoering te brengen. Midden december 2020 legde de projectgroep haar voorbereiding 'Aanpak Programma Jobs in de Grote Verbinding' neer, waarna het validatietraject in elke partnerorganisatie kon starten. Begin februari zal de validatie afgerond zijn. 

Op 15 januari 2021 gaf de Taskforce Werken, Leren en Huisvesten gunstig advies voor de aanpak van het programma Jobs in De Grote Verbinding.

Beleidsdoelstellingen

6 - Lerende en werkende stad
2LWS05 - Werk
2LWS0502 - Jobs in De Grote Verbinding
2LWS050201 - Taskforce werken, leren en huisvesten

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college keurt de Aanpak Programma Jobs in De Grote Verbinding goed.  

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.

Artikel 3

Het college geeft opdracht aan :

Ondernemen en Stadsmarketing/Werk/De Grote Verbinding om het programma-management van Jobs in De Grote Verbinding op te nemen, aansturing te geven aan de acties van de Stap Vinden en arbeidsrijp maken en acties in het kader van het relatiebeheer met de werkgevers van de Oosterweelwerven aan te sturen in samenwerking met een werkgroep die bestaat uit vertegenwoordigers van de vijf partnerorganisaties
Ondernemen en Stadsmarketing/Werk/De Grote Verbinding, Stadsontwikkeling/ communicatie en participatie en Ondernemen en Stadsmarketing/marketing om in een werkgroep met vertegenwoordigers van de vijf partnerorganisaties een strategisch communicatieplan en communicatieplan 2021 uit te werken tegen eind maart 2021
Talentontwikkeling en vrijetijdsbesteding/onderwijsom in samenwerking met het OS/Werk/Team JiDGV uitvoering te geven aan acties gericht op de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt en dit specifiek voor de bouwsector
Ondernemen en Stadsmarketing/Werkom uitvoering te geven aan acties waarvoor er een taakstelling ligt bij de stad Antwerpen