Terug
Gepubliceerd op 06/04/2021

2021_CBS_02120 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Stadscamping’. District Antwerpen - Definitieve vaststelling - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/03/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_02120 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Stadscamping’. District Antwerpen - Definitieve vaststelling - Goedkeuring 2021_CBS_02120 - Gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Stadscamping’. District Antwerpen - Definitieve vaststelling - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

Art.2.2.21.§6 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) bepaalt dat de gemeenteraad het ontwerp-RUP uiterlijk 180 dagen na het einde van het openbaar onderzoek definitief vaststelt.

Argumentatie

Ontwikkelingsvisie

In het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA) is het plangebied gelegen in een nieuwe cluster voor recreatie. Deze cluster kan beschouwd worden als een mogelijkheid om de bestaande groenruimten te herwaarderen door het introduceren van linken en elementen van continuïteit met de omgeving. Het woonuitbreidingsgebied wordt op deze plek dus geschrapt voor bijkomende woningen, maar krijgt wel een functie met betrekking tot recreatie en stedelijke voorzieningen ingebed en geïntegreerd in een groene toegankelijke omgeving.  

Het RUP wordt opgemaakt om een deel van de ontwerp inrichtingsvisie (college 5 september 2014, jaarnummer 9070) voor het gebied uitvoerbaar te maken. De inrichtingsvisie voorziet de aanleg van een stadscamping van ca. 5 hectare in de noordoostelijke hoek van Middenvijver. Volgende principes worden vooropgesteld: maximaal behoud van het groene karakter, kampeeraanbod voorzien voor verschillende doelgroepen, een natuurlijke buffer rond de stadcamping voorzien en een onthaalgebied realiseren voor zowel de stadscamping als het Middenvijver park aan de Willem Gijsselsstraat. 

Afbakening plangebied 

Het plangebied van het RUP Stadscamping bevindt zich in de stad Antwerpen op Linkeroever en is gelegen in woonuitbreidingsgebied, zoals afgebakend op het gewestplan. Het plangebied sluit aan op het bebouwde weefsel van Antwerpen-Linkeroever ter hoogte van de Halewijnlaan en de Willem Gijsselsstraat. Het ligt tussen de gewestwegen N49a en N70 in respectievelijk noordelijke en zuidelijke richting. In het westen grenst het aan de open ruimte Middenvijver. 

Reikwijdte en detailleringsgraad 

Het RUP Stadscamping vervangt een deel van de bestemmingszone “woonuitbreidingsgebied” en “recreatiegebied voor dagrecreatie” van het gewestplan naar:

  • zone voor “recreatie” die ingericht en gebruikt kan worden voor dag- en verblijfsrecreatie;
  • zone voor “groene buffer” die de zone voor recreatie in het noorden en oosten buffert ten opzichte van het woongebied en in het westen buffert ten opzichte van Middenvijver;
  • zone voor “groen” als entréegebied voor zowel Middenvijver als de stadscamping;
  • zone voor “publiek domein” ter plaatse van de Willem Gijsselsstraat;
  • zone voor “wonen” als gewestplancorrectie tussen de plancontour van de stadscamping met groenbuffer en de gewestplanbestemming wonen aan de Halewijnlaan.

MER screening

Op 13 juli 2020 besliste het Team MER dat het voorgenomen plan geen aanleiding geeft tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen en dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is.

Veiligheid 

Het Team Externe Veiligheid (TEV) heeft in de fase van de scopingnota geadviseerd nader onderzoek te laten uitvoeren door een erkend VR-deskundige naar de impact van de populatie in het plangebied op het groepsrisico van enkele hogedrempelinrichtingen. TEV heeft op basis van dit onderzoek op 20 mei 2020 beslist dat mits inachtneming van de beperkingen van de populatie, het RUP te verzoenen is met de aanwezigheid van de Seveso-inrichtingen, en beslist daarom dat bij het RUP geen ruimtelijk veiligheidsrapport meer moet gemaakt worden.


Watertoets

In toepassing van artikel 8 van het decreet betreffende het integraal waterbeleid van 18 juli 2003 moeten alle uitvoeringsplannen worden onderworpen aan een watertoets. Op 1 maart 2012 is het aangepaste besluit, tot vaststelling van de nadere regels voor de toepassing van de watertoets, in werking getreden. Het RUP werd afgetoetst aan de opgelegde regels en heeft geen negatieve effecten op de waterhuishouding. 

Planbaten

Er komen geen bestemmingswijzigingen voor die planbaten kunnen doen ontstaan voor percelen in eigendom van de stad en/of dochters.

Het bijhorende plan geeft weer welke percelen ten gevolge van de bestemmingswijziging in het kader van voorliggend RUP aanleiding kunnen geven tot planschade, planbaten en/of compensatie conform de richtlijn.

