Terug
Gepubliceerd op 06/04/2021

2021_CBS_01964 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020080356. District Borgerhout. Kistemaeckersstraat ZN - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/03/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_01964 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020080356. District Borgerhout. Kistemaeckersstraat ZN - Goedkeuring 2021_CBS_01964 - Omgevingsvergunning. Aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg - OMV_2020080356. District Borgerhout. Kistemaeckersstraat ZN - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

Artikel 31 en 32 van het Omgevingsvergunningsdecreet stellen dat als de vergunningsaanvraag de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg omvat, de gemeenteraad een beslissing over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, en over de eventuele opname in het openbaar domein, neemt voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.

Argumentatie

Adviezen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Externe adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies ontvangen
Advies
AQUAFIN NV
13 november 2020
4 december 2020
Voorwaardelijk gunstig
brandweer/ risicobeheer/ preventie
13 november 2020
10 december 2020
Voorwaardelijk gunstig
Fluvius System Operator
13 november 2020
18 november 2020
Voorwaardelijk gunstig
lokale politie/ verkeerspolitie (LP/VK/SE)
13 november 2020
Geen advies ontvangen bij opmaak van dit verslag
Geen tijdig advies ontvangen waardoor het geacht wordt gunstig te zijn
PROXIMUS
13 november 2020
31 december 2020
Voorwaardelijk gunstig


Interne adviezen

Adviesinstantie
Datum advies gevraagd
Datum advies
autonoom gemeentebedrijf vastgoed en stadsprojecten Antwerpen
13 november 2020
16 december 2020
stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen
13 november 2020
26 november 2020
stadsbeheer/ groen en begraafplaatsen
17 februari 2021
23 februari 2021
stadsontwikkeling/ mobiliteit
13 november 2020
2 december 2020
stadsontwikkeling/ publieke ruimte
13 november 2020
4 maart 2021


Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg 

Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De verordening hemelwater is niet van toepassing op de aanvraag.

Algemene bouwverordeningen
Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening wegen voor voetgangersverkeer)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag. De weg wordt immers aangelegd als woonerf.

Toetsing aan de doelstellingen en principes van het gemeentewegendecreet  

Project Chapel is een inbreidingsproject waarbij een voormalig klooster herbestemd wordt tot cohousing, enkele nieuwbouwvolumes voor cohousing en zelfstandig begeleid wonen, een nieuwbouwvolume voor coworking, appartementen en een uitbreiding voor Moeders voor Moeders vzw. Een ondergrondse parkeerkelder in twee bouwlagen wordt voorzien onder het centrale plein. Om voorliggende ontwikkeling te kunnen realiseren wordt nieuw openbaar domein voorzien. De aanvraag gaat gepaard met de aanleg van een gemeenteweg. De Kistemaeckersstraat wordt verlengd. De aanvraag bevat dan ook een rooilijnplan ‘BA_RL_P_N’. 

Het terrein is langs drie ontsluitingswegen bereikbaar, namelijk langs de Kerkstraat, de Kistemaeckersstraat en de Helmstraat. Ten westen van de Schapenstraat is de Kistemaeckersstraat een doodlopende straat met een rijweg in asfalt en aan beide zijden een voetpad in betondals. Parkeren kan op de rijbaan. De volledige straatbreedte is ongeveer 10 meter. Aan de Kistemaeckersstraat worden voorzien:

  • nieuwbouw cohousing;
  • nieuwbouw coworking;
  • nieuwbouw reca en gemeenschappelijke ruimtes;
  • ondergrondse parkeergarage van twee bouwlagen;
  • een fietsenparking. 

Er komt een nieuw poortgebouw aan de Kistemaeckersstraat met een onderdoorgang langs waar voetgangers en fietsers het binnengebied kunnen betreden en langs waar de voertuigen van de brandweer tot op het binnengebied kunnen rijden. Occasioneel kunnen ook verhuiswagens langs daar het binnengebied bereiken. Ook de toegang voor auto’s tot de ondergrondse parking bevindt zich aan de Kistemaeckersstraat. 

In functie van het inbreidingsproject is het opportuun om de Kistemaeckersstraat te verlengen tot aan het poortgebouw dat letterlijk de toegang tot het binnengebied is. De weg wordt aangelegd in functie van het realiseren van de toegang naar het binnengebied. Door het verlengen van de weg wordt het aantal lopende meters binnen het project grenzend aan de openbare weg verhoogd wat betere mogelijkheden biedt naar ontsluiting. 

