Conform artikel 24 en 42 van het Omgevingsvergunningsdecreet heeft het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar de bevoegdheid advies uit te brengen voor de vergunningsaanvragen op haar grondgebied waarvoor de deputatie, de Vlaamse regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar de bevoegde overheid is, tenzij:
1. de aanvraag ingediend is door het betrokken college;
2. de aanvraag louter betrekking heeft op mobiele of verplaatsbare ingedeelde inrichtingen of activiteiten.
Het college heeft op 17 november 2017 (jaarnummer 2017_CBS_08858) beslist om de adviesbevoegdheid op te nemen.
Er werd bij de Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend. De aanvraag wordt behandeld volgens de vereenvoudigde procedure van het Omgevingsvergunningendecreet.
De Vlaamse Regering of de gewestelijke omgevingsambtenaar verzoekt het college of de gemeentelijke omgevingsambtenaar om advies uit te brengen.
Projectnummer: | OMV_2020160067 |
Gegevens van de aanvrager: | NV ORANGE BELGIUM met als contactadres Bourgetlaan 3 te 1140 Evere |
Ligging van het project: | Pater Strackestraat 1-3, Jos Van Eyndestraat 2-6 te 2180 Antwerpen |
Kadastrale gegevens: | afdeling 17 sectie F nr. 616E |
Vergunningsplichten: | Stedenbouwkundige handelingen |
Voorwerp van de aanvraag: | plaatsen van 2 masten op een plat dak |
Omschrijving stedenbouwkundige handelingen
Relevante voorgeschiedenis
- 29/07/2002: vergunning (2002538) voor het uitbreiden van een GSM-installatie.
Vergunde toestand/ Huidige vergunde toestand
- flatgebouw;
- plat dak met GSM-installatie en technische shelter.
Gewenste toestand
- 2 nieuwe masten van 5 m hoog op het plat dak, ter vervanging van de bestaande installatie voor mobiele telecommunicatie;
- behoud van technische shelter.
Inhoud van de aanvraag
- plaatsen van 2 masten voor mobiele telecommunicatie op het dak van een flatgebouw.
Adviezen
Er werden geen adviezen gevraagd.
Toetsing regelgeving en beleidsrichtlijnen
Plannen van aanleg, ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen
Het eigendom is gelegen binnen de omschrijving van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan GRUP Afbakening grootstedelijk gebied Antwerpen, goedgekeurd op 19 juni 2009.
Het eigendom is gelegen in het gewestplan Antwerpen (Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 en latere wijzigingen). Het eigendom ligt, volgens dit van kracht zijnde gewestplan, in een woongebied. De woongebieden zijn bestemd voor wonen, alsmede voor handel, dienstverlening, ambacht en kleinbedrijf voor zover deze taken van bedrijf om redenen van goede ruimtelijke ordening niet in een daartoe aangewezen gebied moeten worden afgezonderd, voor groene ruimten, voor sociaal-culturele inrichtingen, voor openbare nutsvoorzieningen, voor toeristische voorzieningen, voor agrarische bedrijven. Deze bedrijven, voorzieningen en inrichtingen mogen echter maar worden toegestaan voor zover ze verenigbaar zijn met de onmiddellijke omgeving. (Artikel 5 van het Koninklijk Besluit van 28 december 1972 betreffende de inrichting en toepassing van de ontwerpgewestplannen en de gewestplannen.)
(Gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP's) kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/grup. Het gewestplan kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be/gewestplan.)De aanvraag ligt niet in een verkaveling.
De aanvraag is in overeenstemming met de bepalingen van het gewestplan.
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen
- Bouwcode: de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening (verder genoemd bouwcode), definitief vastgesteld door de gemeenteraad in zitting van 28 april 2014 en goedgekeurd bij besluit van de deputatie van de provincie Antwerpen van 9 oktober 2014.
(De bouwcode kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van de bouwcode op volgend punt:
Sectorale regelgeving
- Vlaamse codex Wonen van 2021: Gecodificeerde decreten over het Vlaamse woonbeleid, gecodificeerd op 17 juli 2020.
(De kwaliteitsnormen voor woningen, die in uitvoering van de Vlaamse codex Wonen van 2021 zijn opgemaakt, kan u raadplegen via www.wonenvlaanderen.be, zoek op “besluit Vlaamse codex wonen van 2021”)
De aanvraag valt niet onder het toepassingsgebied van de Vlaamse codex Wonen van 2021.
- Rooilijndecreet: het decreet van 8 mei 2009 houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen
(Het Rooilijndecreet kan u raadplegen via https://omgeving.vlaanderen.be, ga naar Decreten en uitvoeringsbesluiten > Decreet houdende vaststelling en realisatie van de rooilijnen)
Het Rooilijndecreet is niet van toepassing op de aanvraag.
Beleidsrichtlijnen in het kader van goede ruimtelijke ordening (overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, 2° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)
- BGO Wonen: de beleidsmatig gewenste ontwikkeling woninggrootte, woningmix en beschermen van eengezinswoningen (verder genoemd BGO Wonen), goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 24 juni 2019.
(De BGO Wonen kan u raadplegen via www.antwerpen.be, zoek op ‘regelgeving bouwen in Antwerpen’)
De BGO Wonen is niet van toepassing op de aanvraag.
Omgevingstoets
Toetsing van de verenigbaarheid van het aangevraagde met de omgeving en de goede ruimtelijke ordening
Functionele inpasbaarheid
De aanvraag omvat een installatie die ten dienste staat van de gebruikers van het mobiele netwerk van Orange. Het uitrollen van een mobiel netwerk wordt beschouwd als een handeling van algemeen belang die verenigbaar is met de bestemming van de woonomgeving.
Op het dak staat reeds een vergunde mast van vijf meter van Orange alsook een vergunde shelter voor het plaatsen van technisch apparatuur. Wegens stabiliteitsproblemen met de bestaande installatie tegen de liftkoker, is Orange genoodzaakt om een alternatieve oplossing uit te werken.
Er dient opgemerkt te worden dat er discrepantie bestaat tussen de beschrijvende nota en de plannen. In de beschrijvende nota wordt aangegeven dat de mast op de kopse noordgevel behouden blijft en de masten tegen de liftkoker vervangen worden. De mast op de kopse noordgevel wordt niet ingetekend op de grondplannen en gevels nieuwe toestand, maar wel op het inplantingsplan.
Schaal - ruimtegebruik - bouwdichtheid
De aanvraag wijkt af van de bepalingen van artikel 16 van de bouwcode dat stelt dat technische zones, inclusief alle onderdelen, enkel op het dak mogen voorzien worden op voorwaarde dat ze niet hoger zijn dan 2,50 m ten opzichte van de kroonlijst en binnen een hoek van 45° liggen ten opzichte van alle gevelvlakken. De nieuwe zendmasten van circa 5,0 m vallen niet binnen de hoek van 45°.
Gelet op het karakter van het gebouw waarop de installatie geplaatst wordt, is de impact relatief beperkt en niet storend voor de omgeving. De installatie is verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening.
Advies van het college
Gunstig advies te verlenen voor de aanvraag tot omgevingsvergunning.
Het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning, het decreet houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten zijn van toepassing.
Procedurestap | Datum |
Ontvangst adviesvraag | 22 februari 2021 |
Start openbaar onderzoek | geen |
Einde openbaar onderzoek | geen |
Gemeenteraad voor wegenwerken | geen |
Uiterste adviesdatum | 24 maart 2021 |
De aanvraag moet niet onderworpen worden aan een openbaar onderzoek.
Het college beslist een gunstig advies, zoals geformuleerd in de argumentatie, te geven op de aanvraag.