Inleiding
Het projectgebied is gelegen tussen de Sint-Bernardsesteenweg en de Hollebeek.
Analyse
Op basis van de ingewonnen adviezen van de deskundigen werd de bestaande toestand grondig geanalyseerd en werden de knelpunten en potenties in beeld gebracht.
Het gedeelte tussen de Sint-Bernardsesteenweg en Albert Einsteinlaan (straatdeel 1) heeft een ander profiel dan het segment tussen de Albert Einsteinlaan en Hollebeek (straatdeel 2). Er is geen continuïteit in het bestaande straatbeeld.
Gebruik
De aanwezige functies liggen verspreid over het projectgebied:
Er zijn woningen, een kerk, twee scholen en een rusthuis. Op dit moment is de ontwikkeling gestart op het perceel aan de overzijde van het rusthuis en zal de Kolonel Harrystraat doorgetrokken worden tot aan de Salesianenlaan.
Mobiliteit
- Het is een doodlopende straat in een zone 30, met op het einde een keerlus voor voertuigen. Voetgangers en fietsers hebben wel een doorgang naar de Coöperatielaan en de wijk Valaar.
- In straatdeel 1 zijn de voetpaden te smal volgens het draaiboek voor openbaar domein (1.40 m) en in straatdeel 2 zijn er geen voetpaden aanwezig.
- De straat maakt onderdeel uit van de recreatieve fietsroute van Fietsnet (fietsknooppuntennetwerk voor Vlaanderen en Nederland), is in het mobiliteitsplan opgenomen in het bovenlokaal en lokaal fietsnet als kernroute en als wijkroute en maakt deel uit van het netwerk van fietsstraten .
- In straatdeel 1 is de rijweg te breed om 30 km/u af te dwingen en rijden fietsers mee op de rijweg.
- Het bestaande profiel in straatdeel 2 laat niet toe om langs beide zijden haaks te parkeren omdat de rijbaanbreedte slechts 4 m is. De nodige ruimte om veilig in en uit de parkeerplaatsen te manoeuvreren is niet aanwezig. Fietsers en voetgangers maken samen met het autoverkeer gebruik van de rijbaan waardoor er onderlinge conflicten kunnen ontstaan.
- De aanwezigheid van twee grote scholen zorgt voor grote pieken in de verkeersintensiteit. Tijdens het begin en het einde van de schooluren is de kans op conflicten het grootst aangezien er een grote toestroom is van voetgangers die zich naar de tram- of bushaltes begeven, van fietsers en van autoverkeer.
- De inrichting van de omgeving aan de schoolpoorten is niet op maat van fietsers en voetgangers en daardoor vaak onveilig. Er is een tekort aan vertoefruimte voor de leerlingen en de bewoners.
- De haltes van verschillende buslijnen en één tramlijn bevinden zich op de Sint-Bernardsesteenweg en worden intensief gebruikt door de schoolgangers.
- De brandweer kan enkele gevels niet bereiken. Door geparkeerde auto’s bedraagt de te overbruggen afstand tot aan enkele gevels méér dan de maximaal vereiste 10 m. Daarnaast zijn de toegangen van verschillende gebouwen slecht of niet bereikbaar voor een brandweerwagen.
- In straatdeel 1 wordt er aan beide zijden langs geparkeerd. Er wordt soms foutief haaks geparkeerd tussen de bomen.
- De parkeerplaatsen in straatdeel 2 worden gedeeld gebruikt door bezoekers van de school (leraren en studenten) en door de bewoners van de omliggende straten en wijk. In het weekend en na de schooluren worden de parkeerplaatsen deels bezet door buurtbewoners. Dit vooral aan de kant van de middelbare school. Aan het rusthuis, aan het einde van de straat, wordt er ook geparkeerd op straat, aangezien het rusthuis geen parking heeft. In deze zone zijn enkele parkeerplaatsen gereserveerd voor dokters en directie. Het merendeel van de bezoekers komt na de schooluren en in de weekends, maar hun aantallen liggen lager dan die van de leraren en studenten. De hogeschool heeft niet voldoende parkeerfaciliteiten voor de staf, leraren en leerlingen op eigen terrein, waardoor een deel op het openbaar domein parkeren.