De straat zal ongewijzigd doorlopen tot aan de huidige perceelsgrens. Daarna wordt een woonerf aangelegd met eenzelfde totale breedte als het bestaande gedeelte. De straat wordt verlengd met 19,40 meter en blijft doodlopend. Het woonerf is een kwalitatieve invulling van het openbaar domein op deze plaats. Het woonerf maakt immers een overgang tussen het bestaande straatgedeelte met gemengd gebruik en het binnengebied dat vrijwel uitsluitend gebruikt wordt door voetgangers en fietsers. 

Als verharding wordt voor betontegels gekozen. Binnen het woonerfgedeelte dient echter het standaard bestratingsmateriaal voor voetpaden toegepast te worden, zijnde betonstraatstenen 22x22 in plaats van betontegels. De aansluiting met de bestaande wegenis dient aangepast te worden conform het draaiboek openbaar domein, rekening houdend met het fietscomfort, met een afgeschuinde boordsteen van minimum 50 cm breed. Er moet een duidelijke visuele duiding van de overgang openbaar domein – privaat perceel worden gemaakt, bijvoorbeeld door een lineair element in de verharding op te nemen. Binnen het woonerfgedeelte ontbreekt het afwateringssysteem, goten en kolken. Dit dient verder gedetailleerd te worden, conform de principes van het draaiboek openbaar domein, in overleg met Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte. Drie winterlinden worden verplaatst naar een groenzone in de zuidwestelijke hoek van het woonerf. De voorwaarden omtrent het boombeschermingsplan en supervisie van een erkend boomexpert moeten strikt worden nageleefd. 

Het nieuwe woonerf zal, met een oppervlakte van 189 m² en na de aanleg ervan, kosteloos worden overgedragen aan stad Antwerpen om gevoegd te worden bij het openbaar domein. 

Het rooilijnplan bevat geen berekening van de eventuele waardevermindering of waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de aanleg van de gemeenteweg overeenkomstig artikel 28 van het gemeentewegendecreet.

Fasering

Procedurestap
Datum
Indiening aanvraag
15 oktober 2020
Volledig en ontvankelijk
13 november 2020
Start openbaar onderzoek
23 november 2020
Einde openbaar onderzoek
22 december 2020
Beslissing aanvaarding wijzigingsaanvraag
17 februari 2021
Gemeenteraad voor wegenwerken
29 maart 2021
Uiterste beslissingsdatum
27 april 2021


Wijzigingsverzoeken
De aanvrager heeft een of meerdere verzoeken ingediend om zijn oorspronkelijke dossier te wijzigen. Minstens een van die verzoeken werd aanvaard, waardoor de aanvaarde wijzigingen mee beoordeeld worden.

Juridische grond

Het Omgevingsvergunningsdecreet van 25 april 2014, meermaals gewijzigd, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten en het Gemeentewegendecreet van 3 mei 2019 zijn van toepassing.

Onderzoek

De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.

Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten

StartdatumEinddatumSchriftelijke bezwaarschriftenSchriftelijke gebundelde bezwaarschriftenPetitielijstenDigitale bezwaarschriften
23 november 202022 december 2020290010


Bespreking van de bezwaren met betrekking tot de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg

