Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de deputatie een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De deputatie verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2020176586 |
Gegevens van de aanvrager: | NV BASF Antwerpen met als adres Scheldelaan 600 te 2040 Antwerpen |
Gegevens van de exploitant: | NV BASF Antwerpen (0404754472) met als adres Scheldelaan 600 te 2040 Antwerpen |
Ligging van het project: | Scheldelaan 600 2040 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 20 sectie A nrs. 5F2 en 5M |
Inrichtingsnummer: | 20170607-0017 (BASF Acrylzuur) |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten |
Voorwerp van de aanvraag: | uitbreiding bestaande werkplaats en magazijn G211 |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
Op 17 december 1992 verleende het college een stedenbouwkundige vergunning (HV/1992/B/-92/633 – 2006100082) voor het bouwen van een fabriek voor acrylzuur en methacrylaat op blokveld G200.
Inhoud van de aanvraag
- Afbraak van een fietsenstalling en afdak;
- Uitbreken van verharding;
- Uitbreiden van bestaande werkplaats;
- Aanleggen van verharding.
Omschrijving ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorgeschiedenis
Op 16 oktober 2014 verleende de deputatie van de provincie Antwerpen een milieuvergunning voor het verder exploiteren en veranderen van een productiebedrijf voor acrylzuur en methylacrylaten, horende bij een chemisch bedrijf, voor een termijn verstrijkend op 16 oktober 2034. Nadien werden nog diverse vergunningen verleend voor veranderingen.
Inhoud van de aanvraag
Het voorwerp van de aanvraag betreft het verplaatsen van de gasopslag.
Aangevraagde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Gevraagd voor |
17.1.2.1.1° | opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in verplaatsbare recipiënten met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van 300 liter tot en met 1.000 liter. | verplaatsing |
Adviezen
Externe adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies ontvangen | Advies |
Havenbedrijf Antwerpen, subadvies milieu | 4 februari 2021 | 9 februari 2021 | Gunstig |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het goed is gelegen in het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Afbakening zeehavengebied Antwerpen (Besluit van de Vlaamse regering van 30 april 2013), binnen de afbakeningslijn.
De gebieden binnen de afbakeningslijn behoren tot het zeehavengebied Antwerpen.
Met uitzondering van de deelgebieden waarvoor in dit plan voorschriften werden vastgelegd, blijven de op het ogenblik van de vaststelling van dit plan bestaande bestemmings- en inrichtingsvoorschriften onverminderd van toepassing.
Het goed is volgens voornoemd gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan bestemd als Gebied voor zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Zulk gebied is bestemd om te functioneren als Vlaams havengebied als onderdeel van de haven van Antwerpen. Het is bestemd voor zeehavengebonden en zeehavengerelateerde industriële en logistieke activiteiten en distributie-, opslag- en overslagactiviteiten die gebruikmaken van en aangewezen zijn op de zeehaveninfrastructuur.
Alle handelingen die nodig of nuttig zijn voor de realisatie van de bestemming en voor de exploitatie van de haven en de bedrijven zijn toegelaten.
Daartoe worden ook de volgende werken, handelingen, voorzieningen, en wijzigingen gerekend:
- de aanleg en het onderhoud van infrastructuur die nodig is voor de toegankelijkheid of voor verbindingen langs de waterzijde en langs de landszijde;
- het laguneren of op een andere wijze bergen of verwerken van baggerspecie.
Daarnaast is de ontwikkeling, het herstel en de instandhouding van tijdelijke ecologische infrastructuur toegelaten.
In het gebied zijn eveneens gebouwen of lokalen voor bewakingspersoneel toegelaten.
In het gebied zijn kantoorgebouwen niet toegelaten, tenzij ze noodzakelijk zijn voor en een inherent onderdeel zijn van de exploitatie van haven en industriële activiteiten. De bestaande kantoorgebouwen kunnen behouden blijven binnen het bestaande bouwvolume op het moment van definitieve vaststelling van dit gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan. Uitbreidingen zijn niet toegelaten.
De aanvraag dient beoordeeld te worden aan de hand van de voorschriften van het ruimtelijk uitvoeringsplan.
De aanvraag is in overeenstemming met de bestemming en de voorschriften van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan.
Voor een straal van 500 meter rond de aanvraag is het voormelde GRUP tevens van toepassing. Hier geldt eveneens het bestemmingsvoorschrift Gebied voor Zeehaven- en watergebonden bedrijven.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: Het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
De gewestelijke verordening hemelwater is van toepassing op voorliggende aanvraag. De aanvrager voorziet het opgevangen hemelwater af te voeren naar het brakwatercircuit waar het als koelwater kan worden hergebruikt binnen bedrijfsprocessen. Aangezien het aangevraagde project zelf voorziet in hergebruiksmogelijkheden door de plaatsing van toiletten, gaat de voorkeur uit naar het plaatsen van een hemelwaterput om het opgevangen hemelwater te hergebruiken als spoelwater.
Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
De gewestelijke verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op voorliggende aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Op een ontwikkeld blokveld van een grootschalig petrochemisch bedrijventerrein, bevindt zich ten zuiden van een tankenpark een werkplaats. Deze werkplaats wordt langs de zuidzijde, in het verlengde van de oostgevel, uitgebreid met een oppervlakte van circa 217 m². De hoogte bedraagt circa 7 meter, wat niet aansluit op de hoogte van de bestaande werkplaats. Daar het bestaande gebouw reeds varieert in hoogte, stoort dit echter niet in deze industriële context.
In de bestaande werkplaats wordt in de oostgevel een nieuwe toegangspoort voorzien en wordt een scheidingswand verplaatst om de werkruimte te vergroten.
De uitbreiding bestaat uit twee verdiepingen. De gelijkvloerse verdieping wordt ingericht met kleedruimten, sanitair, berging, werkplaats en bureau/balie voor de magazijnier. De eerste verdieping wordt ingericht als werkplaats. Het nieuwe en het bestaande gedeelte zijn met elkaar verbonden via rolpoorten en deuropeningen.
Om deze uitbreiding te kunnen realiseren, wordt een fietsenstalling en een afdak welke aan de noordzijde van het zuidelijk gelegen gebouw (G202) staan, gesloopt. Onder dit afdak worden gasflessen opgeslagen. Deze zullen verplaatst worden naar de oostzijde van het gebouw G202. Tevens dient voor de fundering van de uitbreiding, bestaande asfaltverharding uitgebroken te worden. Na de werken wordt rondom de uitbreiding nieuwe verharding voorzien welke zal aansluiten op de bestaande verharding.
De uitbreiding van de werkplaats draagt bij tot de verder exploitatie van het bedrijf waardoor de aanvraag functioneel inpasbaar is.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag is in overeenstemming en verenigbaar met de ruimtelijke context van het havengebied waarbinnen deze aanvraag is gesitueerd.
Visueel-vormelijke elementen
De uitbreiding bestaat uit een funderingsplaat met daarop een constructie in betonsteen, staalstructuur en betonwelfsels. De buitengevel wordt geïsoleerd en bekleed met metalen gevelbekleding in een grijze kleur.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De vergunningverlenende overheid heeft het advies ingewonnen van de brandweer/risicobeheer/preventie. Ook het college hecht belang aan dit advies. Op het moment van opmaak van dit verslag heeft de brandweer nog geen advies uitgebracht.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
De aanvraag genereert geen bijkomende parkeerbehoefte.
Toetsing van aanvaardbaarheid van de ingedeelde inrichtingen en activiteiten op het vlak van hinder en risico's voor de mens en het milieu
In het acrylzuur- en methylacrylatenbedrijf van BASF wordt acrylzuur in verschillende zuiverheden aangemaakt. Het ruwe acrylzuur vormt de basis van waaruit acrylzuur en methylacrylaat worden geproduceerd.
Voorliggend dossier gaat over de uitbreiding van werkplaats G211. Hiervoor dient een gasopslagplaats verplaatst te worden van de noordzijde naar de oostzijde van gebouw G202. Het gaat om een totale opslagcapaciteit van 1.000 liter van volgende gassen: acetyleen, propaan, zuurstof en argon.
Conform bijlage 5.17.1 van titel II van het VLAREM zullen de gassen uit groep 1 (acetyleen en propaan) in de nieuwe opslagplaats op een minimumafstand van 2 meter geplaatst worden van de gassen uit groep 3 en 4 (respectievelijk zuurstof en argon).
Gelet op de aard van de voorliggende beperkte verandering wordt er geen bijkomend risico voor de mens of het milieu verwacht, bovendien wordt er geoordeeld dat de hinder niet significant vergroot ten opzichte van de vergunde situatie.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning voor zover het advies van de brandweer gunstig is of voorwaardelijk gunstig met uitvoerbare voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- er dient een hemelwaterput, met een inhoud van maximum 10.000 liter, geplaatst te worden zodat het opgevangen hemelwater kan worden hergebruikt als spoelwater van het voorziene sanitair
Geadviseerde rubrieken
Rubriek | Omschrijving | Geadviseerd voor |
17.1.2.1.1° | opslagplaatsen voor gevaarlijke gassen in verplaatsbare recipiënten met een gezamenlijk waterinhoudsvermogen van 300 liter tot en met 1.000 liter. | verplaatsing |
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 3 februari 2021 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 5 maart 2021 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag, onder volgende voorwaarde en voor zover het advies van de brandweer gunstig is of voorwaardelijk gunstig met uitvoerbare voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
- er dient een hemelwaterput, met een inhoud van maximum 10.000 liter, geplaatst te worden zodat het opgevangen hemelwater kan worden hergebruikt als spoelwater van het voorziene sanitair
Het college geeft opdracht aan:
Dienst | Taak |
SW/V | Het advies te bezorgen aan de instantie die het advies gevraagd heeft. |