Terug
Gepubliceerd op 15/03/2021

2021_CBS_02093 - Sociale Zaken. Intrafamiliaal geweld. Family Justice Center Veilig Thuis Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst FJC Veilig Thuis Antwerpen en het lokaal bestuur Zwijndrecht. Ondertekening - Goedkeuring

college van burgemeester en schepenen
vr 12/03/2021 - 09:00 Hofstraat
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Bart De Wever, burgemeester; Koen Kennis, schepen; Jinnih Beels, schepen; Annick De Ridder, schepen; Claude Marinower, schepen; Nabilla Ait Daoud, schepen; Fons Duchateau, schepen; Karim Bachar, schepen; Peter Wouters, schepen; Tom Meeuws, schepen; Sven Cauwelier, algemeen directeur

Afwezig

Glenn Verspeet, plaatsvervangend korpschef

Secretaris

Sven Cauwelier, algemeen directeur

Voorzitter

Bart De Wever, burgemeester
2021_CBS_02093 - Sociale Zaken. Intrafamiliaal geweld. Family Justice Center Veilig Thuis Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst FJC Veilig Thuis Antwerpen en het lokaal bestuur Zwijndrecht. Ondertekening - Goedkeuring 2021_CBS_02093 - Sociale Zaken. Intrafamiliaal geweld. Family Justice Center Veilig Thuis Antwerpen - Samenwerkingsovereenkomst FJC Veilig Thuis Antwerpen en het lokaal bestuur Zwijndrecht. Ondertekening - Goedkeuring

Motivering

Gekoppelde besluiten

Argumentatie

Het samenwerkingsakkoord 'Convenant tot regeling van de werkzaamheden van het FJC Veilig Thuis' tussen de stad en de Vlaamse Overheid bepaalt dat aanvullende afspraken kunnen worden gemaakt met de lokale besturen van deze zones over de uitbouw, het aanbod en de subsidiëring van het FJC Veilig Thuis. De Vlaamse strategische coördinator van het FJC Veilig Thuis neemt hierin het initiatief. 

De gemeente Zwijndrecht en de lokale politezone Zwijndrecht wensten zich te engageren in de verdere uitbouw van het FJC op dit grondgebied. Zij sloten een overeenkomst af met het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling over de aanstelling van een FJC medewerker voor de lokale aanpak van intrafamiliaal geweld. Deze medewerker staat in voor casusregie, aanklampende begeleiding in het kader van een tijdelijk huisverbod en het uitbouwen van een lokaal netwerk met betrekking tot intrafamiliaal geweld. In deze overeenkomst is de stad Antwerpen geen formeel betrokken partij.

Het FJC Veilig Thuis doet een aanbod ter ondersteuning van deze medewerkers. Het FJC Veilig Thuis zorgt voor expertisedeling met de betrokken medewerkers (onder andere door opleidingen). De medewerkers kunnen voor de regie van lokale cases ook beroep doen op coördinatie van de ketenaanpak door het FJC Veilig Thuis, en de administratieve ondersteuning die daartoe voorzien wordt door de Vlaamse Overheid en de stad Antwerpen. Zij hebben de mogelijkheid om aan te sluiten op overlegtafels van het FJC. Tot slot kunnen de medewerkers en hun cliënten gebruik maken van de consults die door samenwerkingspartners van het FJC worden voorzien (onder andere met een advocaat, een gerechtsdeurwaarder, Dienst Vreemdelingenzaken, enzovoort).

Dit engagement vanuit het FJC Veilig Thuis is opgenomen in een samenwerkingsakkoord tussen het lokale bestuur/politiezone Zwijndrecht en het FJC Veilig Thuis.

Aanleiding en context

Het Family Justice Center (FJC) Veilig Thuis is een expertise- en coördinatiecentrum in de aanpak van intrafamiliaal geweld. Hulpverlening, politie, parket en lokale besturen werken er samen om te komen tot duurzame veiligheid. Het FJC Veilig Thuis is hierin een verbindende schakel. Bovendien bewaakt het FJC Veilig Thuis dat er getrapte zorg kan worden geboden, als antwoord op de diversiteit en de complexiteit in situaties van intrafamiliaal geweld. 

Het college keurde op 17 juni 2016 (jaarnummer 5397) het charter Family Justice Center Veilig thuis goed.

Op 28 juni 2016 werd het Family Justice Center, onder de noemer Veilig Thuis, officieel geopend.

Bij de overheveling van de provinciale werking inzake het FJC naar de Vlaamse overheid op 1 januari 2018 werden de bijhorende werkingsmiddelen en personeelsmiddelen van de provincie overgeheveld naar de Vlaamse overheid, departement Welzijn Volksgezondheid en Gezin (WVG). In 2019 werd een convenant tussen de stad Antwerpen en de Vlaamse overheid, departement WVG opgesteld ter verdere bestendiging van de volledige werking van FJC Veilig Thuis Antwerpen. 

Deze convenant over de werkzaamheden van het FJC Veilig thuis Antwerpen regelt de structurele samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen, alsook met de door hen georganiseerde en/of erkende en gesubsidieerde diensten om te komen tot een efficiënte, effectieve en gecoördineerde aanpak van slachtoffers en daders van intrafamiliaal geweld (IFG) en kindermishandeling in het FJC Veilig Thuis Antwerpen.

Het werkingsgebied van het FJC Veilig Thuis omvat de gehele afdeling Antwerpen van het gerechtelijk arrondissement Antwerpen. Met name de politiezones Antwerpen, Minos, Hekla, Rupel, Zara, Schoten, Brasschaat, Voorkempen, Grens, Zwijndrecht, Noord, en de daaraan verbonden steden en gemeenten. Een belangrijke taak van het FJC Veilig thuis is het coördineren van de aanpak van intrafamiliaal geweld, en dit in het volledige werkingsgebied. De Vlaamse overheid engageerde zich tot de structurele inzet van drie VTE medewerkers als ondersteuning van deze samenwerkingsafspraken. Voor de aanwerving van de operationele coördinatorfunctie en van een criminoloog werden middelen overgedragen aan de stad Antwerpen.

Beleidsdoelstellingen

4 - Harmonieuze stad
2HMS04 - Sociale zaken
2HMS0402 - De stad maakt werk van een geïntegreerde aanpak in de ondersteuning van gezinnen en het welzijn van kinderen en jongeren.
2HMS040201 - Ketenaanpak gezinnen, kinder- en jongerenwelzijn

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Artikel 1

Het college neemt kennis van het samenwerkingsakkoord van het Family Justice Center Veilig Thuis met de gemeente Zwijndrecht en de lokale politiezone Zwijndrecht en keurt de ondertekening van addendum 1 goed.

Artikel 2

Dit besluit heeft in principe geen financiële gevolgen.