Terug
Gepubliceerd op 08/03/2021

2021_CBS_01713 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2021003393. Frans Van Hombeeckplein 12-14, Grotesteenweg 137. District Berchem - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 05/03/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Annick De Ridder, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Verontschuldigd

Jinnih Beels, schepen; Claude Marinower, schepen

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_01713 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2021003393. Frans Van Hombeeckplein 12-14, Grotesteenweg 137. District Berchem - Goedkeuring 2021_CBS_01713 - Omgevingsvergunning. Advies hogere overheid. Ongunstig advies - OMV_2021003393. Frans Van Hombeeckplein 12-14, Grotesteenweg 137. District Berchem - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:

 

1.   de aanvraag ingediend is door het betrokken college;

2.   de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.

 

Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.

Aanleiding en context

Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.

 

Projectnummer:

OMV_2021003393

Gegevens van de aanvrager:

zie exploitant

Gegevens van de exploitant:

NV Aannemingsbedrijf Aertssen (0403813275) met als adres Laageind 91 te 2940 Stabroek

Ligging van het project:

Frans Van Hombeeckplein 12-14, Grotesteenweg 137 te 2600 Berchem (Antwerpen)

Kadastrale gegevens:

afdeling 23 sectie B nr. 515P5

Inrichtingsnummer:

20201005-0018 (Van der Sweepstraat)

Vergunningsplichten:

Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten

Voorwerp van de aanvraag:

een mobiele breekinstallatie

 

Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten

 

Voorgeschiedenis

Op 14 maart 2008 werd aan Buga Antwerpen een milieuvergunning klasse 2 verleend (AN2007/745) voor de exploitatie van een garage met showroom. Op 19 juni 2020 werd onder voorwaarden aan Antonissen Development Group een omgevingsvergunning (OMV_2019154466) verleend voor het slopen van de bestaande bebouwing en het bouwen van 78 appartementen, 3 kantoorruimtes, 20 eengezinswoningen en een ondergrondse parkeergarage. Wijzigingen van het aantal woongelegenheden, de indeling van de parkeergarage en de uitwerking van de gevels werden eveneens onder voorwaarden vergund op 24 december 2020 (OMV_2020137166).

 

Inhoud van de aanvraag

De aanvraag omvat het ter plaatse breken en zeven van het materiaal dat is vrijgekomen tijdens de sloop van de bestaande bebouwing. Tevens worden bijstellingen gevraagd van de milieuvoorwaarden in afwijking van de algemene en sectorale voorwaarden van titel II van het Vlarem. De omgevingsvergunning wordt gevraagd voor een periode van drie maanden.

 

Aangevraagde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Gevraagd voor

2.2.2.a)2°

opslag en mechanische behandeling van inerte afvalstoffen met een opslagcapaciteit van meer dan 1.000 m³;

3.000 m³

15.1.1°

al dan niet overdekte ruimte voor het stallen van 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of spoorvoertuigen zijn.

3 voertuigen

 

Aangevraagde bijstelling bijzondere milieuvoorwaarden in afwijking van algemene of sectorale voorwaarden

1.

Bij te stellen voorwaarde:

Gezien het tijdelijke karakter (4 weken uitvoering) en de locatie wordt geen groenscherm voorzien. Afvalstoffenaanvoer is evenmin voorzien, enkel aanwezig beton- en mengpuin wordt ter plaatse gebroken. Afvoer wordt voorzien op weekdagen tussen 07.00 uur en 18.00 uur. In de wiellader is een door FOD economie goedgekeurd en geijkt weegsysteem voorzien. Een weegbrug zelf ter plaatse wordt aldus niet voorzien.

 

Voorgesteld alternatief/aanvulling:

geen groenscherm en geen weegbrug ter plaatse 

 

Argumentatie

Adviezen

Er werden geen adviezen gevraagd.

 

Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen

 

Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen

Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.

 

Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)

 

(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup.  Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)De aanvraag ligt niet in een verkaveling.

 

 

Omgevingstoets

 

Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu

 

Voor het breken van het puin wordt klasse 1 rubriek 2.2.2.a.2 aangevraagd (opslag en mechanische behandeling van inerte afvalstoffen voor een hoeveelheid van meer dan 1.000 m³) voor 3.000 m³. Eveneens wordt het stallen van drie bedrijfsvoertuigen gevraagd (klasse 3 rubriek 15.1.1). Er zal ongeveer 3.000 ton betonpuin en 2.000 ton mengpuin gebroken en gezeefd worden met een maximum van 1.000 ton/dag. Het eindmateriaal wordt afgevoerd en elders hergebruikt.

