Conform artikel 15 van het Omgevingsvergunningsdecreet is het college van burgemeester en schepenen voor zijn ambtsgebied in eerste administratieve aanleg bevoegd voor volgende aanvragen van:
1. de gemeentelijke projecten;
2. andere gevallen dan deze waarvoor de Vlaamse regering of de deputatie bevoegd is.
Er werd een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend bij het college van burgemeester en schepenen, die behandeld wordt volgens de gewone procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
Projectnummer: | OMV_2020152149 |
Gegevens van de aanvrager: | Timothy en Charlotte Roes - Schoonjans met als adres Limburgstraat 13 te 2020 Antwerpen |
Ligging van het project: | Van der Keilenstraat 43 te 2140 Borgerhout (Antwerpen) |
Kadastrale gegevens: | afdeling 25 sectie A nr. 910Z3 |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | slopen en herbouwen van een eengezinswoning, met behoud van de voorgevel |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 15/11/2017: proces-verbaal (11002_2017_5270) voor wijzigen van de hoofdfunctie;
- 15/11/2017: proces-verbaal (11002_2017_5271) voor het wijzigen van het aantal woongelegenheden en hoofdfunctie;
- 15/11/2017: proces-verbaal (11002_2017_5272) voor het wijzigen woongelegenheden en werken uitvoeren.
Vergunde toestand/Geacht vergunde toestand
- woning;
- 3 bouwlagen met plat dak in gesloten bebouwing.
Huidige toestand
- niet relevant gezien de aanvraag handelt over een sloop en nieuwbouw;
- enkel de voorgevel blijft behouden;
- voorgevel is afgewerkt met witte bepleistering, gevelplint uit grijze arduin en rood buitenschrijnwerk in hout.
Gewenste toestand
- eengezinswoning met 3 slaapkamers en een netto vloeroppervlakte van circa 221 m²;
- 4 bouwlagen met plat dak in gesloten bebouwing;
- hoofdgebouw heeft een bouwdiepte van circa 9,80 m;
- gelijkvloers heeft op de linker perceelsgrens een deels ondergrondse uitbouw tot een bouwdiepte van circa 13,80 m;
- voorgevel is afgewerkt met witte bepleistering, gevelplint uit grijze arduin en nieuw buitenschrijnwerk naar renovatie-model.
Inhoud van de aanvraag
- slopen van het gebouw, met behoud van de voorgevel en de kelder;
- bouwen van een eengezinswoning met een teruggetrokken dakpaviljoen;
- renoveren van het buitenschrijnwerk in de voorgevel;
- plaatsen van zonnepanelen op het dak van het dakpaviljoen;
- inrichten van een daktuin;
- ophogen van de tuin;
- wijzigen van de scheidingsmuren.
Voorafgaand aan zijn beslissing neemt het college kennis van het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar.
Het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar luidt:
Adviezen
Interne adviezen
Adviesinstantie | Datum advies gevraagd | Datum advies |
Onafhankelijke Diensten/ dienst Strategische Coördinatie/ Loketwerking/ Stadsloketten/ Huisnummeringsteam | 9 december 2020 | 10 december 2020 |
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan RUP 2060, goedgekeurd op 20 december 2012. Volgens dit plan ligt het eigendom in de volgende zone: artikel 1 zone voor wonen - (wo).
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP's) kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘goedgekeurde BPA’s en RUP’s'.)
De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan 2060 op volgende punten:
- 1 Algemene voorschriften, 1.3 Harmonieregel en referentiebeeld: Door de verdiepingen aan beide zijden dieper te voorzien dan de aanpalende is het niet afgestemd op de schaal van de omringende bebouwing;
- 2 Bijzondere voorschriften, Artikel 1 Zone voor wonen – (Wo), 1.2 Inrichting, 1.2.1 Bouwdiepte: De trapconstructie naar het terras op de eerste verdieping houdt geen 5 m afstand van de achterste perceelsgrens.
Gewestelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Hemelwater: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater (verder genoemd verordening hemelwater).
(De verordening hemelwater kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening hemelwater)
De aanvraag is in overeenstemming met de verordening hemelwater.
- Toegankelijkheid: het besluit van de Vlaamse regering van 5 juni 2009 tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid (verder genoemd verordening toegankelijkheid).
(De verordening toegankelijkheid kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Verordeningen > verordening toegankelijkheid)
De verordening toegankelijkheid is niet van toepassing op de aanvraag.
