Terug
Gepubliceerd op 01/02/2021

2021_CBS_00678 - Omgevingsvergunning - OMV_2020158758. Oedenkovenstraat 39. District Borgerhout - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 29/01/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_00678 - Omgevingsvergunning - OMV_2020158758. Oedenkovenstraat 39. District Borgerhout - Goedkeuring 2021_CBS_00678 - Omgevingsvergunning - OMV_2020158758. Oedenkovenstraat 39. District Borgerhout - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:

 

1.      de gemeentelijke projecten;

2.      andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

 

Projectnummer:

OMV_2020158758

Gegevens van de aanvrager:

Stijn en Kirsten Callewaert - Janssens met als adres Oedenkovenstraat 39 te 2140 Antwerpen

Ligging van het project:

Oedenkovenstraat 39 te 2140 Borgerhout (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 24 sectie A nr. 353L6

Vergunningsplichten:

Stedenbouwkundige handelingen

Voorwerp van de aanvraag:

voorzien van een nieuwe achterbouw bij een eengezinswoning

 

Omschrijving stedenbouwkundige handelingen

 

Relevante voorgeschiedenis

-          19/10/1899: toelating  (1399#3073) voor het bouwen van een huis;

-          17/02/1925: toelating  (1399#8403) voor binnenveranderingen;

-          01/01/1949: toelating  (179#585) voor een verbouwing.

Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand

-          eengezinswoning van 3 bouwlagen onder plat dak in gesloten bebouwing;

-          gelijkvloerse bouwdiepte van 18,50 meter ter hoogte van de linker- en 15 meter ter hoogte van de rechter perceelsgrens;

-          bouwdiepte van 17,20 meter ter hoogte van de linker perceelsgrens op de eerste verdieping.

Huidige toestand

-          eengezinswoning van 3 bouwlagen onder plat dak in gesloten bebouwing;

-          gelijkvloerse bouwdiepte van 18,46 meter;

-          bouwdiepte van 17,20 meter ter hoogte van de linker- en 13,60 meter ter hoogte van de rechter perceelsgrens op de eerste verdieping;

-          bouwdiepte van 9,95 meter ter hoogte van de linker- en 13,60 meter ter hoogte van de rechter perceelsgrens op de tweede verdieping;

-          voorgevel in rode baksteen en wit houten buitenschrijnwerk gelijkvloers en zwart buitenschrijnwerk op de verdiepingen  gedragen door een blauwe hardstenen plint.

Gewenste toestand

-          eengezinswoning van 3 bouwlagen onder plat dak in gesloten bebouwing;

-          gelijkvloerse bouwdiepte van 18, 50 meter;

-          bouwdiepte van 18,50 meter ter hoogte van de linker- en 13,60 meter ter hoogte van de rechter perceelsgrens op de eerste verdieping;

-          bouwdiepte van 9,95 meter ter hoogte van de linker- en 13,60 meter ter hoogte van de rechter perceelsgrens op de tweede verdieping;

-          voorgevel in rode baksteen en zwart buitenschrijnwerk gedragen door een blauwe hardstenen plint. 

Inhoud van de aanvraag

-          slopen van de gelijkvloerse achterbouw;

-          voorzien van een nieuwe achterbouw op het gelijkvloers en eerste verdieping;

-          aanpassen van de achteregevel aan de nieuwe interne indeling;

-          regulariseren en wijzigen van de voorgevel.

 

Argumentatie

Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.

 

Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:

 

Adviezen

 

Interne adviezen

 

Adviesinstantie

Datum advies gevraagd

Datum advies

stadsontwikkeling/ vergunningen/ stedenbouwkundige vergunningen/ geacht vergund

16 december 2020

14 januari 2021

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)

De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.

 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

-          Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Algemene bouwverordeningen

-          Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen

-          Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:

  • Artikel 27 Open ruimte: 66 m² van de tuin is verhard terwijl slechts 1/3 van de totale oppervlakte van 120 m² mag verhard worden;
  • Artikel 34 Stabiliteit en scheidingsmuren: er is geen minimale opstand voorzien van 0,30 meter t.o.v. het hoogst aangrenzende dakvlak.
  • Artikel 43 Septische putten: de septische put wordt gesupprimeerd.
     

Sectorale regelgeving

-          MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.

-          Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.

-          Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.