Fasering

Stap

Datum

Collegebeslissing: procesnota en startnota

21 juni 2019 (jaarnummer 5063)

Raadpleging en adviesaanvraag

19 juli 2019 tot en met 16 september 2019

Districtsraad: advies startnota

16 september 2019 (jaarnummer 171)

GECORO: advies

4 september 2019

Collegebeslissing: voorontwerp-RUP en scopingnota

8 mei 2020

Districtsraad: advies voorontwerp-RUP

15 juni 2020 (jaarnummer 89)

Beslissing TEV

20 mei 2020

Plenaire vergadering en adviezen

Digitale adviesronde tot en met 17 juni 2020

GECORO: advies

30 juni 2020

Beslissing MER

13 juli 2020

College: voorstel aan gemeenteraad om ontwerp-RUP voorlopig vast te stellen

11 september 2020 (jaarnummer 7647)

Gemeenteraad: voorlopige vaststelling ontwerp-RUP

28 september 2020 (jaarnummer 554)

Bekendmaking (uiterlijk 30d na VV)

10 oktober 2020 

Openbaar onderzoek (30d na bekendmaking)

15 oktober 2020 tot en met 13 december 2020

GECORO advies (uiterlijk 90d na einde O.O.)

2 februari 2021

College: voorstel aan gemeenteraad om ontwerp RUP definitief vast te stellen

12 maart 2021

Gemeenteraad: definitieve vaststelling (uiterlijk 180d na einde O.O.)

29 maart 2021

 

Data in vet cursief onder voorbehoud.

Juridische grond

Art.2.2.18 en volgende van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) die de procedure vastleggen voor de opmaak van de gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP). 

Met de goedkeuring van het besluit betreffende de milieueffectrapportage over plannen en programma’s door de Vlaamse regering op 12 oktober 2007, moet de initiatiefnemer van een plan met - mogelijk – aanzienlijke milieueffecten, zoals bijvoorbeeld ruimtelijke uitvoeringsplannen, deze milieueffecten en eventuele alternatieven in kaart brengen.

Onderzoek

Het openbaar onderzoek liep van 15 oktober 2020 tot en met 13 december 2020.

Op 20 oktober 2020 werd een digitaal infomoment georganiseerd waarop 54 personen aanwezig waren. Het openbaar onderzoek leverde in totaal 7 ingediende bezwaarschriften op. De Provincie Antwerpen bracht een advies uit. Het Departement Omgeving meldde geen advies uit te brengen. De bezwaren en adviezen werden gebundeld en gecoördineerd door de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening conform de bepalingen van VCRO art. 2.2.21.§5. De GECORO bracht op 2 februari 2021 advies uit.

Aanleiding en context

De stad Antwerpen wil ten oosten van de site Middenvijver te Antwerpen Linkeroever een nieuwe, kwalitatieve stadscamping realiseren. Een stadscamping met ruimte voor alle vormen van kamperen. Middenvijver is een omvangrijk toegankelijk groengebied van ongeveer 40 ha. De stadscamping krijgt haar locatie in de noordoostelijke hoek van het terrein, op een oppervlakte van ongeveer 5 ha.  

Momenteel zijn er 2 kampeerterreinen op grondgebied van de stad Antwerpen, namelijk Camping De Molen en Kampeerwagenterrein Vogelzang. Beide terreinen zullen op middellange termijn verdwijnen. Ook wil de stad beter tegemoet komen aan de noden van de kampeerder en ruimte maken voor een stadscamping met trekkershutten en ook groepsverblijven, die beschikbaar zijn voor jonge globetrotters. De uitbating van deze camping zal uitbesteed worden aan een private partner.  

Dit plan is in overeenstemming met de goedgekeurde ontwerp inrichtingsvisie voor het gebied Middenvijver en met het strategisch Ruimtelijk Structuurplan Antwerpen (s-RSA). Het stadsbestuur besliste op 5 september 2014 (jaarnummer 9070) tot goedkeuring van de ontwerp inrichtingsvisie Middenvijver. Dit ontwerp ambieert om de open ruimte als bovenlokaal toegankelijk park te bewaren in combinatie met de aanleg van een stadscamping. Voorliggend RUP heeft als doel de stadscamping kwalitatief te realiseren.  

Op 21 juni 2019 (jaarnummer 5063) keurde het college de proces- en startnota van het RUP Stadscamping goed.
Op 16 september 2019 (jaarnummer 171) verleende de districtsraad Antwerpen advies op de proces- en startnota van het RUP Stadscamping.
Op 8 mei 2020 (jaarnummer 4132) keurde het college de geactualiseerde procesnota, de scopingnota en het voorontwerp van het RUP Stadscamping goed.
Op 15 juni 2020 (jaarnummer 89) verleende de districtsraad Antwerpen advies op het voorontwerp van het RUP Stadscamping.
Op 28 september 2020 (jaarnummer 554) stelde de gemeentedraad het RUP Stadscamping voorlopig vast.

Adviezen

Advies GECORO Advies uitgebracht

De GECORO bundelde, coördineerde en behandelde de resultaten van het openbaar onderzoek en de adviezen.  