Algemene bouwverordeningen
- Voetgangersverkeer: het besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 houdende de vaststelling van algemene bouwverordeningen inzake wegen voor voetgangersverkeer (verder genoemd verordening voetgangersverkeer), en de omzendbrief RO/98/2 van 23 maart 1998 betreffende de algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
(De verordening voetgangersverkeer kan u raadplegen via www.ruimtelijkeordening.be, ga naar WETGEVING > Verordeningen)
De verordening voetgangersverkeer is niet van toepassing op de aanvraag.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgende punten:
Sectorale regelgeving
- MER-screening: de overheid die beslist over de ontvankelijkheid en volledigheid van de vergunningsaanvraag, beslist of er een project-MER moet worden opgesteld. De betrokken overheid doet dat op het ogenblik van de beslissing over de ontvankelijk- en volledigheid van de vergunningsaanvraag of, bij gebreke daaraan, binnen 90 dagen na de datum van ontvankelijk- en volledigheid.
Rekening houdend met de kenmerken van de aanvraag en zijn omgeving wordt geoordeeld dat de mogelijke milieueffecten van het project niet aanzienlijk zijn.
- Watertoets: overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid dient een vergunningsaanvraag onderworpen te worden aan de zogenaamde watertoets.
Het voorliggende project heeft een beperkte oppervlakte en ligt niet in een overstromingsgevoelig gebied, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld dat geen schadelijk effect wordt veroorzaakt.
- Vlaamse Wooncode: het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse Wooncode zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op ‘kwaliteitsbesluit’)
De aanvraag valt onder het toepassingsgebied van de Vlaamse Wooncode.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het Rooilijndecreet.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen wordt betrokken bij de beoordeling van de verenigbaarheid van de aanvraag met de goede ruimtelijke ordening.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
Voorliggende aanvraag omvat geen functiewijziging. De bestaande rijwoning wordt gesloopt met uitzondering van de voorgevel. Nadien wordt achter de huidige voorgevel een nieuwe eengezinswoning opgericht. De functie van eengezinswoning blijft behouden en is daarmee in overeenstemming met de kenmerkende woonfuncties in de Van der Keilenstraat.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De voorgestelde bouwdiepte van het hoofdvolume wordt over alle bouwlagen voorzien op circa 9,75m. Deze bouwdiepte sluit niet aan op de bouwdiepten van de aanpalende gezien deze circa 20cm verder komt dan de bouwdiepte van de linker aanpalende en circa 1,20m verder dan die van de rechter aanpalende. Het voorgestelde volume, met de verdiepingen die aan beide zijden dieper uitgebouwd worden dan aanpalende buren, is niet afgestemd op de omgeving en is dan ook niet verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening. Als voorwaarde bij vergunning wordt daarom opgelegd om de achtergevel over de volledige breedte van het gebouw 20cm minder diep te voorzien zodanig dat de gevel aansluit op de bouwdiepte van de linkeraanpalende.
Ten opzichte van de bestaande toestand wordt het perceel meer onthard en wordt de tuinzone groter en groener aangelegd. De nieuwe kwalitatieve tuinzone wordt opgehoogd zodanig dat ze gemakkelijk bereikbaar is vanaf het gelijkvloers en de eerste verdieping. Het voorzien van de voldoende grote open en groene ruimte is belangrijk voor de leefbaarheid binnen bouwblokken en de infiltratie van regenwater in de bodem en wordt dan ook positief beoordeeld.
Ten opzichte van de bestaande situatie wordt de kelderverdieping behouden en wordt een bijkomende bouwlaag voorzien. Het aantal bouwlagen neemt toe van drie naar vier waarbij op het platte dak een dakpaviljoen en een groendak wordt opgericht. De voorgestelde bouwhoogte is ruimtelijk aanvaardbaar.
Verder wordt langsheen de linker perceelsgrens een terras aangelegd dat vanaf de eerste verdieping te bereiken is door een buitentrap. De trapconstructie naar het terras op de eerste verdieping houdt geen 5 m afstand van de achterste perceelsgrens en wijkt hierdoor af van artikel 1.2.1 Bouwdiepte van het RUP 2060.
Gelet op het feit dat dit slechts over een beperkte afwijking gaat die geen nadelige impact heeft op de aanpalenden kan hierop een afwijking worden toegestaan in navolging van artikel 3 van de bouwcode. De breedte van de trapconstructie staat immers niet in verhouding met de hoeveelheid onbebouwde ruimte in de tuinzone.
Visueel-vormelijke elementen
De aanvrager wenst de bestaande voorgevel en haar kroonlijst te behouden. Deze gevel dateert van eind 19de - begin 20ste eeuw, is nog in een authentieke staat en zal door de aanvrager gerestaureerd worden. Het behoud van de voorgevel, afgewerkt met witte bepleistering, zorgt ervoor dat de harmonie en de inpasbaarheid in de omgeving ongewijzigd blijft.
De achtergevel wordt geïsoleerd en voorzien van zandkleurige gevelpleister. Op het gelijkvloers wordt een gevel in een rood-bruine baksteen voorzien. De voorgestelde materialisatie en kleurstelling is in overeenstemming met de stedelijke context van het perceel.