-          Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
 

Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

-          BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening

 

Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid

De feitelijke toestand van de omgeving wijst uit dat de Oedenkovenstraat gekenmerkt wordt door één- of meergezinswoningen met drie tot vier bouwlagen onder een plat of hellend dak. De hoofdgebouwen zijn er aan de achterzijde bijna altijd uitgebreid met achterbouwen. In voorliggende aanvraag is een gelijkvloerse, perceelsbrede aanbouw aanwezig met een bouwdiepte van ongeveer 18,46m. Ter hoogte van de perceelsgrens met de linkerbuur is bovenop deze aanbouw een tweede bouwlaag aanwezig met een bouwdiepte van 17,20. Ter hoogte van de rechterbuur zijn een tweede en derde bouwlaag voorzien tot een bouwdiepte van ongeveer 13,6m.

 

In de voorliggende aanvraag wordt de aanbouw deels afgebroken en herbouwd. Met uitzondering van de realisatie van een diepere bouwdiepte (18,46m) op de tweede verdieping en de realisatie van een nieuw plat dak boven de leef-keuken blijft de volumetrie behouden. De nieuwe achterbouw heeft ter hoogte van de linkerbuur een bouwhoogte van ongeveer 6,60m en ter hoogte van de rechterbuur een bouwhoogte van 3m92. Het nieuwe volume van de achterbouw bevindt zich volledig tegen de bestaande scheidingsmuur van de linkerbuur. Daarnaast is de aanpassing van de rechter scheimuur (ter realisatie van het nieuwe platte dak boven de leef-keuken) erg beperkt. Bijgevolg heeft de volumewijziging geen negatieve gevolgen voor de privacy en de bezonning van de naastgelegen percelen waardoor de geplande volume-uitbreidingen gunstig te adviseren zijn.

 

Visueel-vormelijke elementen

De achtergevels worden voorzien van een laag isolatie en worden afgewerkt met een witkleurige gevelpleister. Zowel het buitenschrijnwerk als de afwerking van de kolom ter hoogte van het hoek-raam aan de vide wordt voorzien in zwartkleurig aluminium. Zowel de materialen als de onderverdelingen van de nieuwe achtergevels zijn aanvaardbaar gezien ze in overeenstemming zijn met de stedelijke context van het perceel.

 

Cultuurhistorische aspecten

De aanvraag heeft betrekking op een pand zonder erfgoedstatuut.

In de middelste en voorste kamer zijn echter waardevolle plafonds en lambriseringen aanwezig. Daarnaast zijn enkele glasramen en schouwmantels aanwezig die hersteld zullen worden.

In het eerste deel van de gang zijn eenvoudige moulures tegen de wanden voorzien en is een uitgewerkte fries boven de inkomdeur en tegen het plafond terug te vinden.

In het tweede deel (ter hoogte van de trap) zijn er cassettes aanwezig met marmerimitatie.

Ter hoogte van de overloop op de eerste tussenverdieping zijn zuilen aanwezig die eveneens met imitatiemarmer afgewerkt zijn.

De aanvrager geeft aan de waardevolle elementen te bewaren en waar nodig te herstellen wat positief is. Ook de vloer met cementtegels zal herplaatst worden volgens het originele patroon.

 

Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot

De interne planschikking van de woning wordt in voorliggende aanvraag geoptimaliseerd, wat positief is voor de algemene woon- en leefkwaliteit. Het behouden van de leefruimte aan de voorgevel op het gelijkvloers, zorgt ervoor dat de woning een levendige plint heeft die de straat aangenaam maakt om in te wonen en te wandelen. Daarnaast wordt de nieuwe gelijkvloerse achtergevel voorzien van een groot schuifraam naar de aangrenzende stadstuin. Hierdoor wordt het contact tussen de verblijfsruimte en de buitenruimte versterkt wat gunstig is.

 

In de voorliggende aanvraag wordt ter hoogte van de achtergevel een bijna volledig beglaasde vide gerealiseerd waardoor de onderliggende ruimte nog meer licht ontvangt. Het voorzien van deze vide komt de interne ruimtelijkheid ten goede en zorgt ervoor dat het licht tot diep in de woning kan binnenvallen. Daarnaast wordt een royale, 4,5m2 grote lichtstraat voorzien boven de leef-keuken wat positief is voor de lichttoetreding in de woning.