  1. Groen: Op document BA_CHAPEL_I_B_01.pdf vinden we 4 bomen, aangeduid met “te verplaatsen”. Daaruit leiden bezwaarindieners af dat dit waardevolle bomen zijn (cf. nota blz. 6). Nergens vinden bezwaarindieners een aanwijzing hoe dat zal worden aangepakt, er valt te vrezen dat er geen studie is voorafgegaan. Dit is echter van cruciaal belang voor:
    - de voorbereiding (zowel op de huidige plaats als op de toekomstige plaats) en de uitvoering van de verplaatsing;
    - de nazorg;
    - ten bewijze van het belang: zie de website van het Agentschap van Natuur en Bos: https://www.ecopedia.be/artikel/bomen-verplanten-dos-en-donts Daarin een pdf-bestand (534.pdf) Via de volgende link ziet men de complexiteit van de verplaatsing van een boom: https://www.bergenboomverzorging.be/bomen-planten-verplanten/
    Conclusie: het plan van aanpak betreffende de verplaatsing van bomen ontbreekt.
    Beoordeling:
    Voor voorliggende aanvraag werd advies ingewonnen bij stadsbeheer groen en begraafplaatsen.
    Het bezwaar is gegrond.
    Na een ongunstig advies wegens ontbrekende informatie werd in samenspraak met de groendienst een groenplan opgesteld. Via een wijzigingsverzoek werden de nodige documenten ter advies overgemaakt. Stadsbeheer / Groen en begraafplaatsen formuleerde hiervoor een voorwaardelijk gunstig advies met onderstaande voorwaarden:
    - Er moet gewerkt worden volgens het boombeschermingsplan van de firma Treexpert en alle hierin vermelde aanbevelingen voor voorbereiding, bescherming en nazorg van de bomen moeten gevolgd worden;
    - De werkzaamheden moeten van begin tot einde gebeuren onder supervisie van een erkend boomexpert (minstens gecertifieerd ETW of ETT), zodat de kwaliteit van de groenstructuur bewaakt wordt.
    Deze voorwaarden zijn integraal na te leven.
  2. Inplanting en omvang van de parking: De plannen voorzien in -2 verdiepingen voor parking. Deze parking veroorzaakt door z’n inplanting een drastische, substantiële verhoging van het aantal autobewegingen … die allemaal (in- en uitrijden) in het doodlopende stukje Kistemaeckersstraat moeten passeren. Op dit moment zijn daar geen of nauwelijks bewegingen van auto’s, maar door het concentreren van in- en uitgang op één plaats (met maar kans op één wagen per in- of uitrit), stijgt het aantal bewegingen hier van bijna 0 naar vele tientallen per dag. Ze moeten allemaal zowel in als uit elkaar passeren in dit kleine, relatief smalle straatje.
    Beoordeling:
    De ontsluiting van de parking is conform de inrichtingsvoorschriften en is compatibel met een woonstraat. Het is correct dat de bestaande situatie verandert, maar dit is een situatie die niet vreemd is aan de stedelijk context. De toename van het verkeer door dit project geeft geen aanleiding tot structurele verkeersonleefbaarheid. De stedelijke dienst mobiliteit heeft voorliggend dossier voorwaardelijk gunstig geadviseerd. Er kan in alle redelijkheid gesteld worden dat de impact van het project op de mobiliteit in de omgeving toelaatbaar is.
    Het bezwaar is ongegrond.
  3. Mobiliteitschaos: Gezien het voorziene aantal parkeerplaatsen en omvang van de coworktoren van deze site zal de reeds problematische mobiliteit in de buurt verder verslechteren.
    De mobiliteitseffecten in de directe buurt zullen ondraaglijk worden. In vorig punt werd toegelicht dat de parking maar via één plek bereikbaar is, voor zowel in- als uitrijden. Men kan deze parking momenteel maar bereiken om in te rijden:
    Ofwel vanuit de Kerkstraat, in de enkelrichting Schapenstraat (tweezijdig parkeren) en dan rechtsaf in het doodlopende stukje Kistemaeckersstraat (dubbele rijrichting, onafwendbaar ook omwille parking Martougin);
    Ofwel vanuit de Kistemaeckersstraat, dubbele rijrichting, erg smal (onmogelijk om gewoon in de twee richtingen elkaar te passeren).
    Men kan deze parking momenteel alleen maar gebruiken om eruit te rijden vanuit het smalle doodlopende stukje Kistemaeckersstraat door:
    Rechtdoor de Kistemaeckersstraat te blijven volgen (dubbele rijrichting, heel smal, tweezijdig parkeren);
    Rechtsaf in de enkelrichting Schapenstraat, tweezijdig parkeren, erg smal (regelmatig rijdt de vuilniskar zichzelf vast).
    Dit is een mobiliteitsfailliet.
    De teksten bevatten een korte verwijzing naar een mogelijke tweerichting in de Schapenstraat tussen de Kerk- en de Kistemaeckersstraat. Indien men dit stuk tweerichting wenst te maken, zullen echter alle parkeerplaatsen in dat stuk moeten verdwijnen, wat in de reeds drukke buurt zal leiden tot meer parkeerplaatszoekverkeer. Dit zal de bewoonbaarheid van een reeds overdrukke buurt enkel zeer negatief beïnvloeden.