- Uit de ongevallengegevens van de verkeerspolitie blijkt dat er in de periode 2017-2018 in straatdeel 2 drie ongevallen zijn geregistreerd, bij parkeermanoeuvres tussen voertuigen onderling. Hierbij werden geen gewonden geregistreerd.
- De parkeercapaciteit bedraagt 175 parkeerplaatsen, rekening houdend met opstelruimte brandweer en de bestaande inritten.
Groen
- In straatdeel 1 is er aan beide zijden een laanbeplanting van 41 geknotte platanen, die intussen in de omvormingssnoeifase zijn en die indien mogelijk te behouden zijn. Aan de zijde van de school staan er 28 en aan de zijde van de woningen staan er 13 bomen. De bomen hebben een slechte groeiplaats omdat ze in een asfaltstrook staan. Omdat het grote volwassen bomen zijn, hebben zij een grote wortelzone die zich tussen rooilijn en rijweg bevindt.
- In straatdeel 2 is er geen straatgroen aanwezig.
- De Salesianenlaan is een zoekzone voor toekomstbomen overeenkomstig het door het college van 25 mei 2018 (jaarnummer 4749)
goedgekeurd addendum van het bomenplan, waar de prioriteit ligt in het maximaal veilig stellen van de toekomst van bestaande bomen en in het voorzien van nieuwe toekomstbomen in open boomvakken.
Techniek
- De verlichting is verouderd en wordt vervangen en aangepast aan de nieuwe inrichting.
- De riolering is verouderd en wordt vervangen, rekening houdend met de overstromingsrisico’s. Binnen het ontwerp zal volgens het door het college van 20 september 2019 (jaarnummer 7650)
goedgekeurd Waterplan Antwerpen , het water lokaal infiltreren, gebufferd worden en vervolgens vertraagd en gravitair getransporteerd worden naar groenblauwe structuren zoals de Hollebeek op het einde van de straat.
Algemene randvoorwaarden
- verkeersveiligheid verhogen;
- fietsstraat realiseren;
- toegangen brandweer naar gebouwen mogelijk maken en beveiligen;
- toegangen tot de scholen toegankelijk en zichtbaar maken;
- waterplan realiseren: lokaal infiltreren, vasthouden en gravitair transporteren naar Hollebeek;
- combinatie verblauwen/vergroenen en ontharden van de wijk;
- behoud waardevolle bomen en groeiplaatsomstandigheden verbeteren;
- aanvullen met waardevolle bomen van 1ste grootte (toekomstbomen).
Mobiliteitsvoorwaarden
- fietsstraat;
- markeringen (zebrapaden) aan de Jules Baeckelmanslaan;
- snelheidsregime 30 km/u;
- snelheidsremmers in de straat: ja;
- voorrangsregeling: in het geval van een fietsstraat worden alle zijstraten van de Salesianenlaan ondergeschikt, de Sint-Bernardsesteenweg is een voorrangsweg op de Salesianenlaan;
- verkeerssamenstelling: fietsvoorzieningen (fietsstraat), gemengd verkeer;
- parkeerorganisatie: al naargelang het straatdeel: langs en/of haaks;
- rijrichting: dubbel.
Ambitie
De ambitie is om de fietsinfrastructuur te verbeteren, meer ruimtelijke continuïteit in het wegbeeld van de gehele straat te scheppen en de toegangen tot de scholen veiliger, meer zichtbaar en toegankelijker te maken.
Waar mogelijk wordt er ingezet op het behoud van de bestaande bomen en worden er toekomstbomen voorzien.
