Tijdens de coronaperiode van maart 2020 tot nu zijn de economische sectoren gericht op de beleving in de stad Antwerpen zwaar getroffen. Cultuur, sportbeleving, evenementen, handel, horeca en toerisme kregen zware klappen. Inwoners en bezoekers aan de stad Antwerpen moesten het zonder een zorgeloze vrijetijdsbeleving stellen.
De versoepeling van de maatregelen (na opstart van de vaccinaties in het voorjaar van 2021) zal betekenen dat de beleveniseconomie terug stapsgewijs op volle toeren zal en vooral wil kunnen draaien. Om de ondernemers te steunen in hun ambities om zo snel mogelijk weer op peil te draaien en om een publiek van belevers van binnen en buiten de stadsgrenzen naar de stad Antwerpen te halen, wil de stad Antwerpen een op elkaar afgestemd relance-aanbod regisseren, met een marketing- en communicatieaanpak die daarop aansluit .
Vanaf de invoering van versoepelingen (opening horecazaken en/of toelating kleinschalige innames openbaar domein) zal de stad Antwerpen campagnes uitrollen met centraal de boodschap dat bezoekers en inwoners bruisend Antwerpen moet komen beleven. Deze campagnes zullen ondersteund worden met een aantal sterke thema's waarin Antwerpen een onderscheidend aanbod heeft: shopping, culinair, cultuur, sport en evenementen.
Binnen deze thema’s wordt een relevant en onderscheidend beleefaanbod afgebakend en versterkt.
Het beleefaanbod wordt geregisseerd waarbij spreiding in tijd en ruimte, aandacht voor mogelijke synergieën en kruisbestuiving tussen de verschillende sectoren en het aantrekken van een brede doelgroep van belevers (inwoners en bezoekers) belangrijke aandachtspunten zijn.
De communicatie-aanpak is opgebouwd als volgt:
De relanceaanpak beleving wordt voorbereid en opgevolgd door verschillende stedelijke diensten:
Op 12 juni 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen in het kader van het compensatiefonds coronavirus de communicatiecampagne "Samen tegen corona" goed.
Op 16 oktober 2020 keurde het college van burgemeester en schepenen de campagne niet-locals goed voor het najaar van 2020.
Voor de opzet van de communicatiecampagne en het ontwikkelen van het beleefaanbod worden middelen ingezet door de verschillende betrokken diensten. Een deel van de middelen wordt voorzien in het meerjarenplan voor 2021 op volgende boekingsadressen:
Een ander deel van de middelen om dit besluit te realiseren is deels onder voorbehoud van toekenning vanuit het compensatiefonds coronavirus. Een laatste deel van de middelen zal worden voorgelegd als opname uit de rekening bij de derde aanpassing van het meerjarenplan.
Aangezien een deel van de middelen nog ter goedkeuring moet worden voorgelegd aan het college, voor zowel het deel van het compensatiefonds als het deel voor opname uit de rekening, is de financiering van deze campagne op dit moment nog niet volledig rond. In verdere besluitvorming met betrekking tot dit project worden de financiële gevolgen dan ook steeds duidelijk opgenomen.
Het college keurt het principebesluit relancecampagne beleving voor 2021 goed.
Dienst | Taak |
---|---|
OS/Marketing & Communicatie | campagnemiddelen voorzien en de communicatieacties uitwerken na overleg met de betrokken diensten |
SB/EFMF | de innames openbaar domein coördineren, opvolgen en in overleg met de betrokken diensten sturen in tijd en ruimte |
OS/Visit Antwerpen | de afstemming van de relancestrategie met het beleefaanbod in de stad coördineren en de werkgroepen rond aanbod ondersteunen |
TV/cultuur, TV/sport, TV/jeugd en OS/Detailhandel en Horeca | trekkers voor de werkgroepen rond aanbod en communicatie afvaardigen |