Terug
Gepubliceerd op 18/03/2021

2021_CBS_02115 - Exploitatie van deelsystemen zonder vaste stallingsinfrastructuur - Reglement. Wijziging - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/03/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_02115 - Exploitatie van deelsystemen zonder vaste stallingsinfrastructuur - Reglement. Wijziging - Goedkeuring 2021_CBS_02115 - Exploitatie van deelsystemen zonder vaste stallingsinfrastructuur - Reglement. Wijziging - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Regelgeving: bevoegdheid

De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast conform artikel 40§3 van het decreet over het lokaal bestuur.

Argumentatie

Volgende aanpassingen worden doorgevoerd in het reglement.

  • Deelmobiliteit levert een belangrijke bijdrage aan de noodzakelijke modal shift in de stad. Om de sterk evoluerende markt van de deelmobiliteit bij te blijven en de beste deelmobiliteitsoplossingen in de stad te garanderen, zal de toekenning van vergunningen gebeuren via bekendmaking en een selectie. De vergunningen van drie jaar met eenmalige verlenging van drie jaar worden vervangen door vergunningen van vijf jaar. Na die periode kan de aanbieder terug meedoen aan de selectieprocedure voor de open gekomen vergunning.
  • Er worden drie categorieën voertuigtypes toegevoegd, om het reglement ook toepasselijk te maken op de verwachte komst van aanbieders van deze categorieën deelvoertuigen: 
    • categorie 6: de rolstoel(fiets) en/of elektrische rolstoel(fiets);
    • categorie 7: alle lichte (type L6e, categorieën A, B, BU en BP) en zware vierwielers (type L7e, categorieën A1, A2, B1, B2, CU, CP);
    • categorie 8: bromfiets klasse P (speed pedelec).
  • Er wordt een verwerkersovereenkomst toegevoegd aan het reglement: een overeenkomst inzake het gebruik en/of hergebruik van mobiliteitsdata. De aanbieders dienen deze te ondertekenen.
  • Aanbieders dienen volgende data aan te leveren aan de stad Antwerpen:
    • communicatiemateriaal;
    • geografische zones;
    • beschikbaarheidsdata;
    • tripdata.
  • De naleving van de exploitatievoorwaarden wordt via de aan te leveren data automatisch gecontroleerd. Van alle exploitatievoorwaarden wordt beschreven hoe de aanbieders zich dienen te conformeren en wat als een inbreuk hierop wordt beschouwd. Er wordt permanent aan monitoring en evaluatie gedaan. Met deze data-driven aanpak zal de stad Antwerpen pionierswerk verrichten waarbij verschillende steden hoopvol kijken naar onze aanpak.
  • Indien een aanbieder met cijfers (inzake beschikbaarheid of aanvragen via de app) kan aantonen dat de vraag het aanbod overschrijdt, kan hij een vergroting van zijn vloot aanvragen. Omgekeerd kan ook een inkrimping van de vloot worden aangevraagd. 
  • Aanbieders moeten integreren met minstens drie Mobility-as-a-service aanbieders actief op het grondgebied van Antwerpen, waarvan minimaal twee een aanbod hebben voor particulieren.
  • Bij elke opstart of uitbreiding dient de aanbieder de nodige inspanningen te leveren om voertuigen van de jongste generatie aan de gebruiker aan te bieden. 
  • Van de exploitanten die reeds operationeel zijn op het grondgebied van de stad Antwerpen en een vergunning hebben verkregen op basis van een voorgaande versie van het reglement, wordt hun voorziene eenmalige verlenging automatisch geactiveerd waardoor hun vergunning een totale duurtijd krijgt van zes jaar.

Het gewijzigde reglement zal in werking treden vanaf 1 april 2021. 

Aanleiding en context

De stad Antwerpen levert grote inspanningen om de stad bereikbaar te houden voor haar bewoners, bezoekers en werknemers. Daarom is het belangrijk om een goed mobiliteitsaanbod te garanderen. Het gebruik van deelsystemen zoals fietsen, scooters en steps is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Om de openbare orde en veiligheid te kunnen vrijwaren en een wildgroei en overaanbod van het aantal deelsystemen voor voertuigen te kunnen beheersen, is het belangrijk de exploitatie van de deelsystemen te reglementeren.

De gemeenteraad keurde op 21 oktober 2019 (jaarnummer 605) het aangepaste reglement goed met betrekking tot de exploitatie van deelsystemen zonder vaste stallingsinfrastructuur.

De werking van de verschillende deelsystemen wordt continu mee opgevolgd en op regelmatige basis geëvalueerd. Hieruit is gebleken dat op enkele punten dient te worden bijgestuurd.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen legt het volgende voor aan de gemeenteraad:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het aangepaste reglement met betrekking tot de exploitatie van deelsystemen zonder vaste stallingsinfrastructuur goed.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de gecoördineerde versie van het reglement met betrekking tot de exploitatie van deelsystemen zonder vaste stallingsinfrastructuur.

Artikel 3

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.

Bijlagen