 

Voor de realisatie van de gelijkvloerse achterbouw wordt in voorliggende aanvraag de scheimuur met de rechter aanpalende erg beperkt opgehoogd tot 3,80m (ong. 20cm) over een afstand van ongeveer 1,8m. Er wordt geoordeeld dat er geen ontoelaatbaar nadeel met betrekking tot bezonning voor het naburige perceel gegenereerd.  

 

Mits het naleven van de gestelde voorwaarden voldoet de woning aan de actuele eisen wat betreft hinderaspecten, gezondheid en gebruiksgenot.

 

Advies aan het college

 

Advies over de stedenbouwkundige handelingen

Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.

 

Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden

1.      het gedeelte van de scheidingsmu(u)r(en) dat geen opstand heeft van minimaal 0,30 meter ten opzichte van het hoogste aangrenzende dakvlak, te voorzien van dakbekleding die valt onder brandreactie klasse BROOF (t1) of voorkomt op de lijst opgenomen in het ministerieel besluit van 21 november 2012 tot vaststelling van de lijst van dakbedekkingen die kunnen worden; geacht aan de eisen ten aanzien van het prestatiecriterium « brandgedrag aan de buitenzijde » te voldoen (leien van leisteen of natuursteen, dakpannen van natuursteen, beton, terracotta, keramiek of staal, vlakke en geprofileerde platen of leien uit met vezels versterkt cement, geprofileerde of vlakke metalen platen, eindlaag van los aangebracht grind met een dikte van ten minste 50 mm enz.);

2.      de oppervlakte van de verharding in de tuin te beperken tot maximaal 40m2 conform artikel 27 van de bouwcode;

3.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

Uitsluitingen

4.      het supprimeren van de septische put.

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Indiening aanvraag

25 november 2020

Volledig en ontvankelijk

16 december 2020

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste beslissingsdatum

14 februari 2021

Verslag GOA

21 januari 2021

naam GOA

Wim Van Roosendael

 

Onderzoek

De aanpalende eigenaars waarvan de scheidingsmuren met het project zouden worden opgericht, uitgebreid of afgebroken, werden om hun standpunt gevraagd.

 

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

 

Schriftelijke bezwaarschriften

Schriftelijke gebundelde bezwaarschriften

Petitielijsten

Digitale bezwaarschriften

1

0

0

0

 

Bespreking van de bezwaren

Er werd één bezwaarschrift ontvangen, handelend over burgerrechtelijke en uitvoeringstechnische zaken.

Geen van opgesomde elementen betreft een stedenbouwkundige aangelegenheid, maar handelen over burgerrechtelijke en/of uitvoeringstechnische zaken die losstaan van de stedenbouwkundige beoordeling van voorliggend dossier. Uiteraard betekent het verkrijgen van een eventuele vergunning geen vrijgeleide voor de bouwheer/aannemer zich te ontzien van burgerrechtelijke plichten. Het bezwaar is ongegrond.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college sluit zich integraal aan bij:

 

-          de bespreking van de ingediende bezwaren zoals geformuleerd in het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt deze beoordeling tot zijn eigen standpunt;

-          het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.

 

Artikel 2

Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:

 

Algemene voorwaarden

de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.

 

Stedenbouwkundige voorwaarden

1.      het gedeelte van de scheidingsmu(u)r(en) dat geen opstand heeft van minimaal 0,30 meter ten opzichte van het hoogste aangrenzende dakvlak, te voorzien van dakbekleding die valt onder brandreactie klasse BROOF (t1) of voorkomt op de lijst opgenomen in het ministerieel besluit van 21 november 2012 tot vaststelling van de lijst van dakbedekkingen die kunnen worden; geacht aan de eisen ten aanzien van het prestatiecriterium « brandgedrag aan de buitenzijde » te voldoen (leien van leisteen of natuursteen, dakpannen van natuursteen, beton, terracotta, keramiek of staal, vlakke en geprofileerde platen of leien uit met vezels versterkt cement, geprofileerde of vlakke metalen platen, eindlaag van los aangebracht grind met een dikte van ten minste 50 mm enz.);

2.      de oppervlakte van de verharding in de tuin te beperken tot maximaal 40m2 conform artikel 27 van de bouwcode;

3.      na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Wooncode en het besluit van de Vlaamse regering van 12 juli 2013 betreffende de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor woningen;

Uitsluitingen

4.      het supprimeren van de septische put.

 

Artikel 3

Het college beslist de plannen waarvan overzicht als bijlage bij dit besluit gevoegd, goed te keuren.

Artikel 4

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.