    Beoordeling:
    Het is correct dat een project zoals hier voorligt enige mobiliteit zal genereren, toch is de afwikkeling van het verkeer op het omliggend stratenweefsel niet van dien aard dat de verkeersbewegingen de woonkwaliteit aantasten in de omgeving of aanleiding zouden geven tot structurele verkeersonleefbaarheid.
    De plannen zijn duidelijk over de ontsluiting. De ontsluiting van de parking is conform de inrichtingsvoorschriften en is compatibel met een woonstraat.
    De stedelijke dienst mobiliteit heeft voorliggend dossier voorwaardelijk gunstig geadviseerd. Na ingebruikname zal ze evalueren of een aanpassing van de rijrichting van de Schapenstraat richting Kerkstraat aan de orde is om sneller toegang te krijgen tot het hogere wegennet. Er kan op dit moment in alle redelijkheid gesteld worden dat de impact van het project op de mobiliteit in de omgeving toelaatbaar is.
    Het bezwaar is ongegrond.

Aanleiding en context

Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.

Projectnummer:
OMV_2020080356
Gegevens van de aanvrager:
NV HEEM met als adres Noordeind 97 te 2920 Kalmthout
Gegevens van de exploitant:
de heer Gert Cowé met als adres Noordeind 97 bus 2 te 2920 Kalmthout
Ligging van het project:
Helmstraat 93-97, Kistemaeckersstraat 59-59B te 2140 Borgerhout (Antwerpen) en Kerkstraat 150 te 2060 Antwerpen
Kadastrale gegevens:
afdeling 5 sectie E nrs. 739F6, afdeling 25 sectie A nrs. 1M4, 1K4, 1L4, 2H6, 2G7 en 973V2
Inrichtingsnummer:
20200817-0003 (Project Chapel)
Vergunningsplichten:
Stedenbouwkundige handelingen, Exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten
Voorwerp van de aanvraag:
slopen van bestaande bebouwing, verbouwen van voormalig klooster tot cohousing, nieuwbouw voor coworking, appartementen en een uitbreiding voor Moeders voor Moeders, voorzien van ondergrondse parking en exploiteren van warmtepompen


Inhoud van de aanvraag (stedenbouwkundige handelingen)

  • slopen van alle gebouwen uitgezonderd grotendeels het kloostergebouw;
  • herbestemmen van een voormalig klooster naar cohousing;
  • bouwen van 18 eengezinswoningen en 12 appartementen;
  • bouwen van 6 kamerwoningen voor zelfstandig begeleid wonen;
  • bouwen van een kantoorgebouw en reca;
  • bijbouwen van een pand voor Moeders voor Moeders;
  • bouwen van een ondergrondse parkeergarage;
  • aanleggen van een gemeenschappelijk zwembad;
  • overdragen van openbaar domein aan stad Antwerpen.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van het volledig aanvraagdossier en de bijhorende plannen voor wat betreft de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg.

Artikel 2

De gemeenteraad beslist de bezwaren vermeld onder punt 1 als gegrond te aanvaarden en hiervoor voorwaarden op te leggen en de overige bezwaren over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van een gemeenteweg als ongegrond te verwerpen.

Artikel 3

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan het bijgevoegd rooilijnplan 'BA_RL_P_N' van de Kistemaeckersstraat.

Artikel 4

De gemeenteraad beslist zijn goedkeuring te hechten aan de ligging, breedte en uitrusting van de verlenging van de Kistemaeckersstraat onder volgende voorwaarden en lasten:

Voorwaarden

  1. de bijgevoegde brandvoorzorgsmaatregelen zijn op het moment van eerste ingebruikname/exploitatie strikt na te leven;
  2. het woonerfgedeelte van het nieuwe openbaar domein moet aangelegd worden met het standaard bestratingsmateriaal voor voetpaden, zijnde betonstraatstenen 22x22;
  3. de aansluiting van het nieuwe openbaar domein met de bestaande wegenis dient voorzien te worden conform het draaiboek openbaar domein, rekening houdend met het fietscomfort, met een afgeschuinde boordsteen van minimum 50 cm breed;
  4. er moet een duidelijke visuele duiding van de overgang openbaar domein – privaat perceel worden gemaakt;
  5. het woonerfgedeelte van het nieuwe openbaar domein moet voorzien worden van een afwateringssysteem, goten en kolken, gedetailleerd conform de principes van het draaiboek openbaar domein, in overleg met Stadsontwikkeling/Publieke Ruimte;
  6. alle werken moeten worden voorzien volgens het boombeschermingsplan van de firma Treexpert en alle hierin vermelde aanbevelingen voor voorbereiding, bescherming en nazorg van de bomen moeten worden gevolgd;
  7. alle werkzaamheden moeten onder supervisie van een erkend boomexpert (minstens gecertifieerd ETW of ETT) plaatsvinden.