Hinderaspecten – gezondheid – gebruiksgenot – veiligheid in het algemeen
De gelijkvloerse achtergevel wordt voorzien van een grote ramen naar de aangrenzende stadstuin. Hierdoor wordt het contact tussen de verblijfsruimte en de buitenruimte versterkt, wat de woonkwaliteit ten goede komt.
De woning voldoet aan de actuele eisen wat betreft hinderaspecten, gezondheid en gebruiksgenot. De geplande verbouwingswerken zijn niet storend voor de omgeving en in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening van de plaats.
Mobiliteitsimpact (onder andere toetsing parkeerbehoefte)
Het algemene principe is dat een bouwaanvraag in vele gevallen een parkeerbehoefte genereert. Om te vermijden dat de parkeerbehoefte (geheel of gedeeltelijk) wordt afgewenteld op het openbaar domein, dient het parkeren maximaal op eigen terrein te worden voorzien, het zogenaamde POET principe (Parkeren Op Eigen Terrein).
De parkeernormen uit de bouwcode artikel 30 (tabel) goedgekeurd door het college op 25 oktober 2014 en herzien op 1 maart 2018 vormen de facto de algemene beleidslijn voor bouwen, verbouwen, vermeerderen van wooneenheden en functiewijzigingen. Wie niet op eigen terrein voorziet in de werkelijke parkeerbehoefte, dient hiervoor een compensatie te betalen.
Voorliggende aanvraag genereert een werkelijke parkeerbehoefte van 1 parkeerplaatsen.
De aanvraag betreft de herbouw van een eengezinswoning. De werkelijke parkeerbehoefte is 1.
|
De plannen voorzien in 0 nuttige autostal- en autoparkeerplaatsen.
|
Het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 0.
Voorliggende aanvraag betreft het slopen van de bestaande eengezinswoning waarbij de huidige voorgevel behouden blijft. In de bestaande situatie is er geen parkeerplaats op eigen terrein aanwezig. Het voorzien van een garage in de nieuwe woning zou betekenen dat de gevelopeningen dienen te wijzigen alsook een oprit hiernaartoe zou moeten voorzien worden. Dit is vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet wenselijk.
|
Het bijgestelde aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 0.
Het aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt 1. Dit is het verschil tussen het aantal autostal- en/of autoparkeerplaatsen volgens de werkelijke parkeerbehoefte en het aantal te realiseren autostal- en autoparkeerplaatsen.
Voor vergunningsaanvragen voor nieuwbouw van eengezinswoningen kan echter afgeweken worden van de berekening van de parkeerbehoefte zoals vermeld in bovenstaande tabel, indien realisatie van de parkeerplaatsen niet mogelijk is. Het bijgestelde aantal ontbrekende autostal- en autoparkeerplaatsen bedraagt dan 1 – 1 = 0.
|
Het aantal ontbrekende autostal- en/of autoparkeerplaatsen wordt belast op basis van het belastingreglement op de omgevingsvergunning van 17 december 2019. In deze aanvraag is dit dus van toepassing op 0 plaatsen. |
Advies aan het college
Advies over de stedenbouwkundige handelingen
Aan het college wordt voorgesteld om voor de stedenbouwkundige handelingen de omgevingsvergunning te verlenen onder voorwaarden.
Geadviseerde stedenbouwkundige voorwaarden
1. de achtergevel 20cm minder diep te voorzien en aan te sluiten bij de linkeraanpalende;
2. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid, het decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Indiening aanvraag | 13 november 2020 |
Volledig en ontvankelijk | 9 december 2020 |
Start openbaar onderzoek | 17 december 2020 |
Einde openbaar onderzoek | 15 januari 2021 |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste beslissingsdatum | 24 maart 2021 |
Verslag GOA | 2 maart 2021 |
naam GOA | Wim Van Roosendael |
De aanvraag werd onderworpen aan 1 openbaar onderzoek.
Ingediende bezwaarschriften en petitielijsten
Startdatum | Einddatum | Schriftelijke bezwaar-schriften | Schriftelijke gebundelde bezwaar-schriften | Petitie-lijsten | Digitale bezwaar-schriften |
17 december 2020 | 15 januari 2021 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Het college sluit zich integraal aan bij het verslag van de gemeentelijke omgevingsambtenaar en maakt dit tot zijn eigen motivatie.
Het college beslist de aanvraag tot omgevingsvergunning goed te keuren en aan de aanvrager de vergunning af te leveren, die afhankelijk is van de strikte naleving van volgende voorwaarden:
Algemene voorwaarden
de algemene voorwaarden die aan de vergunning zijn gehecht en er integraal deel van uitmaken.
Stedenbouwkundige voorwaarden
1. de achtergevel 20cm minder diep te voorzien en aan te sluiten bij de linkeraanpalende;
2. na uitvoering van de werken moet voldaan zijn aan de elementaire veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsvereisten opgelegd door de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021.
Het college beslist de plannen waarvan een overzicht als bijlage bij dit besluit is gevoegd, goed te keuren.