 

Effecten van deze ingedeelde inrichtingen zijn voornamelijk te verwachten op het gebied van luchtkwaliteit (stofvorming) en geluid of trillingen. Om verspreiding van stof tegen te gaan is de mobiele breker voorzien van een sproei-installatie waar de waterbron rechtstreeks aan kan gekoppeld worden. Het water zal aangevoerd worden door middel van een standpijp en betreft dus leidingwater. Er wordt een verbruik van 45 m³/dag verwacht. De breekwerken zullen plaatsvinden op weekdagen tussen 7.00 uur en 18.00 uur. De breker wordt in het midden van het terrein geplaatst zodat de afstand tot de omliggende bewoning gemaximaliseerd wordt. De stocks van het te breken puin worden rondom de machine gestald zodat er enige afscherming bekomen wordt.

 

Het geluidsvermogen van de installatie bedraagt aan de bron in stationaire toestand gemiddeld LWA 92,1. Op basis hiervan wordt het geluidsdrukniveau berekend op een afstand van 50 meter (dichtstbijzijnde bewoning). Dit zou tussen 50 en 70 dB(A) liggen (zonder demping). Er werd een “geluidsstudie” bij het aanvraagdossier gevoegd. Dit blijkt echter een Duitstalig document te zijn dat niet gedateerd is en waarbij niet duidelijk is op basis van welke criteria dit werd opgemaakt. Overigens is het verschil tussen 50 en 70 dB(A) wel een erg grote range.

 

Er worden bijstellingen gevraagd van de verplichting volgens de sectorale voorwaarden om een groenscherm te plaatsen (artikel 5.2.1.5 §5 van Vlarem II) en een weegbrug te voorzien (artikel 5.2.1.2 §2 van Vlarem II). De duur van de werken wordt geschat op een viertal weken. Het aanleggen van een groenscherm heeft hier dus geen zin. De wiellader beschikt over een door FOD Economie goedgekeurd en geijkt weegsysteem. Beide bijstellingen kunnen in principe positief geadviseerd worden.

 

Het perceel waarop gebroken zal worden, is gelegen in woongebied en omgeven door bebouwing. Volgens bijlage 2.2.1 van Vlarem II bedraagt de richtwaarde voor geluid in openlucht (overdag) hier 45 dB(A). Er zal dus sowieso een overschrijding optreden. Er zou kunnen bekeken worden of geluidsisolerende schermen toch enige bijdrage kunnen leveren aan het dempen van het geproduceerde geluid hoewel niet zeker is dat hierdoor de milieukwaliteitsnorm zal kunnen gehaald worden. De breker is voorzien van een sproei-installatie om het materiaal te bevochtigen zodat stofverspreiding zoveel mogelijk beperkt wordt. Een dergelijke installatie is echter niet zaligmakend. Uit eerdere ervaringen met dergelijke werven is geweten dat stof zich waarschijnlijk toch over een afstand van zo’n 50 meter zal verspreiden.

 

Het gebroken materiaal wordt afgevoerd en elders hergebruikt. Indien (een gedeelte van ) het eindmateriaal op de site zelf zou hergebruikt worden, zou het opportuun zijn – ondanks de verwachte hinder – om de breekwerkzaamheden op de site aan het Frans Van Hombeeckplein uit te voeren. Aangezien dit echter niet het geval is, kan weinig voordeel gevonden worden in het breken ter plaatse. De exploitant dient het materiaal dat vrijgekomen is tijdens de sloopwerkzaamheden af te voeren en te breken op een locatie die minder hindergevoelig is.

 

Advies van het college

Gezien de hinder die nu al vaststaat (overschrijding van de richtwaarde voor geluid) en de verwachte hinder (stofverspreiding), wordt er vanuit gegaan dat de exploitant op deze locatie niet kan voldoen aan de algemene en sectorale vergunningsvoorwaarden opgenomen in Vlarem II. Aan de deputatie wordt geadviseerd de gevraagde omgevingsvergunning op deze locatie te weigeren.

 

Geadviseerde rubrieken

 

Rubriek

Omschrijving

Ongunstig geadviseerd voor

2.2.2.a)2°

opslag en mechanische behandeling van inerte afvalstoffen met een opslagcapaciteit van meer dan 1.000 m³;

3.000 m³

15.1.1°

al dan niet overdekte ruimte voor het stallen van 3 tot en met 25 motorvoertuigen of aanhangwagens, die geen personenwagens, bromfietsen, motorfietsen of spoorvoertuigen zijn.

3 voertuigen

 

Juridische grond

Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.

Fasering

Procedurestap

Datum

Ontvangst adviesvraag

10 februari 2021

Start openbaar onderzoek

geen

Einde openbaar onderzoek

geen

Gemeenteraad voor wegenwerken

geen

Uiterste adviesdatum

12 maart 2021

 

Onderzoek

De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.

 

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college beslist een ongunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.

Artikel 2

Het college geeft opdracht aan:

DienstTaak
SW/Vergunningenhet advies college te bezorgen aan de instantie die advies gevraagd heeft

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.