Lasten

Vooraleer onderhavige omgevingsvergunning kan worden uitgevoerd, dient de begunstigde van de omgevingsvergunning volgende lasten uit te voeren:

  1. de begunstigde van de omgevingsvergunning dient er zelf voor te zorgen dat de nodige leidingen voor water-, elektriciteits-, kabeltelevisie- en fm-distributie aanwezig zijn, zodanig dat alle gebouwen van voormelde omgevingsvergunning zonder uitbreiding van het distributienet op dat net aangesloten kunnen worden.
    Indien voor de realisatie van de omgevingsvergunning uitbreiding of aanpassing van één of meer distributienetten noodzakelijk is, zal hij hiervoor alle kosten en waarborgen dragen.
    Hij zal voor dit alles contact opnemen met de maatschappijen die voor de distributie instaan en zich volgens hun richtlijnen gedragen, ook wat een eventuele eigendomstoewijzing van de leidingen betreft na hun realisatie.
    De begunstigde van de omgevingsvergunning dient in de onderhandse en authentieke akten betreffende de verkoop van percelen melding te maken of te laten maken van het feit dat de nodige leidingen voor de aansluiting van de betrokken percelen op de verschillende distributienetten zijn aangebracht, of dat deze leidingen nog dienen aangebracht.
  2. de begunstigde van de omgevingsvergunning dient contact op te nemen met de dienst Stadsontwikkeling/ Beheer en onderhoud (tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@antwerpen.be) om een staat van bevinding op te maken van het bestaand openbaar domein en om afspraken te maken over de grondoverdracht;
  3. de begunstigde van de omgevingsvergunning dient:
  • onder uitdrukkelijke opschortende voorwaarde van uitvoering van onderhavige bestuurlijke omgevingsvergunning, kosteloos af te staan en over te dragen aan de stad Antwerpen in volle eigendom, onder de gewone en van recht zijnde waarborgen, met vrijwaring tegen alle stoornissen, uitwinningen en alle welkdanige beletselen, met verzaking aan het recht van terugvordering, vrij, zuiver en onbezwaard van alle schulden, voorrechten, hypotheekrechten en verbrekingsactiën, vrij van alle gebruik, pacht, huur of andere welkdanige rechten van derden, een strook grond gelegen te Antwerpen, district Borgerhout, Kistemaeckersstraat, op het kadaster bekend of bekend geweest onder Antwerpen, deel van 5de afdeling, sectie E nr. 739F6 en deel van 25ste afdeling, sectie A nr. 1M4, met een oppervlakte van 189 m²;
  • op voorgeschreven af te stane goed, op eigen kosten, risico en gevaar, de aanleg te voorzien zoals vastgelegd op het plan ‘BA_RL_P_N’ en dit conform de voorwaarden van de stad. Alle contacten gaan via: stadsontwikkeling/ beheer en onderhoud (tel. 03 338 84 07, herstellingopenbareruimte@antwerpen.be). Ofwel tot zekerheid voor het nakomen van de hem hierboven opgelegde werken, bij de overdracht van de grond, een bankwaarborg ten voordele van de stad te bezorgen, af te leveren door een Belgische erkende bankinstelling. Het bedrag van deze bankwaarborg wordt vastgesteld door het biedingsbedrag voor de hierboven beschreven werken, te verhogen met twintig ten honderd (20%) ter dekking van eventuele prijsherzieningen of meerwerken. De stad Antwerpen zal van voorgeschreven onroerend goed het beschikkingsrecht, het genot en het vrij gebruik bekomen, er de onroerende voorheffing van betalen en alle andere belastingen die op het goed drukken op zich nemen vanaf de eerste van de maand volgend op de dag van het verlijden van de authentieke akte van eigendomsoverdracht;
  • de authentieke akte, die verleden zal worden als bestuurlijke akte ten overstaan van de bevoegde mandataris van de stad Antwerpen te ondertekenen zonder kosten voor de afstanddoener;
  • de nodige bodemattesten aan te vragen;
  • te zorgen voor een metingsplan, opgemaakt door een beëdigde landmeter of meetkundige-schatter van onroerende goederen.

Artikel 5

Dit besluit heeft in principe geen financiƫle gevolgen.