De GECORO stelt op basis van de 7 ontvangen bezwaarschriften en het advies van de Provincie Antwerpen voor om:

  • Geen aanpassingen door te voeren in het grafisch plan
  • Geen aanpassingen door te voeren in de toelichtingsnota
  • De stedenbouwkundige voorschriften als volgt aan te passen:
    • Artikel 1. Zone voor recreatie (Re), §2 inrichting, inrichting buitenruimte, Afsluiting:
      “Het plaatsen van afsluitingen, tot maximaal 2 meter hoog, is toegestaan in zoverre deze uit het zicht worden onttrokken door een minimaal 2 meter hoge groene beplantingsstrook. Afsluitingen worden uitgevoerd als haag en/of draad in een neutrale kleur.”
      naar
       “Het plaatsen van afsluitingen, tot maximaal 2 meter hoog, is verplicht en worden uit het zicht onttrokken door een minimaal 2 meter hoge groene beplantingsstrook. Afsluitingen worden uitgevoerd als haag en/of draad in een neutrale kleur.”
    • 3 Terminologie, Afsluiting:
      “Constructie of voorziening die ervoor zorgt dat niemand meer door kan.”
      naar
       “Constructie of voorziening die ervoor zorgt dat de toegang gecontroleerd wordt.”
    • Artikel 1. Zone voor recreatie (Re), §2 inrichting, inrichting buitenruimte, Verlichting:
      “Verlichting is neerwaarts gericht, tenzij dit op een bepaalde plek uit veiligheidsoverwegingen niet anders kan.”
      naar
       “Verlichting is neerwaarts gericht, tenzij dit op een bepaalde plek uit veiligheidsoverwegingen niet anders kan. De verlichting dient daarnaast te voldoen aan de best beschikbare technieken om lichtvervuiling ten aanzien van de omgeving, in het bijzonder ten aanzien van Middenvijver en Het Rot, te beperken.”
    • Artikel 4. Zone voor Groen (Gr2), §2 inrichting:
      “Verlichting is neerwaarts gericht, tenzij dit op een bepaalde plek uit veiligheidsoverwegingen niet anders kan.”
      naar
       “Verlichting is neerwaarts gericht, tenzij dit op een bepaalde plek uit veiligheidsoverwegingen niet anders kan. De verlichting dient daarnaast te voldoen aan de best beschikbare technieken om lichtvervuiling ten aanzien van de omgeving, in het bijzonder ten aanzien van Middenvijver en Het Rot, te beperken.”
    • Artikel 2. Zone voor Groen – groene bufferzone (Gr1), §2 Inrichting:
      “Ten aanzien van Middenvijver, zoals aangeduid op het grafisch plan, bedraagt de minimale breedte 10 meter. Deze buffer moet aangelegd worden als een wal van minimaal 2 meter hoogte en moet worden aangeplant met zowel hoog- als laagstammige bomen en struiken, zodat de buffer visueel een volledige afscherming vormt gedurende het hele jaar.; Ten aanzien van het woongebied, zoals aangeduid op het grafisch plan, bedraagt de minimale breedte 15 meter. Deze strook moet aangeplant worden met zowel hoog- als laagstammige bomen en struiken, zodat de buffer visueel een volledige afscherming vormt gedurende het hele jaar.”
      naar
       “Ten aanzien van Middenvijver, zoals aangeduid op het grafisch plan, bedraagt de minimale breedte 10 meter. Deze buffer moet aangelegd worden als een wal van minimaal 2 meter hoogte en moet worden aangeplant met zowel hoog- als laagstammige, inheemse, droogteresistente en een mix van bladverliezende en bladhoudende bomen en struiken, zodat de buffer visueel een volledige afscherming vormt gedurende het hele jaar.; Ten aanzien van het woongebied, zoals aangeduid op het grafisch plan, bedraagt de minimale breedte 15 meter. Deze strook moet aangeplant worden met zowel hoog- als laagstammige, inheemse, droogteresistente, en een mix van bladverliezende en bladhoudende bomen en struiken, zodat de buffer visueel een volledige afscherming vormt gedurende het hele jaar.”

De stedenbouwkundige voorschriften werden aangepast conform het advies. 

Beleidsdoelstellingen

5 - Woonstad
2WNS03 - Ruimtelijke ordening
2WNS0302 - Plannen
2WNS030202 - Ruimtelijke uitvoeringsplannen
2WNS030202PA5834 - RUP Stadscamping

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'Stadscamping', district Antwerpen, definitief vast. 

Dit RUP, met Algplan_ID 11002_214_10033_00001, bestaat uit een toelichtingsnota, de stedenbouwkundige voorschriften, een grafisch plan, de procesnota, het register plancompensatie en een plan van de bestaande toestand.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen

  • Grafisch plan
  • Stedenbouwkundige voorschriften
  • Toelichtingsnota
  • Toelichtingsnota Bijlage 4 Goedkeuring ontheffing planMERplicht
  • Toelichtingsnota Bijlage 5 Goedkeuring ontheffing RVRplicht
  • Toelichtingsnota Bijlage 6 Register planschade-planbaten-plancompensatie
  • Procesnota
  • Procesnota Bijlage 1 Verslag participatiemoment
  • Procesnota Bijlage 2 Goedkeuring ontheffing planMERplicht
  • Procesnota Bijlage 3 Goedkeuring ontheffing RVRplicht