Concept
Volgende wensen worden in het concept opgenomen om een meer ruimtelijke continuïteit in het wegbeeld van de hele Salesianenlaan te scheppen:
- voetpaden voorzien in functie van comfort en bewegingsruimte voor de piek in het aantal voetgangers bij aanvangs- en sluitingsuur van de scholen;
- een fietsstraat realiseren met een breedte van 4.80 m in felrode kleur met middengeleiding en met aan beide zijden parkeren;
- de doodlopende straat behouden, met op het einde een keerlus rekening houdend met het doorgaand fiets- en voetgangersverkeer;
- het verkeerslicht behouden en een aansluiting maken op het bestaand fietspad op de Sint-Bernardsesteenweg met een rechtsaf voor rood regeling;
- voetpaduitstulpingen voorzien om de toegangen tot de scholen leesbaar en veiliger te maken, rekening houdend met opstelruimte voor de brandweerwagens;
- voldoende ruimte voorzien voor banken, fietsenstallingen en dergelijke om de verblijfskwaliteit te verbeteren;
- een campusplein creëren met ruimte om te vertoeven en veel groen;
- verkeersplateaus voorzien die afgestemd zijn op een zijstraat of op een brandweertoegang naar een gebouw;
- het waterplan realiseren door het water lokaal te laten infiltreren en vertraagd gravitair te transporteren naar de Hollebeek;
- de combinatie verblauwen/vergroenen zichtbaar maken en de wijk ontharden in het kader van de klimaatverandering;
- waardevolle bomen behouden en de groeiplaatsomstandigheden verbeteren zodat deze kunnen uitgroeien tot toekomstbomen;
- aanvullen met waardevolle bomen van 1ste grootte, indien mogelijk met toekomstbomen.
Volgende wensen worden in het concept in straatdeel 1 (tussen de Sint-Bernardsesteenweg en de Albert Einsteinlaan) opgenomen:
- 23 bomen aan de zijde van de school te behouden en te laten uitgroeien tot toekomstbomen door de volledige wortelzone te ontharden (5,38 m brede strook) en de groeiplaatsomstandigheden te verbeteren door middel van ploffen en/of voedingszuilen;
- 18 bomen te rooien voor de nieuwe verharding met een totaal verlies in groenvolume van 900 m² kroonprojectie;
- 16 nieuwe korte omloopbomen aan te planten aan de parkeerstroken en de mogelijkheid voor wortelgroei te voorzien onder de parkeerstrook, het te verwachten groenvolume bij het eindbeeld is 192 m² kroonprojectie;
- 708 m² aan groenvolume (900 m² – 192 m²) gaat verloren en de wens is om dit te compenseren in straatdeel 2 door het planten van waardevolle bomen van 1ste grootte;
- het voetpad aan de zijde van de school is ongeveer 2,00 m breed en dat aan de woningen is 1,80 m;
- er komt 2x langsparkeren (2,00 m), met 61 parkeerplaatsen in dit straatdeel.
Voor het concept in straatdeel 2 (tussen de Albert Einsteinlaan en de Hollebeek) werden er verschillende scenario’s uitgewerkt.
De randvoorwaarden en de voor- en nadelen van deze scenario’s werden in beeld gebracht. Er wordt gekozen voor een profiel waarbij 2x haaks parkeren is gefaciliteerd. Om dit te realiseren is er grondoverdracht nodig van de school en het rusthuis.
Er zal gesensibiliseerd worden om achterwaarts in te parkeren, zodat bij het uitrijden er een goed zicht is op de bewegingen op straat.
Parkeerbalans
Het concept resulteert in een parkeerbalans van 175 plaatsen in de bestaande toestand naar 154 parkeerplaatsen in de nieuwe toestand.
Bomenbalans
Straatdeel1:
- 23 bomen behouden;
- 18 bomen te rooien;
- 16 nieuwe korte omloopbomen ;
- 708 m² aan groenvolume verloren (900 m² – 192 m²).
Straatdeel 2:
- 22 nieuwe korte omloopbomen
Hemelwaterplan
Op 19 januari 2018 (jaarnummer 501) keurde het college het hemelwaterplan goed.
De Vlaamse wetgeving en het hemelwaterplan van de stad Antwerpen stellen dat maximaal moet worden gestreefd naar bronmaatregelen om hemelwater op te vangen en te verwerken.
De Salesianenlaan ligt in een zone waar het rioleringsstelsel gescheiden aangelegd moet worden. Voor deze zone wordt een gescheiden systeem met waar mogelijk bronmaatregelen (hergebruik, infiltratie, buffering ) voorgesteld.